Virágzik a bodza és a feleségem felfedezett csomó méretes bodzabokrot a környéken. A koronának köszönhetően gépjárműforgalom semmi, így a benzingőz se szennyezte meg a virágot.
Ami a többi növénynek nem használt, a bodzát megvédte a tetvektől: az iszonyatos aszály, ami nálunk az elmúlt 3 hónapban tarolt (a pénztárcánkban is, mert locsolni kellett megállás nélkül).
Hozott is elsőre vagy 46 dekányi virágtányért, amit 2 ötliteres üvegre saccoltam.
Adott hozzá egy sok-sok éves receptet is!
Kicsit azért módosítottam a receptet:
- 46 dkg tetvetlenített bodzavirág
- 2 kg cukor
- 4 bio citrom
- 100g citromsav (lehet borkősav is, ha azt jobban szereted)
- 2 db ötliteres befőttesüveg
- 10 g NátriumBenzoát
A cukrokat elosztottam testvériesen az üvegek között. A citromokat alaposan megmostam, majd V-Gyulával vékonyra szeleteltem. Ez ment fele-fele arányban a két üvegbe, ahol valamennyire összeráztam a citrommal, végül elosztottam a bodzavirágot is.
Felöntöttem vízzel mindkét üveget, és alaposan felkevertem. Ezzel persze a cukor nem oldódott fel, hisz hideg a víz, de van még ideje ...
Azután naponta háromszor felkevertem három napon keresztül (ne félj, nincs kép mindegyikről).
Nagy vájdlingba szűrtem a levét, majd nagyon finom kávészűrőn át tölcséreztem üvegbe.
Lett belőle 5x1,5 liter. A maradékot egy régi szörpös üvegbe töltöttem, és onnan iszogattam.
Itt persze nem ért véget a történet, mert feleségem még aznap hozott 25 dekányi virágtányért, hogy ezt most több cukorral csináljam meg (??? ilyet még életében nem mondott!!!). Ezt is feldolgoztam, csak itt már 1,5 kg cukor ment az üvegbe (teljesen elfogyasztva a betárolt cukrunkat). A többi összetevőt arányosan felezve kevertem be.
Ebből 3db 1,5l-es üveg lett. Ízre picit édeskésebb, de továbbra is pikáns.
Aztán vérszemet kapott, és egy kilónyi virággal jött haza. Ráadásul további cukrokat emlegetett, de szerencsére hozott is a boltból. Ezt már 20 liternyi üvegekbe kevertem ki. A hozzávalók csak a cukorban változtak, most 5 literben 2 kg cukor oldódott.
A citromokat lekalapoltam és késsel szeleteltem fel, hátha úgy ízesebbek lesznek ... Ment is mind arányosan elosztva a cukrokra a virággal együtt. Végül mind a három üveget feltöltöttem vízzel. Az 5 literesbe 3 liter víz fért, a tizesbe értelemszerűen 6l.
A cukrok persze nem oldódtak fel, de gondoltam, majd másnapra jó lesz.
Hát nem lett sokkal jobb. Ráadásul a hosszú fakanalam nyele sem ért le a nagyüveg fenekére - meg kellett hosszabbítani. Azért a fúróval sikerült elkavarni a cukrot. A második nap végére kaptam aszkorbinsavat (C vitamin) is, amit elkevertem a szörpökbe úgy, hogy 1-1 adag szörp kb 100mg C vitamint tartalmaz majd. Ekkorra már megtapasztaltam, hogy mintegy 50 ml sürítmény kell egy pohár szörphöz.
A naponkénti 3 keverést azért tartottam, bevált. Eljött az ideje, hogy üvegbe öntsem a szörpöt.
Most már krumplinyomóval préseltem ki az utolsó cseppeket is a virágokból és a citromból. Ez a legutóbbi bodzavirág pont a csúcson volt, tele pollennel! Az üvegek aljára szépen leült egy kis virágpor réteg, amit persze belekevertem a szörpbe.
Muszáj meózni! Ez egy 2 dl-es pohár, amibe kb 0,5 dl szörp került (ez azért kicsit tömény lett).
Majd felöntöttem vízzel (lásd nyitókép). Mi nem veszünk ásványvizet, hisz itt remek a csapvíz, ezért inkább ezekbe a régi flakonokba töltünk a csapból, és azt hűtjük le a hűtőben.
Sajnos már nem volt kupakos 1,5l-es üvegem, ezért dugókat nyomtam bele, hogy lezárjam. Persze ezekre is nyomtattam cimkét és három menetben le is cipeltem a kamrába.
Összesen lett 21 darab 1,5l-es üveg és még 2 liter, azaz 34 liter (menet közben elfogyott 10 adagra való).
Ez elég lesz 680 szörpre... Tán kitart a legközelebbi szezonig :)