Nem kötelező húsvétra megtölteni, jó az bármely más alkalomra is! Emlékeztek a jó öreg kaszinótojásra? Na ez majdnem ugyanaz, kivéve, hogy nincs rajta zselatinos tartár, meg franciasalátát sem tettem mellé.
Cserébe viszont a tavasz ízeivel frissítettem a sonka mellé. Az angol név eléggé megtévesztő: deviled eggs. Ha szó szerint fordítjuk, ördögi tojás, de az nem passzol. Van a "deviled" szónak egy másik jelentése is: "fűszeresen készítve/főzve". No ez sokkal jobban passzol a kaszinótojáshoz :)
Ennyit az elnevezésekről, de lássuk inkább a receptet. Mi ezt minden Húsvétkor elkészítjük (az utóbbi 20 évben a feladat a kicsilyányra hárult), most meg a karantén miatt nekem kellett megfőzni. Mondjuk nem haltam bele. Gyorsan összeszedtem a hozzávalóit:
- 8+1 friss tojás
- 2 dl napraforgóolaj
- 2-3 dl tejfel
- 3 ek mustár (klasszikus)
- 1 tk őrölt fehérbors
- 1 új fokhagyma a kertből
- 1 marék snidling
- kicsi petrezselyem (amennyi még nő tavalyról)
- 2 szelet minőségi prágai sonka.
- 1/2 citrom (leve)
- 1 tk frissen reszelt szerecsendió
- 1 ek porcukor
- 3 ek fehérbor
- só, bors
Elsőnek majonézt készítettem egy egész XL-es tojásból, fehérbors, cukor, citromlé, mustár, só keverékéből. A botmixet magas poharába öntöttem a hozzávalókat. Felöntöttem a két deci étolajjal (azt mondják, nem érdemes olivával készíteni, mert más lesz az íze). Szépen rétegeződött az edényben.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beletettem a botmixert az aljára, bekapcsoltam, majd szép lassan felhúztam. Mire a tetejére ért a masina, kemény majonáz lett belőle. Áttettem egy tálba, hozzáadtam 2 dl jó tejfelt és összekevertem. Még szerecsendiót is reszeltem bele, meg egy kis fehérbors is jutott. Közben feltettem a maradék 8 tojást sós hidegvízben a lángra. Ezután megkóstoltam a majonézt, amit azonnal ki kis köptem, olyan avas és keserű volt. Annyira kevés napraforgó olajat használunk, hogy megavasodott az állásban :( Mindig kell legyen B terv: Jöhetett a bolti majonéz (az amúgy sem romlik meg soha ...), amihez persze kellett az összes tartárhoz való alapanyag: tejfel, mustár,citrom, cukor, fehérbors, szerecsendió.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
No akkor ebből kell egy gyors tartárt csinálni. Mindent belepakoltam, és összekevertem. Még egy kis száraz fehérbort is öntöttem bele, mert miért ne.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Phewww ... Akkor vissza a tojásokhoz. A sonkát nagyon apróra összevagdostam. Snidling, újfokhagyma is ment hozzá a tálba. Dekorációnak a maradék snidling és a petrezselyem egy kistányérra került.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tojások 12 percig főttek, majd hideg vízre cseréltem a forrót. Kis idő múltán rátettem a fedőt a fazékra és istenesen megráztam az egészet! Ez remekül le is hámozta nekem a tojásokat. Éles késsel megfeleztem, a sárgáját kiugrasztottam a tojásokból a már tálba vágott sonkára/hagymára, és két tálkára kiraktam az üres fehérjét.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Szórtam rá borsot, sót liberálisan, meg egy nagy evőkanál tejfelt is. Villával összetörtem a sárgájákat és összekevertem az egészet. Az üres fehérjéket megtöltöttem a keverékkel, alájuk kanalaztam kicsit a tartármártásból és megszórtam a dekorációval.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak a sonkát kellett felszeletelni
Mivel továbbra is az önkéntes karanténban vagyunk, a gyerekek nem jöhettek ki húsvétolni. A főzőlevet kicsit besürítettem - jó lesz az más ételhez is később. A sonkákat dobozba tettem a sürített főzőlével, mikróban felforrósítottam, hogy elűzzem a gonoszt, és lefagyasztottam.
![]() |
![]() |
![]() |
A sterilizált sonkából kaptak a gyerekek, a tojásból csak a kicsilyányék, mert ők már felgyógyultak a koronából.
Eltekintve a majonézes fiaskótól, egész sikeres volt a tojás - majdnem olyan jó lett, mintha a kicsilyány készítette volna ...