Rámjött az éhség a délután, ám forró volt a lakás. Gondoltam, egy tócsnit meg tudok sütni a teraszon is az indukcióson.
Eddig mindig a káposztareszelőn vagy a sajtreszelőn gyalultam le a krumplikat, amikből azután pogácsák készültek. Most ezen változtattam!
A lehető legkevesebb hozzávalót készítettem elő:
- 3 nagyobb sárgakrumpli (a negyedikből főtt lett)
- 2 dkg szalonna + kis pecsenyezsír tegnapról
- 2 ek liszt
- 1 girizd fokhagyma
- 1 mk őrölt kömény
- sok frissen őrölt bors (izlés szerint)
- 1 ek só
- 1 kis pohár joghurt (nincs a képen)
A szalonnát felkockáztam és kis teljesítményre kitettem az indukciósra a tegnapi pecsenyés serpenyőben - pont kiolvad, mire elkészülök (vagy hozzájutok). Meghámoztam a krumplikat és elővettem az Originál V Gyulát Gyalut és a legfinomabb zsülien kését. Seperc alatt legyalultam gyufaszálnál is picit vékonyabb rudacskákra a krumplit.
Megszórtam az evőkanálnyi sóval és ráhintettem a pici köményt (a krumpli szereti azt). Alaposan összekevertem. Gyorsan kiszaladtam ellenőrizni a szalonnát, de az még melegedhet. Feltámasztottam a tálat egy merőkanál nyelére, hogy a sós leve különváljon a krumplinak. 12 perc alatt kiszívta a krumpli levét a só. Ezt a sós lét azután belekanalaztam a negyedik (összevágott) krumplira egy pici lábaskába, hogy majd megfőzöm - jó lesz a körömpörkölt mellé!
Fellazítottam a legyalult krumplit villával, daráltam rá borsot bőven, majd megszórtam a liszt felével. Újabb lazítás, borsozás és lisztezés, majd elkezdtem összekeverni.
A pici fokhagymát megaprítottam és belekevertem a pohár joghurtba, hogy valami extra íze is legyen.
A szalonna elkészült, van fínom zsírom, amibe elkezdtem evőkanállal pakolni a krumplit. Az evőkanál hátával ellapítottam a kupacokat. Amíg az első adag sült, szétosztottam a többi reszeléket. Nos, ez az első adag picit sötét lett.
Egyet azon frissiben megettem: ilyen ropogósat még soha nem haraptam! Egyikre egy pici Anikó sajtott tettem, a másik kettőre meg a joghurtból kanalaztam (nyitókép), majd szép komótosan elfogyasztottam. A sajtos-joghurtos egész érdekes volt:
Közben persze a többit is ki kellett sütnöm.
Amit azután feltálaltam a feleségemnek és a barátnőjének.
Nem tiltakoztak - csak észrevétlenül megették mindet ... A borsozás nagyon jót tett a krumplinak, így a joghurtnak is lett indoka rákerülni :)
A negyedik krumplit még azon frissiben megfőztem, de csak most reggeliztem belőle, a levét meg megittam. Nagyon ízes volt!