Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Töltött hústekercsek paradicsomban

2020.05.21. 07:00 Andrass9

Megirigyeltem Waka göngyölt húsát, és valami hasonlóra vállalkoztam. A helyzetem annyiból nehezítve volt, hogy a kicsilyány mostanság csak csirkemellet tud enni. Nem mintha azt nem lehetne feltekerni, csakhát az íze az eléggé semmilyen.

38.jpg

Persze mindenen lehet segíteni, ahogy ezen is. Kicsit csodálkoztam, hogy Waka göngyölt húsa nem volt megtöltve semmivel, dehát egy jó lapocka azért még magában is ízes ...

Én viszont eltökéltem, hogy megtöltöm a húst egy érdekes töltelékkel. Ráadásul találtam a csodahüttőben egy borjúcomb szeletet is: nekem is lesz mit ennem :)

Be is gyűjtöttem a hozzávalókat:

  • 1 nagyobb szelet borjúcomb
  • 6 fél csirkemell filé
  • 60g liszt
  • 15g kukoricakeményítő
  • 70g hámozott napraforgómag
  • 20g Pecorino Romano sajt
  • 50g rumosmeggy
  • 30g rumos aszaltszilva
  • 60g szárított paradicsom
  • 1 ek Dijon mustár
  • 1 dl kefír
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek ghí
  • 1,3 l hámozott-darabolt Lucullus paradicsom házi befőzésből
  • bors
  • rozmaring
  • mustármag
  • szárított petrezselyem
  • majoranna

A sok összetevő már nem is fért egy képre, valamint lemaradt a képről a sok szárazfűszer, amivel a húst marináltam.

11.jpg 10.jpg

A csirkemell feleket lapjával majdnem teljesen kettévágtam (pillangósítottam), így szép nagy felületem lesz tölteni. Még egy kicsit ki is klopfoltam fólia alatt. A borjú elég vastag volt, azt is el tudtam vágni vékonyabb szeletekre a tenyerem alatt.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A meggyet és a szilvát keményítőbe forgattam, hogy ne ragadjanak össze. Késes aprítóba (kutter? - én choppernek ismertem) szórtam a napraforgómagot, a keményítős gyümölcsöket, az aszalt paradicsomot, és apró darabosra daráltattam a géppel. Azért ennyit késsel ekkorára felvágni eltartana egy ideig, így meg csak 10 másodperc volt (plusz a mosogatás, de azt elvégzi a mosogatógép).

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A lisztbe kevertem a kefírt, meg ugyanannyi vizet. Reszeltem hozzá a sajtot, és beleaprítottam a petrezselymet. Hozzákevertem a gyümölcsös keveréket és felforraltam, majd azonnal lezártam alatta a gázt. Így egy nagyon ízes krémet kaptam. Ha lenne itthon krémsajtom, azt is kevertem volna bele, így viszont egy kanál mustárt adtam még hozzá.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Készítettem a húsoknak egy páclevet rengeteg szárazfűszer felhasználásával (petrezselyem, rozmaring, majoranna, kakukkfü, mustármag, 8% só és pár szem egészborssal. Ezt a pácot felforraltam, majd lehűtöttem (ez is eltartott vagy 2 órát). A fazékba került az összes hús 12 órára - volt időm aludni.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Másnap folytattam az étel elkészítését. A borjúszeleteket is kiklopfoltam, majd megfeleztem. A szélesebbik végébe egy kanálnyi töltelékmassza került. Hasonlóan jártam el a csirkemellekkel is (nem is kellett volna pillangósítani, hisz kettévágtam). A feltekert húsokat megtűztem, ne essenek már szét, míg megpirítom őket.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Egy serpenyőbe kanalaztam némi ghí-t és olivát, majd apránként megpirítottam rajta az összes hústekercset. A végére a zsiradékban volt már némi töltelék is, ami kiszökött a csomagolásából.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Egy nagyobb inox tepsibe öntöttem a paradicsomot, amiben a nagyobb darabokat fakanállal szétvágtam. Ebbe a szószba sót és frissen darált borsot, valamint a serpenyőben keletkezett szaftot kevertem, majd szépen belefektettem az összes húst. A tekercsekre kanalaztam a paradicsomból, és lefedve ment a 180 fokos sütőbe másfél órára.

36.jpg 37.jpg 40.jpg 41.jpg

Szép lett, nem is kellett fedél nélkül pirítani.

42.jpg

Mint a nyitóképen is látszik, párolt rizzsel szolgáltam fel.

39.jpg

Fantasztikus lett a töltelék! A sós sajt remekül kiegészítette a gyümölcsök és a szárított paradicsom ízét. Ilyet máskor is fogok készíteni. Az el nem számolható 2 csirkemell 4 töltött tekercs formájában a kicsilyányhoz ment egy kis üveg paradicsomszósz társaságában, hogy majd megsüti magának másnap.

A képen sorakozó tojásokat ugyan megfőztem, de végül mégsem tettem bele a töltelékbe.

24 komment

Címkék: szilva meggy oliva mustár bors csirkemell majoranna rozmaring hámozott paradicsom mustármag liszt kefír szárított paradicsom petrezselyem napraforgómag borjúcomb pecorino romano ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9215596790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.21. 18:35:31

Kimenekültem a szobafogságból! Már nagyon hiányzott egy kis madaras túra, hogy feltöltsem a csodahüttőt :)
Gyönyörű egyben oldalast kaptam, két darabban lefagyasztottam. 4 szelet márványos/zsíros rostélyos is beevezett, valamnit csontos marhaoldalas levesnek. A finom kacsaapróléklevesen felbuzdulva ismét vettem egy tálcával, amit szétbontottam 2 adagra. Most nem loptam ki a szárnyát belőle :) A zsírját lefaragtam, lett 25 deka töpörtyűnekvaló, de az is a fagyasztót gazdagítja.
Vettünk finom cseh sört Old Praga néven, meg borokat, mert az gyorsabban fogy, mint a hús ...
Kaptam ricottát is, lesz egy töltött rigattoni a napokban, mert megnőtt a spenót!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.21. 21:57:05

Köszönök szépen!
Az aszalt gyümölcsös magvas keverék izgalmasan hangzik, de nekem a kefires megoldás valahogy nem passzol. Ettől függetlenül nem hajítanám ki. :)
@Andrass9: Ma reggel az Ildiben voltam lenvászon nadrágért. Két éve vettem egyet, bevált, most itt volt az alkalom. Ha már ott voltam, megvettem a babgulyáshoz való zöldséget is, mert ma az főtt. Nem kellett ma melózni, május 21., a Honvédelem Napja. Bolt után kis öntözés, vízhúzás, utána főzés. Délután posta, kínai bolt, méteráru bolt, aztán kert, gyomlálás, vízhúzás, öntözés. Egy madarast ide is felhúzhatnának már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.21. 22:27:49

@Waka: Nekünk van egy Bermuda háromszögünk, ami majdnem négyszög. Solymáron a Lidl az Aldi és a Spar mellett épült fel. Ezek majdnem gyalogtávolságra vannak. A falu másik végén van az Auchan, ami így már nem háromszög :) Mostanában ritkább a madaras látogatása, jóformán csak akkor, ha én megyek (mert én tudom, hol van benne a szép hús), a feleségem nem nagyon szereti.
Viszont a heti bevásárlást letudja a triumvirátussal két óra alatt!
Én permeteztem kétszer, locsoltam naponta. Fel kellett tennem a Raschel hálót, mert megégtek a paprikapalánták.
Most meg fellőtték a pizsamát ...

kobold63 2020.05.22. 09:05:26

@Waka:

Én elcsúsztam egy napot, de remélem, jól telt a Honvédelem Napja, mindenkinek gratula, aki ezen a fontos és nehéz területen dolgozik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.22. 16:41:23

Nagyon harmónikusnak tűnik ennek a tekercsnek az íze. Talán a paradocsom nekem nem annyira kéne. Azonban kacsa mellből és némi naranccsal kiegészítve egészen különleges étel alakulna a paradicsommal is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.22. 19:44:31

@látjátok feleim szümtükkel: El tudom képzelni naranccsal ízesítve is, és akkor remek kacsamellgöngyöleg lenne :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.22. 21:06:56

@Andrass9:

Narancsos kacsmell tekercs a'la blogkocsma módra jobban hangzana.:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.22. 21:12:09

@Andrass9:

Na itt meg a guta ütöget. Tegnap még gyönyörű volt az egy tő articsókám, de nem locsoltam meg sajnos, így az éjjel biztosan fázott, mert lehasalt a földre az összes levél és a négy bimbós virágszár. Ma locsoltam, de valahogy nem akar feléledni. Éjszakára borítottam rá egy nagy vödröt. Ha kimúlik, akkor marad a most kelt, őszi palántázásra. Aztán majd a jövő évben meglátjuk. Igaz ezt mondta a vak is de sose látta meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.22. 21:56:17

@látjátok feleim szümtükkel: Durva egy éjszaka volt! Nálam 3C-re ment le. A bazsalikomok eléggé elkámpicsorodtak...
Most bevontam, ami kényes, bár állítólag ma éjjel jobb lesz.
Viszont nagyon számítok a holnapi esőre, mert már elfáradtam a locsolásban :)
A spenótom meg elkezdett felmagzani, vagyis le kell szednem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.22. 22:27:17

@Andrass9:

Miért nem szereled már fel a locsoló rendszert?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.22. 23:06:53

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy tűnik, a tavalyi jó lesz idén is. Rendeltem pár hozzávalót, de van elegendő alkatrész, míg a fokhagyma kijön ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.23. 21:17:57

@kobold63: Köszönjük szépen! :)
@látjátok feleim szümtükkel: Nekem volt párszor, de soha nem sikerült átteleltetni, mindig újat vetettem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.23. 21:31:24

Ey kis nosztalgia, már annak, akinek lesz az idén termése.

"A cseresznye különlegessége ugyanis éppen frissességében rejlik. Nem is íze van valójában, csak egy érzet, egy szín, a koranyár, a június. A komoly, jelentőségteljes, harsány gyümölcsök, a július, augusztus, a barack, a szilva ígérete. A piros cseresznye legjobb receptje tehát a következő: vegyünk egy szimpatikus, roskadásig telt cseresznyefát, álljunk alá, szakítsuk marokszámra a szemeket, melyeket azonmód tömjünk nagyra tátott szánkba. Végezetül, miután fogunkkal körbeharaptuk, egy határozott, lendületes ajakkerekítéssel köpjük ki a magot."

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.23. 21:38:57

@Waka:

De az új vetés idén nem virágzik. Talán nem megfagyott, hanem valószínúleg arra járt a föld alatt a metró fúrópajzsa, mert a virgászár egy kicsit észhez tért, mert jól körbetarpostam a tövét, majd látjuk lesz-e belőle valami. Volt rajta egy kisebb tojásnyi és három vagy négy csersznyényi bimbó.

Egyébként gyerekkoromban volt a szomszédba, de nem emlékszem hogy termesztették, akkor még nem édekeltek ennyire ezek a dolgok.
Nagyon finomat, vettem olajban van, de drága és nagyon kicsi adag, szendvicsre viszont nem kell belőle sok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 09:17:19

@látjátok feleim szümtükkel: Rómában ettem egy különlegeset:
Carciofi alla Romana
Az asztal barna csomagolópapírral volt letakarva. Kihoztak egy óriási virágot, amit olivaolajban sütöttek meg. Persze mindenfelé fröccsent az olaj, ahogy a szirmokat/csészeleveleket bontottam lefelé - így már érthető volt a papírabrosz.
Remek mézes-mustáros mártogatós volt hozzá, de csak a vasszöget is megemésztő gyomrom volt képes megbírkózni vele, szegény feleségem még a látványtól is gyomorrontást kapott ...

MadMary 2020.05.24. 10:38:30

@Andrass9: Római barátaimmal minden tavasszal elmentünk a hajdani gettó területére, ott vannak ugyanis azok a kisebb-nagyobb éttermek, amelyek a carciofi alla Romana-t (eredetileg carciofi alla giudia-t) legjobban készítik. Igen, elsőre meghökkentő látvány az óriási virág. :-D Az articsókát egyébként "civilizáltan" igen nehéz enni, mert a külső sziromlevelek csúcsa kemény, a levél többi része puhább, így a csúcsnál megragadva le kell szopogatni a levél puha részét. Ahogy haladsz a középpont felé, úgy lesznek egyre zsengébbek a levelek. Az abszolút csúcs a cuore di carciofo, a "szív", minden kemény résztől megtisztítva. Ezt szokták olivaolajban eltéve, aranyáron kínálni.

MadMary 2020.05.24. 10:42:25

@MadMary: Pontosítok: amit te ettél, az carciofo alla giudia volt. A carciofo alla Romana picit más, eleve lefejezik az articsókafőt, hogy a kemény levélvégek eltűnjenek, a levelek közé apróra vágott petrezselyem és fokhagyma keverékét töltik, majd így nyomják a virágot zubogóan forró sütőolajba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 12:14:17

@MadMary: Kár, hogy nem azt kaptam, mert nagyon csábítónak hangzik! Ugyanott kaptam még krumplilevest, amihez képest a grenadírmars egy híg lötty ... tény, hogy ez már délután 3 körül volt :)

MadMary 2020.05.24. 15:14:05

@Andrass9: Ha legközelebb Olaszországban tervezel étkezést, kérlek szólj előtte, szívesen adok tippeket! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 15:58:24

@MadMary: Mennénk mi, de most egy darabig azért önmegtartóztatás van :(
Ez egy olyan hely volt, amit a régi olasz utikönyv ajánlott és be kellett lépni, mint klubtagnak, hogy ott ehessünk (nincs étterem licenszük).
Azért majd jelentkezem, ha újra utazunk!

MadMary 2020.05.24. 16:38:35

@Andrass9: Mennék már én is, hiányoznak az olasz barátok, a holland barátok, a tengerpart, a vízi csemegék. Ha olasz utat terveztek majd egyszer valamikor, biztoságosan és vírusmentesen, szólj. Biztos lesz valamiféle tippem, vagy legalább egy-két zamatos kiszólásom, hogy helyieknek gondoljanak titeket, és a legjobb étket kapjátok. :-)