Kistesó szokása, hogy megvesz valamit, esetleg mindjárt többet is belőle, aztán rájön, hogy nem szereti vagy hizlal, netán izzad tőle a lába. Fogja hát, és rám sózza. Ugyanígy szokott eljárni a használt holmikkal is, ha nem álltam volna annak idején a sarkamra, már legalább két otthon berendezésére elég bútort kellene kerülgetnem a lakásban, no meg három használt mosógépet. Pár hónapja egy csicseriborsó konzervvel lepett meg. Megvette, aztán rájött, hogy még ne evett olyat, és nem most akarta elkezdeni. Bevágtam a spájzba, majd csak jó lesz valamire.
A napokban Andrew Zimmern Bizarre foods című műsorát néztem, az aktuális epizódban a Közel-Keleten járt. Itt ütötte meg a fülemet a harira nevű étel. Rákerestem ízibe, és meg is tetszett a fogás. Kikerestem egy receptet, ami nem volt túlbonyolítva, és főztem egy gyors hét közbeni levest.
Hozzávalók:
- 15 dkg lencse
- 1 doboz (240 g) csicseriborsó
- 1 kis fej vöröshagyma
- fél zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg hámozott paradicsom
- 1 cm fahéjrúd
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál darált csili
- 2 l zöldségalaplé
- 1 csokor petrezselyem zöld
- étolaj
- só
A tálaláshoz:
- frissen facsart citromlé
- kuszkusz vagy pita
Előző este előkészítettem mindent, hogy időt nyerjek másnapra. A lencsét beáztattam, a zellert legyalultam a V Gyulával, a hagymát és a fokhagymát apróra vágtam.
Az eredeti recept passzírozott paradicsomot, vagy házi paradicsomlét ajánlott a főzéshez. Majd bolond lennék, mikor javában érik a zamatos, napsütötte paradicsom a kertben.
A Danko Heart paradicsomot használtam, jó húsos, kevés magvú fajta. Keresztben bevágtam a végét, lobogó forró vízbe mártottam, és meghámoztam. Centis kockákra vágtam, a magokkal nem vacakoltam.
A fűszereket frissen őröltem. Először a fahéjat törtem össze, aztán a többit, végül a kurkumát is belekevertem.
A zellert, a hagymát és a fokhagymát olajon megpároltam, csipetnyi sót is dobtam rá, hogy hamarabb összeessen.
Hozzáadtam a fűszereket, és tovább pirítottam, hogy az illóolajok kijöjjenek.
Beletettem a felkockázott paradicsomot, és pároltam, míg levet eresztett.
A lencséről leöntöttem az áztatóvizet, beleraktam a lábosba, és felöntöttem a húslevessel. Zöldségalaplé nem volt kéznél, kockából főztem hát zöldséges csirkelevest. Fedő alatt, kis lángon főztem.
Az apró szemű lencse 30 perc alatt tökéletesen megfőtt.
Hozzáadtam a lecsepegtetett csicseriborsót, és egyet forraltam a levesen. Itt kellett volna megszórni egy kis petrezselyem levéllel, de elfelejtettem a kertből felhozni, boltba meg nem volt kedvem menni.
Facsartam rá pár csepp citromlét, és kivételesen szénhidrák nélkül ettem.
Zseniális étel, fűszeres, zamatos, és a látszat ellenére laktató. Egy jó szelet dinnye azért lecsúszott utána, csak, hogy foglalja a helyet.