Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sárga laskagomba ragu

2020.08.26. 07:00 Andrass9

Már kétszer is főztem sárga laskagombát, és igencsak megkedveltem az ízét. Most is találtam az egyik négybetűsben egy 15 dekás dobozzal :)

19.jpg

És ha már gombáztam, gyorsan megsütöttem az eddigi legszebb kenyeremet is.

A raguhoz elég kevés hozzávaló kell:

  • 15 dkg sárga laskagomba
  • 3 dkg főtt füstölt császárszalonna
  • 1 zöldpaprika
  • 1 lilahagyma
  • 1 pici csilipaprika
  • 2 ek kacsazsír
  • bors

10.jpg

Felaprítottam a zöldpaprikát, a lilahagymát és megkockáztam a császárhúst. Ez utóbbit serpenyőbe tettem pirítani. A gombát is aprítottam és alaposan megborsoztam frissen őrölt borssal.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Mivel a császárban elég kevés volt a zsír, ezért a serpenyőbe tettem a kacsazsírból, és lesütöttem ropogósra. Amikor már szép pirosas lett, hozzáadtam a paprikát, csilit és a hagymát dinsztelni. Amint a lilahagyma elvesztette lila színét beletettem a gombát és felvettem a lángot a serpenyő alatt, hogy piruljon - ne párolódjon.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Addig sütöttem, míg üveges lett a gomba. Ekkor tálaltam magamnak egy kis kenyérrel (nyitókép). Közben pedig megkelt a rozskenyerem, amihez felforrósítottam a sütőkövemet 235C-ra (feljebb nem megy a sütőm). Megformáztam a bucit, rácsusztattam a sütőkőre és bevagdostam. 45 perc alatt kisült.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Lett is egy gyönyörű kenyérke belőle:

23.jpg

46 komment

Címkék: bors lilahagyma zöldpaprika császárhús kacsazsir sárga laska Tellycherry bors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2616118792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2020.08.26. 17:59:04

Időtlen idők óta kacérkodom a sárga laskával, az ördögszekér szintén Blogkocsma-ihletésre került a menübe, ez is követni fogja. :-) A kenyérke pedig....óóóóó. Én eddig tejes zsemléken próbálgatom kiscica-karmaimat, egyszemélyes házi bírálóbizottságom egyöntetű véleménye szerint pompás a zsemle, egy zsömi vajjal-paradicsommal komplett étkezés, nekem viszont a kalács és a kenyér közötti félutas kreatúra. Meg köll tanulnom kenyeret sütni, punktum! .-D

MadMary 2020.08.26. 18:01:20

Ami a sütőkövet illeti, próbáltam visszakeresni, hogy honnan szerezte András, de nem sikerült megtalálnom... szóval megkérdezhetem, hogy honnan van?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.26. 21:14:03

A sárga laskagomba nekem újdonság. Az erdőben néha előforduló fehér, és a nálunk tuskóra oltott kései, szürke fajtával van némi tapasztalatom. Mondjuk, ha laska, akkor remek választás.
Kenyér pompásan néz ki, de ezügyben nem tudok nyilatkozni. A személymérlegem egy ideje riasztó értékeket kezdett mutatni, ezért két hete nem ettem kenyeret. Napi 1,5-2 kiló zöldség és gyümölcs gondoskodik a teltségérzetről.

kocsmagomba 2020.08.26. 21:20:44

@MadMary: Szerintem a Flintstone család hagyta Andrásra, még USA-ból hozhatta... :)

kocsmagomba 2020.08.26. 22:01:36

Én ezekkel a nagyon egyszerű gomba ételekkel éltem az elmúlt hetekben:

indafoto.hu/kocsmagomba/gomba_etel

Alapanyag látszik. Nem a szupermarketből. Paprikást nem is csináltam vagy 10 éve, de most megkívántuk, a rántott vargányához meg nincs mit hozzáfűzni. A rókagombás-lecsós csirkét már fel sem merem tölteni... :)

(Na, mindegy már megint túl sok van itt belőlem. Csendben maradok.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.26. 22:10:26

@MadMary: Kicsit lassú a reakcióidőm ebben a melegben, elnézést!!!
Az említett követ az alábbi oldalról vettem, és azóta sem bántam meg!
www.kalyhasbolt.hu/pizzasutolap_kenyersutolap_pizzalapat
Azóta se sikerült jobb követ venni, és a gyengén teljesítő sütőm is felmelegíti. Nem mondom, hogy olcsó volt, de a legjobb kenyereket csak ezen a kövön sütöm. Pedig sokat próbáltam a jénai edényt, meg az öntöttvas lábast... Valahogy ez rendesebben működik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.26. 22:14:51

@kocsmagomba: Nem gond, érdekel minket, hogy főz más! Nagyon ínycsiklandozó, amiket fotóztál :) Azért kíváncsi vagyok, hogy lehetne itt, a világ legalján, hozzájutni ilyen remek alapanyagokhoz!
Ja, és belőled nincs túl sok ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.26. 22:19:37

@kocsmagomba:

Majd káliszappanos permetezővel lefújom, ha túl sok lesz a kocsmagomba.:D

MadMary 2020.08.26. 22:36:43

@kocsmagomba: Flintstones Scoobiedoobiedooooo! :-) A gombáid gyönyörűek, a vargánya rántása eszembe nem jutott volna, a rókagomba meg... szinte ingyé' adták errefelé júliusban, valamit eltoltam a konzerválásnál, három kilónyi csodás rókagomba ment pocsékba a megbuggyant befőttesüvegekben, 30 éve főzok be, s ilyen még sosem történt. :-(( Gyászolom a rókicákat.

MadMary 2020.08.26. 22:40:42

@Andrass9: Megkönyvjelzőztem, köszönöm, szívem hollandusa pizzát enne pizzával, így a sütőkő beszerzése reális lehetőség. :-)
@látjátok feleim szümtükkel: Azé' először az ugrabugráló polosokat és liszteskéket vedd célba, végső célpontként jöhetne figyelembe a kocsmához mostanában tulajdonképp ögészen passzoló gomba. :-D :_D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 07:26:13

@kocsmagomba: Ó jaj..én nagyon szeretem a gombát, de nem ismerem..csak boltból veszek, amit annyira szégyellek, mert itt az Erdőspusztán biztos, hogy lehetne szedni mindenfélét. Meg annyira nincs messze a Zemplén, aPlisen is lakik gyerekem..de beszari vagyok, és nem merek gombászni.Tudodm, vigyem ellenőrhöz..macera.

old forester 2020.08.27. 08:42:35

@MadMary: Nem kell vacakolni a konzerválással. Ma már szinte minden háztartásban van 300 l-es mélyhűtő, fagyasztani kell. Vagy szárítani. Szinte minden olyan ételhez felhasználható így, amire a nyers gomba. Na jó, rántott gombának nem.

old forester 2020.08.27. 08:44:32

@Kumari aki Nilüfer: Elég ha a vargányát és a rókagombát 100% biztonsággal felismered, a többivel nem érdemes foglalkozni. Főleg azokkal a fajtákkal nem, aminek van hasonló mérgező megfelelője. Hidd el nem sokat veszítesz ha ezek kimaradnak az életedből. Én jó néhány gombát kóstoltam már életemben, aminek az lett az eredménye, hogy vargányán és a rókagombán kívül semmit nem használok. Legfeljebb még 1-1 boltban kaphatót, de csak szükségmegoldásként.
Ha még biztosabb akarsz lenni, veszel a piacon 1-1 db-ot mintának, és elviszed magaddal amikor mész gombászni.:-)

MadMary 2020.08.27. 09:31:28

@old forester: Vicces módon mi vagyunk az a háztartás, ahol nincs 300 literes mélyhűtő, csak a "rendes" hűtő alján egy kis vacak. :-) Viszont pont a gombakaland, meg a veteményes beindulása miatt tervezzük a mélyhűtő beszerzését.

kobold63 2020.08.27. 09:42:33

@old forester:

Ez nagy segítség, a legfontosabb szerintem a MÉRGEZŐ gombák felismerése először. Sok olyan gomba is van, ami nem mérgező ugyan, de nem élvezhető, azt úgyis kiköpik. Az enyhén mérgezők esetleg hányást-hasmenést okozva kiürülek a szervezetből, de nem az igazán halálos Gyilkos Galóca. Annak a toxinja több nap után gyilkol.

Kocsmagomba és Gyalogrépa szakértelme ezen a vonalon is irigylésre méltó.

old forester 2020.08.27. 10:25:37

@kobold63: A legfontosabb tapasztalatom az, hogy a kockázatos fajok közül egy sincs aminek olyan gasztronómiai, élvezeti értéke lenne, amiért érdemes kockáztatni. Volt olyan a történelemben amikor éhínségek idején az emberek mindent megettek amit az erdőben találtak, de hobbiszakácsként nem érdemes kisérletezni. Arról nem is beszélve, hogy a vargányánál meg a rókagombánál nincs jobb. Legalábbis Közép-Európában. Ezeket pedig nem nehéz biztonsággal felismerni.

old forester 2020.08.27. 10:33:03

@MadMary: Ha egy mód van rá fiókosat válasszatok. Könnyebb rendszerezni benne a cuccokat. De erről lehet hogy "Andrass9" is írt már valahol.

kobold63 2020.08.27. 10:57:07

@old forester:

Én a rizikét is nagyon kedvelem, ecetes-hagymás pácban, de volt egy olyan bőséges év, amikor rántottan csináltuk, , annak is nagyon finom. A mi szedési környékünkön nem igen ismerék és így ránk maradt a többsége. Boldog idők!

valkür 2020.08.27. 13:41:55

@kocsmagomba: Én is csatlakoznék azokhoz, akik kérnek még gombás kajákat. Erdő-mező terméseit sosem lehet megunni.

@Andrass9: Melyik négybetűsbe menjek, az A-val vagy az L-lel kezdődőbe?

kocsmagomba 2020.08.27. 18:26:52

@Andrass9:

"Azért kíváncsi vagyok, hogy lehetne itt, a világ legalján, hozzájutni ilyen remek alapanyagokhoz!"

Jelenleg tele van a Dunántúl vargányával és egyéb finomságokkal. Tényleg Vastól Zalán át, Tapolca, Bakony, Vértes, Visegrádi hegység, mindenhonnan jönnek a jelentések. Piac Pesten vagy noszogatni kell a dílereket. Most! A Dunától keletre csend van. Pár hete fordítva volt.
Tudjuk, hogy a frissen szedett az igazi és pár óra múlva se olyan már a minősége, de azért meg el kell menni, nincs más lehetőség. ;)

Kedélyes Paraszt 2020.08.27. 19:03:27

jelenleg tele van a zerdő gombával. Én az elmúlt egy hétben kb 20 kiló vargányát tettem be a fagyasztóba. Száritani meg sikerült kb 2 5 liters (jó, tudjuk, hogy az csak négyegész X) üveggel. MOst is megy a száritó. Aki meg azt mondja, hogy a róka, vargánya körön kivül nincs finom gomba, az szegényes ismeretekkel rendelkezik, ne tegye a törvényt, tévessze meg az olvasót.
ennyi, kérem kapcsojja ki.

Kedélyes Paraszt 2020.08.27. 19:13:07

Valamelyik félkegyelműnek volt itt valami megjegyzése, hogy csak 2 gomát kell ismerni, és akkor már jó vagy. Óva intenélek tőle. vagyis inkább a többieket. Soha ne fogyassz úgy vadon szedett gombát, hogy azt nem látta szakértő!

ja, az eredeti cikkhez. Sosem kóstoltam még sárga laskát, ellentétben az itthon fellelhető nyári, késői és erestönkűhöz. Illetve nagyon nagy kedvencem a jellemzően ősszel növő ördögszekér laska, amiből sokat szoktam szedni, most is van még a fagyasztóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 19:14:23

@Kedélyes Paraszt: Kéne nekem a vargányából..az meg , hogy van másféle gomba is, ami finom, nem kérdés, szerintem csak a magamfajta tájékozatlannak szólt, hogy ezt a kettőt biztosan felismerném, és ez a kettő nagyon jó (tudom, ha lehet venni boltban-márpedig lehet, ámbár aranyárban- szoktam venni, nem csak ezt a kettőt, hanem olyat, mit éppen árulnak.)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 19:16:14

@Kedélyes Paraszt: Na..ez a poszt már durva volt, ne félkegyelműzz kérlek, ez nem helyes.
És igen, aki nem ismeri a gombát, az ellenőriztesse. senki sem mondott mást

Kedélyes Paraszt 2020.08.27. 19:19:12

@Kumari aki Nilüfer: ha te voltál a megszólitottam, akkor elnézést :) Ez nem játék, olyan mint a medve.
Pesten vagy esetleg a környékén szivesen adok Neked gombát, már ha elfogadod :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 19:22:39

@Kedélyes Paraszt: Köszönöm, messzebb lakom annál..szoktunk kapni a zempléni ismerősünktől, aki ismeri a gombákat, ha közelebb lennél, szavadon fognálak.Igazából ha rendszeresen járnék a nagypiacra, hozzájutnék, de mire odaérek a munkahelyről, már elkapkodják, hajnalban kéne menni, de az nem jön össze.

Kedélyes Paraszt 2020.08.27. 19:31:40

@Kumari aki Nilüfer: ok. Nekem ez hobbim, nem kerül semmibe.

MadMary 2020.08.27. 19:46:41

@old forester: Köszönöm, igen, pont a Blogkocsma hatására horgonyoztunk le egy Electrolux fiókos modell mellett, már csak pár nap kérdése és lesz mélyhűtőnk. A gombákat azért még gyászolom egy kicsit. :-(( A róka és vargánya preferálásával nagyon egyetértek, az én személyes listámon szerepel még az őzláb és a szekfű is, no meg a pöfi pöfeteg, a bóti csiperke meg nagyon nem. :-)
@Kedélyes Paraszt: @Kumari aki Nilüfer: Valóban, a gomba nem medve, de azért a félkegyelműzés... ejnye. Az abszolút professzionális tanács az, hogy ha amatőrként gombászni megyünk, minden felismerhető gombafajtát szigorúan elkülönítve, külön tárolóeszközbe szedjünk (tehát nem úgy mint Piroska az erdőben szökellve, aki kosárkájába beledobál mindenféle izét), majd mutassuk meg hivatásos gombavizsgálónak. A rókagomba ölég egyértelműen felismerhető, de pünktlich már a vargányához annyiféle más hasonlít, hogy én sem merném bevállalni a gyűjtését.
Amúgy meg szomorkodom, itt Északon pár hete úsztunk-lubickoltunk a vadgombákban, most meg semmi, tán pár szem szekfű... volt nagy zuhé pár napja, tán holnap-holnapután lesz megint gombica.

Kedélyes Paraszt 2020.08.27. 20:09:56

@MadMary: ej, ezekkel az őrült nőkkel csak a baj van :) A gomba nem, nem medve, hanem igenis, medve. Tehát nem játék.
A rókagombáról meg csak annyit, hogy nem hinnéd el, hányan keverik össze más gombákkal. A vargányákat meg hagyjuk. Jobb, ha mindent bemutatsz egy szakértőnek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.27. 20:33:34

@Kedélyes Paraszt:

Nem én vagyok a megszólított, de ezek szerint és kétszeresen félkegyemű vagyok. Gyerek korom óta szedem a gombát, illetve már csak szedném, de erre felénk évek óta alig van. Régen a szüleim piacra is hordták ( akkor állami legelőn annyit szedett az ember, amennyi volt, illetve amennyit bírt. Így sok féle, arra termő gombát megismertem, és azokat bátran szedem még ma is, ha van. Ugyan is a gombaszakétő is ember, ő is tanulta a gombaszakértést. Két-három féle gomba felimerését pedig meg lehet tanulni, sőt többet is. Gondolom kedves paraszt te sem viszed el szakértővel átnézetni amit szedsz.

old forester 2020.08.27. 20:57:47

@Kedélyes Paraszt: Megtennéd azt a szivességet, hogy elolvasod figyelmesen azt amire reagálsz? Vagy csak hőbörögni akartál egy jót? Egészségedre!
A témához:
1.,Senki nem teszi a törvényt, ez a szubjektív véleményem és tapasztalatom, akinek nem tetszik nem fogadja meg.
2., Változatlanul azt mondom, hogy ha valaki nem ismeri az összes M.o.-on termő gombát, csak a két legfinomabbat szedje le. És azt meg lehet tanulni, ismerni. A többit, amit nem ismer, NE szedje fel! Érted? Az pedig evidens, hogy aki nem erdőjáró ember, amit felszedett, akkor is megmutassa a piacon, ha úgy gondolja biztos a dolgában.
3.,”Szegényes ismeretek”. Hm. Apám erdész volt, anyámnak gombaszakértői vizsgája volt. Gyerekkoromban a szünidőt szinte az erdőben töltöttük a barátaimmal. Te életedben nem láttál annyi gombát mint amit én az általános iskolai évek alatt szedtem. Az asztalunkon napi rendszerességgel volt gomba és vadétel.
De! Én láttam már gombamérgezésben elhunyt család temetését, és mivel nekem nincs ilyen képzettségem, nem kockáztatok. És erre senki nem mondhatja hogy rossz tanács, ha másnak is azt javaslom, hogy ne kisérletezzen ismeretlen gombákkal.
4.,Tiszteletben tartanám a véleményed, de abban a stílusban ahogy előadtad, ha megengeded nem kívánok vele többet foglalkozni. Ha valaki kedélyes paraszt, attól még lehet normális vitakultúrája.

MadMary 2020.08.27. 23:39:46

Édesapám egész életében erdőjáró volt, hamarabb tanultam meg a vadvirágok latin nevét, mint a magyart. A gombákat viszont mély tisztelettel elkerülte, egy életre belém vésődött, hogy bizonytalan kinézetű, veszélyes példányokkal összekeverhető gombához _nem_ nyúlunk. Kedvenc gombaszakértőm egy óriási reputációjú biológus tanítványa volt, sokat mesélt a gombaszakértés felelősségéről. Maradtam annál, hogy a rókagombát és az őzlábat (tönkkel együtt) felismerem, a vargányát is, a szegfűt is, de szakértő ítélete nélkül egyetlen más gomba sem kerülhet az asztalunkra (nyilván a piacon ezeket az általam is ismert gombákat csak szakértői papírral lehet árusítani). Persze a szakértő is tanulja a tudományát, de az, hogy szó szerint emberélet múlhat a tévedésen, tán motiválja a szakma nagyon-nagyon precíz művelésében. Jómagam úgy vagyok mindezzel, hogy az általam nagyon jól felismerhető, gombaszakértői papírral ellátott gombácskákat vásárolom meg a piacon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.28. 16:14:08

@MadMary: Én szerencsés vagyok: mivel nem látom a piros színt, ezért eszembe nem jutott volna, hogy gombát szedjek. Csakis a nagy keserűgombát tanultam meg a Rám szakadékban, de azt se többször szedtem, mint 2-3 alkalommal. A boltok és a piacok (meg a barátunk, akinek dílere van) látnak el gombával.
Ha már itt tartunk: az események körülállása jópofa:
" MadMary: @valkür: Köszönöm a tippeket, a Sába eszembe nem jutott volna... a bőrszárazságnak meg sajnos más ... (2020.08.27. 23:20) Gyökérlepény
MadMary: @kocsmagomba: Eszembe nem jutott volna, hogy a "pogácsabarack-minifánk"-ot másképp is lehet olvasn... (2020.08.27. 19:35) Big Mekk
"

MadMary 2020.08.28. 16:41:17

@Andrass9: Rengeteg zseniális tippet kapok a virtuális kocsmapultot támasztó asszonyoktól-emberektől, tényleg reveláció sok komment, homlokomra csapok, majd örvendezek... nagy örömforrás ez a blog, s ha naivan és hangosan lelkendezek, a derék kocsmárostól biztos bocsánatot lelek. :-) :-) :-)

Kedélyes Paraszt 2020.08.28. 16:53:36

Köszönöm szépen az építő jellegű kritikákat, vettem a lapot. Jómagam kb 20 éve járom az erdőt, az év 52 hétvégéjéből kb 40-et ott töltök, ezt szerencsére megtehetem. Mennyi gombát láthattam, azt nem tudom, a fényképtáram kb 15.000 gombafotót tartalmaz félig-meddig rendszerezve. Hogy merre gombázom? Az egész országban. Szerencsére.
Ha valakit megsértettem volna, akkor elnézést.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.28. 17:13:53

@Kedélyes Paraszt:

El van nézve. Különösen, ha mutatsz néha egy-két különleges gombáról képet ( szeretjük nézegetni, kivéve a lábgombát, kocsmagomba jöhet ). Amellett még ihatunk is egy pohár kerítésszaggatót. Gondolom értesz ahhoz is egy kicsinykét.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.28. 19:44:44

@Kedélyes Paraszt: Vendégem vagy egy italra! Azért ez egy kocsma :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.28. 20:30:28

@Andrass9:

De szederálinka az idén igen csak nem lesz. Teli a két bokor éretlen apró szemekkel, pedig öntözöm. Ami megnő jó nagyra, annak a felső fele érett, az alsó fele zöd, és mire az is beérik a felső rész összepemészesedik. Egy megyével arrébb élő rokon azt mondja feléjük is ilyen.

MadMary 2020.08.28. 20:48:44

@Kedélyes Paraszt: @látjátok feleim szümtükkel: A különleges gombákra én is kíváncsi lennék!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.29. 11:35:07

@Kedélyes Paraszt: Hát, azzal, hogy adnál gombát, bizonyítottad a jó szívedet..nincs baj, aki tud elnézést kérni, az szerintem jó ember.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.29. 11:37:28

@Andrass9: Nálunk is, meg a füge,,mire beérik, penészes, meg folyósan rohad:(( nagyon fájlalom, lenne rá ember, aki lekvárt főzne belőle)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.29. 16:32:26

@Kumari aki Nilüfer:

Permetezd meg a káliszappanos szerrel, nem árt meg a fügének sem.