Nem illő egy étel nevét lenyúlni, de hát nagyon hasonló a Hasselback krumplihoz, kivéve a fő összetevőt. Azt már nem is említem, hogy amikor utólag rákerestem erre az elnevezésre, akkor a Google elég sok találatot adott ki a névre, ami annyit tesz, hogy másnak is eszébe jutott már.
A receptet a feleségem látta valahol, és elmesélte pár szóban. Lelkesen mutatta a két evőpálcika közötti felvágás ötletét is. Én meg azonmód nekiálltam, és megfőztem.
Először csak az alapanyagokat készítettem elő 2 főre:
- 2 üde cukkíni
- 10 dkg sajtkrém (az minden ételt feldob Vaczak2 úr szerint)
- 15 dkg joghurt
- 4 dkg cheddar sajt
- 1 dkg vékonyra szelt füstölt karaj
- 1 dkg gépsonka
- 2 dkg vaj
- 1 csapott ek liszt
- pici csokor petrezselyem
- szerecsendió, bors, só
A cukkíniket lemostam, majd két-két evőpálcika között 6-8 mm vastag karikákra szeltem. A pálcika (vagy 2 fakanál nyele) megakadályozza, hogy véletlenül teljesen átvágjuk (most a cukkínit, de eredetileg a krumplit). Szépen szétnyílt, de ketté kellett vennem, hogy beférjen a tepsibe, amit kivajaztam, nehogy leégjen az étel. A hasítékokba felváltva sonkát és cheddar sajszeletet illesztettem. Magamnak a füstölt sonkából, feleségemnek a gépsonkából. Beillesztettem a tepsibe mindkettőt. A karikák szétszedése cukkíni esetén eléggé nehézkes, mert hajlamos összeragadni!
A darabka vajat felhevítettem egy kis szószos jénaiban, majd picit megbarnítottam benne a kis lisztet. Tej helyett joghurttal öntöttem fel, és végül belekevertem a sajtkrémet (ez eléggé sós volt, hogy ne kelljen semmit sóznom).
Azért a szerecsendiót és a borsot beledaráltam a krémbe. Jóformájú szószos kanállal meglocsoltam a krémmel a cukkíniket, hogy jusson a hasítékokba is belőle. A tepsit ezután 160C-ra betettem a sütőbe.
Valami köret is kell hozzá, ezért egy gyors rizs jött a segítségemre: 15 deka rizst megmostam, majd egy ek forró olivaolajra tettem pirulni (meg is sóztam rendesen, mert azt mindig elfelejtem). Amig ez fehéredett, 3 dl vizet a mikróban felforraltam. Amikor már jónak itéltem a rizst, felöntöttem a forró vízzel. 8 percig kislángon fedő alatt forraltam, majd a lángot leoltva konyhatuhát terítettem a fedőre. további 15 perc múlva már fel is lazíthattam egy villával.
A cukkíni a sütőben elég lassan alakult, és a sajtkrém le akart égni, ezért 2 ek vizet is öntöttem hozzá, valamint felvettem 180C-ra a hőfokot. Összesen egy órát szaunázott, de elkészült a ropogós kérgű étel. Tálaltam a maradék sajtkrémmel és a rizzsel.
Én még tettem rá a sajtkrémből (a feleségem is).
Apránként levettem a megsült szeletekből kettesével, mert abban pont volt sajt és sonka is ...
Egy kis petrezselyem pedig csodákat művelt vele.
Megettük, finom volt! Azt nem mondom, hogy nagyon jóllaktam vele, mert nekem ahhoz biz hús is kellene ...
Az utolsó 100 komment: