Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (119) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (53) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kecskepörkölt

2020.07.03. 07:00 Waka

Úgy esett a múltkoriban, hogy igencsak megkívántam egy kis kecskehúst. Legott fel is hívtam Szakit a kecskeneppert. Megígérte, utánanéz. Másnap hívott, hogy péntekre már hozza is. Aztán csúszott egy hetet a dolog, mert fellépése volt. Határozott. Következő pénteken elment a húsért. A kutyakozmetikába. Mivel a tenyésztő egyébként ott dolgozott. A húsos hűtő a "kezelőben" volt. Jött kifelé a két szatyor hússal (elég átlátszó két szatyor volt), és körbenézett. Az ügyfelek fele feltartott orral szimatolt a táskák irányába, a többi meg a székek alól pislogott rémülten. A gazdák pedig kistányérnyi szemekkel bámulták a jelenést.
Szaki megállt az ajtóban, végignézett a megrökönyödött népeken, odabökte - Viszem haza a Buksit. - aztán nyalkán kimasírozott. Beült a kocsiba, mikor nagy nehezen sikerült úrrá lennie a röhögőgörcsön, megcsörgetett. Másnap reggelben állapodtunk meg, mivel éppen a kertben öntöztem a gigámat a szomszéddal egyetemben.
Szombaton nyolc felé felhívtam, már ébren volt, átcaplattam. Két csomag volt, a kisebbiket választottam. Egy egész comb volt benne, a nyak egy jókora darab gerinccel és egy kis darab hasalja. 2,5 kiló, 3000 forintot fizettem érte. Pár szál szőr imitt-amott látszott, megmostam hát alaposan, majd leszárogattam. A combról a nagyja húst lefaragtam egy másik fogáshoz, a csontokat kettécsaptam. A nyakkal már nem boldogultam ilyen könnyen, de egy kalapács és egy rossz kés segítségével végül megoldottam az aprítást.
Főztem egy jó pörköltet, hozzá vajas galuskát (ennek a receptjét Andrástól csórtam), fokhagymás-tejfölös uborkasalátát (ez utóbbit az epém annyira nem értékelte).

img_20200620_150829.jpg

Hozzávalók a pörkölthöz:
- 1,8 kg csontos kecskehús
- 1 jó fej vöröshagyma
- 30 dkg lecsó
- 3 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- 2 dl házi paradicsomlé
- 1 kis ág rozmaring

Mint látható, sok minden nem kell hozzá. Igazság szerint a rozmaring is főzés közben jutott eszembe, jó ötletnek tűnt - az is volt - egy kis különleges ízt vinni bele.

A hagymát sertészsíron megdinszteltem, aztán rádobtam a húst, és körbepirítottam.

img_20200620_063802.jpgimg_20200620_064552.jpg

Megpaprikáztam, összeforgattam, hozzáadtam a lecsót, a paradicsomlét és a fokhagymát, megsóztam , -fűszereztem.

img_20200620_064747.jpg

Kapott még egy kevés vizet, aztán fedő alatt csendesen rotyogtatni kezdtem.

img_20200620_065241.jpg

Míg a kecske főtt, összedobtam az uborkasalátát. A kígyóuborkát az eredeti német V-Gyulán lereszeltem.

img_20200620_070331.jpg

Hozzáadtam a kockareszelőn lereszelt fokhagymát, csipet sót, és összeforgattam.

img_20200620_070802.jpg

Negyedóra állás után beletettem két evőkanál cukrot és ugyanannyi 10 %-os ecetet, és összekevertem.

img_20200620_071119.jpg

Hagytam ismét állni keveset, megízleltem, épp jó volt. Ment belé egy pohár 20 %-os tejföl, újabb keverés, csipet pirospaprika, és készen is lett. Lefedtem, hogy le legyen uborkaszagú a hűtő, aztán hidegre tettem érni.

img_20200620_080042.jpgimg_20200620_080245.jpg

A hús két óra múltán már egész jól mutatott, de még kemény volt. Ekkor került bele a rozmaring.

img_20200620_090801.jpg

Végül majd' három óra kellett, hogy az állítólag fiatal gida megfőljön.

img_20200620_092930.jpg

Egy kis vajas galuskát kanalaztam mellé, meg szedtem hozzá az uborkasalátából.

img_20200620_150800.jpg

Ez megint jó volt. A hús leomlott a csontról, olyannyira, hogy mikor másnap szedtem belőle, oda kellett figyelni, hogy hús is kerüljön a tányérra. A jó nagy darab csontokon remekül el lehetett morogni, meg kiszippantani a velőt belőlük, és az egészet finoman átjárta a rozmaring aromája. Beosztottam, még keddre is jutott egy evésre való, igaz már csak kenyérrel, mert a nokedlit valaki felfalta.

43 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma rozmaring feketebors kecskehús Buksi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9415973602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.03. 07:20:48

Szép étel.

A rozmaring jó ötlet volt. Előbb a paradicsom levet nem találtam belevalónak, de a végeredményt látva, jól sikerült ez a "gida". Lehet, hogy ez is olyan volt, mint a néhai gyenge marha, amelyik már hetek óta nem bírt lábra állni?:D

Az uborkasaláta is pofás.

MadMary 2020.07.03. 07:32:02

Erre a posztra ébredtem, most még félálomban nyalogatom a képernyőt.
Tegnap megérkezett a slow cooker, alig várom, hogy kipróbálhassam! Sajnos Mekk Elek nem fog keveredni bele (vagy legalábbis nem ma...), pedig a kecske igen jó falat. A "kecskenepper"-en meg nagyon nevettem. :-) :-)

süllőcske 2020.07.03. 08:26:08

Szép a reggel, csucsu az étel.

BOAR 2020.07.03. 09:53:45

Ha a paradicsomlét az elején belelöttyinted, a sav miatt sokkal lassabban fog megpuhulni a hús. Ugyanez a helyzet a vörösborral is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 10:15:25

Ez finom ételnek hangzik! Kár, hogy nem kóstolhattam meg :)
Nem is tudtam, hogy az uborkasaláta nem jó az epének...

trux77 2020.07.03. 10:59:22

Jajjj Waka, jajjj....
Tudod ugye, hogy nekem nem baratom a kecske? De most is jo emlekekkel tolt el a gondolata, mert azzal pecsetelodott meg a sorsom kicsma berkein belul. Akkor meg elt Hagyma is, meg en is ferjnel voltam...oh, mennyi csodas emlek...na, kivetel a kecskesult, mert nekem az az ehetetlen kategoria. Erdekes, mert a birkahust meg imadom.
Legkozelebb az ubisalihoz szedd le az uborkahejt, akkor nem bantja az epedet.
Csok dragaim. Olvaslak am mindig benneteket, csak irni nem sok idom van.♡♡♡♡♡♡♡

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 12:24:50

@trux77: Nics is azzal semmi baj, ha nem eszed meg a kecskét! Én a csirkemellel vagyok igy :)
Jó, hogy olvasol minket, mert ritkán van kecske ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 18:40:01

@MadMary: Hát ez engem is meglepne, ha a macskaajtón egy kecskegida bújna be :)))

MadMary 2020.07.03. 19:48:38

@Andrass9: Az első videón a kicsi kecske a túzhely alól bújik elő... csak hogy a poszthoz is illeszkedjek. :-D :-D

süllőcske 2020.07.03. 22:10:10

Megvolt az első paradicsommustra. Annyira finomak! Kettő tőnél gombás pöttyöket láttam a leveleken. Három paradicsomon csúcsrothadás volt. Hamuztam a gomba ellen, az öntözővízbe kalciumot tettem. Ez volt a fóliában. Kint tombolnak a parik, ott is van már érett. Zöldfűszereket szárítottam, bazsalikompesztót csináltam. A tökök nagyon beindultak, csemegekukorica is. Szép a cékla, krumpli is. Bogarak egyenlőre nincsenek. Málna leérőben, josta is. Fóliában remek erős zöldpaprikák teremtek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.04. 08:31:32

@süllőcske: Nekem is végig kellene már menni rajtuk. Felületes nézésre nem látok gondot.
Viszont fel kellene szednem a fokhagymákat, mert szépen elfeküdtek - ráadásul vagy egy tonna csombor van közte, amit szárítani fogok. Csak ne lennék ilyen dög lusta! Hmmm - lehet, hogy kicsalogatom a gyerekeket segíteni :) Amúgy is le kell szedniük a ribizlit, mert azt ők isszák szörpnek egész télen.
A Mucsu és az Idared szép, rengeteg lesz rajta, a Jonatánon 2 szem van. Az őszibarack se lustálkodik. A körte meg akar már most szakadni. A meggyfán viszon akkora szemek vannak, mint egy meggymag :( A cseresznye szépen termett, aszaltunk vagy 30 kilót.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.04. 08:50:34

Nálam amilyen szépen indut a cukkini, úgy meg is állt.:( Van néhány orozva kelt paradicsom, abból már 3 tövet ki kellett szedni, mert lebarnult, többi szépen virít, de nem gazolom meg a tövét, hátha az eső így nem veri fel a földet a pardicsom szárára. Már a hócipóm is tele a sok esővel. Mert nagyon élvezik a kabóca kölykök. Amikor elmegyek a körtefa alatt, hallani, hogy pattognak a levelek közt. Van már kenőszappanos oldatom, csak arra nem volt még megfelelő idő, hogy permetezzek.

@süllőcske: Van nagyon jó, gurulós szemű, fagyokig virágzó és érő málnám, ha kell tő, majd őszel juttatok. Van finom sárga szemű is, ami szintén folyton nyílik és érik, de mindekettő szereti a sok vizet.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.04. 09:04:47

@süllőcske:

Néhány éve kórházi szobatársam mondta, hogy ők Temesváron raschel háló alatt termelik a paradicsomot, megvédendő a nap sugárzásától.
Fóliázós imerősék pedig nyárom mésszel lepermetezik a fóliát kívül, és az ad védelmet a nap sugárzása ellen. Idén még nem permeteztek, meg is látszik a dinnye levelén, itt-ott megégett a levél.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.04. 13:35:44

Oldat kipróbálva, valami van benne.

Mire a kerten végig értem, és visszamentem a körtefához megnézni mi a helyzet, már nem ugráltak róla a kabóca fiatalok, és az őszibarackfáról is elpucoltak a poloskák.

süllőcske 2020.07.04. 20:43:02

@látjátok feleim szümtükkel: A málna tetszik, megköszönöm. A rasel nyárára a fólia déli oldalán szűri a napsugarat, tavaly kint nem kellett, de emlékszem olyan nyarakra, amikor jó lett volna. Mindenesetre készen áll, ha napégés fenyegetne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.04. 21:48:52

@látjátok feleim szümtükkel: @süllőcske: Nekem is Raschel alatt van a paradicsom meg a csili, de csak 3-4 hétig a kiültetés után. Aztán bevonom, és napozzanak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.04. 22:56:43

@Andrass9: Az egyik ágyás fokhagymát felszedtem. Eléggé nyivászta fejek lettek, de volt 107 fej :( A másik ágyást majd reggel, abban más fajta van, ami nagyobb szokott lenni. Kb 3 hete döntött úgy a tavalyi termés, hogy összeaszik, így pont jókor jött az idei :) Sajnos nincs olyan hely, ahol tárolhatnám, mert az egész pince 21C fokos meleg télen-nyáron. Mondjuk az élelmiszertárolóban tudok télen 15C-t csinálni, meg ott van párátlanító is a füstölt árunak. Ott volt a fokhagyma is fellógatva.
Ma reggel elment a feleségem kicsit vásárolni. Bélszín 4500Ft/kg! Vett rengeteg húsokat (mert csak 30 kiló van a fagyóban), meg kukoricát, mert elirigyeltem Kumaritól :) Finom szentesi zpaprika is jött haza, nekem csak kosszarv és kecskeszarv terem. Kaptam egy spárgatököt is, amit izibe meg is főzött nekem. Etten 5 tányérral! A változatosság kedvéért hozott egy újabb rekesz meggyet, hogy azt ma magozzam ki, és aszaljam meg ... Megcsináltam. Igaz, közben lenyúlt belőle 3 kilót enni :)
Szóval idén 46 kilót tettünk el (eleddig, mert gyanakszom, hogy hétfőn még lesz friss szedés a zöldségesnél 650Ft/kg-ért)

szivar 2020.07.05. 06:59:15

@Andrass9: Mielőtt túlaggódnád magad, nálunk már sok-sok éve úgy van 'tartósítva' a fokhagyma, hogy tíz-tizenkét fej egybe van kötözve és fellógatjuk odakint szárastól - persze eső és szélvédett helyre, de kapja a nyári meleget és a téli hideget is. Mire elfogy||megaszalódik a régi, addigra már ott az új... A kedvenc növényem, mert nincs vele sok munka. :)

prakp 2020.07.05. 09:40:16

@látjátok feleim szümtükkel: Erről a kenőszappanos dologról még nem is hallottam. Azt én falra kenem (szó szerint). Mi ellen jó? Milyen higításban?

MadMary 2020.07.05. 13:32:44

@prakp: Bár nem engem kérdeztél, idemásolok egy linket, aztán majd Szümtükkel kolléga pontosít és megosztja a tapasztalatait. :-)
bolt.floravita.hu/kaliszappan_1_kg_767

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.05. 14:36:09

@prakp: @MadMary: Utánaolvasgattam kicsit, és kb szenteltvíz nagy sugárban kinyomva: lemossa a tetveket, tojásokat és mindenki azt mondja, hogy segíti a nedvesedést a rovarirtószereknek ...
Amúgy 1%-os oldatot javasolnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.05. 14:37:38

@szivar: Nálam is össze volt kötve tizes csomókba, és lógott a kamra falán (belül), ami elég szellős. Amondó vagy, hogy akasszam az eresz alá? Ott is van hely bőven.

szivar 2020.07.05. 15:32:00

@Andrass9: Mondom, hogy túlaggódod. :D Padlás, fészer, garázs, bármi, ahol nem éri közvetlenül a nap és az eső. Egyéb kívánalom nincs irányában. Bár pár éve elég randa színe lett sokuknak, amikor is 'megcsípte' az a mínusz harminc fokos fagy...

Kumari aki Nilüfer 2020.07.05. 16:32:36

@Andrass9: Nálunk a mindenféle hagyma a padláson volt kiterítve gyerekkoromban, rendes falusi padlás, a cserép alatt, nulla szigetelés, nem ártott annak semmi, kitartott hibátlanul az újig. Én sem vacakolok, veszünk egy-egy ötkilós zsákkal, aztán beteszem a spájzba, max kihajt. de nem, mert hagymát eszünk hagymával..hihetetlenül sokat használok. Fokhagymát is.

prakp 2020.07.05. 17:07:40

@MadMary: @Andrass9: Köszönöm! Tényleg nem ér semmit. Mospilan, szevasz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.05. 17:26:20

@prakp:

No azért nem ilyen egyszerű ez, hogy nem ér semmit.

Én egy kiló krémszappant vettem, nem oldatot, és a kilónyit két liter vízbe feltettem a gázra. Ahogy meleg lett a víz kanalanként adagoltam bele a aszappant, és addig kevertem, amíg el nem olvadt. Mikor mind az egy kiló elolvadt, akkor hagytam az oldatot kihülni, leszűrtem, és üvegekbe raktam. Permetezéshez 10 liter vízhez egy decilitar szappanos oldatot tettem.
Egy biztos, hogy a körtefán a permetezés előtt valami bogáraprólék ugrált, hallani lehetett a pattogásukat, ahogy elmentem a fa alatt, és mire a kertben végig értem a permetezéssel, megszünt az ugrálás, ma reggel nem találkoztam ugráló apróságokkal a fán. Egybként tényleg jó a komrompenész ellen is, mivel a szappan maga egyben gombaölölő is.

Ezt egy ismerőstől tanultam, ő évek óta csak így permetezi a szőlőjét és mindig szép a termése.

Nekem sem a mospilan, sem a karate nem vitte le ezt a ugráló izét, talán a decis valamennyire gyérítette, de eddig ez volt a legsikeresebb permetezés ellenük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.05. 19:18:02

@szivar: @Kumari aki Nilüfer: Az a gond, hogy a házonk nem egy általános falusi ház, hanem agyon szigetelt meg fűtött "pösti" vityilló. Van persze garázs, meg cserép alatti padlás (ja, az nincs, mert onnan fűtöm az emeletet, tehát az is szigetelt). De így, hogy mondod, idén a garázsba megy - az nem fűtött :) És megpróbálom nem túlaggódni (bár féltem a termést, hamár dolgoztam vele). A boltban meg nem elég, hogy drága, de a kínai az ehetetlen is!
Síma hagymát megveszem a boltban 5 kilónként, mert mi is hagymát eszünk hagymával!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.05. 19:32:15

Köszönök szépen!
Túl vagyok egy monstre három napos osztálytalálkozón, kicsit elfáradt a gyönge testem. Azért még délután felszedtem a hagymákat, meg megöntöztem a kert.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.05. 21:29:21

@Waka: Teljesen eltűntél :)
Ma én is felszedtem a másik ágyás fokhagymát - ez sokkal szebb lett, mint az első! Elfelejtettem megszámolni :)
A gyerekek leszedték a ribizlit: lett 11,2 kg, amit megmostak és 6 kiló cukorral feltettek, hogy lesz belőle holnap szörp. Kimosták hozzá az üvegeket is!
Cserébe kaptak mustáros bélszínlángost sáfrányos jázminrizzsel vacsorára. A madarasban 4500 a vesepecsenye kilója!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.05. 22:44:46

Nálunk Kistesó szedte le a málnát. Cserébe kapott egy sajtos omlett. A madaras még mindig piszok messze van.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.06. 08:41:29

Még annyit a szappanos permetről, hogy a korompenész nyomait a küörefáról nem mosta le, de több éve még lemosó permetezést sem kapott, és metszés is csak idén történt, de egy cserepes citrusomon kezdett megjelenni, arról lemosta, teljesen eltünt róla.

MadMary 2020.07.06. 09:49:00

@Andrass9: Milyen az a bélszínlángos? :-O

süllőcske 2020.07.06. 22:33:41

@MadMary: Klopfolva van a husi, két réteg közé töltemény, pl gombákok. Miutánn ütik a húst, laposkúszásban kivonulok. :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.06. 22:49:56

@MadMary: Erre csak én emlékezhetek, oly régen volt. Jól mondja @süllőcske: (bár ő akkor még tán nem is élt), a szocialista vendéglátás gyöngyszeme volt a klopfolt bélszín (szeriten aki ezt elkövette, más aljasságokra is képes volt).
Persze a saját "lángosom" nem volt kiverve. A feleségemé well done (ggrrrr), az enyém rare, a gyerekeké medium done.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.06. 22:54:00

@Andrass9: Feldolgoztam a ribizlit:
14 üveg szörp (7 dl)
11 üvegecske jam vagy tán zselé lesz (3 dl) a mag/szár/héj gyümölcscentrifugában kinyerve.

Ezek után ma reggel még vettem egy rekesz meggyet, hogy jó lesz aszalni még. Feleségem is vett egyet :)
Most végeztünk, de idén nagyot alkottunk! 70 kiló csodás meggyet tettünk el télire mindenféle formában!!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.07. 08:54:39

Újabb tapasztalás a szappanos permetről: az éjjel lassú, csendes eső esett, és az egyik szilvafa alatt, amelyik levéltetűs volt korábban, és róla a korompenész lerakodott az alatta lévő szőlő leveleire, reggelre szép tiszta lett. A szappanos lé levitte a korompenészt, csak egy-két levél szélén látni egy kis feketeséget. Igaz, ha megint süt a nap, lehet újta permetezni. De megéri.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.07. 08:57:08

@Andrass9:

Akko neköd már mondhatom, hogy ögyé könyeret möggye, ha nem kő, tödd e, majd mögöszöd rögge!:)