Megint előkerült a káposztás fazék. A koncepció hasonló volt, mint legutóbb: kevés munkával, gyorsan, ízletes és laktató fogást készíteni. Egyszer már készítettem hasonlót, afféle dilettáns tandori csirkét sütőben. Az eredmény nem volt rossz, csak éppen nem tandori csirke volt. A hús csak párolódott, nem pirult. Az autentikushoz kellene egy tandoor kemence, a maga jó pár száz fokos hőmérsékletével, ahol aztán a csirke percek alatt elkészül, kívül ropogós, belül szaftos lesz.
Ez a fogás sem az lett. A fűszerezésnél jelentős önmérsékletet tanúsítottam, a joghurt viszont megmaradt, az biztosította a szaftot és az állagot.
Hozzávalók:
- 5 db csirke alsó- és felső comb
- 660 g natúr joghurt
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes fej kicsírázott vöröshagyma
- 2 teáskanál darált csili
- só
- őrölt fekete bors
Mint említettem, nem vittem túlzásba a fűszerezést, de ennyi is éppen elég volt.
A combokat szétvágtam alsó- és felső részre, megtisztogattam, megmostam és lecsepegtettem. Sóztam, borsoztam és félretettem.
A joghurtot összekevertem a felaprított hagymákkal és a csilivel.
A combokat megmártottam a joghurtos kencében és a fazék aljára fektettem. Rákanalaztam a maradék pácot is, aztán egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Reggel begyújtottam a sütőt és hármas fokozaton két órára betettem a fazekat. Kellett neki ennyi idő, mert a kerámia elég lassan melegszik át, főleg, hogy a hűtőben kuksolt egész éjszaka.
Párolt rizst készítettem hozzá.
Ízes, puha, szaftos lett. A joghurtból kivált a savó, ami megízesítette a rizst, a fehérje meg a húsra tapadt. A rizzsel kicsit túllőttem a célon, maradt két adag, kiolvasztottam hozzá egy doboz lecsót, belekarikáztam két pár frankfurti virslit, meglett a keddi ebédem-vacsorám.