Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Húsvéti töltött tojás

2020.04.30. 07:00 Andrass9

Nem kötelező húsvétra megtölteni, jó az bármely más alkalomra is! Emlékeztek a jó öreg kaszinótojásra? Na ez majdnem ugyanaz, kivéve, hogy nincs rajta zselatinos tartár, meg franciasalátát sem tettem mellé.

39.jpg

Cserébe viszont a tavasz ízeivel frissítettem a sonka mellé. Az angol név eléggé megtévesztő: deviled eggs. Ha szó szerint fordítjuk, ördögi tojás, de az nem passzol. Van a "deviled" szónak egy másik jelentése is: "fűszeresen készítve/főzve". No ez sokkal jobban passzol a kaszinótojáshoz :)

Ennyit az elnevezésekről, de lássuk inkább a receptet. Mi ezt minden Húsvétkor elkészítjük (az utóbbi 20 évben a feladat a kicsilyányra hárult), most meg a karantén miatt nekem kellett megfőzni. Mondjuk nem haltam bele. Gyorsan összeszedtem a hozzávalóit:

  • 8+1 friss tojás
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 2-3 dl tejfel
  • 3 ek mustár (klasszikus)
  • 1 tk őrölt fehérbors
  • 1 új fokhagyma a kertből
  • 1 marék snidling
  • kicsi petrezselyem (amennyi még nő tavalyról)
  • 2 szelet minőségi prágai sonka.
  • 1/2 citrom (leve)
  • 1 tk frissen reszelt szerecsendió
  • 1 ek porcukor
  • 3 ek fehérbor
  • só, bors

10.jpg

Elsőnek majonézt készítettem egy egész XL-es tojásból, fehérbors, cukor, citromlé, mustár, só keverékéből. A botmixet magas poharába öntöttem a hozzávalókat. Felöntöttem a két deci étolajjal (azt mondják, nem érdemes olivával készíteni, mert más lesz az íze). Szépen rétegeződött az edényben.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beletettem a botmixert az aljára, bekapcsoltam, majd szép lassan felhúztam. Mire a tetejére ért a masina, kemény majonáz lett belőle. Áttettem egy tálba, hozzáadtam 2 dl jó tejfelt és összekevertem. Még szerecsendiót is reszeltem bele, meg egy kis fehérbors is jutott. Közben feltettem a maradék 8 tojást sós hidegvízben a lángra. Ezután megkóstoltam a majonézt, amit azonnal ki kis köptem, olyan avas és keserű volt. Annyira kevés napraforgó olajat használunk, hogy megavasodott az állásban :( Mindig kell legyen B terv: Jöhetett a bolti majonéz (az amúgy sem romlik meg soha ...), amihez persze kellett az összes tartárhoz való alapanyag: tejfel, mustár,citrom, cukor, fehérbors, szerecsendió.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

No akkor ebből kell egy gyors tartárt csinálni. Mindent belepakoltam, és összekevertem. Még egy kis száraz fehérbort is öntöttem bele, mert miért ne.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Phewww ... Akkor vissza a tojásokhoz. A sonkát nagyon apróra összevagdostam. Snidling, újfokhagyma is ment hozzá a tálba. Dekorációnak a maradék snidling és a petrezselyem egy kistányérra került.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A tojások 12 percig főttek, majd hideg vízre cseréltem a forrót. Kis idő múltán rátettem a fedőt a fazékra és istenesen megráztam az egészet! Ez remekül le is hámozta nekem a tojásokat. Éles késsel megfeleztem, a sárgáját kiugrasztottam a tojásokból a már tálba vágott sonkára/hagymára, és két tálkára kiraktam az üres fehérjét.

27.jpg 28.jpg 30.jpg 29.jpg

Szórtam rá borsot, sót liberálisan, meg egy nagy evőkanál tejfelt is. Villával összetörtem a sárgájákat és összekevertem az egészet. Az üres fehérjéket megtöltöttem a keverékkel, alájuk kanalaztam kicsit a tartármártásból és megszórtam a dekorációval.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Már csak a sonkát kellett felszeletelni

35.jpg

Mivel továbbra is az önkéntes karanténban vagyunk, a gyerekek nem jöhettek ki húsvétolni. A főzőlevet kicsit besürítettem - jó lesz az más ételhez is később. A sonkákat dobozba tettem a sürített főzőlével, mikróban felforrósítottam, hogy elűzzem a gonoszt, és lefagyasztottam.

36.jpg 38.jpg 37.jpg

A sterilizált sonkából kaptak a gyerekek, a tojásból csak a kicsilyányék, mert ők már felgyógyultak a koronából.

Eltekintve a majonézes fiaskótól, egész sikeres volt a tojás - majdnem olyan jó lett, mintha a kicsilyány készítette volna ...

84 komment

Címkék: olaj tojás sonka mustár bors fehérbor cukor citromlé fehérbors snidling petrezselyem szerecsendió tejfel új fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6515639072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.30. 07:55:17

Szeretjük a töltött tojást, nálunk májasan is készül, tormakrémmel is,de ez a hagymás változatot töltöttnek nem, nálunk Tojássaláta(lengyel tojás vagy zsidó tojás) néven fut , és kenhető változatban. Sok recept kavarog a neten rá, lehet válogatni, mi a lilahagymást szeretjük, friss kenyéren is jó, pirítóssal is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 09:11:33

@Kumari aki Nilüfer: Én az USA-ban szerettem bele a tojássalátába. Roppant egyszerű, de remek fehérjeforrás (nomeg zsír) aprított keménytojás, majonéz, mustár, bors és tejfel. Kanalazható állag.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.30. 10:32:32

Ha jól látom a majonézt egész tojásból készítetted. Én anno úgy tanultam, hogy csak a sárgáját hsználjuk, abba citromlevet nyomunk, sózzuk, és vékony sugárban belekeverjük az olajat. Amikor már vaj állagú, akkor kész a majonéz. Később, amikor már volt elég gyakorlatom, tettem bele mustárt is, meg borsot, és erre az olajat. Persze kezdetben nagyon óvatosan kell adni az olajat, mert a tojássága könnyen összeugrik, és lehet kezdeni előlről. Némi cukorral, és tejföllel, meg fehér borral lett belőle a tartármártás.

Egyébként nagyon tetszik ez a zöldfűszerezése a töltött tojásnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 10:46:36

@látjátok feleim szümtükkel: Amióta botmixerem van, egész tojásból készítem a majonézt. Elkészül 30 másodperc alatt!!!

Kumari aki Nilüfer 2020.04.30. 11:43:49

Egy ideje nézem a youtube-on a Szazsu főzését, A kiejtéséből tudtam, hogy szabolcsi, de a mai videóból kiderült, hogy egyenesen a szomszéd faluból, Nagyecsedről való, na azért főz olyan jókat:) Jó falusi, egyszerű, de finom dolgokat, ma a lucskoskáposzta levesét néztem, azt mi is gyakran főztük otthon,de én magam ezer éve nem főztem. De most enném( igaz, ma babgulyás van a fagyasztóból. kell a hely, ki kell enni a tartalékot)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 12:03:51

@Kumari aki Nilüfer: Mi is keményen dolgozunk az ürítéssel: 1 fiók a 9-böl már kiürült :) Viszont pakolok is bele: most éppen 1,4 dl csontleves sürítményt ami 3 literből készült :)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.30. 12:10:27

@Andrass9: Nekem most egy fiók a dióbéllel lett tele, nem akarom, hogy megavasodjon, zacskóztam, fagyasztom.Már csak halászlé és párolt káposzta van készételként benne, de igyekszem a többi dolgot is felhasználni, a túltárolás sem tesz jót a mirelitnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 12:47:53

@Kumari aki Nilüfer: Készételnek töltött káposzta, töltött paprika, sólet, nokedli, grillezett padlizsán és csontleves van befagyasztva. A maradék 100 kiló az nyersanyag :)

jegeskaveee. 2020.04.30. 16:19:27

Ezt a fajta tojáspucolást ki fogom próbálni.
Az a főtt sonka most jöhetne...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 21:45:26

Megnéztem ismét a Csinibabát! Most is zseniális film :)
Ingyen megnézhető 20 vígjáték:
nfi.hu/hu/hirek/a-magyar-film-napja-2020

Kumari aki Nilüfer 2020.05.01. 06:20:56

@jegeskaveee.: ha a dióra gondolsz, eddig ki volt terítve száradni, de vagy 15 éve az így tárolt( húvös szobában, asztalon, vászonterítőn elterítve) sok kiló diő nyár közepére megavasodott, semmire se volt jó..azóta a csontszáraz diót ilyentált porciózom, és megy a fagyasztóba, Van még kb 3 éves kis adag is, hubátlan,

Kumari aki Nilüfer 2020.05.01. 06:22:09

@Andrass9: grillezett padlizsán itt is van, elő is kéne már vennem...

jegeskaveee. 2020.05.01. 06:38:24

@Kumari aki Nilüfer: Tudom, vicceltem.

Amikor dió van itthon, én is mindig hűtőben tárolom. Azóta, amióta a spájzban megmolyosodott.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.01. 09:12:01

Megettétek már virslit, és megittákok rá a sört?

Mi nagyon finom lecsókolbászt sütöttünk, nálunk az a hagyomány.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 09:48:10

@látjátok feleim szümtükkel: Jellemző, hogy milyen régen volt, amikor majálisra mentünk, Még a 60-as évek rémlenek: gyülekezés a Wesselényi utcában, onnan ki a Felvonulási útra el a dísztribün előtt. Utána volt virsli+mustár. Sört én nem ittam, mert nem szerettem. Azt hiszem, később már nem jártam oda.

MadMary 2020.05.01. 10:58:34

@látjátok feleim szümtükkel: Egek... tényleg. Egyik évben majális, másik évben ünnepi felvonulás transzparensekkel és zászlókkal. Virslijegy, sörjegy, amit a szüleim munkahelye által felállított bódéban lehetett beváltani. Héliumos lufi, ami tényleg lebegett, és minden reggel azzal keltem gyerekként, hogy mennyit zsugorodott a luftballon... és a szomorúság, amikor a csodás tarkabarka gömb vagy nyuszi egy darab gumivá zsugorodott össze. Keserédes emlékek, köszönöm, hogy felidézted a virsli-sör szókapcsolattal. :-)

jegeskaveee. 2020.05.01. 11:56:26

@MadMary: A lufikon meg a vállalat neve, ahol a szüleink dolgoztak.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 12:05:24

Finom kenyeret sütöttem (ennek ugyan semmi köze a majálishoz, de akkor is dicsekszem :)!
250g RL190 (tk rozs),
250g BL80,
200g rozskovász,
50g szezámmag
50g lenmag
350g víz,
25g só

14 óra kelesztés a spájzablakban, 75 perc sütés fedeles üvegtepsiben.
Lett egy 1,1 kg-os kenyér ropogós héjjal. Még langyosan megettünk vagy 30 dekét belőle friss vajjal és/vagy tejfellel.
A szomszédasszony kb akkor küldött át fotót a sajátjáról, amikor én betettem a sütőbe :)))

jegeskaveee. 2020.05.01. 12:06:49

@Andrass9: Előrebocsájtom, hogy nem kötözködöm, hanem ott nőttem fel, az a szülőföldem(*emlékező szívecskés szmájli*)

Wesselényi utca a Rottenbillerig, majd a Dembinszky, ha egyenesen vonultatok.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 12:10:34

@jegeskaveee.: Én is éltem arra az Ajtóssy-n egy darabig ...
Abban viszont igazad lehet, hogy nem jól emlékszem az útvonalra - mi vagyok én? ... harddiszk? :)))))

Kumari aki Nilüfer 2020.05.01. 12:54:34

@MadMary: Én imádtam a majálist..gyerekként a mi falunkban a kocsma kitelepült a nagy tölgyerdei tisztásra, kinn volt az egész falu, össznépi szalonnasütés, virsli, sör, cigányzene, foci, és ami csak jó lehetett, az volt..nem, fagyi és vattacukor nem volt, bambi meg Édes Anna csoki volt:) Nem volt abban politika, majális volt a hatvanas években is. Középiskolásan vonultunk, de a vége ugyanaz lett:buli a szabadban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.01. 13:25:54

Jóféle étel. Az olajjal már jártam és is így, az éppen itthon lévő is már vagy féléves, de én a hűtőben tartom.
@Kumari aki Nilüfer: Egyszer tőkehalmájjal készítettem, na az sem volt rossz.
@Andrass9: SSD :)

MadMary 2020.05.01. 13:32:24

@Kumari aki Nilüfer: Kicsi gyerekként én is felhőtlenül élveztem a majálison a zsákbanfutást és hasonló versenyeket (egyszer nyertem is egy tábla csokit), rettttttentően drukkoltam a fiúknak, akik megpróbáltak felmászni a bezsírozott törzsű májusfára a sonkáért-kolbászért-borért, ami ott lógott az ágak között. Vattacukor volt, sőt szinte csak akkor volt, mert emlékszem az áhítatra, ahogy elkezdtem csipegetni a hófehér cukorfelhőt... aztán sajnos belépett a politika, ahogy nőttem, úgy érzékeltem, hogy a szüleim számára a májuselseje és az éljenapárt kínos kötelezettség, kamaszként én (!!!) győzködtem édesapámat, hogy ugyan menjünk ki a majálisra beváltani a virsli- és sörjegyet... aztán eltűnt mindez. Ma reggel az volt a majális, hogy elültettem néhány paradicsompalántát, és beszélgettem a zöldborsóval. :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 13:37:08

@MadMary: A spenótot én is megdicsértem: kapott 4mm esőt, ossza be! A palántákat még nem merem kiültetni.
@Waka: Akkor még nem volt SSD, ezért jogos, ha nem emlékszem ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.01. 16:44:34

@Andrass9: Itt esett tegnapelőtt egy kicsit, tegnap reggelre többet, ma meg az imént sokat..de basszus, két hónapja szinte semmi, most meg itt vagyunk az ablakfestésben, fakivágásban, minden félbe....komolyan, most bosszant:( Pedig az eső amúgy kell.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.01. 18:47:49

@MadMary: Nálam ma földbe került a bab, a cukkini, a csemegekukorica, a sütőtök és az uborka. Már csak a palánták vannak hátra, de még hezitálok. Holnap kimegyek a Hegyre, megkapálom a borsót, elvetem ott is a babot, öntözök meg letakarom a trágyát. A szomszéd lelkes, pár hete elhordtam tőle vagy 40 talicskával, aztán egy darabig nem mentem ki. Mondtam neki, hogy még kell, erre áthordta maga. :)
@Andrass9: Mágnesszalagon sincs meg?

MadMary 2020.05.01. 19:40:29

@Waka: Bibibíííí, én palántát neveltem a cukkiniből és az uborból, a cukkinit kiültettem, az uborka a holnapi program részét képezi... bár valószínűleg nem lesz ekkora az arcom, ha rájön a kertre egy májusi fagy. Babot is a hét végén fogok a földbe pottyantani... és esz a fene, hogy van trágyaforrásod. Istenem, ha a derék ember hozzám is tudna talicskázni pár mázsa tehéntrottyot!

vörösbor(de)minőségi 2020.05.01. 20:08:49

@Andrass9: remélem a sóskáimnak még nem kell migránskodniuk,de ugye most én sem mehetek érte mert helyzet van.....
tisztelettel kérek türelmet még!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 20:32:06

@MadMary: 10 napja vetettem el az uborkát cserépbe, de oda se bagózik :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.01. 20:32:38

@Andrass9: Hát azt már körülményes lenne beolvasni.
@MadMary: Ami hely van palántának, azt elfoglalja a paprika és a paradicsom. Valahogy nem is áll rá a fejem, a kabakosokat helybe szoktam vetni. Amúgy a trágya lótól van, kevés csüngőhasúval fűszerezve.

MadMary 2020.05.01. 20:45:37

@Andrass9: Az ubor melegigényes, de szerintem ezt már jól tudod... amúgy nincs ötletem a növekedéssztrájk miatt, ha melegen és nedvesen tartod, nőnie köllene a nyavalyásoknak. :-/
@Waka: Forrástól függetlenül (nyihaha vagy röf) irigyellek a trágya miatt. A föld itt igen kövér, agyagos és fekete, de szükség volna lazításra és tápanyagra, szerintem még évekbe fog kerülni, hogy morzsalékos, tápanyagban gazdag földű veteményesünk legyen. Addig is igyexem. :-//

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.01. 20:54:06

@MadMary: Ha minden jól megy szert teszek egy kis komposztra is. Egy focipálya évek óta gyűlő lenyírt füve.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.01. 20:55:40

@MadMary: Andrásnál még mesterséges napfény is van, nemhogy meleg. Sőt, tud éjszaka holdfényt is adni nekik, ha éppen arra támad gusztusuk. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 21:05:57

@MadMary: Nézz körül a neten, van-e gombatrágya (letermett gombás zsákok) a környéken (ha te szállítod, ingyen szokott lenni). Egy kisteherautónyit bekeversz a földbe, akkor sokáig finom termőfölded lesz. Én 15 évvel ezelőtt dolgoztam be a kertésszel kb 4 m3-nyit (még évekig csiperke nőtt az örökzöldek alatt), most pedig megfeleztem a szomszéddal egy kocsinyit (az 100 zsák nekem - kb 15-20 kg egy zsák). A kövér agyagos föld az jó, mert sok tápanyag van benne. A gombatrágya meg rengeteg szétrothadt szalmát is tartalmaz és remekül lazítja a talajt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 21:07:36

@Waka: Már a Vénuszt is láthatják - most, hogy a Holddal együttállása van :)

MadMary 2020.05.01. 21:13:59

@Waka: Lenyomoztam a mesterséges nap/holdfényt biztosító rendszereket... a nyomorult közalkalmazotti jövedelmemből nem telik ilyesmire. :-(((
@Andrass9: Elvileg van gombaföldforrás, de nem tudom, hogy mennyire rúgta fel a szállítást a vírus. Megpróbálok utánanyomozni, terveztem már egy ideje, ismerős szerint majdhogynem reménytelen, de ennek ellenére próbálkozni fogok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 21:50:31

@MadMary: Kivéve, ha az Aliról rendelet az alkatrészeket, és magad rakod össze :) Mondjuk nem a te profilod ...
Bármikor szerzed, lerakod egy nagy kupacba, megy rá ponyva, oszt elvan, mint a befőtt (legalábbis nálam már egy éves. A ponyva és szétmállott azalatt ...), felhasználod vagy az őszi mélyszántáskor (nálam ez 35 cm mély ásónyomos teljes forgatást jelent, de nem verem szét a rögöket - az a fagy dolga), vagy a tavaszi ásáskor forgatod bele (mint idén én tettem).

MadMary 2020.05.01. 22:33:33

@Andrass9: Mérnökember lánya és felesége vagyok, úgy hogy maga az összerakás nem volna nagy feladat, csak az alkatrészek miatt vagyok bizonytalan, márminthogy pontosan miféle lámpák-kapcsolók-izék kellenének egy palántanevelő rendszerhez. Az Aliról rendeltem már ezt-azt, szóval nem lehetetlen az ügy. :-D :-D
A gombaföld miatt pedig elkezdek telefonálni, talán megváltozott a szállítási hajlandóságuk a víruskrízis miatt. Möglátjuk, hamarost...

jegeskaveee. 2020.05.01. 23:52:13

@Andrass9: Hogy láthatnák a Vénuszt, amikor azt írtad a posztban, hogy kiöntötted, mert megavasodott? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 17:10:59

Hú de nagy a csend! Mindenki Anyák Napjára készül?
Minálunk ma volt az első "ereszd meg": Sütöttem a kicsilyányéknak egy csodás csirkét (bár a hasában talált alkatrészek szerint kakasnak tűnt ...), és a 2,5 méteres teraszasztalnál a két végén együtt ebédeltünk! Ők az evőeszközeiket és a tányérokat berakták a mosogatógépbe, én meg a mieinket. 75C fokos 3 órás program megy - az csak megöli a kis genyákat ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.02. 17:47:34

@Andrass9: :) szerintem a domesztoszos kézi mosogatás is jó.Mi holnap megyünk anyuhoz, de úgy döntöttünk, meglepi lesz, és viszünk grillcsirkét, nehogy nekiálljon főzni.

Ma van a meztelen kertészkedés világnapja, ha eddig nem tudtátok volna, még van pár óra a napból:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.02. 18:52:01

@Kumari aki Nilüfer:

Meztelenkedj te! Itt elég hűvös van hozzá.:D

Egyébként meg egyre előrébb jön a tavasz, olyan virág, ami 4 éve még május végén, június elején nyílt, most már április végén virágba borult.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.02. 19:39:47

@látjátok feleim szümtükkel: Ó, nem akarok én csapást mérni a környezetemre, elég a korona:DDDD

agyon fura, a gyöngyvirág is virít, meg a pünkösdi rózsa is..megbolondult a természet.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.02. 20:12:59

@Kumari aki Nilüfer:

Nálunk csak a fás bazsarózsa virágzik, a pünkösdi rózsa még bimbós, de a gyöngyvirág hamarosan elnyílik. Nagyon szép a harangláb, sok színváltozatva van, és nyílik egy jácinthoz hasonló hagymás kék virág ( Hyacinthoides non-scripta) is, aminek jobb az illata, mint a jácintnak.
Hamarosan nyilni fog a mini kiwi is.

A legszebb a hátsó konyha előtti japán lilaakác, rengeteg virág van rajta, és estefelé ( most ) illatfelhő veszi körül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 20:33:47

@Kumari aki Nilüfer: No basszus! Pont ez hiányzik!!! befagy a hátulsóm :) Éppen befejeztem a locsolást, és mán így is majd megfagytam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 20:35:59

@Kumari aki Nilüfer: Amúgy a grillcsirke tényleg jó ajándék!
Ha nem nekem kellett volna elkészíteni, hanem kapom - én is így éreztem volna :) ... Jó Jó Jó! Szívesen készült, és boldogak voltak vele .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 20:37:48

@látjátok feleim szümtükkel: Fás bazsa elvirágzott, együtt a gyöngyvirággal, viszont a harangláb csak virít!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 20:39:15

@Kumari aki Nilüfer: Ne felejts el szólni neki, hogy viszel kaját. Valahogy én sem bántam volna, ha szólnak ...

MadMary 2020.05.02. 21:20:22

Itten meg esett az eső, trópusi záporszerűség, de legalább megteltek a víztározó edényeink, nagyon-nagyon kellett már a víz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 21:32:48

@MadMary: Miért van az, hogy mindig MÁSHOL esik????? :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.02. 21:37:18

@MadMary: Persze nem téged hibáztatlak. De azért valahol valami boszorkányságot is bevetettél - ismerd el!!! :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.02. 22:02:30

@Andrass9:

Nálunk még müxik a kazán, pont most kapcsolt be, mert 20,5 fokra van állítva. Általában reggel 6 körül kapcsol már csak be, de most este eléggé lehült, igaz tegnap nagy zuhé volt, és párás a levegő.

MadMary 2020.05.03. 00:30:16

@Andrass9: Na most lebuktam... autentikus holland facipőimben (tényleg van egy pár!) esőtáncot jártam tegnap este az eperágyás mellett, hogy ne kelljen már kannában hordani rájuk az ivóvizet... "O.O"

MadMary 2020.05.03. 19:02:28

@Andrass9: Tudod, holland facipőben lehet igazi, az eső kopogását utánzó varázstáncot lejteni...! :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.05.03. 19:39:29

@Andrass9: Ó, nem szóltam, mert azt sem tudták, hogy megyünk:) de volt csirkepörkölt, anyu valahogy úgy csinálja, ahogy én sose fogom, szarvacska tészta és csalamádé) sógornőm, és a két gyerek is ott él, mama főz, minden áldott nap, és mindig van valami, a csirke csak csemege a gyerekeknek.Anyu 83. éves, de csuda fitt. Eszegették azt is, mi meg toltuk a csirkepörköltet.

Hideg van, a cserépkályha áldás ilyenkor.

Ültettem harangvirágot, remélem, megmarad, a kedvencem..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.03. 21:01:33

@Kumari aki Nilüfer: Remélem harangvirágot, nem haranglábat - azt megszívnád :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.03. 21:03:42

@MadMary: Bizisten veszek egy párat, mert nagyon kell az eső :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.03. 21:06:31

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam is 20,5-re van állítva és itt is bekapcsol! Tudod te, milyen jó reggel egy meleg hálószobára ébredni????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.03. 21:09:06

Most fejeztem be a feleségem kertjének locsolását! Vizes még a bokám is :) Viszont remélem, boldog lesz, amikor hazaér a szomszédolásból! (Hogy lehetne neki megmagyarázni, hogy nem megyünk szomszédolni???)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.04. 08:58:03

@Andrass9: Hívják pedig haranglábnak is..de abból nem sok férne a kertbe:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.04. 09:06:47

@Kumari aki Nilüfer: Egy tehénkolompra való azért csak elférne :) Amugy erre gondoltam:
en.wikipedia.org/wiki/Aquilegia ez a másik nem olyan agresszív:
en.wikipedia.org/wiki/Campanula

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.04. 09:07:27

@MadMary: Attól félek, ez csak veled együtt működne ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.04. 15:32:33

@Andrass9: Az első..csak sokkal pompásabb szívben:) bíbor, meg liláskék-fehér, meg ciklámen..és az évek során ez változni fog, mert a méhecskék összeoltogatják. Anyukámnál bámulatos színekben nőnek, de ha egyszer betelepszenek, tényleg örökre lesznek, Bár úgy lenne! szépségesek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.04. 15:37:35

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk nincs tavasz, ha nem irtunk ki legalább 40 tövet (jó - elajándékozzuk, így mások is szenvednek vele :) Valóban rengeteg színbel látható és tényleg változik a színe az évek alatt!
Engem nem zavar, amíg nem jelenik meg a veteményesben ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.04. 20:01:19

@Andrass9: Pedig megjelenik:DD anyutól pont onnan hoztam, ő ugyanis semmit ki nem kapál. ami virág:)

MadMary 2020.05.04. 20:17:37

@Andrass9: Nálunk a szalonnasütésre-grillezésre fenntartott kavicsos területen IS kolompolnak a haranglábak, kék-lila-rózsaszín, nem érdekli őket, hogy vagy tíz centi mély a kavics... ingadozom a kíméletlen kigyomlálásuk és az átültetésük között.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.04. 20:23:41

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Rendszeres kiásással és átültetéssel karban lehet tartani - legalábbis a feleségem a tavasz nagy részét ezzel tölti :)

MadMary 2020.05.04. 21:07:14

@Andrass9: Az értékes (ehető) haszonnövények karbantartása itt az elsődleges feladat... a harangláb most nagyjából az "óhogypukkadnálmegtedög" kategóriába tartozik, felemelt kapával a kézben. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.04. 21:25:27

@MadMary: Segítek lecsapni :))))
Most komoly munkában van a feleségem: ha minden igaz, a nyárra megkapom az alsó kertben a virágosát veteményesnek. Így mintegy megduplázom a veteményt!!! Már sok éve igérgeti, de most keményen dolgozik rajta. Bárki errejár, kap egy nagy zsák növényt :)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.05. 05:59:35

@Andrass9: Évek óta hurcolom haza a magját anyutól, de soha ehy szál ki nem kelt. Most bedühödtem, és kiástunk párat, de ha ezek is kimúlnak, nagyon bús leszek..engem nem zavar, ha ellepnek, mert nagyon szépek, egész évben virítanak, és mindig meglepetés, milyen lesz a virág, valami bámulatos, hogy variálódnak évről évre.
Nekem kék íriszem, sárga sásliliomom pünkösdi rózsám van számolatlanul, elég lenne a Hortobágyra,,ja, és gyöngyvirág.. az ibolya és a fürtös györgyike nálunk a gyomnövény, de őket is kíméljük, bár a fűnyírás szedi az áldozatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.05. 10:04:42

@Kumari aki Nilüfer: Én nem értek a virágokhoz - az a feleségem reszortja. Ha viszont megjelenik a veteményben vagy a fűben, akkor annak annyi!!! Kivétel a hóvirág, mert az addigra visszabújik, mire előkerül a fűnyíró :)