Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szuper tócsni (lepcsánk, tócsi, cicege ...)

2020.08.14. 07:00 Andrass9

Rámjött az éhség a délután, ám forró volt a lakás. Gondoltam, egy tócsnit meg tudok sütni a teraszon is az indukcióson.

29.jpg

Eddig mindig a káposztareszelőn vagy a sajtreszelőn gyalultam le a krumplikat, amikből azután pogácsák készültek. Most ezen változtattam!

A lehető legkevesebb hozzávalót készítettem elő:

  • 3 nagyobb sárgakrumpli (a negyedikből főtt lett)
  • 2 dkg szalonna + kis pecsenyezsír tegnapról
  • 2 ek liszt
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 mk őrölt kömény
  • sok frissen őrölt bors (izlés szerint)
  • 1 ek só
  • 1 kis pohár joghurt (nincs a képen)

10.jpg

A szalonnát felkockáztam és kis teljesítményre kitettem az indukciósra a tegnapi pecsenyés serpenyőben - pont kiolvad, mire elkészülök (vagy hozzájutok). Meghámoztam a krumplikat és elővettem az Originál V Gyulát Gyalut és a legfinomabb zsülien kését. Seperc alatt legyalultam gyufaszálnál is picit vékonyabb rudacskákra a krumplit.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megszórtam az evőkanálnyi sóval és ráhintettem a pici köményt (a krumpli szereti azt). Alaposan összekevertem. Gyorsan kiszaladtam ellenőrizni a szalonnát, de az még melegedhet. Feltámasztottam a tálat egy merőkanál nyelére, hogy a sós leve különváljon a krumplinak. 12 perc alatt kiszívta a krumpli levét a só. Ezt a sós lét azután belekanalaztam a negyedik (összevágott) krumplira egy pici lábaskába, hogy majd megfőzöm - jó lesz a körömpörkölt mellé!

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Fellazítottam a legyalult krumplit villával, daráltam rá borsot bőven, majd megszórtam a liszt felével. Újabb lazítás, borsozás és lisztezés, majd elkezdtem összekeverni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A pici fokhagymát megaprítottam és belekevertem a pohár joghurtba, hogy valami extra íze is legyen.

23.jpg 24.jpg

A szalonna elkészült, van fínom zsírom, amibe elkezdtem evőkanállal pakolni a krumplit. Az evőkanál hátával ellapítottam a kupacokat. Amíg az első adag sült, szétosztottam a többi reszeléket. Nos, ez az első adag picit sötét lett.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Egyet azon frissiben megettem: ilyen ropogósat még soha nem haraptam! Egyikre egy pici Anikó sajtott tettem, a másik kettőre meg a joghurtból kanalaztam (nyitókép), majd szép komótosan elfogyasztottam. A sajtos-joghurtos egész érdekes volt:

31.jpg

Közben persze a többit is ki kellett sütnöm.

32.jpg 34.jpg

Amit azután feltálaltam a feleségemnek és a barátnőjének.

35.jpg

Nem tiltakoztak - csak észrevétlenül megették mindet ... A borsozás nagyon jót tett a krumplinak, így a joghurtnak is lett indoka rákerülni :)

A negyedik krumplit még azon frissiben megfőztem, de csak most reggeliztem belőle, a levét meg megittam. Nagyon ízes volt!

 

 

109 komment

Címkék: krumpli zsír joghurt fokhagyma bors szalonna liszt kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3216138404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.14. 11:39:24

Anyukám mindig azt mondta,lapcsánkát üreg krumpliból kell sütni, mert a fiatal túl vizes hozzá.Ellenben ez a sóval húzzuk ki a levét, ez jól hangzik:) Ez így pont jó, egy baja van: nem itt van..ja, és kevés:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 15:22:09

@látjátok feleim szümtükkel: Nem értem, hogy mi van a postával! Egyszerűen felháborító, hogy nem viszi ki a küldeményt!!! :)

2020.08.14. 16:19:48

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk is ez volt a szentencia, sztrapacskát-tócsnit öregkrumpliból csinálunk, nem csak azért, mert a fiatal vizes, hanem a keményítőtartalma is más, az ízével együtt. Tegnap egyébként felszedtünk valamennyi krumplit a kertben, sárgahéjút, a felszedés közben sérült gumókból tegnap főztem a maradék körömpörkölt mellé, nagyon jó ízűeknek bizonyultak!
A posztolt tócsni a fokhagymás tejföllel... én is _nagyon_ nehezményezem, hogy ennyire kevés, és hogy ide sem jutott belőle! :-D :-D (Amúgy apróbb kultúrsokk volt látni Németországban, hogy a karácsonyi vásárban a Reibekuchent Apfelmussal eszik az emberek.)

2020.08.14. 16:21:19

@MadMary: Fokhagymás _joghurttal_, nem tejföllel. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 16:56:43

@MadMary: Életemben nem használtam még a joghurtot ilyen feladatokra, ez az első!!!

2020.08.14. 17:04:49

@Andrass9: Különösen a sűrűbb görög joghurt kiválóan alkalmas sok esetben a tejföl helyettesítésére, ha kevesebb zsírt szeretnél fogyasztani. Ha néhanapján lángos készül, azt is már inkább görög joghurttal eszem, mint tejföllel, sőt volt már olyan, hogy a kevéske tejfölt joghurttal "ütöttem fel" a rakott krumplihoz. Nyugodtan kísérletezz tovább, izgalmas új ízekkel találkozol majd! :-)

süllőcske 2020.08.14. 17:53:34

@MadMary: Törökországban a minden ehető dolog környezetében megtalálható joghurt gyakran a mi tejföl alkalmazásainknak megfelelően szerepel.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.14. 18:11:28

@süllőcske: mert a török joghurt szinte nem is joghurt:) Jó sűrű. testes, és a sajtjaik..hmm..kár, hogy pár éve laktózérzékeny vagyok:(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 18:18:44

@MadMary: Elfelejtettem mondani, hogy egyben az utolsó is :)
Én a zsírt is vajjal eszem!

2020.08.14. 19:01:09

@süllőcske: @Kumari aki Nilüfer: A konyhai tradíciókkal kapcsolatos valamelyik internetes kalandozásom során jutottam el a török konyha dolgaihoz, akkor ébredtem rá a joghurtban rejlő lehetőségekre, kezdtem el használni salátaöntetnek, tejfölhelyettesítőnek. Igen jó dolog. :-)
@Andrass9: Valóban, a fritőzben kisütött panírozott vaj lehetne a védjegyed... :-D :-D Szerencsés ember vagy, én egyre kevésbé bírom a zsiradékféléket, bár (szerencsémre) nem is nagyon kívánom. Néha azért egy finom házi vajas kenyérszelet le-lecsúszik, de a főzésnél igen kevés olajat-vajat használok. Régebben volt, hogy az ebédem vagy vacsorám egy doboz tejföl volt kenyérrel, most már inkább a joghurtot preferálom.

2020.08.14. 19:05:11

@Kumari aki Nilüfer: Bizarr módon nekem csak a tej okoz gyomorproblémát, az "előemésztett" tejkészítményekkel jó viszonyban vagyok. Tejcukor-érzékenység. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 19:44:08

@MadMary: Nem bizarr az! Az "előemésztett" tejtermékekben már lebomlott a laktóz. Érdekes viszont - szintén laktóz érzékeny volnék -, hogy a tejszínt korlátlan mennyiségben megihatom (az USA-ban reggelire 2 dl habtejszínbe egy kicsi kávé), a teljes nyers tej is csak nagyobb mennyiségben árt, de már ezeket a "nemtejeket" csakis enzimtablettával együtt fogyaszthatom.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.14. 19:46:11

@Andrass9:

Még is vérig sértődtél, amikor a rakott krumplidból hiányoltam a vajat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 20:15:13

@látjátok feleim szümtükkel: Ha csak magamnak főzném, akkor biztos tennék bele sokat - dehát vannak korlátozó tényezők :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 20:43:22

@MadMary: A doboz tejfel kenyérrel és sóval feleségemmel közös imádatunk! Például nálunk pánik van, ha nincs legalább egy bontatlan vödör tejfel idehaza!!! A kenyérszeletre kávéskanállal egy nagy kupac tejfel, azt megsóz, majd leharap. Szerintem a legjobb étel!

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.15. 06:32:46

@Andrass9:

Különösen, ha még kolbász falatkákat is teszünk a falat tetejére.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.15. 08:59:21

@látjátok feleim szümtükkel: Azt speciel még nem ettünk hozzá ... Csak kenyér, tejfel és só.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.15. 11:00:33

Amikor ezen a helyen először említettem a joghurtot ilyen célra, igencsak megkaptam a magamét. blogkocsma.blog.hu/2015/03/09/rikottafasirt_cicegevel_es_sajtmartassal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.15. 11:30:00

@Waka: Az egy kicsit más volt: ott te BELEKEVERTED a joghurtot, én meg csak rátettem, hogy kipróbáljam :)

2020.08.15. 13:11:11

@Waka: Szerintem kísérletezz nyugodtan... s ha úgy alakulnak a dolgok, hogy a jelenlévők alakulóképesek és idővel megnyílnak a változtatásokra (mint ahogyan itt is történik), a korábban furcsállott megoldásokat is elfogadják majd. Addig pedig nyugodtan élvezd/élvezzük a pompás dús joghurtokat és minden más egyéb innovációt. Szerintem. :-D
@Andrass9: Én is így szoktam (volt) csinálni, különösen a házi tejfel csodás ezen a módon, most már inkább joghurttal adom elő ugyanezt, de néha-néha egy kanál téföl is lecsúszik így. :-)

2020.08.15. 13:19:07

Semmi köze a tócsnihoz, csak hencegni szeretnék: a tavasszal amúgy heccből belehajítottam egy darab gyömbért egy virágfölddel teli cserépbe - hosszú ideig nem csinált semmit, aztán elkezdett hajtani, most már három gyönyörű zöld lapilevélnél tart. gyömbérfarmom biztos nem lesz belőle, de örülök neki nagyon. :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.15. 16:17:49

@MadMary: De, lehet:) olyan elven működik, mint a krumpli. úgyhogy annyi gumód akár lehet is, ami egy háztartásba kell.Nekem is volt, de aztán kihalt, mint az avokádó fácskám, ami már fél méteres szépség volt, és egy éjszaka alatt meghalt.Fogalmam sincs, mi lelte...volt termő gránátalmám is, a cserépben nyilván csak diónyi almákkal, az vagy 10 pár évig bírta, aztán elmúlt.Datolyapálmám is volt..mindet magról én neveltem.)utóbbit meg kellett metszeni, sehova se fért, de azt nem élte túl)Ma már nem szöszölök ilyenekkel, ellenállok, pedig valami házi citrus mindig csábít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.15. 18:17:33

@MadMary: Nálunk is leveles már! Ahogy @Kumari aki Nilüfer: mondja, szépen nevelhető cserépben, vagy fagymentes földben.
Nálunk 2 méter volt már az avokado, amikor hirtelen elpusztult! Tavaly vetettem sok cymbopogon (thai citromnád) magot, ami szépen megnőtt. Télire kiástuk, és bejött. Viszont elfelejtettük locsolni :( Most 3 szál van, amit le lehetne szedni, de a mélyhűtőben 12 szálat őrzök :)
Nagyobb baj, hogy tavaly elpusztult a galangal növény (az is olyan, mint a gyömbér, csak más az íze), amit friss gyökérről nevelgettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.15. 20:55:23

@Andrass9: A cymbopogon magyar neve állítólag a fenyérfű. Viszont ezen a néven díszfüveket árulnak :)

2020.08.15. 21:17:49

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Láttam nagyon érdekes videót arról, hogy milyen, ha a saját kertedben nő a gyömbér... sajnos a fagymentességet kiültetve nem tudom megoldani, marad a cserép, ez viszont nem fog termelni olyan mennyiséget, ami a főzéshez is elég volna. Mindegy, szeretem a növénykét így is. :-) Ami az avokádót illeti, csatlakozom a gyászolók csoportjához, gyönyörűen növekvő-lombosodó fél méteres avokádócskám szinte egyik napról a másikra pusztult el, mintha leégették volna a leveleit. Attól tartok, valamiféle vírusról van szó, kivédésére nem tudok módszert. Édesanyám annak idején kétméteresre nevelt avokádót, s az is elpusztult hipp-hopp, a láthatatlan ellenség által leperzselt levelekkel. :-(((
A galangalt sajnálom (minden szeretettel nevelt növénykét sajnálok, amit elvisz valami rejtélyes vész vagy megrág valami), a cymbopogont megguglizva viszont mindenütt az indiai citromfű/citromcirok jelentkezik magyar megoldásként. Egyébként blogkocsmai ihletésre vettem pár szál citromnádat hajdanán, tényleg_ citromos aromájú, remek fűszer!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.15. 21:19:20

@Andrass9: Tán elnéztem a receptet. A V-Gyulával reszelt krumpli igényli a kenést, ezt a mai napig vallom.
@MadMary: Élvezzük. A lecsepegtetett joghurt az egyik legjobb alapanyag.
Ma kétszer tolt ki velem az időjárás. Délelőtt a szárazbabot szedtem le, még fél sor volt hátra, mikor megeredt az eső, és egy órán át szakadt. A maradékot vizesen szedtem le, mondjuk, úgyis ki kellett teríteni száradni, mert még nem volt mind zörgős. Délután paradicsomért mentem, a nagyobb féléket meg a szedret még le tudtam szedni, aztán iszkoltam, a koktél fajták maradnak holnapra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.15. 21:38:23

@MadMary: Hmmm citromcirok :) Akkor már inkább a fenyérfűhöz hasonlít!!! Én leegyszerűsítettem citromnádra, bár az se igazán jó (majd mindjárt jön valaki és helyretesz). Odakinn lemongrass néven fut. Egyik kedvenc fűszerem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.15. 21:40:24

@Waka: Nem hiszem, hogy elnézted :) Te szereted a joghurtot!
A V-Gyulás krumpli nemhogy nem igényli a kenést, de ki is kell vonni belőle a nedvességet sóval. Szerintem. Mert akkor kevesebb liszt is elegendő.

2020.08.15. 22:27:03

@Waka: Itt is volt kora délután eső, én körtét szüreteltem épp körtebefőttnek, az eső viszont nem volt komoly, az egyik 300 literes esővíztárolót sikerült csak feltölteni, a másik üresen kong. A calabriai óriásparadicsom most kezd beindulni, életem értelme télire elteendő pizzaszószt rendelt belőle, hááááát talán megteszem neki ezt a szívességet. :-D Látod, kifejtőbabot-szárazbabnak valót nem ültettem, viszont vót/van háromféle zöldbab, de az idén egyáltalán nem főztem zsenge fejtettbab-levest... jövőre jobban tervezünk. Egyébként pedig Yo Yo Yogurrrt! :-D
@Andrass9: A citromnád jó és elfogadott magyar verzió - közben gugliztam még, van aki tevefűnek hívja. :-D :-D Az angolhoz képest megkavaró, hogy nálunk a citromfű a Melissa officinalis, ami olyan messze van a citromnádtól, mint ide Bázakerettye. :-) Jó az a "citromnád", mikor először vettem, kuncogtam is, mert kicsit tényleg olyan, mint a "rendes" nád. Jóvanezígy. :-D

2020.08.15. 22:28:07

@MadMary: Jóvanezígy, szerintem. :-D :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 11:28:13

@MadMary: Szerintem..ez az én védjegyem:DDD

Citromfüvem annyi van, hogy írtom. Viszont a fűszerkertem bemondta az unalmast, minden, mondom MINDEN kipusztult, a zsálya vergődik még, mert az nagy túlélő-fogalmam sincs, mitől, eddig évekig működött, most sem tettem vele mást.

Viszont teljesen váratlan helyen nőtt egy halom menta, ( a málnásban), szóval--alighanem a gyíkemberek rendezkednek...

2020.08.16. 13:22:00

@Kumari aki Nilüfer: A "szerintem"-et tényleg itt tanultam, valóban Te kezdted, aztán egy hajdani parázs vita során tán András volt az, aki egy kinyilatkoztatót (tán a Fickót... már nem emlékszem) azzal rakott helyre, hogy a mondandójához tán biggyessze oda, hogy "szerintem", mert senki sem letéteményese valamiféle univerzális igazságnak. Azóta én is rászoktam a használatára. :-D
A gyíkemberek pedig elfoglalhatták Kelet-Magyarországot, mert a citromfű nálam az eperágyásban ütötte fel a fejét, holott cserépben nevelem az egyetlen példányt, minden babusgatás ellenére két zsályatövem egyik napról a másikra lekókadt és elszáradt (attól tartok, hogy valami gyökérrágó pajor vagy hangyák lehetnek a tetetsek), a szépen növögető bazsalikom-vetésre pedig rászállt egy levélvágó (hangya- vagy darázs-) banda, halálos precizitással nyírták le a leveleket a fő erezet mentén. A menta pedig... egy tövem van, ami megmaradt egy helyben, nyamvadt és nem nő, no nem mintha hiányozna a mindent elfoglaló indatömege... Fura történések, na. :-/
A szurokfű viszont köszöni szépen, jól van. :-)

süllőcske 2020.08.16. 14:10:19

@MadMary: Zsályánk itt is szomorkodik, a többiek jól vannak. Paradicsomaszalás megvolt, most a sültparadicsom konzerválás folyik.

2020.08.16. 14:12:13

@süllőcske: Mi lehet ez az univerzális zsályavész...? O.O Paradicsomsütésre készülődnék én is, csak a nyersanyag kéreti magát, viszont fűszeres pizzaszószt már készülök eltenni életem hollandusának specifikációi szerint. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 14:17:37

@süllőcske: A sült paradicsom a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta! Szerintem :) 1 kiló paradicsom beköltözik egy kétdecis üvegbe, és rengeteg fűszert is visz magával. Nálunk minden éves feladat legalább félszáz üveggel eltenni.
Mivel most még kevés az egyszerre leszedhető paradicsom, sugo all'arrabbiata szószt készítek. Eddig 19 üveg készült, amiből 7 már el is fogyott :) Ez az előnye a saját csilinek és fokhagymának: már csak az oreganot és a bazsalikomot kell a fűszerkertből felszedni. Sajnos olivát még nem tudok ütni, nincs olajfám ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 14:18:51

@süllőcske: @MadMary: A zsálya nálam nem panaszkodik, valamint a gyerekek balkonládáiban is remekül növekszik, amióta nem locsolják agyon...

2020.08.16. 14:58:01

@Andrass9: Én kifejezetten óvatosan vizeztem a zsályát (mediterrán, karszton növekvő növényke lévén), laza szerkezetű földbe ültettem, ennek ellenére egy szempillantás alatt összeszáradt és feldobta a gyökereit. :-(((
Egyébként meg bibibííí, nekem van bödönbe ültetett olajfám, röpke ötven év és szüretelhetem a saját olajbigyót!

2020.08.16. 14:58:43

@Andrass9: Mérges sugót pedig tervezek, s a jalapenók is a fejünkre nőttek! :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 15:38:13

@MadMary: Kétféle zsályám van, a fűszerzsálya, csak a fúszerkertben(egy ágyás bekerítve) senyved, kinn a vadonban vígan van, meg van a kerti ps vígan van, az a nagy lapulevelű. na az konkrétan kiirthatatlan, de nem is akarom..dekoratív, virágzik, és illatos(megtudakoltam, ehető, csak..olyan bizarr azokat a nagy leveleket nyeszetelni:DD )
De a fúszeresben minden odavan, levendulától a levélpetrezselyemig..érthetetlen.Mondjuk levendula máshol is van, de pl rozmaring nincs, pedig a bolondja vagyok. Nagyon szeretem az illatát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 15:44:31

@MadMary: Mérges sugo a legjobb dolog, amit az olaszok kitaláltak!!!

2020.08.16. 15:55:43

@Kumari aki Nilüfer: Ez tényleg komoly bajnak tűnik, valami élősködő teheti tönkre a szép növényeidet, fonálféreg? Az különösen alattomos, nem hagy vakondtúrást, csak terjeszkedik és zabál. :-((( A rozmaringot én cserépben nevelem, van egy érdekes összevisszagörbe módon növő kúszó rozmaring,
www.floraccess.com/en/v/27320/green-collect-sales/rosmarinus-officinalis-prostratus/
emellett néhány magról vetett suhanc - heccből vettem rozmaringmagot, belehajítottam egy keltetőcserépbe, előbújt vagy öt-hat növényke, cserépben ápolgatom őket. _Nagyon_ szeretem a rozmaringot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 16:06:54

@MadMary: Nagy rozmaring bokrok vannak a feleségem virágosában! Szépen áttelelnek, jól bírják a fagyot is. Kedves emlékem, mikor Krapanj szigetén nyaraltunk 10 éve, hogy a ház keritése babér és rozmaring volt!!! Most már nekem is van emberes babérom, de az benn telel át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 16:09:38

Kaptunk 16mm esőt másfél óra alatt: az uborkák imádják, meg a babok, meg minden a kertben :) A macskám viszont olyan pánikba esett a hangjától, hogy alig bírtam nyugtatni, majd le is rohant a pincébe, fedezékbe. Tény, hogy - mivel minden ablak nyitva - a lezúduló eső nagy zajjal járt, meg kopogott az előtetőkön, meg az ablakpárkányokon is. Cserébe lehült a világ 18C fokra :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 16:49:02

@MadMary: Tényleg tanácstalan vagyok, Valami talajfertőtlenítőt szórók bele összel, aztán tavasszal újra beültetem.

@Andrass9: Az én rozmaringom is áttelelt..eddig:(

Ide is kéne eső, nagyon, de ide nem jön most. A férjem tavasszal a kertet fásította, 12 császárfa nő, akár a triffidek:DDD Már közel 2 méteresek, a talajszinten kezdték május elején. De hat év alatt haszonfák lesznek, közben meg termelik a ZOKSZIGÉNT :)))Legalábbis így tervezzük, aztán majd kiderül.de már locsolni kellett, az illegális kút meg alig ad vizet (itt 16-18 m a talajvízszint, és hiába volt sok eső, most ott is alig van.)..csapvíz meg ..na azt még nem.
Így is marad soook terület kertészkedni, csak nincs derekunk hozzá sajnos.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.16. 18:11:28

@MadMary:

Az én olajfám már két éve virágzik, de csak tél végén, amikor még a télikertben van, és hiába porzom, nem marad rajta bogyó. Kint meg nem akar virágzani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 18:25:46

@Kumari aki Nilüfer:
www.megyeriszabolcskerteszete.hu/a_csaszarfa_metszese_diszfa_vasarlas_online
Eléggé meglepett, hogy ennyire vízigényes fát ültetsz talajvíz nélkül ... Viszont biztos nagy telketek van, ha 20 méteres fából tizenkettő is elfér :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 18:39:49

@Andrass9: Háááát..úgy voltunk vele, nem nagy befektetés, itt ez a kert, nem bírjuk művelni, egy kis haszonfa, ami még dekoratív is, meglesz..és tulajdonképpen eddig kétszer locsoltuk. Ez egy invazív faj, megél ez a jég hátán is..de tényleg, Itt a városban utcai sorfa is van belőle, tavasszal valami gyönyörű , ha virágba borul..és soha nem locsolgatták.
A telkünk 1240 nm, ennek nem egészen a felén van a ház, meg ez az, meg ugye az udvar, a nagyobbik fele a kert, amit nagyon sokáig az utolsó cm-ig műveltünk..aztán jöttek a gerincbántalmak, és fokozatosan feladtuk. Mostmár csak a málna, , szeder, pár gyümölcsfa(szilva, alma, körte, ),4 diófa ribizli,díszfák, úgymint ecetfa, szivarfa, fűzfa, mahónia,vadgesztenye, akác, füge, bambusz(sok), fenyők, japánbirs, aranyvessző, indiai nád, borostyán, jázmin, trombitafolyondár, futórózsa, vadrózsa,gumós évelők, gyöngyvirág,orgona, meg a fene tudja, mifélék vannak, festői rendetlenségben:)ja, kihalt a perzsa akácunk, de most a földben hagyott tuskójából hajt ezerrel:DD de maradt jócskán szabad terület, úgyhogy ősszel hívom Egont. az ásóembert, és lesz, ami lesz...ha nem bírja a derekam, hát majd benövi a gyep:)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 18:41:21

@Andrass9: Ez a Megyeri-féle dolog..túlhájpolja, Megél ez a fa itt Józsán is, sok háznál van, rá se bagóznak, nő az:) Egyik szomszég vett egyet, feszt locsolta, na az kidöglött:DD

2020.08.16. 18:41:50

@Kumari aki Nilüfer: A talajfertőtlenítő jó ötlet, utána csak reménykedhetünk, hogy minden újból burjánzani fog! A császárfával megleptél, olvastam (némi képzavarral....) hideget-meleget erről a növényről, nem tudom még, hogy miként viszonyuljak hozzá... bár nálunk a telek már annyira tele van fával, hogy újabb ültetésére nem gondolunk az elkövetkezendő párszáz évben. :-D :-D
@Andrass9: Nekem is cserépben üdülnek a babérok, s engem is esz a fene a Mediterráneum rozmaringból álló telekhatár-sövényei miatt... változik a klímánk, ha nagyon önző volnék, akkor olyasmi éghajlatot szeretnék, ahol sértetlenül kitelel a rozmaring, a gyömbér - aztán ugyanezen lendülettel elszégyellem magam, merthogy ezekhez még radikálisabb klímaváltozásra volna szükség. :-(
@látjátok feleim szümtükkel: Pár éve volt egy olajfám, ami virágzott, megtermékenyült, s termett négy szem olajbogyót - majd váratlanul elkezdett száradni és elhalálozott. A mostani olajom gyönyörű életerős nagy fácska, hozza az újabb és újabb hajtásokat, folyamatosan formázom a koronáját, de virágról-olajbigyóról szó sincsen egyelőre.

2020.08.16. 18:47:44

@Kumari aki Nilüfer: Na most aztán _tényleg_ elkezdett enni a fene irigység... a mi kertünk 800 nm, kb. a fele használhatatlan/túlárnyékos a gigantikus körtefa, az ezüstfenyő meg az út másik oldalán türemkedő épületek és óriásfák durva árnyékolása miatt, óóóóó mittudnékkihozni egy tiszta terepből... aztán beállok a benapozott részen növő 2 méteres paradicsomok alá, s szégyenkezem. :-/

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 18:49:00

És esik.._) bőven, és tartóasan. Örülnek a csaszifák!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 18:50:55

@MadMary: Rá se ránts, én meg azért húzom a hátsómat, hogy ti itt milyen csudákat termeltek..de költözzetek az Alföldre, itt van tár, meg nap, meg szabad felület:)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 18:57:12

@MadMary: A császárfa azért volt, mert én erdőre vágytam..a férjem madarakra..és ez a fa gyorsan nő, hat év múlva vágni lehet, és nekünk van cserépkályhánk is..ha minden másodikat kivágjuk, és újítjuk, ellát tüzelővel(meglepő módon a szomorúfűz is, amit pár évente vissza kell vágni, több köbméter tüzifa lejön róla).Ha pedig kihalunk, nem lesz bonyolult egy új tulajnak megszabadulni tőle.Én fenyőerdőre vágytam, de már porom se lesz, mire a csemetékből erdő lenne.Sokat nyomott a latba, hogy tavasszal tényleg nagyon szép, nyáron a nagy levelei klimatizálnak, ami a vizet illeti, a gyökerük már jó mályen lehet..szívjanak:)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 18:57:43

@Kumari aki Nilüfer: TÉR.. az van, tár is, de az mellékes:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 19:11:23

@Kumari aki Nilüfer: Klassz! Akkor nem kell a csapvíz :)
Itt is szépen meglocsolt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.16. 19:13:20

@Kumari aki Nilüfer:

A császárfát elég tőből levűgni, a gyökeréről kihajt és öt év múlva az is vágható. Velünk szemben volt egy nagy és szép fa ( kivágták ), annak a magja kelt ki nálunk a kocsibejáró szélénél. Ezárt nem maradhatott, levágtam. Következő évben kihajtott, és óriásira nőtt. Másik tavasszal kivettük gyökerestől, és most a szomszédban nővöget szépen. Én az udvart rendszeresen öntöztem, soha nem reklamált érte a császárfa.

Most van ingyen két éves szép platánom, hársam, jelentkezőket várok rájuk. Kicsi császárfa is van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.16. 19:13:55

@Kumari aki Nilüfer: A diónak is mélyre hatoló gyökere van, és köztudottan a LEGJOBB árnyékot nyújta! Csakhát kell vagy 35 év, mire igazán méretes lesz. Mostmeg itt van ez a dióvész is :(((

2020.08.16. 19:39:12

@Kumari aki Nilüfer: Tudod, a Zalföldről az én pótgyerekem formált - számomra - tökéletes véleményt pár éve: "Jó hely ez a K*** csak ne lenne annyira lapos". :-) Felmerült a költözés lehetősége, számos más megoldás, de sajnos kötődöm az északmagyar buckákhoz, szeretem a százéves növényeket, amiket az őseim ültettek itten, a kövér termőföldet s más dolgokat.... bár ki tudja, mit fog hozni a jövő. Cserépkályhánk nekünk is van, az elmúlt telek viszont olyan enyhék voltak, hogy néha-néha fűtöttük fel kerti fával.
@látjátok feleim szümtükkel: Fafaragás, művészkedés, nem eltüzelendő faanyag miatt boldogan jelentkeznénk. Hollandusom fafarag, ismerünk olyan művészt, aki szép nyersanyagért cserében kifaragná a mi elképzeléseinket... csak nem tudjuk, hogyan hurcolhatnánk a gyönyörű nyersanyagot innen oda.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.16. 20:26:32

@MadMary:

Én fáim ületni valók.

Szállítást pedig a dlp, vagy dpd, vagy mi a csuda vállal. Akár mit elvisznek rendesen.
Másik megoldás vonóhorog autóra, utánfutót bérelni, oszt már mehet is a faanyag.

süllőcske 2020.08.16. 20:47:05

@MadMary: Egyébként, az utóbbi időben készítek női ékeket, szép fákból, csontból. Internetes boltot is nyitottam, nagyon szeretem ezt a témát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.16. 21:19:04

@Andrass9: Az elején elég száraz tud lenni. olyankor alig veszi fel a lisztet.
@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: @süllőcske: Két tő zsálya van nálam, egy sima és egy cifra levelű, Százados Asszonytól kaptam két éve. A kert szomszédok felőli oldalán alakítottam ki a fűszerest. Mindkettő gyönyörűen burjánzik, bár az egyikre ránőtt kissé az izsóp. Sebaj, ősszel odébb ültetem. Van mellette tárkony, borsmenta, citromfű, oreganó, levendula. Igaz, a föld nem az a televény, de mindegyik jól bírja. A Hegyen a citromfű szinte már kiirthatatlan, szórja a magját, alig győzöm kikapálni.
Délelőtt felszedtem a krumplit. Impala fajta, ilyen szépen talán még soha nem sikerült, 40 tőről a 40 kiló megvan, akad közte 30-40 dekás is. Néhány már elkezdett csírázni, hála a csapadéknak, de félretettem, majd az fogy el elsőnek. Persze az eső megint eleredt közben, de nem foglalkoztam vele, a krumpli amúgy is sáros volt, én meg úsztam a verejtékemben.

2020.08.16. 21:21:39

@süllőcske: Kérexépen internetes linket.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.16. 21:22:08

@Waka:

Ma 110/kg áron vettem Vásárhelyen szép krumplit. Nekem kevés lila van, de még zöld a szára, meg van 3 tő édesburgonya. Utóbbinak szép lila a virágja.

2020.08.16. 21:28:33

@látjátok feleim szümtükkel: Ültetni való gyönyörűségekhez sajnos nincs helyünk. :-(( Belakott a kert, inkább irtásban kellene gondolkodnunk, mint ültetésben... nagyon nehéz feladat.

süllőcske 2020.08.16. 21:30:50

@MadMary: „https://www.etsy.com/shop/ROExDOE”

süllőcske 2020.08.16. 21:31:40

@MadMary: Még friss, most kezdtük felpakolni.

2020.08.16. 21:39:05

@süllőcske: Istenemdegyönyörűenszépségesek.

süllőcske 2020.08.16. 21:57:22

@Waka: Kiváló szénhidra termés, csucsu.

süllőcske 2020.08.16. 21:59:51

@MadMary: Szerettem volna szépeket.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.17. 09:39:00

@MadMary: Értem én..én szívesebben laknék valami szépségesebb helyen , Nagylányomék a Zemplénben ( Sújhely) egy hegyoldalt birtokolnak, kilátással Szlovákiára, közepes Dömösön, kilátással a Duna kanyarra,a kicsi sem ide készül a nagy laposra. Megvan ennek a báka, szeretem a Hortobágyot is, de ha elülról kezdeném, Dunátúl, Órség, vagy Zala, vagy Tolna, vadregény, Ugyanakkor innen meg nem bírnék elköltözni..bonyolult vagyok, na.Ja, laknék még Szegeden, Pécsett..:DDDD

@Waka: Ezeknek a mediterrán eredetű cuccoknak kicsit kavicsos, sovány füld a tuti. Legszebb fűszerkertem 24 éve az építkezéskor a kicsit sittes , elszállításra váró földkupacon volt:)

2020.08.17. 10:37:20

@Kumari aki Nilüfer: Anyai oldalon a Nagy Lapos alján kezdték, apai oldalon a Nagy Puklisok (Erdély) közepén... hát most képzelj el engem. :-) :-) Sajnos a puklis terep van nyerőfélben, de hát ki tudja, mit hoz a sors, Hollandia az Abszolút Nagy Lapos, próbálom szoktatni magam a gondolathoz. :-((
A mediterrán fűszercuccok talaja kapcsán pedig Nagyon Igazad Van. :-D
S talán egy lakókocsi volna a megoldás? :-D Számos nyugdíjas vásárol Nyugaton lakóautót, elindulnak-gurulnak, egyszer itt vannak, másszor ott... féligvótvicc, egyrészt csodás ötlet, másrészt ismerem Orbánföldét - de oly jó volna körbegurulni ezt a rántotthús formájú országot, ahogy mondod, Őrség, aztán Pécs, aztán Szeged, aztán Gömör. *sóhajt*

2020.08.17. 10:38:32

@Waka: Csacska amatőr kérdés, de hogyan készítetted elő a talajt a krumplinak?

Kumari aki Nilüfer 2020.08.17. 13:15:55

@MadMary: Ezzel a gondolattal mi is kacérkodtunk, de..és jönnek a de, de, de ellenérvek..:(( hiába, ez a világ nem az a világ:((

Kumari aki Nilüfer 2020.08.17. 13:19:39

@MadMary: Nem nekem szól, de a krumpli a laza, enyhén homokos talajt nagyon csípi, itt a szomszédom a löszt egyrészt baromi sok lótrágyával, másrészt némi homokkal lazította, és rekord termése lett. Ló a másik szomszédban van, nagyon kedves állat:) Mindkét szomszéd fiatal, lelkes házaspár, sok gyümölcsfával, és szép konyhakerttel..nekem csak élveznem kell, hogy hol innen, hol onnan kapunk egy tál miazmást:DDD

Kumari aki Nilüfer 2020.08.17. 13:22:40

@MadMary: Hollandiában kizárólag tenger mellé..voltunk egy évben Egy szúk napig Vlissingenben, Na, oda. Laposnak lapos..de mégis.És ugye Amszterdam...na az is egy szerelem. Bár ott is csak egy nap volt..lehet, hosszabb távon nem is szeretném:)))

2020.08.17. 20:25:05

@Kumari aki Nilüfer: Kösz a megerősítést krumpliügyben, én is arra gyanakszom, hogy túl kötött a talajunk, dolgozom a projekten - sajnos nincs szomszéd ló (bár lenne!!!), talán gombakomposztot sikerül majd szerezni. Hollandiában pedig nehéz elkerülni a vizet, maximum két óra autózással vagy a tenger, vagy valami más víz partján kötsz ki úgyis. :-) Amszterdam nagyon jó hely turistáskodni, múzeumozni, városnézni, de tartósan ott élni... tuggyaaszösz, tán nem véletlen egybeesés, hogy az összes Amszterdamban dolgozó barát-ismerős valami környező kisebb településen él, kertes házban. S ha már víz, szívemcsücske hely ez:
www.alamy.com/stock-photo/urk.html

2020.08.17. 20:26:22

@Kumari aki Nilüfer: A lakókocsis nomádkodás pedig... igen. Ez a világ nem az a világ. :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.17. 22:07:26

@MadMary: A talaj lazítására az őszi mélyásás (30cm+), komposzt kiteregetés, majd tavaszi begereblyézés + ha lehet, akkor tavasszal 4 m2-re 1 gombatrágyás zacsó szétszórása. Nekünk sívó agyag volt a kert. Ma már a veteményes morzsalékos, könnyű talaj. Rengeteg a komposzt (5 komposztálóm van), mert minden oda megy ami lebomlik (tojáshéj NEM bomlik le). A kukánk általában félig telik meg, kivéve, ha a dió beteg - mint most. Folyamatosan kicsi száraz levelek potyognak. Ezt viszont nem akarom komposztálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.17. 22:34:35

@MadMary: Vicces (vagy mégsem), de egy kedves barátom immáron a második gyerekkel azon filózik, hogy ő elmenne ilyen lakókocsis valamire egy évre. Alig tudtam lebeszélni róla! A két gyerek mit fog csinálni egy évig az állandóan vándorló lakókocsiban? Hogy járnak közösségbe? Azt már nem is tudom, mit fog az altatóorvos felesége csinálni ...
Az igazi cirkuszos élet, ami vonzza :)
Nekem SOHA nem jutott ez eszembe, dehát én valószínűleg egy nyámnyila pógár vagyok.

2020.08.18. 01:48:17

@Andrass9: A diólevél alkalmatlan a komposztálásra, dugig van spéci vegyianyagokkal, amik nem hagyják, hogy szép békésen lebomoljon! Áskálódni ez ősszel mi is fogunk, némi szerencsével gombakomposzt is keveredik majd, a kukázós hulladékok pedig itt is meghökkentően lecsökkentek azóta, amióta szelektívhulladékozunk és komposztálunk. :-D
A lakókocsi meg... biztos ismered azt a mondást, hogy az élet akkor kezdődik igazán, amikor az összes gyerek kirepült és a kutya is elpusztult. :-( :-) Barátod projektje nagyjából a visszavonulás/nyugdíj környékén lesz reális, mikor a két gyerkőc már felnőtt, s felesége sem kötődik a gyógyításhoz ily direkt módon. Bevallom, engem vonz a nomádkodás, de a fix otthont nem adnám fel, elkóborolnék itt-ott évekig, aztán 90 éves korom körül visszatérnék az ősöreg körtefa tövibe. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 08:06:12

@MadMary: A lakókocsis kóborlás csak átmeneti lenne nálunk is, a nyári hónapokban,illetve amikor még komfortos, persze pl. ahol több éghajlat van, ott egész évben lehet kavarni.

Itt is ömlik le már a diólevél, az idén rengeteg dió is lepotyogott zölden, és már hullik a fúzfa levele is durván.Nem volt ez normális nyár, és lassan vége..kár.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 08:10:13

@Kumari aki Nilüfer: Persze nov 24.én megkezdem a felmentési időmet, a kalandos élet elkezdődhet-ne!! Kár, hogy a nyugdíj a fizetéshez képest jelentős életszínvonal csökkenést fog okozni, nem alkalmas az egész-vagy akár fél-éves kiruccangatásokhoz, sem lakóbusszal, sem szerény hazai szállodákkal.Én meg már önellátós (nem itthon fózök meg mosogatok, hanem idegenben) típusban nem kalandoznék..azt tényleg kinőttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 09:30:00

@MadMary: A diólevél remekül komposztálható! Csak kell neki 2-3 év, mire teljesen lebomlik benne a növekedésgátló anyag. Én ráérek kivárni, van egy 2 köbméteres dróthálós komposztálóm (az önkormányzat adta, ingyé), amiben vagy hat éve gyűlik a diólevél - megtoppolva ősszel a tóból kivágott rengeteg zölddel. Olyan csodás morzsalékos az eredmény, hogy csuda. Ősszel, ha megkapom az alsókert másik felét, beforgatom az egészet az új veteménybe. Legfeljebb nem lesz egy évig csilipaprikám, mert visszabújik a földbe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 10:11:18

@Kumari aki Nilüfer: Ez a két éve kezdődött diófa vész, ami nagyon aggasztó! Tavaly egy szem diót se tudtunk megmenteni, mind a kukában végezte a levelekkel együtt (égetni tilos errefelé). Egy normál méretű diófát nem lehet egyszerűen, házi eszközökkel lepermetezni :( Állítólag létezik drónnal való permetezés 150eFt-ért alsó hangon (ha több szomszéd is összefog), de annyi dió nincs is a földön.
www.hellovidek.hu/kert/2019/09/08/gyilkos-kor-tamadja-a-magyar-diofakat-igy-mentheted-meg-a-termest
Kerestem a guglival, de nem találom, illetve csak direkt ajánlatkéréssel lehetne kideríteni az árakat. Egy ilyen drón szerintem a millió fölött van ...

Topy 2020.08.18. 10:31:21

@Andrass9: DJI Agras MG-1 alapkiépítésben cca 2,8, két akkuval már három millió; a DJI Agras T16 hatmillió alapkiépítésben, ehhez egy plusz akku már majdnem fél milla

és az akkuk élettartama erősen korlátos; az akkutöltő, ami egyszerre tud négy akkut tölteni, 480 ezer
nem ok nélkül kerül annyiba a permetezés; mondjuk még mindig olcsóbb, mint a helikopteres és sokkal precízebb munkát lehet vele végezni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 10:52:33

@Topy: Köszi! Találtam egy kisebbet, de nincs mellette ár. Azt hiszem, nagyon alulbecsültem :)
www.ipari-dron.hu/ttam4e

Topy 2020.08.18. 11:09:57

@Andrass9: kísérleti engedéllyel repülhető
aztán meg eseti légtérhasználati engedély, amihez egy ekkora gépre lakott területen belül még egy kockázatelemzés készíttetését is igényli
ez a gép 2000 dollártól indul, viszont ahogy olvasom, az tényleg csak a gép, külön kell akkut, töltőt venni, aztán szállítás, VÁM, ÁFA, gyártói tréning nélkül még drónos múlttal sem javasolt repülni
tta.en.alibaba.com/product/60778976773-806651487/TTA_M4E_automatic_route_planning_agriculture_drone_with_low_price.html

Topy 2020.08.18. 11:13:45

@Andrass9: a nagyobbik testvér:
www.clue-drone.hu/post/dr%C3%B3nos-permetez%C3%A9s-i-r%C3%A9sz-a-kezdetek
www.clue-drone.hu/post/dr%C3%B3nos-permetez%C3%A9s-ii-r%C3%A9sz-a-kik%C3%A9pz%C3%A9s
mnondjuk most már legalább nem kell a szerencsére hagyatkozni (épp erre járó trénerek) vagy Pekingbe utazni egy tanfolyamért

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 12:00:55

@Topy: Ez valóban fontos, de ez saját felhasználásra még nagyon drága eszköz, nomeg ritkán jár a környéken a tréner csapat. Pedig jó lenne, ha a gyümölcsfákat, a diókat, a veteményt, stb. ezzel tudnám lefújni, és nem kellene a hátamra akasztani egy zajos 25 kilós szerkentyűt, ami levegős porlasztással fúj. Kis munkákra (paradicsom, stb) jó a síma pumpás permetező.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 12:05:49

@Topy: Gondolom a 3600 USD készlet már tartalmaz akksit és töltőt is :)
Aztán az is gond, hogy évi 6-8 permetezésre minden alkalommal légtérhasználat kell. Szóval várok, míg valaki elfogadható áron megcsinálja a permetezést (a kertészem szigorúan visszautasítja azt).

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.18. 14:47:23

Kiskertbe nem kell drón, de egy normális kerekű, könnyen húzható-vonható elektronyos, vagy aksis permetező igen. Nekünk régóta van elektromos, de olyan nehezen mozog a talajon, hogy alig lehet húzni, főleg ha benne van a 20 liter víz. Már gondolkodtam rajta, hogy kéne alá nagyobb, három kerekes szerkentyűt eszkábálni. Egyébként mint permetező nagyon jó. Két megoládst találtam, kivágni a permetezendő növényeket, vagy csinálni egy szállító eccájgot a permetező alá.

Szerintem amiket lehet kapni, azokat egy tervező sem próbálta ki a gyakorlatban, mert különben nem lennének ennyire ormótlanok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 15:29:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem nagyon bevált a háti motoros, mert 8m magasra is felviszi a lét, és a huzat, amit csinál, segít a levelek hátoldalát is bevonni. A te vonyogatósod se tudná a diómat permetezni: az a fa 14m magas!
Az a gondom csak, hogy a koromat nem tudom csökkenteni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 15:30:02

@látjátok feleim szümtükkel: Ja! Láttam talicskába szerelt változatot is, annak nagy a kereke!

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.18. 17:38:58

@Andrass9:

A talicskás nem jó, mert azt emelni is kell, csak akkor megy előre. Tavaszig majd csak sikerül valamit kitalálni, de ha nem, akkor sem lesz gond, legfeljebb áttérek a bio termelésre, meg van azért más trükköm is, csak az nem publikus.

valkür 2020.08.19. 18:49:02

@Andrass9: bátran folytasd a kísérletezést a joghurttal, pláne, ha csökkentenéd a bevitt zsírt. Szinte mindenbe jó, amihez tejfölt használnál. Ezerszer inkább joghurt, mint zsírszegény tejföl - azon egyszerű oknál fogva, hogy a joghurt finom, a 12%-os tejfölnek meg se íze, se bűze. És még a legzsírosabb, legkrémesebb joghurt is max 10% körüli zsírt tartalmaz, tehát nyersz az ízen, és spórolsz a zsíron.
Pláne a görög joghurt nagyon alkalmas levesek, főzelékek, mártások sűrítésére. Önteteknél, szószoknál is kiváló helyettesítő. Gondolj csak a tzatzikire, ami a mi tejfölös uborkasalátánk görög unokatesója.
Szóval csak bátran, legfeljebb arra ügyelj, hogy mondjuk egy joghurttal behabart zöldbablevest már ne forralj, nehogy összeugorjon. Sűrű lesz liszt nélkül is, és sokkal üdébb, frissebb íze lesz az ételnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.19. 21:29:21

@valkür: Nem győztél meg, de köszönöm! Azért nekem a 25%-os tejfel valahogy jobban passzol az izlésemnek.
Én a zsírt is vajjal eszem :)

valkür 2020.08.19. 21:44:33

@Andrass9: hát, ha nem kell spórolni a zsírral, akkor nyilván én is maradok a klasszikus zsíros tejfelnél :-)
Meg aztán ha belereszelek a joghurtba egy szép darab gorgonzolát, mindjárt visszapótoltam a kispórolt zsírt, ezt készséggel beismerem.
De nagy melegben tényleg frissítőbbnek érzem a joghurttal habart leveseket meg főzelékeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 20:24:43

Érdeklődőknek: Frissen főztem gnocchit. Szedtem hozzá paradicsomot, hogy egy arrabbiataval felturbózzam.
Miután feleségem nem szereti, jelentkezők jöhetnek :)))
süti beállítások módosítása