Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • kocsmagomba: @gigabursch: "Még nem ajánlottam fel semmit." Én is úgy értettem, hogy megoldjuk itt a problémán... (2024.10.28. 19:51) Rakott krumpli újra
  • Andrass9: @Andrass9: Reggeltől látható a rakottkrumpli! (Mintha már valaki nem látott volna ...) (2024.10.22. 20:14) Pirított vargánya reggelire kétféleképpen is
  • Andrass9: @kocsmagomba: Most délután, ahogy jövök haza, az uszoda melletti parkban legalább 30 őzláb gombát ... (2024.10.07. 18:41) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (401) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (241) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rozsos-kovászos kenyér és bucik

2020.06.18. 07:00 Andrass9

Hamár így benne vagyunk a kegyérsütésben...

Az elõbbi rozskovászos fehérkenyérhez képest csak a rozskovász mennyisége nõtt meg (olyannyira, hogy ki is futott az üvegbõl, ahol lakik.

34.jpg

Kénytelen voltam ismét sütni, mert megint elfogyott a bolti kenyerem ...

Semmi különleges, csak az alapvetõ kenyéralkatrészek:

  • 500 g BL80-as fehér búzakenyérliszt
  • 300g teljes kiõrlésû rozsliszt kovász
  • 250g víz
  • 50g búzasikér (hogy a rozslisztet kisegítsem)
  • 20g só

10.jpg

A lisztet szokás szerint beleszitáltam a keverõtálba, majd hozzáadtam a pohár langyos vizet és annyi kovászt, amennyit nem szégyeltem kilopni az üvegbõl. Gyorsan meg is etettem a maradékot, éhen ne haljon szegény. Amikor már valamennyire kidagasztotta a robotgép, akkor adtam hozzá a sót. 20 percig doagasztottam, amikorra már szépen szálasodott a tészta. Pici olajat öntöttem köré, hogy ne ragadjon teljesen bele a keverõtálba, míg megkel és kiraktam éjjelre a spájzablakba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

14 óra kelesztés után majdnem kétszeresére nõtt a tészta. Kicsit nagyobbra számítottam, de hát ezzel kell dolgozni. Kiborítottam a lisztezett szilikon gyúrólapra, és meghajtogattam. Elvettem belõle 30 dekányit és négy zsemlécskét formáztam belõle: megnézzük, lehet-e ebbõl bucit sütni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Amíg a gömböcök pihentek, levágtam egy akkora sütõpapírt, ami elég lesz a jénai kacsasütő belsejére (nem tudom, pontosan hogy hívják ezt a fedeles, magasfalú, jénai sütõedényt magyarul). Összegyûrtem a papírt alaposan kis galacsinra, majd kinyújtva beleigazítottam az edénybe. Az összegyûrt papírt remekül formára lehet alakítani!

23.jpg 24.jpg 25.jpg

A gömböcöket lespricceltem vízzel, és betoltam a sütõlapon a 220C fokos sütõbe. 30 percig sült, de nem nagyon nõtt meg. Ízre viszont egy finom, tömör zsemle lett - a gyerekek is imádták!

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Betettem a forró sütõbe a jénait üresen, és vártam, mikor éri el legalább a 200C fokot. Hát volt az bizony vagy 40 perc, de 218C fok lett. Ekkor beletettem a formázott sütõpapírt, abba beleborítottam a szakajtóból a tésztát. Megvagdostam a filézõkéssel, lespricceltem alaposan vízzel, majd a forró tetejét is rátéve ment vissza a sütõbe. Egy óra múlva már kezdett színe lenni, ismét spricceltem, de most már tetõ nélkül vissza a sütõbe. még 15 perc, és el is készült.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Nagyon csábítóan hült a rácson ...

33.jpg

Most hagytuk teljesen kihülni (3 óra!), mielõtt felvágtuk. Szokásom szerint vajjal teszteltem, és nagyon finomnak itéltem.

35.jpg 36.jpg

Nem igazán az én mûfajom, de szerencsére a feleségemnek nagyon izlett ...

119 komment

Címkék: víz kovász liszt sikér BL80

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1415810486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2020.06.18. 10:40:15

A te jénai tálad kacsasütő, azt hiszem, barátaink legalábbis így nevezték meg az övéket. A formája a fontos, az ovális.

A dutch oven kerek, öntött vas, van amikor zománcozott. Eszméletlenül drága, elnyűhetetlen, több emberöltőt kiszolgál. Az anyag minőségétől függően az ára itt 50-800 CAD.

Az én 10 literes Le Creuset dutch ovenem 43 éves, bejárta velem a fél világot, diplomata barátaink speciális kedvezménnyel vették nekem egy volt francia gyarmaton,( amik még most is erősen függenek Franciaországtól, talán ezért volt megfizethető.) Ez a legdrágább márka.

Ezt az edényt egy órát melegítem 450 F (ami kb. 250 C), a kenyér 30 percig sül, utána levett fedővel még 10 perc. Sötét, ropogós héj. Igaz, az én kenyerem 700 gr, a tiéd 800 gr.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.18. 11:10:51

@kobold63: Köszönöm. 450F az 232C, de mindkettő nagyon meleg :)

kobold63 2020.06.18. 11:56:17

@Andrass9: Azt írtam, hogy kb., én fejben számolok, mindig.
A profik ilyet ajánlanak. Próbáld ki egyszer, ha bírja a sütőd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.18. 12:33:03

@kobold63: Már észrevettem, hogy nem vagyok profi, nem kell mindig az orrom alá dörgölni.
De majd, ha felnövök, akkor tanulok az olyan profiktól, amilyen te is vagy ...

kobold63 2020.06.18. 13:00:30

@Andrass9:

A legendás pékek, mint Chad Robertson(Tartine bakery) vagy Jim Lahey (No knead bread), ők a profik, meg szivar vagy RG a youtube-n, de sok más pék is, nem te vagy én. Attól még piszok jó kenyereket tudunk csinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.18. 14:41:21

@kobold63: Nagyon jó, hogy te el tudod dönteni, ki a profi!

Valahogy nekem ez nem megy. Illetve pontosan tudom ki az, aki NEM profi ... de arra senki sem kiváncsi :)

2020.06.18. 21:06:37

@látjátok feleim szümtükkel: Ahogyan Mézga Aladár Blöki kutyája mondta egyszer, "Sokból is megárt a jó." :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.18. 21:30:19

@MadMary: Soha nem volt olyan, hogy megszélledett egy blöki. Vagy én nem tudok rendesen kezelni állatokat. Dehát megtanultam, hogy vannak profik, akik jobban csinálják a dolgokat Canadából ...
Hogy pontos legyek: Bármikor, mármit megcsinálok! Csak kérjetek meg rá :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.18. 21:56:02

Most mi van? Válogatott problémáitok vannak.
A kenyér durva jól néz ki, biztos finom is, a vajasdeszkát csipet sóval imádom, szóval a szemantikát hagyjuk a csudába. Uff!

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.19. 00:57:28

@Waka:

Majd kitépik a farktolladt, oszt uffolhatsz.:D

2020.06.19. 11:04:42

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Hát egy ekkora vargányával én is ellennék egy ideig! :-)

2020.06.19. 11:07:25

@látjátok feleim szümtükkel: kommenttárstól érdeklődnék. Ültettem a tavasszal egy datolyaszilva-fát, ami gyakorlatilag egy husáng volt, tele rüggyel. Most a husáng tetején, de az oldalán is (gyakorlatilag a talajszintig) tele van friss hajtásokkal, és nem tudom, hogyan kellene ebből jó formájú fácskát nevelni. Szedjem le a nagyon alacsonyan ülő hajtásokat és csak a tetején hagyjam meg a bóbitát? Megköszönöm, ha útba igazítasz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.19. 12:18:47

@MadMary:

Szerintem hagyd úgy, ahogy jól érzi magát, és majd tavasszal rügyfakadás előtt kell a törzsről leszedni a hajtásokat addig, amíg a koromát nem akarod kezdeni. Ha még kisfa lesz a korona indításához, akkor is szedd le úgy, hogy a teteje nőjön.
Öreg kertészünk mindig azt mondta, hogy az erős metszéstől nő a fa, a gyengétől meg terem. Ha idén ültetted, akkor majd kb 4-ik éves korában kezd teremni.

Én tavaly előtt ősszel szedtem ki gyökérről nőtt hajtásait egy fának, összesen 6 csemetét, amiket cserépben teleltettem át fagymentes helyen, és egy éve mentek a kertbe. Még nem metszettem, de már van olyan, ami egy méter magas. Ami tavaly 10 centis volt, az most a sok esőtől, meg a tavalyi locsolástól már kb. 40 cm.

A husángod alján lévő hajtás ha megnő elég hossszúra, akkor azt le kell bújtatni. Ez azt jelenti, hogy a hajtást lefekteted a földre ( áshatsz neki kis mélyedést is ), egy u alakra hajlított dróttal leszorítod, és finom laza talajjal betakarod, majd folyamatosan öntözöd a letakart részt. A letakart részen a leveleket le kell metszeni, de nem tövig, kis nyelecseke maradjon a rügy felett. A takarás előtti és utáni részre én téglát szoktam tenni, hogy biztosan a helyén maradjon, a hajtás végkez meg amikor elindul nőni, kis karót szúrok, s ahhoz kötöm, hogy felfelé nőjön. Elméletileg meggyökeresedik. Nekem most második éves, ősszel fogom kivenni a helyéről. Úgyszintén egy sárgabarackot, és egy almát is.
Szereti egyébként a meleg napos helyet, meg a vizet.

2020.06.19. 15:03:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ejha, köszönöm szépen!!! Jó helyre ültettem a fácskát, a kert legnaposabb részére, kap vizet is, az ágait illetően meg a tanácsaid alapján fogok eljárni. Azt büszkén jelenthetem, hogy tudom, mit jelent a bujtás :-), rengeteg mindent tanultam a déditől meg az apukámtól, szőlőt oltani is tudok, tavaly bujtással csináltam egy csemegeszőlő-tőkéből kettőt. :-)
És ha már nekilendültem a kérdezésnek: ültettem egy pogácsabarackot is, gyönyörűen megeredt, de a gallyai eleve aszimmetrikusan nőttek (Starkltól rendeltem, nem én választottam...), most hajt, mint a bolond, újabb gallyakat, méginkább összevissza. Őt is hagyjam nyugton, aztán majd jövő tavasszal piszkáljam? Elvileg a gyümölcsfa metszéséről is tudok valamennyit, inkább keveset... kisgyerekkoromban nálunk is kertész metszett, aztán olyan hatalmasak lettek a fák, hogy alakítani már nem lehetett rajtuk többé, nem volt kitől tanulni.

szivar 2020.06.19. 15:43:35

András, amit te következetesen kelesztésnek írsz, az sajnos a tészta pihentetése. :P

Ha szép nagy lyukakkal ellátott bélzetet akarsz elérni, akkor az sem baj, ha szobahőmérsékletlen (vagy hűtőben) 24 óránál tovább (hűtőben [4-6 fokon] köbö 3 nap a maximum) pihenteted, s 8-10 óránként átgyúrod a tésztát, hogy friss levegőt juttass bele. Az utolsó gyúrás alkalmával már készre formázod a tésztát és utána KELESZTED mindaddig, míg a sütésre felhasznált eszköznek megfelelő keltséget el nem éri a csusza. A kisebb tésztákat hosszabb ideig, a nagyobbakat kevesebb ideig érdemes kelesztgetni, köszönhetően annak, hogy a tészta még a sütés elején is kel, de ez utóbbi témát nem ragozom tovább - pedig lehetne.

szivar 2020.06.19. 15:48:36

@MadMary: Augusztus végén is piszkáld meg. Ha jól sejtem, a leírtakból, akkor ez egy őszibarack féleség, jó eséllyel úgy is kell majd metszeni. Azaz katlanforma, a felfelé törő ágakkal leszámolni, de lehetőleg fa formája is legyen. Szerintem kegyetlenül vissza kell metélni...

2020.06.19. 15:57:22

@szivar: Igen, őszibarack, csak a gyümölcse lapos, mint egy pogácsa. :-) Asziszem a starkléknál tényleg katlanformát próbáltak volna kialakítani, csak szállítás közben az egyik gyengébb oldalág letört, úgy hogy most kicsorbult katlan, de a letört ág környékén is van már új hajtás. Az egész jószág van vagy 140-150 centi, de úgy tűnik, jól érzi magát... majd nyár vége felé előveszem a metszőollót, sőt lehet, hogy felteszek ide egy képet, hogy szakértsétek meg, mit csináljak, mit nyiszáljak honnan. Köszi a tanácsot, megint tanultam valamit! :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 16:37:42

@szivar: Látszik, hogy nem vagyok profi :)
Én valahogy azt hívtam kelesztésnek, amikor a tészta megemelkedik, buborékos lesz belül. A terminológiát a kelttésztáktól loptam, azt ugyanis nagyon jókat tudok sütni:)
Köszönöm a magyarázatot és a tanácsot!
Szóval akkor az éjszakai vagy hűtőbeli tárolás hiába emeli meg duplájára a tésztát, az nem kelesztes?

2020.06.19. 16:56:22

@Topy: Igen, ez az! :-D Először Olaszországban ettem, édes mint a méz, plusz megvan az az előnye, hogy tényleg pogácsaként lehet harapni, így nem eredményez olyan malackodást, mint egy gömbölyű őszibarack elfogyasztása. Néha felbukkan a piacon, csillagászati áron, nem is kilóra veszem, csak mondjuk 4 darabot - alig várom, hogy teremjen a saját fánk!

Kumari aki Nilüfer 2020.06.19. 17:04:12

@Andrass9: András, bárminek hívjuk a tészta megkel, bizony, ha pihenésnek hívjuk, ha nem:) Úgyhogy hívd annak, aminek akarod.

Most dagasztottam be egy félbarnát(vagy a fene tudja, milyen, volt tönkölyliszt meg rozsliszt maradék, azt kevertem fehérrel), nagyon aktív bő kovásszal és egy kis élesztővel, Most ez a kidagasztott tészta( szépen elvált az edénytől, a kezemtől. szálas, nem fényes, mert ugye nemcsak sima fehérliszt)ment a hűtőbe, ahol vagy pihen, vagy kel, de reggelre kitölti a tálat, szerintem, aztán holnap két-három visszadagasztás lesz, hajtogatva, fél órás kelési(pihenési idókkel), aztán utoljára formázás, amíg a sütő be nem melegszik, addig a tepsin kel(vagy pihen), utána vagdosás. vizezés, sütő, és felöntöm a gőztepsit.

De tök mindegy, ki hogy hívja, és hogy csinálja, mert a szomszédasszonyaim is másképp sütnek,van, aki sima élesztős sós tésztát dagaszt, keleszt, süt, két óra alatt pompás a kenyere, nem vacakol kovásszal meg hosszú kelesztéssel.a másik meg öregtésztáról beszél lelkesen:DDD.szóval mindenki úgy süssön, ahogy éppenséggel akar, és nevezze úgy a folyamatot, ahogy kedve szottyan:)

SZERINTEM.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.19. 17:05:57

@MadMary: Hát, én rosszfajta pogácsabarackot ehettem, pont olyan volt, mintha gumit rágtam volna.Én a nektarint szeretem, de azt csak itthon lehet enni, csöpög csurog.

2020.06.19. 17:16:07

@Kumari aki Nilüfer: Valószínűleg tényleg egy rosszul kezelt, nem megfelelően érett eresztésbe botolhattál bele... :-/ Amit én kapok néha a piacon, annak rózsáspiros a héja, igaz kicsit szőrös, a húsa pedig hófehér, lédús és mézédes. A nektarint meg én is szeretem, de tényleg csak itthon lehet enni, leginkább a mosogató felett, ha finom érett már. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.06.19. 17:28:22

@MadMary: Sajnos, aze lmúlt években öszibarackot nem is vettünk, nyilván akkor szedték le, mikor még éretlen volt, de azt hiszem, nem utóérő..gumis, íztelen volt, Nekünk volt őszibarackunk, nektarin is, sérgabarack is, de ebben a talajban 10 évet bírnak, ki is mentek..aztán a gyerekek is elmentek, így nem telepítettünk újat. Ezért aztán igen ritkán futok bele igazi, zamatos, édes barackba.Most ribizli van, egy bokor, málna sok(nézni is kéne, de állandóan esik, pedig már árulnak a faluban, el se hiszem, 2500 / kiló..itt!! ahol ki se lehet irtani a málnát...eszméletlen, Tűskétlen szeder van még, meg nyári alma, meg egy mutsu, egy körte, és szilvafák, a cseresznye is meghalt, farontó borág hernyója belül megette a törzsét, a meggyet elvitte a tűzelhalás..de a szomszédoknak van, kapunk annyit, hogy süssek meggyes pitét, meg csemegézzünk. ja van szóló is..és négy diófa.Meg füge.Szeretnék kamcsatkai mézbogyót, meg kivit, meg egy köszmétét.Nem tudom, lesz-e belőle valami..naspolya is van a szomszédnak..ja, meg jó lenne egy datolyaszilva is, de csak én szeretem..annyit meg is tudok venni végülis,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 19:00:23

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Ez a pogácsabarack utánérő, tedd két alma mellé egy tálba, és van finom érett barackod. Nekem a kedvencem, bár van egy saját fánk is, ami korai és bőtermő. Nem győzzük befőzni: tavaly már szörp is készült belőle :)
Pizzaszeletelő tanécséra ültettünk egy Champion barackot. 3 kis ága van 4 év után, térdig ér, de most lesz rajta 6 szem barack.
Van mucsu, Idared és jonatán. Két cseresznye is (már 30 kilót megaszaltam belőlük). A meggy idén nem terem - alig él a szárazság miatt, a pici társa (szintén térdig ér, pedig 8 éves) 60 dekét termett most :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 19:03:22

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm :) Azért igyekszem megtanulni a fázisok neveit! Én is bekevertem három napja egy kenyeret - eleddig a legfinomabb kenyér volt! Szerintem.

szivar 2020.06.19. 20:40:41

@Andrass9: "Szóval akkor az éjszakai vagy hűtőbeli tárolás hiába emeli meg duplájára a tésztát, az nem kelesztes?"

Technológiai értelemben nem az. Az a tészta pihentetése - persze növekedik is közben a térfogata. De a kelesztésen szigorúan csak a sütőbe menetel előtti időszakot értik a pékek||szakmabeliek - ez a böcsületes neve.

Például a kovászod is megemelkedik és buborékos lesz belül, de mégsem azt mondod rá, hogy megkelt (== mehet a sütőbe). Az csak érik. Remélem nem volt félreérthető a megfogalmazásom.

[amúgy már nem pék vagyok, hanem közmunkás. :D ]

szivar 2020.06.19. 20:44:26

@MadMary: Tőlem ne várj sok jó tanácsot, mert én még csak tanulom a szakmát... De azt már megtapasztaltam, hogy ha feleformán levágja az ember a virgácsokat, az még mindig kevés, mert bokrosodik a fa, mint a Gyula '95-ben...

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.19. 20:55:25

@MadMary:

Hagyd békén, és majd a nyár vége felé, augusztusban lehet zöldmetszéssel ritkítani, de nem szabad nagyon levágni. A koronát tavassza kell alakítani. A zöldmetszéssel az őszibarackon azt segítjük elő, hogy az adott évi új hajtásokat megritkítva a fa a maradék ágon nevelj a termő rügyet. Jól alakított koronát én nem szoktam zöldre metszeni, csak tavasszal vágom vissza.

A pogácsa baracknak is meg kell érni a fán, úgy, mint a többinek is, és akkor élvezhető igazán.

Nem tudom más felé mi a poloska helyzet, most szedtem egy kis málnát ( rothad a sok esőtől ) és teli volt apró bogarakkal, amikről kiderült, hogy poloskakülykök. Nem győztem agyon nyomkodni, és jó büdös is lett a kezem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.19. 21:01:12

@Kumari aki Nilüfer:

Nekem van két szibériai mézbogyóm, de mindig lemegy róla a termés, pedig rendsen virágzik. Egy-két szem marad. Idén indult szépen a kiwi is, és a heti esőzés az összes termést levitte. Mérgemben le is metéltem majdnem kopaszra, mert az esőtől nő, mint a dudva.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.19. 21:02:50

@szivar:

Őszibarackot tavasszal kell rövidre metszeni, mert akkor nem a hajtások végén nő a barack, hanem azok tövén, és nem szakad le az ág.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 22:03:41

@szivar: Így már világos, köszönöm!
Sajnálom a munkaügyi állapotodat :(

2020.06.19. 22:43:06

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk főleg "haszontalan" fák foglalják a helyet, 50 évnél öregebb ezüstfenyő, meg egy 100 év körüli óriási körtefa (na ő nem haszontalan, most is tele van gyümölcskezdeménnyel), meg egy hársfa, meg egy nyírfa... volt egy óriási sárgabarackfánk, elöregedett, meghalt. Még a születésem előtt volt egy hatalmas cseresznyefa (én kisgyerekként már csak a méteres átmérőjű tönkjét láthattam), kivágták, mert túl nagyra nőtt. Jó volna civilizált méretű meggyfa, egy almácska tán, de ezekhez ki kellene irtani az öregeket. :-((
@látjátok feleim szümtükkel: augusztus végén megpróbálok majd feltölteni valahová egy fényképet a fácskáról, tényleg tanácsra szorulok.
@szivar: Ezzel a tudással a kenyérkéről... :-(((

süllőcske 2020.06.20. 00:05:35

@Andrass9: Az érlelés a megfelelő kifejezés a hűtőbe tett kenyértészta funkciójára.

süllőcske 2020.06.20. 00:13:12

@szivar: Igazán szívesen venném, ha mégis tovább ragoznád a kelesztési témát, megköszönném, szeretettel.

2020.06.20. 00:54:18

@szivar: Ahogyan bölcs Süllőcskénk is említette, kérlek mesélj tovább a kenyér rejtelmeiről. Rólam azt tartják, hogy "a keze után kel a tészta", de ez csak az élesztős édességekre igaz, szívesen tanulnék a kenyérsütésről, életem értelmét is boldoggá tehetném egy apró házi veknivel.

kobold63 2020.06.20. 01:31:23

@szivar:

A commentek elején @Andrass9: szúrása, hogy én el tudom dönteni, ki a profi. Igen, téged írtalak elsőnek, mint akitől lehet tanulni. Nosza!

szivar 2020.06.20. 07:12:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ahogyan valaki egy másik topikon javasolta, a nyár végi metszés azért is jó, mert akkor könnyebben ki lehet szúrni a beteg||elszáradt ágakat, illetve van ideje regenerálódni a fácskának. Továbbá kisebb az esélye a moníliának és társainak a túlélésre||továbbfertőzésre.

szivar 2020.06.20. 08:27:14

@Andrass9: Ne sajnáld. Beosztottként egy szarrágó vezetőség* mellett ezt a szép szakmát simán meg lehet utálni. Se éjszakád, se nappalod, se délutánod, se hétvégéd, se ünnep, se szabadság, se pénz... Így amikor az utolsó csepp is belecsöppent a csurig telt pohárba, akkor úgy döntöttem, hogy többet nem megyek be dolgozni. A környékbeli pékségek semmivel sem különbek, így megfogadtam azt, hogy majd akkor megyek pékségbe dolgozni, ha
1. Lesz benne kocsma,
2. Az enyém lesz.

Lássuk be, egyik sem reális opció. :D De inkább éhen döglök vagy megfagyok, de én oda többet... Nem.

*Lecsúsztatós túlórák - amiket persze sohasem lehet lecsúsztatni, ki nem adott szabadságok - bőven áron alul fizetve és még abból is cigánykodás volt, a gépeket még Noé hozta le Ararát hegyéről, meg ilyesmik. Arról nem is beszélve, hogy tavaly nyár közepére már túlléptem a 300 túlórás keretet, az Mtv. csak a dolgozókra vonatkozik, a vezetőségre persze nem...

Már írom a kelesztésről szóló posztot, talán még idén a végére érek...

szivar 2020.06.20. 09:41:32

@süllőcske: Nem vagyok benne biztos. :] Annak idején ide is belekontárkodtam, azt a három-négy sort ide:

hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1sz

Nos, ez nem lesz ilyen egyszerű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.20. 12:13:39

@szivar: Mindig is csodáltam, hogy tud egy jó pék megélni. Ez nem 8 órás munka, rendesen meg kéne fizetni, de azt nem látom.
Blog és kocsma bevált együtt - a pékség és kocsma is egy élhető keverék. Szerintem. Azért a kettőt egy fenékkel ... legfeljebb csak úgy, ha te vagy a főnök :)

vörösbor(de)minőségi 2020.06.22. 19:33:42

élmény volt olvasni a kenyérsütésről,és most,hogy egy falat kenyér sincs itthon? ez csak erős inspiráció a sütés irányába de kovász nélkül -gondolom csak megfelelő áldással lenne kenyér.:)
mindenesetre olyan jól leirtátok a folyamatot,hogy kedvet kaptam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.22. 21:09:57

@vörösbor(de)minőségi: Ma is sütöttem, mert a tegnapit végre oda tudtam adni a fiúnak :)
Ahogy régebben is, amikor sütöttem, most is van egy kovászom, amit néha megetetek, és tömöm, ha sütni akarok. Nekem a legjobban a teljeskiőrlésű rozslisztből készülő kovász jött be. Lisztben Szabó malom BL112 és RL90, mert a nagyon rozsos kenyeret csak a feleségem és a fiam szereti.
A mai izlik eddig nekem a legjobban, de ez egy gyors kenyér volt, nem hagytam igazán pihenni. Szintén kovászos, de kapott 5g élesztőt (frisset). 10-kor kezdtem keverni, 3-ra kész volt a kenyér.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.23. 05:50:54

@Andrass9: Érdekes, én is sütöttem egyet, mert az előzőt odaadtam a nagylányoméknak, akik váratlanul meglátogattak minket, és nekem is az eddigi legfinomabb kenyerem lett. Miután sose írom fel, miből mennyit tettem bele, továbbra is lutri, milyen lesz a következő:) de kovászom van bőven.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.23. 10:49:28

@Kumari aki Nilüfer: Egy húron pendülünk :) Merthogy egyedül ezt a legjobbat nem fotóztam ...

szivar 2020.06.23. 16:23:00

@vörösbor(de)minőségi: Lehet csinálni gyorsabban is kovászt. Összetétele: liszt, víz, élesztő. Egy rész liszt, egy rész 26-28 fokos víz, egy csipet élesztő (max. 1%, minden tömegszázalékra értendő a lisztre számolva). Összekevered, lelisztezed és letakarod, majd addig vársz vele, míg egy erősebb érintésre össze nem esik (kb. 8-12 óra szobahőmérsékleten). Ezután indulhat is a kenyérsütés, csak a kovászból kell hagyni némi kovászmagot, utána megetetni liszttel és vízzel, félrerakni a legközelebbi alkalomra - és közben folyamatosan etetni.

Bár ez nem vadkovász (az elején), de nagyságrenddel finomabb lesz tőle a kenyér, mint a boltban kapható verzió.

szivar 2020.06.23. 17:12:54

Úgy nézem, hogy azt várhatjátok... Ebből sem lesz poszt, me' huszonévek tapasztalatát nem lehet belesűríteni egy posztba. De a főbb témakörök, amik befolyásolják a kelesztés folyamatát:

A tészta hőmérséklete,
A tészta keménysége,
A tészta összetétele,
A tészta környezetének a hőmérséklete,
A 'sütő' eszköz milyensége,
A felületkezelés mikéntje,
A tészta súlya,
A tészta formája,
A felhasznált alapanyagok minősége,
Formában, vagy  forma nélkül sül.

Ráadásul minden és mindennel összefügg. Ha akadnának kérdések, szeretettel várom őket - amint időm engedi, válaszolok a legjobb tudásom szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.23. 20:18:23

@szivar: Ezt nagyon köszönjük!
Én próbálom kisérletekkel meghatározni egy egész kis szeletét a listádnak. Amibe még beletartozik a célközönség izlése is!
Én elsősorban a feleségemnek sütök, aki nagyon rozsos. Magamnak kicsit könnyedebb kenyeret készítek. A tésztát a készítéskor kézmelegen tartottam, a pihentetést vagy hűtőben (5-6C), vagy a kamraablakban (ismeretlen, kicsit hűvös, de évszakfüggő) végeztem. Másnap reménykedem, hogy felmelegszik kicsit. Néha napra teszem a szakajtóval...
Ez a mostani "gyors" kenyér végig melegen volt. Pihenni nem volt ideje és lágyabb volt a szokásosnál. Viszont szépen megkelt egy sokkal enyhébb kéreggel.
A zárt edényben sütés sokkal markánsabb kérget produkál, de azt forró sütő is segíti.
Nem lettem profi benne, de már szívesen megeszem a saját kenyeremet, ami haladás!

szivar 2020.06.23. 21:11:50

A rozslisztben van valami bizbasz enzim, ami a sikérváz kialakulását gátolja. Viszont ezt az enzimet vissza lehet fogni a savanyúbb kovásszal (hosszúkovász: 12-72 óra környéke, közben a kovászhoz folyamatosan kell adagolni a tápközgeget[aka.: liszt és víz] mielőtt önmagába roskadna a kovász), illetve a hűvösebb (22-25 C°) tésztavezetéssel. A rozstésztát mindig is utáltam, mert egy marék takony ahhoz képest egy wolfram kocka. De ha nem elég savanyú a tészta, vagy csak túl meleg, esetleg kemény, akkor a rozs vagy rozsos tésztából csak bodag lesz, nem ennivaló.

***A rozstészta negyven százalék rozslisztet vagy többet tartalmazaz az összes lisztre vetítve, a rozsos tészta negyven százaléknál kevesebbet, de tizenöt százaléknál többet. Félkelt állapotban kell berakni a sütőbe - bár ez a sütőtől is nagymértékben függ. Azaz még túl rugalmasnak tűnik a tészta és laikus szemekkel tekintve még keletlen.***

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.23. 21:42:02

@szivar: Köszi! Figyelembe fogom venni. A kovászom rendes hosszúkovász, minimum 36 órás, és rendszeresen etetem. A rozsliszt pedig segít még savanyúbbá tenni. Ez a savanyú íz visszaköszön a megsült kenyérben is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.23. 21:53:35

@vörösbor(de)minőségi: A Lidl-ben van új termékként Chira márkájú sóskakrém 997Ft/kg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 10:12:33

@Topy: Jogos! Illett volna az URL-t is beírnom :)

vörösbor(de)minőségi 2020.06.24. 13:42:29

@szivar: nagyon hálásan köszönöm-szuper magyarázat.
az ugynevezett "etetést" is hasonló arámyokkal?

vörösbor(de)minőségi 2020.06.24. 13:43:33

@Andrass9: hoppá-akkor viszont sejtésem szerint lehet benne apró kis ajándék-nemesfémből

:))

vörösbor(de)minőségi 2020.06.24. 13:45:16

@Andrass9: nincs keverőm de viszont kenyérsütőm se,igy kell megoldanom.

Topy 2020.06.24. 15:35:36

@Andrass9: könnyű dolgom volt, a napokban fedeztem fel az újdonságok közt :)

süllőcske 2020.06.24. 17:53:01

Ha igen gömböc, puha kenyeret szeretnétek, próbáljátok ki gyümölcsvizes kovászt, ahhoz nem kell élesztőt is tennetek.

süllőcske 2020.06.24. 18:01:13

És a kérge is olyan lesz, hogy nagy recsegés-ropogás közepette értek a szaftos, puha, levegős béléhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 18:14:22

@süllőcske: Egy kis részletezés??? Lécci Lécci Lécci...

süllőcske 2020.06.24. 18:15:13

Legalábbis, nálunk ezeket a jellemzőket hozta, természetesen minden körülménynek jól kell állania egymáshoz képest.Többféle kovász összevetése után gondolom úgy, hogy érdemes tartani, a vele készült kenyér jellegzetes vonásai miatt.

szivar 2020.06.24. 18:22:03

@vörösbor(de)minőségi: Igen, hasonló arányokkal, a lényeg az, hogy az elején kapott trutyi állaga legyen utána is. Ez az ún. lágykovász. Ha nem hűtőben növesztgeted, akkor készülj fel arra, hogy 4-6 óránként kérik a tápanyagokat az apróságok, hűtőben sokkal ritkábban. Amint kezd visszaesni magától a kovász, akkor kell neki még némi liszt és víz, ellenkező esetben ún.: berohad, s használhatatlanná válik.

süllőcske 2020.06.24. 18:23:19

@Andrass9: Nyári kovász, vagyis melegben javallott indítani. Almaszeleteket magostól dunsztosba teszünk, teleöntjük vízzel, kupak reá. Három nap után, a pezsgő vízzel kevered a lisztet, felfut, leöntesz, eteted megint liszt, almavízzel. Ha ez is megmozdul, már süthetsz is vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 18:37:47

@süllőcske: Aha! A sok cukor és az alkohol ... Köszi!

vörösbor(de)minőségi 2020.06.24. 23:43:19

@szivar: értem,még egy kérdésem lenne a berohadt állagot-nyilván nem akarattal-hogyan állapithatom meg? mert ugye maga a kovász is egy érdekes állagú acélos korában is,és érdekel milyen mikor halott.

szivar 2020.06.25. 06:05:18

Nagymértékben összeesik, akár többször is egymás után. Ráadásul nem kovász szaga lesz, hanem kifejezetten büdös.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.25. 10:21:08

@szivar:

Volt nekem egy nagynéném, aki nyáron, nagy melegben kalácsot akart sütni. Be is gyúrta a tésztát sok vajjal, majd félre tette kelni, ő meg elment ebédet vinni egy ismerősének. Kulcsát otthon felejtette, én pedig elmentem a dolgomra, és kb. 4 óra múlva értem haza. Ő a küszöbön ülve várt, és mérges volt rám, mert szerinte a tészta tönkre ment.
Ütötte, verte ahogy készítetett egy túrós beiglit belőle, majd megsütötte. Mindig nagyon finom kelt tésztákat sütött, de ilyen jót, és finomat sem előtte, sem utána. Pedig állítása szerint a tészta biztosan többször felkelt, meg összeesett.

Később, amikor kelt tésztát csinált, mindig kérdeztem, hogy kizárjam? Persze ezen mindig jókat is nevettünk.

old forester 2020.06.25. 14:38:47

@látjátok feleim szümtükkel: Szeretem az ilyen történeteket, olyan mint egy hollywoodi film. A főhős( a tészta) bajba kerül, de aztán jóemberek (nagynéni) segítségével végül is jól jön ki a dologból. Az pedig a magyar nyelv gazdagsága, hogy „többször felkelt, meg összeesett”. Mint egy akciófilmben a főhős.
Egyébként az elrontott, de helyrehozott dolgokból néha egész jó ételek jönnek ki. Párszor én is jártam így, csak az volt a baj, hogy amikor kellett volna készíteni „egy olyat mint a múltkor”, nem tudtam rekonstruálni, mert ilyenkor nem nagyon jegyzetel az ember, az emlékezet pedig véges. Nem hiába mondja a kínai közmondás, hogy „a legerősebb emlékezetnél is többet ér a leghalványabb tinta”.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.25. 15:15:28

@old forester:

Ez nem halivudi, hanem szegedi, és nem film, hanem valós történet. De garantálom, hogy olyan kalácsot soha az életben nem fogsz enni, mint amilyen az volt. Mellesleg erre tanúm is van. De az arra vonatkozó rész a tészta kelési ideje szempontjából - annak ellenére, hogy az volt a kiváltó ok - itt közömbös.
Nagynéni tinta nélkül is tudott sütni, nem kellett neki leírt recept. Neki a kezében volt a tudás, receptestől. Tudod, mint az ültető kezű ember kezében a mag.

szivar 2020.06.25. 16:22:31

@látjátok feleim szümtükkel:

Látod, ez könnyedén megeshet, de most a hígkovászról volt szó, márpedig annak ez a jellemző rákfenéje. Összeesik és büdös, mint a ménkű - dagasztási módtól függetlenül.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.25. 16:48:17

@szivar:

Látok olvasni, és értem is amit írtál, de a többszöri megkelés, és összeesés nem csak a kovásznál fordul/hat elő. Erre hoztam példának a kalácsot.
Nagynéni gakorlott kalács sütő volt, biztosan látott már megkelt, majd összesett tésztát, és nem véletlenül haragudott. De a dolognak nagyon finom kalács lett a vége, és ez a fontos. No meg a családi szállóige, hogy kizárjuk-e a kalács sütőt egy néhány órára.

old forester 2020.06.25. 17:50:08

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ezt alaposan félreértetted amit írtam. De nem érdekes. Részemről ennyi. További szép napot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.25. 19:05:39

@old forester: Nem véletlen, hogy én is mindent megpróbálok fotókkal dokumentálni... A memóriám nem végtelen, és gyorsan felejt :)
Mit is akartam mondani??? ...

süllőcske 2020.06.25. 19:09:29

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy időközben megkovászolódott a melegben, azaz új erőre kapott, s a határozottdühös bánásmód megindította a kalácska szívét.

süllőcske 2020.06.25. 19:26:40

@Andrass9:A te legnagyobb erősséged a szakácsmatek. S, mert az igen nehéz, fontos, és jó, tisztelet részemről. De a konyhamemóriád, ismervén sokívű praktizálásodat, szintén őrülten príma. Jó itt lenni.

süllőcske 2020.06.25. 21:55:04

@old forester: A progresszivitásnál halvànyabb a tinta. Amúgy, jót mondtál, életszerűség mentén. Pöttyre igaz, mikor próbál az ember, nem emelkedik zászló, odavet egy marék málnát a közömbös, sós raguba, s lőn új, mint régi.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.25. 23:23:23

@old forester:

Az enyhén ironikusra sikeredett szöveget nem nehéz félre érteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 08:30:55

@látjátok feleim szümtükkel: Eléggé nehéz volt félreérteni. Legalábbis többünknek se sikerült. Iróniát meg egyáltalán nem éreztem az írásban ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.26. 09:05:58

@Andrass9:

old forester 2020.06.25. 14:38:47 ezen bejegyzésének első bekezdését olvasgasd többször. Hátha meglátod benne az iróniát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 09:30:31

@látjátok feleim szümtükkel: Többször is elolvastam, és nem értem most sem, miért ironikus a komment. Az a bekezdés pont hogy pozitívan reagál a hivatkozott történetecskére!
Dehát ki így, ki úgy fogja fel ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.26. 11:24:02

@Andrass9:

Smmi gond, téged nem sért, nekem kicsit rosszul esett. Van ilyen. Majd máskor nem írok holivudi történetet. Meg talán szegedit sem.Minek.

2020.06.26. 15:11:06

@látjátok feleim szümtükkel: A minap néhány filmkedvelő barátommal volt egy igen érdekes beszélgetésünk, azt vetette fel a társaság egyik tagja, hogy hová tűntek a klasszikus, nagyformátumú hősfigurák a hollywoodi (és európai) mozikból. Miért nincsen többé igény Cary Grantekre és James Stewartokra, hová tűntek a „jó emberek”, akik akár az életük feláldozásával küzdenek a rosszal szemben. Nagynénéd története számomra is értelmezhető kedves és bájos mini hőseposzként, aminek végkimenetele a legősibb mintát követi: a „jó” (odaadó szakértelem és tapasztalat) győzedelmeskedik a „rossz” (túlkeltnek tűnő tészta) felett, a látszólag elfuserált alapanyagból a legfinomabb, legpompásabb eredmény keveredik. Édesanyám rajongott a régi hollywoodi westernekért, gyerekkoromban együtt néztük a szombat-vasárnap délutáni filmvetítést a tévében, és könnyes mosollyal vettük tudomásul, ha a hős a film végén révbe ért. Úgy, mint nagynénéd a kelt tésztával. Mitikus hősökre hasonlítani - akár ha kicsi méretben is - nem rossz dolog, sőt épp ellenkezőleg. Szerintem. :-) :-)

old forester 2020.06.27. 09:29:22

@MadMary: Valahogy így. Nagyon jól látod. Az jutott eszembe erről, hogy annak idején boldogult legény koromban az egyik munkahelyemen volt egy főnök, aki termelési tanácskozásokon kb. 5 percben elmondta tömören, de érthetően a lényeget mindig. Volt egy helyettese, aki utána felállt és kb. másfél órában elmagyarázta, hogy mit mondott a főnök. Biztos ami biztos alapon, hogy ha valaki mégsem értette.
De amit itt leírtam abban nincs semmi irónia, hátsó gondolat, célzás, csak egy emlék.
Te is így látod? Nem sértő amit írtam, nyugtass meg?:-)
Az emberek mintha leszoktak volna arról, hogy lazán beszélgessenek. A médiában, meg ki tudja hol dúló „háborúból” az jön le, hogy „harcolni kell”. Az hogy politikusok egymás lejáratására belekötnek az „ellenfél” legártatlanabb kifejezésébe, lehet hogy motívál másokat is, akik pedig nem politikusok. Lehet, mondom, de lehet hogy tévedek.

2020.06.27. 10:07:36

@old forester: Megnyugtatlak, számomra nem volt sértő a hozzászólásod, kedves gyerekkori emlékeket idézett fel bennem. :-) A félreérthetőség pedig sajnos a pucér írásbeliség hátránya... a szöveg mögül hiányzik a hanglejtés, a mimika, ami segítene interpretálni a mondandót. Mazochista módon néha beleolvasok más internetes portálokon folyó "beszélgetésekbe", sorozatosan valósulnak meg a Büntető Törvénykönyv által üldözött cselekmények (becsületsértés, közösség elleni uszítás és társaik), így sajnos nem csoda, ha sokan közülünk az ártatlannak szánt mondatok mögött is szörnyet látnak lapulni. :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 11:26:48

@old forester: Mint fentebb írtam @Andrass9: , én sem éreztem bántónak vagy ironikusnak a mondandódat, inkább tetszett, mint ahogy @MadMary: is fogalmazza.

süllőcske 2020.06.27. 11:47:32

@old forester: Én is szívesen fogadtam a gondolatodat. Pohárka derűs bor? Somlait gondolnék, az békés, napos, fehérarany.

old forester 2020.06.27. 12:41:26

@Andrass9: Igen, hát az rendben van, hogy a poénkodásom nem mindenkinél jön be, de rosszindulatot feltételezni? Hát… Erről megint egy fiatalkori emlék ugrik be. Középiskolában az egyik srácra nagyon rászálltak az osztálytársai, állandóan cikizték, cseszegették (kamaszkorban van ilyen, ezen nem kell felháborodni). Odáig fajult a dolog, hogy szólt neki valaki, teljesen ártatlan helyzetben, hogy „hé, Laci”. Mire az kapásból rávágta, hogy „az vagy te”.
De ha már a májnál tartunk (nem fehérmáj, hanem rosszmáj), szerinted mikor kell megsózni. Sokáig úgy tudtam, hogy tálalás előtt, mert megkeményedik ha előbb sózod. Nemrég olvastam valahol, hogy ez nem így van, kipróbáltam, és lehet hogy ez is igaz. Az a baj, hogy nem eszek olyan gyakran májat (félvente) nem tudok annyit kisérletezni. Esetleg minden májnál máshogy(csirke, liba, sertés)?

old forester 2020.06.27. 13:00:37

@süllőcske: Köszönöm, én csak egy kávét kérek.:-)
A somlai az somlóit jelent? A juhfarkról van ugye az a legenda, hogy ha az ifjú pár a nászéjszakán azt iszik, akkor fiúgyerek születik. Hát nekem kétszer bejött(két fiam van), kétszer meg nem(van két lányom is). Igaz, két különböző fészekalj.
Mostanában ritkábban alkoholizálok(régebben sem voltam "függő"), de ha iszok, csak olyat amit egy borkóstolón nem köpnék ki, hanem simán le is nyelném. A somlói bor ezek között van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 13:05:43

@old forester: Kétlábúak (madarak) máját lehet elkészítés előtt is sózni, míg a négylábúak ezt nem szeretik, és kemények lesznek. Épp tegnap ettünk pirított csirkemájat, amit megsóztam és továbbra is finom krémes lett!

old forester 2020.06.27. 13:21:55

@Andrass9: Igen, ez gyanus volt, mert éppen a csirkemájjal tettem próbát. De akkor most a helyére került a dolog nálam.

süllőcske 2020.06.27. 14:34:26

@old forester: Hát persze, hogy egyről beszélünk. :))

süllőcske 2020.06.27. 14:50:46

@Andrass9: Érdekes, hogy az emlősmájat előre sózni nem illik, szójaszószban pácolni viszont nagyon is menő,, egyébként jó is.
Szerintem, pl a disznómájnak, ha sózzák, perkelik, kifut a leve, ha túl
lassan resztelődik, elég tíz másodperc tévedés is a hőhöz képest.
Akkor is igaz, ha utólag sózzák, csak nem olyan gáz. Szóval, a máj keményedése technikai hiba, amit a só fokozhat, és ezért elterjedt ez a legenda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 17:41:21

@süllőcske: Lehet benne valami, de nem próbálkoztam vele. Elhittem az irodalmat :)
Resztelni én amúgy szigorúan nagy hőn resztelek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 19:44:08

33,5 C volt ma! Rekord - a hőmérőm szerint :)
Most, hogy belegondolok, nem fáztunk ... A fiam jött, hogy segít, így egy ősöreg leander tövet vagdostunk darabokra. Nem tudom, a kukások mit szólnak a 80 kilós kukához ... Tán rárakok egy üveg bort?

süllőcske 2020.06.27. 20:56:51

@Andrass9: Hú, ma jó volt a fóliában mászkálni.. De kint is egy viceházmester imbolygott lelki szemeim előtt. Töveket takartam mulccsal, tartson valami párát. Pirosodik a paradicsom. Próbáltam este harcsázni, de csak egy kisebb jött, egy centivel a méret (60) alatt. Holnap már nem lesz partja a Tiszának, most is gumicsizmában álltam a nagy víz szélén. Házmestert se ittam, mert még autózom, de ha letettem, biztos teszek belé jeget..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 21:23:49

@süllőcske: Abból én is kérnék ...
Dolgozom a blog múltján: válogatom a legjobb receptjeimet. Másokét nem, mert szerzői jogi gondokat okozna és Pizzaszeletvágó lila lenne :)
Sajnos olyan szinten vakulok, hogy egy nap alatt legfeljebb egy évet tudok átnézni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 21:25:21

@süllőcske: Nálam a töveket fekete szövött fólia takarja: az eső átmegy rajta, de nem szárad ki. Csepegtetős locsolás tartja életben a növényeket eső hiányában ...

Kumari aki Nilüfer 2020.06.28. 07:13:09

@látjátok feleim szümtükkel: Tényleg nem volt benne semmi bántó, de nyilván valami érzékeny pontot érintett nálad. Egyik szó hozza a a másikat, ne keressünk(vagy találjunk) többet benne, mint amiről szól.
Itt baromi meleg volt tegnap, és estére bekerített bennünket egy vihar, de itt nem esett, cserébe kiválóan szaunázhattunk a teraszon.Kicsikét utálom időjárásilag ezt az évet.

Baromfimájat sózok, de manapság inkább majorannás sós lisztbe forgatom, míg egyenletesen bevonja, utána megy a hagymára,gyors körbepirítás után fedőt rá, ismerek olyat, aki pirospaprikát is szór rá,én nem, fokhagyma jelzésértékkel, azt igen .Majoranna, bors, só, és nagyon sok hagymán készül ( a szépember a hagymát jobban kultiválja, mint a májat , ebben az ételben mindenképpen)...pikkpakk megvan, és finom.

szivar 2020.06.28. 08:24:31

@süllőcske: Én a cserepezést javítottam. Nagyon kellemes volt a klíma a padláson és a tűző napon... Ma már folyamatában vagyok, kár, hogy nem szabad(na) flexelni. Ebéd után becsaptam egy sört és finito, szétütött egy kicsit. Estefelé ébredtem, szedtem némi zöldbabot és meghintettem vízzel a veteményt. Mondhatni, hogy egy kalap sz..t sem ért a kezem munkája.

De hogy a blog témája se legyen szétoffolva, a mai (holnapi és holnaputáni) főétkezése a bab és a füstölt csülök témaköre körül fog forogni... Semmi extra, vöröshagyma, zöldség-répa, bab, paprika, húúús...

süllőcske 2020.06.28. 08:40:50

@Andrass9: Számos műved ismeretében, nem kis munka ez.
Fóliát nem teszek, mert más művelési módot választottam a kert tágas volta miatt, és egyéb körülmények is játszanak. Neked patent intenzív művelésed van, szuper lehet.
Szemednek egészséget!

süllőcske 2020.06.28. 08:43:08

@szivar: Konstruktív terv. Célratörő. :))

Kumari aki Nilüfer 2020.06.28. 08:56:06

Nálunk unoka menü van, ő kérte, marhahúsleves, marha húsos csontból, Igen gyenge marha volt..mármint olyan menzai, végelgyengült, a kevés hús a csontokon három óra után is rágós egy kissé.Ízre viszont pompázatos.Csigatésztával.Másodiknak sertéspörkölt menetes tésztával( hogy a fenébe hívják? orsó?), és kovászos uborka, desszert az előző nap sütött nutellás és túrós batyu, meg egy kevés lekváros bukta(kicsiket csinálok, két-három harapás) Ja, és a szomszéd átadott a kerítésen egy remek kürtőskalácsot:) Igazi kamaszmenü,neki még ez így sem terheli meg a gyomrát:D
Most sül egy kenyér, de erősen gondolkodom, hogy feladom a pékséget, idő, energia, és baromi magas villanyszámla...drágább, mint a bolti.Itt nagyon jó kenyerek vannak, a böszörményi házi remek,az aratókenyér és a pásztorkenyér is, a balmazújvárosi is, és Romániából is hoznak többféle nagyon finom kenyeret,úgyhogy nem biztos, hogy erőltetni kléne ezt a kovászos itthonsütést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 09:21:49

@szivar: Én nem merek már a tetőre kimászni. Helyette a fióval kibányásztunk egy nagy fadézsából a kipusztult leander gyökerét. A földje ment a komposztra, a szétkorhadt fa és a gyökér a kukába (lusta voltam feldarabolni-ledarálni).

Soha se aggódj a komment témája miatt: ez egy kocsma, itt minden ontopic :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 09:23:21

@Kumari aki Nilüfer: Ez a lisztezés érdekes! Még nem próbáltam, pedig a napokban is készült pirított máj. Úgyis esedékes a resztelt máj (én is imádom a rengeteg hagymát).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 09:30:47

@Kumari aki Nilüfer: Mi csak fúrótésztának hívjuk a fussilit, mert olyan, mint egy kútfúró szerszám.
Nekem tegnap sült egy újabb kenyér, hogy legyen a fiamnak is.
Kb 1 óra alatt sül ki a kenyér. 3 kWh teljesítmény elegendő a 230C fenntartásához erre az időre. Az 150Ft, 70 dkg liszt nagyjából elég egy kilós kenyérhez, az se több, mint 250Ft, de ha 200Ft a villany, akkor is megéri a 450Ft egy házi vekniért (szerintem). Az én félkilós boltim, amit szeretek 400Ft-ba kerül.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.28. 09:44:51

@Andrass9: na, jó..de tedd hozzá, hogy a sütő miatt fél tízkor 24 fok lett idebenn( az amerikai konyha-minden egyben- egyik nagy hátránya ez, ételszag, bár intenzív, szabadba vezető elszívónk van, és nyáron általában kora hajnalban főzök , de most elöbb párszor át kellett dolgozni.hajtogatni a kenyeret, Mellesleg pofára nagyon jól néz ki,illata remek, ha meghül, megkóstoljuk.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.28. 09:47:37

@Andrass9: biznyára tudod, de nem árt talán, ha szólok. a leander minden porcikája mérgező.azt nem tudom, a földje az-e..

Kumari aki Nilüfer 2020.06.28. 09:56:14

@Kumari aki Nilüfer: Az unoka nyála csorgott a friss kenyér illatára, Megvágtam, enyhén, de kellően lyukacsos, sűrű, de nem durván nehéz. ízre is jó Mióta a só mellé egy hangyányi cukrot is szórok bele, sokkal finomabb.A lisztbe került egy kevés szárított élesztő, és bőséges, érett kovász, Ki is repedt, hiába vágtam meg, de ez senkit sem zavar:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 10:02:44

@Kumari aki Nilüfer: Én is tegnap sütöttem a jó melegben. Most meg már 27C van a lakásban ...
A leandert ismerjük, a földje nem mérgező és elfér a komposztban, de köszönöm a figyelmeztetést.
Irtó érdekes, hogy ahogy a gép dagasztja a tésztát, amikor belerakok 0,5 g aszkorbinsavat, egy perc alatt teljesen más lesz az állaga. Valahogy simább. A sótól meg érdekes módon kicsit lágyabb. Én ezeket a dagasztás közben adom hozzá, nem az elején. A cukrot én is használom: egy csapott mokkáskanálnyit - pppsszzztt.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.28. 10:26:35

@Andrass9: Nekem nincs dagasztógépem, na ez a másik, a kezem nem a régi, a dagasztás megviseli.Aszkorbinsavat azóta sem vette, most sikéres lisztet vettünk, mármint amiben plusz sikér van,és vegyesen tettem tönköly, rozs, és ilyen sikéres fehér lisztet.Na, jó eldugulok, elég az én kenyeremből:) ráadásul tényleg annyira amatőr, hogy a liszt márkáját se jegyeztem meg, és lusta vagyok a spájzba menni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 13:37:35

@Kumari aki Nilüfer: Ha nekem nem lenne dagasztófejem a robotgéphez, kenyeret se sütnék - olyan lusta vagyok!
Sikért meg hozott tegnap a feleségem fél kilót, ami elég legalább 20 kenyérre :)
süti beállítások módosítása