Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Spenótos nokedli

2020.05.27. 07:00 Waka

A sokak által átkozott új-zélandi fajtát szoktam termeszteni. Ősszel, ásás után elvetem két sorban oda, ahol a következő évben a paradicsomot és paprikát tervezem ültetni. Mire a fagyosszentek elmúlnak, a spenót is beérik, fel lehet kapálni a helyét és mehetnek ki a palánták.
Most is így volt, de sajnos elég gyenge eredménnyel. Míg tavaly annyi lett, hogy nem győztem osztogatni a kollégák között, idén csak mutatóban akadt pár tő. Az a kevés is elég nyeszlett lett, hiába öntöztem szorgalmasan, ráadásul a tetvek is igen hamar megtalálták őket. Leszedegettem, kábé 25 deka lett az egész. Na ebből olyan nagy lakomát nem lehetett csapni, fel kellett szaporítani valamivel. Az egyik közösségi oldalon osztotta meg valaki a spenótos nokedlit. Elolvastam és egészen jó ötletnek tűnt.
Egy életem, egy halálom, belevágtam. Jól tettem.

img_20200501_120952.jpg

Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg friss spenót
- 60 dkg búzafinomliszt
- 2 egész tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- étolaj

A mártáshoz:
- 30 dkg sajt
- 5 dkg vaj
- 2 púpozott evőkanál liszt
- őrölt szerecsendió
- 5-6 dl tej

A spenótleveleket átválogattam, vagy tízszer megmostam és lecsepegtettem.

img_20200430_200526.jpg

Lobogó vízben blansíroztam, aztán pürésítettem. A főzővizet nem öntöttem ki, gondoltam, príma lesz kifőzni a nokedlit.

img_20200501_090645.jpgimg_20200501_091232.jpg

A liszthez hozzáadtam a spenót, a tojást, sóztam és ráreszeltem a fokhagymát. Némi vízzel nokedlitésztát kevertem belőle.

img_20200501_093752.jpgimg_20200501_094409.jpg

Felforraltam a főzőlét, elővettem a jó öreg nokedliszaggatót és kiszaggattam a nokedlit.

img_20200501_100710.jpgimg_20200501_100951.jpg

Kevés olajat csorgattam egy lábosba és abba szedtem ki a megfőtt tésztát.

img_20200501_104735.jpg

A mártáshoz háromféle sajtot használtam. A piacon lévő tejboltba megint hiába zarándokoltam el, nem volt semmi izgalmas. Végül egy darab mozarellát vettem csupán. A közeli boltban aztán beszereztem még némi füstölt karaván sajtot, meg 20 dekát a lengyel Baron fajtából. Már emlegettem e helyütt, hogy milyen remek lengyel sajtokat lehet néha kifogni. Ez a mostani ementáli jellegű, nagy lyukú, markáns ízű, kissé lábszagú sajt. Szóval, éppen jó egy sajtszószba.

img_20200501_104908.jpg

Felhevítettem a vajat és megpirítottam benne a lisztet.

img_20200501_110122.jpg

Felöntöttem a tejjel, gyorsan elkevertem és felforraltam.

img_20200501_110344.jpg

Beleszórtam a sajtot, fűszereztem és addig kevergettem, míg elolvadt. Egyet rottyantottam rajta és kész is volt.

img_20200501_111340.jpg

Szedtem egy tányérra, mertem rá s sajtszószból.

img_20200501_120925_1.jpg

Igen jó lett. A tésztán érezni lehetett a fokhagymát, a spenótot is kicsit. A sajtszósz magáért beszélt. Vasárnapra a nokedli elfogyott, a maradék sajttal és tejjel felhúztam a sajtszószt, kifőztem egy csomag könyékcsövet és készítettem belőle egy mac & cheese-t.

50 komment

Címkék: spenót fokhagyma nokedli mozarella ementáli sajtszósz karaván sajt spenótos nokedli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9515714724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.27. 09:22:54

Tényleg jól tetted! Ez nagyon finom lehetett. Nekem lett 42 dkg spenótom, az ehhez tán sok lenne, ezért más készült belőle.
Nem meglepően, hisz egy nappal előbb szedtem, és még nem ismertem a receptedet :)

MadMary 2020.05.27. 11:10:37

Ne is emlegessétek a spenótot... egyik kedvenc zöldségünk, a tradicionális spenótot egyszerűen fel kellett szednünk és ki kellett dobnunk, mert összekunkorodott, fekete tetvektől hemzsegő massza lett az egész vetésből... :-(( Az új-zélandi spenót épp hogy kikelt, de ha a tetvek azt is megtalálják, ugyanígy vége lesz. :-((

süllőcske 2020.05.27. 12:45:05

Örülök, hogy a fokhagyma határozott fellépésű ebben az ételben, nagyon finom így.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.27. 14:23:42

@süllőcske: A fokhagyma nagyon szereti a spenótot! Vagy fordítva :)

MadMary 2020.05.27. 15:38:52

@Andrass9: Égben köttetett házasság, mint a paradicsom-bazsalikom duetté. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.27. 16:59:49

Remélem a könyékcsöveket előbb kikormoztad.:D

süllőcske 2020.05.27. 17:26:38

@Andrass9: @MadMary: Látom, a párok boldogan vonulhatnak a fakalánkáink sora alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.27. 17:50:27

@süllőcske: Így is kell az! A frigyeket a fakanál köti meg a serpenyőben :)

jegeskaveee. 2020.05.27. 19:58:32

Nekem az új-zélandi fajta a kedvencem.
Ilyen spenótos nokedliért odaadnám a tökfőzeléket, amit holnapra főztem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.27. 20:44:14

@jegeskaveee.: Én meg nem szeretem :) Szóval, ha volna, akkor belemennék a cserébe!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.27. 21:27:14

@MadMary: Az átkozott hangyák hordják a tetűt mindenfelé. Paszternák, mangold, cékla de még a petrezselyem levele is ökölbe volt szorulva, köztük a kapor szintén. Múlt héten irgalmatlanul lepermeteztem mindet, azóta szárnyra kaptak, alattuk feketéllik a lehullott tetű. Vettem egy új fajta hangyairtót, megszórtam a járásuk, egészen jól bevált.
@Andrass9: Igen szerencsés párosítás, akárcsak a bazsalikom-paradicsom vagy a vöröshagyma-füstölt szalonna kombó.
@látjátok feleim szümtükkel: Még szép. Csőkefe járta át, innen is, onnan is.
@jegeskaveee.: Nekem is ez jön be. :)

MadMary 2020.05.27. 22:18:17

@Waka: Valahol olvastam, hogy a hangyák a tetű által kiválasztott cukros levet nyalogatják... de valóban, minden tetves növényen ott egy fél hangyaboly is. A zsendülő kapromat is megölték, az "ökölbe szorult" levél tökéletes leírás, plusz az én ökleim is ökölbe szorulnak.
Tudom, hogy kérdeztem, de mivel tetvetlenítettél? És mi az új hangyairtó neve? Egyet pislantok, és ott az új hangyakupac a kertben, a kerti járda széleinél, mindenütt...

jegeskaveee. 2020.05.27. 23:34:16

@Andrass9: Lehet, hogy van neked is valahol, csak nem kelt ki.:)))

jegeskaveee. 2020.05.27. 23:40:20

@Waka: Hát, ha a levéltetűt hordják mindenfelé, akkor postáshangyák...

Mi lehet a gond az új-zélandival? Itt a blogon írta valamelyikőtök, hogy nem lehet kiirtani.

Sóskával (nagy kedvencem az is) hogy álltok? Tavaly a piacon egész szezonban csak egyszer láttam.

MadMary 2020.05.28. 07:30:03

@jegeskaveee.: Azok a hangyák, amikről én olvastam, kiszimatolják hogy hol a cukros kakit/váladékot kibocsátó levéltetű, majd elkezdik gyűjtögetni-nyalogatni a levet, egyenesen "pásztorolják" a tetveket, pl. egy-két hangya mindig ott figyel mellettük, hogy más rovar ne piszkáljon bele az ennivaló-forrásukba. Hogy szét is hordanák a tetveket, azt kétlem, de hogy védik a tetűkolóniákat, az szinte biztos.
Sóska meg nő a kertemben, valamennyi... :-)

MadMary 2020.05.28. 07:43:39

@jegeskaveee.: Ja, és ugyanezt láttam az én kerti növényeimen: a tetvek körül nyüzsgő hangyákat, akik valamiféle szervezett rendben jöttek-mentek a tetűkolónia körül. Tetűt cipelő hangyát nem láttam, bevallom...

MadMary 2020.05.28. 07:48:47

... és a cikk azt is írja, hogy a hangyák néha átviszik a tetveket egy egészséges növényre, szóval bocs Waka, igazadvót.. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 11:56:25

@jegeskaveee.: A madarasban van lefagyasztva porciózott-darabos és krémesített is. Nekem még nem nő, de talán az ősszel vetek valamennyit Vörösbornak :)

jegeskaveee. 2020.05.28. 13:35:31

@Andrass9: Nekem lefagyasztottból igazán az Iglo spenót jönne be, de annyit nem adok érte, amennyibe kerül. Mostanában nem is vettem mirelitet.
Itt a piacon a bácsi (80+), aki árulni szokta, ritkán jön,tavaly ő is panaszkodott, hogy alig termett a spenót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 13:49:09

@jegeskaveee.: Ha nem zöldsalátának esszük, szerintem a mirelit tökéletes. Iglo vagy sajátmárkás, gyakran egykutya.
Nekem termett annyi, hogy még mindig van a tavalyiból a fagyasztóban - ami külön jó, mert most csak 45 deka termett a magyarból. Az amerikai még szépen fejlődik, növekszik.

süllőcske 2020.05.28. 20:57:44

Ma a Tiszán kilences körüli pontyot fogtam. Hiába rendeltem dévért, tilalmas potyka jött. Már a harmadik alkalom ezen a helyen, hogy a pontyok elnyomják a fehérhalat. Hűvös a május, a pontyok nem ívnak el, esznek, a keszeg kisvíz miatt ismeretlen helyen ívik, vagy ilyesmi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 21:01:59

@süllőcske: Nálam eltűnt a keszeg a tóból :( A törpét még láttam kipusztulni, de a keszegféléket nem. Most télen végig ment a levegőztető a vízben és nem láttam haltetemet az olvadáskor. Egyedül az aranyhalak virulnak és szaporodnak!
Törpeharcsa kellene, hogy megegye az ebihalakat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 21:03:01

@süllőcske: Tán az az oka, hogy későn melegedik fel a víz, ez elhalasztja az ívást?

süllőcske 2020.05.28. 21:08:15

@Andrass9: Az hát. Ez a szép hal is igen pocakos lányka volt. Pirosszárnyút tettél a tóba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 21:29:17

@süllőcske: Volt bodorka, dévér, kárász és sneci. A piros színt nem látom, nem tudom, hogy volt-e pirosszárnyú :) A burkolómester hozott egy nagy vödör halat még 20 éve tán, amikor leburkolta a tó szegélyét. Valahonnan Hatvan felől járt ide, és horgászott sokat. Azért ez a hosszú idő jó jel volt, hogy bírták a halak a vizet. Szaporodtak is, de azt leginkább az aranyhalak.
Most itt járt (a szomszédban burkolt), és vagy egy fél órát állt a kishídon, és csodálta a tavat :) Azt mondta, ha legközelebb jön, megint hoz egy nagy vödörrel!
Etetni már tíz éve nem etetem a halakat, teljes biológiai egyensúly alakult ki a rengeteg növénnyel, tavirózsával és hallal. Néha vízzel kell feltöltenem, mert a tóból locsol a feleségem...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.28. 21:40:41

@MadMary: Voltaképpen szimbiózisban élnek. A hangyák megvédik őket a ragadozóktól, cserébe cukros levet eresztenek. Csaknem olyan, mintha a hangyák tetvet tenyésztenének. A szer Mospilan volt, felszívódó rovarölő szer, 1 g/2,5 l víz töménységben kapták. Két hétig nem szabad fogyasztani a lepermetezett növényből. A hangyairtó neve éppen nem ugrik be, de megnézem, a flakon a kertben pihen.
@jegeskaveee.: András valamiért berzenkedik tőle. Igaz, hogy szétszórja mindenfelé a magjait, és kikél úton-útfélen, de elég kihúzni vagy kikapálni (olyat meg amúgy is művel az ember), és ki is pusztul. Minden évben hagyok egy-két tövet, ahol nincs láb alatt, szedek a magjából vetni, amit elszór, ha nincs útban, jó lesz tavasszal. A sóska már az utolsó évét tölti, elgazosodott, két komplett hangyaboly van benne, permetezni ugye nem lehet, ősszel újat kell vetni. Három szedés volt a 3,5-4 méterről, magam nem eszem, elajándékoztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 21:44:56

@Waka: Kapáljon az, akinek 6 anyja van 3 utcában! Ha már megúszom a kapálást, ezért az egy növényért nem kezdem újra :) Lehet, hogy fólia alapon lehetne termeszteni, de minek, amikor ott a jó rendes spenót?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.28. 21:47:38

@süllőcske: Az derék hal lehetett, folyóvízben nevelkedett, izmos potyka, biztosan megküzdöttél vele. Micsoda filét lehetne vágni belőle.
@Andrass9: Talán éppen az a biológiai egyensúly szabályozta be a halpopulációt. Az aranyhal az ezüstkárász leszármazottja, szinte bármit kibír.

süllőcske 2020.05.28. 21:49:55

@Andrass9: Szép lehet.. Hanem, azt gyanítom, hogy kisvízben, ha törpe él, nem biztos az egyensúly. A nagyocska keszeget is letámadja.Ezt ismerik a rablóhalra horgászók.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 21:53:15

Gyönyörű cseresznét szedett a feleségem az ominózus cseresznyefáról:
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/burgpapr/50.jpg
Tegnap délben becsöngetett egy pasi, hogy ehetnek-e a fáról. Hát persze, mondtam - merthogy eljött a felesége és elhozta a barátnőjét is. Egy idő után feltűnt, hogy eléggé hangosak, kinézek: hát létráról szedik kosarakba és dobozokba, mint a villám! Még akkor se akarták abbahagyni, amikor rájuk szóltam, hogy ez a gyerekeknek van, nem befőzésre ...
Huh - állítólag ma is megjelentek, a feleségem zavarta el őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 21:55:35

@süllőcske: A törpét boldogan tartottam haltáppal. Nem ette a pici féléves aranyhalakat se :) Aztán egy télen nem levegőztettem a tavat, és a törpék, meg a koi ponty elpusztult, nekik több oxigén kellett volna.

süllőcske 2020.05.28. 22:03:02

@Andrass9: Lám, az ember is része lehet az egyensúlynak. :)

süllőcske 2020.05.28. 22:04:48

@Waka: Hú, nagyon erős volt..Kérdőjelbe mentem át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 22:07:53

@Waka: Jól mondja @süllőcske: :) Ha kapok újabb adag halat, akkor megint etetem őket egy kicsit. Segíteni kell a természetnek is ...

süllőcske 2020.05.28. 22:11:16

@Andrass9: A létra szerepeltetése azért nagyon durva. Ejnye.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 22:23:10

@süllőcske: Ez egy nagyon korai, májusi cseresznye. Azért nem vágom le az utcai részt, mert nincs közel, se távol másik ilyen fa, viszont van sok gyerek. Hogyan ismerjék meg, hol nő a cseresznye, ha nem a fáról szedve? Még az önkormányzat is jóváhagyta, hogy nem vágom le, hiába jelentenek fel (valaki beverte a fejét egy ágba, vagy irígyelte - de feljelentett).
Egész nap gyerekcsicsergés van, míg jó az idő és érik a gyümölcs. Mi leszedjük azt, ami benn terem a kerítésen belül :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 12:14:12

@Andrass9: Húha! Sikerült mindenkit elaltatni???

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.29. 14:17:33

@Andrass9:

Hideg van, nagy szél fú, kinek van kedve ilyen időben hsz-t írni egy jó reggeli, vagy egy jó ebéd után?:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.29. 14:19:49

@Andrass9: Én jót aludtam. Mindjárt kezdődik az online oktatás. Remélem ma sikerül csatlakoznom, mert a múltkori csúnya fiaskó volt. Másfél óra szenvedés után ott is hagytam a cicába az egészet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 14:42:47

@Waka: Lehet, kéne a Winfos virtuális gépet csinálnod, és az alatt belépni? A Windows emulátorok nem annyira jók, hogy Skype vagy Messenger futtatására alkalmasak legyenek.
Próbáltad IOS-en keresztül is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 14:49:50

@látjátok feleim szümtükkel: Én hibám! Nem kellett volna megkérdezni :)
De legalább megint esik egy picike eső, bár már egy ideje dolgozom a csepegtetős locsoláson (a fél veteményes kész van).

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.29. 15:12:10

@Andrass9:

Erre is kanyarínthatnál belőle. Mármint a csöpögtető rendszerből.

szivar 2020.05.29. 15:47:32

@Andrass9: Talaj felett vagy alatt? Bár mindkettőnek megvan a maga hátránya és előnye is...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.29. 18:24:15

@Andrass9: Hangouts-ot használunk. Megoldódott a probléma, túl sokan voltunk egy csoportban. Megyek öntözni, két nap alatt a második kiadós eső húz el mellettünk 5 kilométerrel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 19:33:54

@szivar: Ebben eléggé gyakorlott vagyok, legalább 15 éve így locsolom a veteményt. A talajt lyukacsos fóliával takarom, amin a növényeknek van saját átjárásuk. A locsolócsövek egyedileg locsolnak minden növényt. A nagyobbaknak van saját, állítható csepegtetőjük, a kisebbek, azok szintén tövenként, de limitált kibocsájtással (2l/óra) vannak meglocsolva. A terülö fajták (fűszer, fokhagyma, stb. gyöngyözőcsővel kapnak vizet. A rendszerben van táp kijuttató elem is, ahova a vizoldható trágya kerül.
Persze modhatják, hogy nem "öko", meg további fancy meghatározások. A lényeg, hogy a növények imádják és teremnek, mint a bolondgomba. A kertnek van saját 6m3-es komposztrendszere, amit beforgatok évente (mármint az éppen megérettet), 10 évente hozatok egy kocsiderék gombaföldet, hogy az agyagot kicsit lazítsam.
Mindezt eddig 40m2-en, ősztől remélhetően 80m2-en fogom előadni (akkor már tudok vetésforgót is csinálni). Eléggé lerablom a földet, hisz általában 130-170 csilipaprika tő és 30-45 paradicsom tő terem rajta, nomeg 250 fej fokhagyma, rengeteg zöldbab, zöldborsó, spenót, saláta és fűszernövények. A gyökér nem marad meg, a sárgarépa meg olcsóbb a boltban :) Zellerben elég jó a felhozatal, uborkám van egész évre elegendő 8 tövön, kapor csak néha, de akkor sok :)
Alma 100 és 600 kiló között - milyen kedve volt épp a fáknak. Sárgabarack már nincs, kipusztult a fa, de őszi van rendesen, alig győzzük télen eszegetni a befőttet. Körtefa csak egy van, de idén ismát rengeteg lesz rajta. Cseresznyére sem panaszkodunk, bár tavaly az eső lerohasztotta ... Meggyfa 1 van, de az elég.

Mindez 1000m2-en a nagy házzal együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 19:37:28

@Waka: Nálunk is minden eső elmegy mellettünk! Már a lapos guta kerülget (bár @látjátok feleim szümtükkel: szerint ne ütögessen a guta :).
A feleségemék Skype-on dolgoznak, én meg a veteményesben :) Próbáltak egy Zoom-os osztálytalálkozóra meghívni (52.), de az a program nem jöhet be a helyi hálózatba ...
Szerencsére nekem nem kell már dolgoznom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 21:43:27

@Andrass9: Helyesbítek! Ma lejött 3,3 mm, tegnap meg 4,2 mm eső! Milyen jó, hogy majdnem kész a locsolórendszer :)