Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Majorannás csirkecomb különleges sültkrumplival

2020.06.08. 07:00 Andrass9

A hangsúly a krumplin van, mert az extra ropogós lett - ráadásul még mutatós is.

32.jpg

Az étel apropója a karantén alatti csirkecomb vásárlás volt, ami egy kicsit sokra sikerült ...

Feleségem elbukott egy másfél kilós csirkecomb csomagra. Bevállaltam, hogy néhányat megsütök egyszerű majorannás szórással, kis rozmaringgal. Nem sok dolog kellett hozzá:

  • 6 csirkealsócomb (kb 65 dkg)
  • 1 nagy fej vereshagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4 kisebb krumpli
  • 3 ek kacsazsír
  • 1 ek sültkrumpli fűszersó (lehet pocskondiázni)
  • 1 mokkáskanál cukor

10.jpg

Feleségem nem kért a krumplimból, neki sóba-vízbe főttet készítettem.

A combokat kicsit megperzseltem, a sárga bőröket a végükről leszedegettem, majd a bőrt kicsit bevagdostam, hogy jobban átjárja a fűszerezés. Jól megszórtam sóval és majorannával, majd visszatettem a tálba, míg a krumplikkal játszom. Elővettem két fakanalat, amiket egymással szemben a vágódeszkára fektettem. Lehámoztam a kisebb krumplikat, majd a fakanalak nyele közé állítva bevagdostam, ezzel biztosítva, hogy ne vágjam át véletlenül.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy jénai tetejébe alufóliát fektettem, a krumpli vágatlan részén kicsit lekalapoltam, hogy stabilabban megálljanak és megszórtam a fűszersóval, ami nem más, mint fokhagyma, kömény, bors és sok só keveréke. Kicsi kacsazsírt is tettem mindegyikre és titokban rászórtam a pirinyó cukrot. Ment is a 180C fokos sütőbe mintegy 40 percre. A hagymacsírát felaprítottam, nagyobb darabokra vágtam magát a hagymát, és feldaraboltam a rozmaringágat. A kacsazsírban (ahol volt egy pici máj is) körbepirítottam a combokat, amiket végül kitettem egy tányérba.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A zsírt tovább melegítettem, majd beleszórtam a hagymát és a rozmaringot. Elővettem a barátaink finom borát, hogy azzal adjak egy kis bukét a csirkének. A combokat visszatettem a serpenyőbe a hagyma tetejére, meglocsoltam a borral és lefedve pároltam 15 percig, majd lesütöttem zsírjára.

25.jpg 26.jpg 28.jpg 30.jpg

Ezalatt elkészült sült és a főtt krumpli is, már csak teríteni kellett. A terasz biztonságos és napsütött még a karantén alatt is, ezért ott ebédeltünk.

31.jpg

Én a sültkrumplit ettem a csirkéhez. Remek, ropogós lett, jót tett a picike cukor neki. Szépen szétnyílt lemezeire.

34.jpg

Az egész elkészült 80 perc alatt és bearanyozta a napomat. A csomagban maradt csirkecombokból a feleségem egy pörköltet készített az édeskáposztás székelykáposztához ... szerinte azért sertésből finomabb :)

Update:

Kaptam egy nagyon fontos kérdést egy olvasónktól: Mi van akkor, ha a sütõm nem tud ilyen meleget produkálni? Akkor hogy csináljam meg?

Nos, én javasoltam a mikrót, ahol remekül el lehet készíteni a krumplit, és csak a végén kell sütõbe tenni. Igenám, de nem mindenki használja a mikrót fõzésre ...

Vettem a lapot, és elkészítettem a mikróban is a krumplit, hogy én is nyugodt legyek (nem mondtam butaságot), meg a kérdezõ is el tudja készíteni!

Fogtam 2 héjas újkrumplit és egy kicsi sárgakrumplit. Ez utóbbit meghámoztam, kivéve a talpát, amire lefektettem. Az újkrumpliknak meg csak a talpát vágtam le, hogy stabilan megálljon - én szeretem a héját is.

A krumplikat a stabil alapjukra fektettem, majd egy pár evõpálcika közé tettem (ezek nagyon pici krumplik voltak). A sárgakrumplit meghámoztam, kivéve a talpát, míg az újkrumpliknak csak a talpát vágtam le laposra. Egy jénai edénybe tettem a bevagdosott darabokat mintegy 3 cl vízzel, lefedtem az edény aljával és 3:30 percre betettem a mikróba fõni.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Ennyi idõ teljesen elegendõ volt ennek a 3 kis krumplinak, hogy megfõjön (ez egy 900W-os mikro). Ezután a három áldozatot három fûszerrel ízesítettem kiváncsiságból: a sárgakrumplit egy sós steak fûszerrel szórtam, az egyik újkrumpli kakukkfüves ízesítést kapott, míg a másikat csepp majorannával szórtam meg. Mind a hármat persze kicsi (?) vajjal megtoppoltam, majd betoltam a sütõ maximumára 5 percre.

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

Nem igazán látszott ropogósnak, ezért azok kedvéért, akiknek grillez a mikrójuk, kipróbáltam a mikróban grillezni. Gondoltam másfél perc elég lesz. Hát ahhoz igen, hogy az egész lakás füstben ússzon!! Amióta megvan ez a mikro, soha nem használtam a grill funkcióját (szerintem ez csak annak kell, akinek nincs hasonló eszköze). Akkora füst lett, hogy alig láttam - nyithattam ablakot és ajtót szellõztetni. Viszont a krumplik ropogósak lettek, és ez a lényeg!

48.jpg 49.jpg 50.jpg

Remélem, ez a kis szösszenet segít majd azoknak, akiknek még az enyémnél is lustább sütõjük van!

26 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír fehérbor csirkecomb cukor fűszeres só

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7315628422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.08. 09:01:55

Ez ragyogó ötlet, elejétől a végéig, biztosan finom volt. Meg is csinálom, de a krumplit gészben kissé előfőzöm, mert az én sütőmben nem sülne meg egy hét alatt sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.08. 09:38:47

@látjátok feleim szümtükkel: Javaslom, hogy a mikróban főzd elő a hámozott-felvágott krumplit a jénaiban sütőpapíron, majd utána fűszerezd-zsírozd, mielőtt a sütőbe teszed megpirulni. Sokkal gyorsabb és nem kell elmosni utána a lábast :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.08. 20:23:18

Jó a krumpli, amolyan minimalista Hasselback. Falnám.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.09. 09:36:21

@Andrass9:

Én még mikróban nem főztem, elmagyaráznád hogyan csináljam? Csak melegítésre használjuk.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.09. 11:44:03

És írjatok egy tuti jó receptet újkrumplira.

motoroskonyhaja 2020.06.09. 14:00:09

A jó kis Hasselback ;) A vágatokba kevés füstölt bacon (a só, bors, és kacsazsír - amivel készítetted is - után), majd tálaláskor friss, zöldfűszeres tejföl a krumplik tetejére. De van, hogy kicsi kockákra vágom a füstölt szalonnát, pörcre sütöm őket, és a szalonnából kisült zsírral locsolom meg a krumplit. A szalonnapörcöt pedig a zöldfűszeres tejfölbe keverem közvetlenül tálalás alőtt, és azzal gazdagítom a Hasselback krumplikat.

motoroskonyhaja 2020.06.09. 14:01:13

@Kumari aki Nilüfer: Mustáros-tárkonyos, kapros-olívás, sajtszószban sült, rengeteg finom van.

süllőcske 2020.06.09. 14:30:22

@Kumari aki Nilüfer: Úgy tapasztaltam, hogy mindenképp meg kell párolni, mert ha csupán beteszem a sütőbe, sül és aszalódik, így nem teljesül az áhított, fantasztikus pirult-krémes ellentét. Tehát én így készítem: A mosott krumplit nagyanyótól tanult módon beleteszem egy jutazsákocskába, melléteszek egy marék nagyszemű sót. Bekötöm, majd intenzíven megmasszírozom, dögönyözöm. Ez szépen megborotválja, karcolgatja a krumplit. Hagyom is egy darabig pihenni, vegyen fel a sóból. Leöblítem, majd megpárolható, tetszés szerinti technikával. Én a lassúfőzőben szoktam, óvatosan. Tepsibe teszem, és krumlinyomkodóval leszorítom, hogy kissé megrepedezzenek, de ne frőccsenjenek szét. Jöhet egy minőségi zsiradék, pl. kacsazsír, vaj, ilyesmi. Sütöm nagy hőn, meg is forgatom kétszer. Az utolsó öt percben mennek rá az ízesítők, rozmaring, fokhagyma, egyebek. Sok éllel rendelkezik a krumpli, piros lesz, roppan, de belül nem veszt sok nedvességet, zöldséges szaftossága marad. Irtó finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.09. 14:31:23

@motoroskonyhaja: A zöldfűszeres tejföl nekem a hajában sült krumpliban kötelező (természetesen sok vajjal alapozva :)

süllőcske 2020.06.09. 14:45:32

@Andrass9: Finomat főztél. Gondolom, a csirke szaftja a serpenyőben, klassz dimenzió lehetett.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.09. 15:03:31

@süllőcske: Köszönöm! Ilyesmire gondoltam, a petrezselymest szeretjük ugyan nagyon, de kicsit újítanék.

1kutya 2020.06.09. 19:49:55

@Kumari aki Nilüfer: nekem anno anyám nagyon sokszor csinált tejfölös újkrumplit, én nagyon szerettem. A kefével megmosott, vagy megkapargatott apróbb újkrumplikat negyedelte, sós vízben majdnem teljesen megfőzte, majd a vizet leöntötte és vízzel vagy tejjel hígított, petrezselyemzölddel tuningolt tejföllel még megrotyogtatta. a végén kevés friss petrezselyemzölddel megszórta. kakasperkelthez nálunk a Beregben elengedhetetlen volt köretként

1kutya 2020.06.09. 19:50:54

@1kutya: ja pici pirospaprikát mindíg szórt a tejfelbe...

1kutya 2020.06.09. 19:54:34

@Waka: nálunk a minimalista Hasselback az só, bors és kevés olajban elkevert, reszelt fokhagyma, amivel sütés közben is kenegetjük a krumplit

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.09. 21:44:40

@1kutya: Számomra azért minimalista, mert én még csak egyszer készítettem ilyet, és az bizony kapott füstölt kolbászt és -szalonnát, no meg némi vöröshagymát is. blogkocsma.blog.hu/2014/11/25/tepsis_krumpli_kicsit_maskeppen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.09. 23:22:28

@látjátok feleim szümtükkel: Frissítettem a poszt, és megcsináltam neked a mikrós változatot is :)
Remélem, segítettem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.09. 23:24:18

@süllőcske: Imádom az újkrumplit, és pont úgy készítetted, ahogy szeretem! Köszönöm!

motoroskonyhaja 2020.06.10. 09:41:04

@Andrass9: Ahhoz is jó, de ehhez is ;) A lényeg, hogy tálaláskor legyen rátéve, így megmarad a Hasselback ropogóssága.

Topy 2020.06.10. 10:03:32

@Andrass9: az evőpálcika mihez kellett? :O el ne guruljon?

Kumari aki Nilüfer 2020.06.10. 11:07:32

@1kutya: Bereg? Szatmárban ilyet nem csináltunk illetve ez már főzelék, de nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.10. 11:09:25

@Topy: Bocs, hogy én..én pl, fakanál közé--és azért,hogy ne vágjam át egészen a krumplit.és azért fakanál, mert annak a lapos feje nem engedi a nyelet elgurulni.

Topy 2020.06.10. 12:41:11

@Kumari aki Nilüfer: aha köszi! az eredetiben Andrásnál is fakanál van
közben rájöttem, hogy az evőpálcika mögött zárójelben ott volt, hogy picik voltak a krumplik, úgyhogy csak nekem nem állt össze fejben, hogy ez a fakanál helyett volt használva
:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.10. 13:29:52

@Andrass9:

Köszi, de azért kibabráltál az eredeti recepttel, mert az nem lett megfüstölve.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.10. 13:44:05

@látjátok feleim szümtükkel: :))))
Elnézem, mert klassz köténykéhez jutottam! Köszönöm szépen!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.10. 13:44:56

@Topy: Az helyettesítette a fakanalat, mert ide vékonyabb sablon kellett :)