Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A legjobb túróscsusza

2020.04.21. 07:00 Andrass9

(legalábbis szerintem), amikor a csuszát szalonnazsíros tepsiben forró sütővel ropogósra pirítjuk.

25.jpg

Lehetőleg sok pörccel megszórjuk. Akad, aki erre még kristálycukrot is szór, hogy az milyen jó, ropogós ...

Nálunk fodros nagykockából készül, hacsak nem frissen gyúrom hozzá a tésztát. Akkor nem tudom, hogy lehet fodrossá csinálni, hogy ne ragadjon össze a főzővízben, ezért állandóan kavargatom. Kellett hozzá 6 adaghoz:

  • 75 dkg félzsíros tehéntúró (hol lehet zsíros túrót venni?)
  • 1/2 kg fodros nagykocka (ez most durum tészta volt)
  • 6 dl 20%-os tejfel
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 15 dkg vastag csemege szalonna

A húsos szalonnát már előző nap megpirítottam, zsírját is elmentettem.

10.jpg

A vastag szalonnát szeletekre, csíkokra és végül kockákra vágtam. Egy serpenyőben szép lassan kisütöttem a zsírját, míg a kockák omlós pörccé változtak. Fél kiló túrót villával összetörtem és a sós víz is éppen felforrt a tésztafőző fazékban.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Belezúdítottam a félkiló tésztát és felhúztam az időzítőt 10 percre (9-11 percet ír a zacskója). Szalonnazsírt öntöttem a nagy jénai tepsibe, amit egy szilikonecsettel elterítettem: így nem kap le a tészta. A felmorzsásított túróba belekevertem a tejfel felét.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A megfőtt tésztát leszűrtem (van egy lyukacsos fedője ennek a fazéknak), és frissiben hozzáöntöttem a maradék szalonnazsírt. Összeráztam, majd belekevertem a tejfeles túrót. Lepirítottam még a fazékban egy kicsit.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Már csak a tepsibe kellett elegyengetni. A tetejére szórtam a pörcöt, de egyharmadát tisztán hagytam, hátha valaki pörc nélkül enné. A tepsit betoltam a 220C fokos sütőbe 40 percre (a jénai lassan melegszik fel).

23.jpg

Az év első napja, amikor már a teraszon ebédelhetünk. Felszolgáltam hozzá a maradék túrót és tejfelt, ki-ki vegyen, amennyit kér még rá. Pörc az nem maradt ...

24.jpg

Én sok pörccel ettem meg sóval is

26.jpg

Csak ennyi maradt belőle hármunk ebédje után (előtte azért volt egy adag korhelykeves is, mert leves az kell).

27.jpg

Nem kellett a feleségemet félteni, megette a teljes pörcnélküli részét ...

87 komment

Címkék: túró tejföl szalonna túrós csusza pörc tejfel kockatészta szalonnazsír fodros kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7215577638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.21. 12:01:17

Meg kell zsírozni a túrót, oszt már nem is félzsíros, hanem teljesen.:D

Kumari aki Nilüfer 2020.04.21. 16:18:48

Szeretem erősssssen:DDDD Pár napja volt, én ürömi fodros slambuc ( vagy kocka??) tésztát használok, nagyon finom vékony, melegítéskor sem lesz gumi(ellentétben pl, a gyermelyivel, amit kezdek teljesen megutálni)

Gyerekkoromban anyu ugyan zsírra szedte ki a tésztát, természetesen nem tocsogósra, de a túrót cukrosan tettük rá, még a tejfelben sem vagyok biztos..mindig édesnek ismertem, mígnem a menzán először szembesültem a sós változattal( pörcösnek nem merném nevezni,elvétve volt benne valami kevés szalonnacafat)..elsőre nem is ízlett. Aztán rákaptunk:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.21. 16:30:25

@Kumari aki Nilüfer: Nagyot bűnöztem: Elővettem egy adag tonhalfilét a csodahüttőből, hogy megsütöm magamnak ebédre. Erre a feleségem nekiállt túróscsuszát főzni, mire én megcsináltam a feldarabolt tonhalat paprikásnak, és azt ettem a csuszával (20 perc alatt kész is volt). Mennyei volt!!! Persze, ha ezt tudtam volna előre, akkor szürkeharcsafilét vettem volna elő ...
Azért tonhalból nem nagyon készítenek paprikást :)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.21. 18:43:51

@Andrass9:

Ha már mennyei lett, akkor majd ezután készítenek tonhalból is paprikást.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.21. 19:30:13

Igen jó falat. Egyszer wokban szalonnazsírban pirítottam le. Nagy lángon, csak adagonként, rázva-dobva, utána ment rá a túró, tejföl. A héten megint muszájszabin vagyok, épp ma készítettem egy adag nagy kockát. Éppen akciós volt a holnap lejáró tojás, vettem húszat, meg két kiló lisztet, a héten még lesz dörzstarhonya, meg széles metélt, amit ízibe meg is főzök maszatos tésztának.
@Andrass9: Nem tudom a Lipóti lemezes túró létezik-e még. Esetleg teljes tejből házilag is meg lehet próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.21. 19:39:53

@Waka: A Lipóti túró nekem nem tetszett. Viszont épp készül aludni egy liter teljes tej. Meglátom, mi lesz belőle :)
A lepirítás nálunk kötelező. A feleségem nagy serpenyőben adagonként pirította ma tésztáját.
Száraztészta sok van itthon, mindig marad elég tojás a panírozásnál, hogy a kinyújtsam ... Amúgy minimalizálnom kell a szénhidrát bevitelt. Ezokból most olvad ki egy háromkilós hasaalja, amit porchettának akarok a mozdonyban elkészíteni.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.21. 19:54:33

@Andrass9: Ó, ezt a hortobágyi csárdában lehet rendelni..halpaprikás túrós csuszával:)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.21. 19:58:43

@Andrass9: Én a karanténban feszt bűnözök..a férjem szikár magyar ember, aki szeret jóllakni, Ez alapvetően összeegyeztethetetlen a diétámmal, mert nagyon fegyelmezetlen vagyok...túl gyakran van tészta, Most ma negyedik napja ettük a torost( komolyan, azt hittem lesz fagyasztva is, de minden nap egyre finomabb lett, ma a vége megpirult..hát megettük, Így holnap nokedli lesz zúzapörkölttel...és valami leveske, talán paradicsomleves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.21. 20:01:42

@Kumari aki Nilüfer: Én a legfinomabbat eddig az Ezüstkanálban, Lajosmizsén az autópályán ettem. Amilyen béna vagyok, elfelejtettem, hogy kis vargánya csodákat művel vele, pedig van is itthon! Lehet, hogy a holnapra maradt adagba teszek egy picit?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.21. 20:08:24

@Kumari aki Nilüfer: Paradicsomlevest szeretjük nagyon! Sajna a feleségem most valami nyavalyával küszködik, és igencsak felviszi a savszintjét a paradicsom, így még a lefagyasztott töltött paprikát se merem előhozni :)
A toros az édes vagy savanyú káposztából van nálad? Tkp. elővehetnék egy kis doboz lefagyasztott töltött káposztát is még karácsonyról ...
Ha tudsz venni durumlisztet, akkor az abból készült nokedli rendesebben viselkedik: 52 a glikémiás indexe. Azt a zuzapörköltet durum tarhonyával is megehetitek: pont olyan, mint a síma tarhonya, de annak is 52 a GI-je. Most ettünk hentestokányt vele.

1kutya 2020.04.21. 21:38:43

anyósom receptje, csak ő még tesz rá egy kis kaprot is! ehető...

én jobban szeretem csak úgy összekeverve, jó sok pörczsírral, tocsogósan. az utólagos sütés szárítja

viszont a maradékot simán "felpirítom" másnap egy serpenyőben egy kis zsíron, no az fenomenális (pláne ha friss pörc kerül hozzá) :D

1kutya 2020.04.21. 21:38:48

anyósom receptje, csak ő még tesz rá egy kis kaprot is! ehető...

én jobban szeretem csak úgy összekeverve, jó sok pörczsírral, tocsogósan. az utólagos sütés szárítja

viszont a maradékot simán "felpirítom" másnap egy serpenyőben egy kis zsíron, no az fenomenális (pláne ha friss pörc kerül hozzá) :D

1kutya 2020.04.21. 21:39:36

blogmotor monnyon le!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.21. 21:48:44

@1kutya: Kaprot imádom a túróhoz, de feleségem nem lelkesedik érte, így legfeljebb magamnak tehetek rá :(
Ma pont ilyen tocsogós friss változat készült - ahhoz remek volt a halpaprikás!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.21. 22:54:57

„..futballcsukát sej haj, jó sok stoplit rája!”

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.21. 23:40:02

@Andrass9: Dúdolj neki valamit, hátha könnyebben megalszik. :D

Rézsöly Püpü 2020.04.22. 00:13:16

Egy probléma van ezzel a poszttal, de az annál nagyobb.
Az a túrós CSUSZA, ami csuszatésztából készül.
Nem fodros kockából, nem szarvacskából, nem másból, hanem csuszatésztából.
Ezt onnan lehet felismerni, hogy kívül rá van írva: CSUSZA, a zacsiban meg szabálytalan lapok vannak, nagyok meg még nagyobbak.
Ami nem ebből készül, az lehet túrós tészta, de semmi esetre sem túrós csusza.

invalid user name 2020.04.22. 06:18:50

néhol lehet CSOMÁDI furgonokból tejterméket venni. nem tudom, hogy a csomádi túró meglehetősen zsíros, de krémtúró készítésekor látszik a nagy különbség a bolti túrókhoz képest.

Im just here for the comments 2020.04.22. 06:35:13

"hol lehet zsíros túrót venni?" A piacon; rendes túróból meg tejfölből teljesen más íze is van.

Agnus69 2020.04.22. 07:23:21

Én a túróba szoktam keverni tömlős Medve sajtot, natúrt vagy tejszínest, és bacon szalonna teszek a tetejére... még finomabb lesz az egész... :)

CCnick 2020.04.22. 09:09:36

+1 a kapornak
-1 a sütésnek

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.22. 10:49:53

@Rézsöly Püpü:

Mi abban a probléma, hogy nem napokig aszalt, és darabokra tört téztából, hanem géppel vágott tésztából készült? Hiszen miden fomában csusza az befelé, ha jó az íze.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.22. 10:51:35

@invalid user name: @Im just here for the comments:

A néhol, meg az a bizonyos piac nem mindenkinek áll rendelkezésére, így szegény ember abból főz, ami neki adatik. Ámen.

CCnick 2020.04.22. 11:11:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nem vagy eléggé sznob ha nem érted a problémát a szabályos és nemszabályos formára aprított lapos bolti száraztészta használata között :)

Mert még ha frissen gyúrt házitésztát emlegetett volna...

Topy 2020.04.22. 11:23:43

@látjátok feleim szümtükkel: legközelebb ülj rá a zacskó tésztára és akkor autentikusan szabálytalan formájúvá válik! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.22. 12:11:09

@Topy: Nem hiszem, hogy sok kárt tenne benne :)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.22. 15:54:27

@Topy:

Nem kell ráülni, elég egy jó sodrófa is. Egyébként meg boltba is lehet kapni néhol csusza tésztát, vagy lebbencs tésztát, utóbbi is jó. Drága

@Andrass9: maga meg ne szemetlenkedjék a tésztával, nem tehet róla, ha nehezen törik!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.22. 15:56:18

@CCnick:

Pedig a frissen gyúrt tésztából csúszik igazán a túrós csusza.Is.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.22. 19:15:52

@Andrass9: Sajnos, a paradicsomleves nálam is okoz némi savat, és a töltött paprika is, de azért néha rácuppanok. MI édesen esszük a plevest, betűtésztával.
A tarhonyát a férjem annyira nem csípi ( a rizst sem), bulgurt szívesebben eszik, ha már nem nokedli..nem lett végül nokedli, mert találtam hat szem krumplit, meg kellett menteni, így sima sós főtt krumpli lett, és a maradék csemege uborkát is időszerű volt elfogyasztani, mert kezdett aszalódni.

@Rézsöly Püpü: Gyerekkoromban otthon frissen gyúrt tésztából volt minden tészta, a diós, lekváros(avagy mocskos), és a túrós is. Nem is hívtuk csuszának..nálunk túrós tészta, anyósomnál túrós laska volt. Ennek ellenére felesleges a kioktató hangnem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.22. 19:24:00

@Andrass9: A toros nálunk úgy van: sokféle húst ( legyen benne bőrös, kövérkés, csontos, annak idején ha bontották a disznót, a nyesedékhúsokat "megszedte" a hentes, így került bele mindenféle) zsíron odateszem sülni, só, bors fokhagyma, egy nagy fej szálasra vágott vöröshagyma társaságában,mehet hozzá babér, esetleg egy sem boróka, de csak ha szereti valaki az ízét. Átpirítom, és ha nem engedett saját levet, egy pici vizet adok hozzá, és omlósra párolom, majd zsírjára pirítom. Közben a kimosott savanyú káposztát kizsírozott tepsire rakom, és sútóben párolom-sütöm, átkevergetem, akkor jó szerintem, ha kezd picit barnulni itt-ott. Ha kész a hús, és kész a káposzta, egybe rakom, és jól átforrósítom-sütöm.Nálunk a disznóvágáskor is így készült, anyu bóven zsírozta, én azt nem, de sovány húsból egyszerűen nem jó, a vegyes hús elengedhetetlen hozzá.Többzszri melegítés csak javít rajta:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.22. 19:28:35

@Kumari aki Nilüfer: Minden savanyúkáposztás étel meghálálja a többszöri melegítést :)
Szóval a toros káposztának nincs is leve? Még nem ettem olyat, azért is kérdezem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.22. 19:42:11

@Andrass9: Nincs..én is ettem lucskosan is, paprikásan is, de az más szokás, nálunk nincs leve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.22. 19:54:26

@Kumari aki Nilüfer: Lucskosnak ettem, nem volt rossz (a szomszédasszony főz néha, és akkor hoz egy kis láboskával).

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.22. 20:00:58

@Kumari aki Nilüfer:

Én káposztát most főzök. Csirke mellcsont fokhagymán megfuttatva, és ráborítva egy tasaknyi aldis pasztőrözött savanyúkáposzta ( nagyon jó minőségű ). Azért csontos, mert a húst nem nagyon szeretem. Csak só megy hozzá, más fűszerezést nem nagyon nem ehetek, de ez lassan fő, és a végén nagyon jó íze lesz. A te toroskáposztád azért megkóstolnám, mert igen jónak látszik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.22. 20:07:38

@Andrass9:

Erre beljebb a toros káposztának leve van, de nem lucskos káposzta, mert a kettő nem azonos étel. Kumari káposztája egy egészen különleges étel, káposza részét anyám sokszor csinálta, de nem hús ment hozzá, hanem kolbász. Amit ő csinált húst, az felénk a disznótoros paprikás nagyon zsíros lével, nem tocsogósan, és nem lesütve, hanem inkább szaftosan. Mivel ez nagyon jó étel, ezért a káposztával egybe sütve biztosan kiváló.

MIx 2020.04.22. 22:20:29

Én a nejem által készített túrós tésztát (nagy fodros tészta, rendes, morzsás túróval, nem krémtúróval) ~25 cm-es jénai tál fedelében szétterítem, 1,5 dl tejfölt szétkenek a tetején egyenletesen, sütő felső pozíciójában 200 fokon grillezem 25 percig. Szép barnáspirosra megsül a teteje. Isteni finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.23. 08:25:17

@MIx: A grillezős módszer se rossz - különösen, ha a feleség főzi, és nem nekem kell :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.23. 09:40:14

@Andrass9:

Nem is véletlen a mondás, hogy a lustaság fél egészség.:D

Quantum Torrentino 2020.04.23. 09:55:10

Én még apróra vágott lilahagymát szoktam beletenni. Nagyon jó, részletesen dokumentált recept, a végéről viszont hiányoltam a mosogatást és az elpakolást :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.23. 10:28:51

@Quantum Torrentino: Hmm. A lilahagyma nagyon jó ötlet! A következőnél kipróbálom!!! Köszönöm a dicséretet a dokumentálásért ...
Mosogatásra ott a mosogatógép, elpakolni meg gyorsan el tudok a gépből kirakva :))

MadMary 2020.04.23. 10:53:17

Jaj, a túrós csusza harcsapaprikással... bármikor, ipari mennyiségben jöhetne, van is egy étterem a közelben, ahol nagyon jól készítik, szerencsére zárva van, mert egyébként gurítani kéne engem az utcán hazafelé. Ahhoz elég bölcs vagyok, hogy itthon ne főzzek ilyesmit. :-)
A kapor+túró nekem a kapros-túrós lepényt jelenti... na tessék, megint beindult a pavlovi reflexem, a fene egye meg. :-D

MadMary 2020.04.23. 10:55:16

@Kumari aki Nilüfer: Csodás étel, egyszer ettem, mikor disznóvágásnál segédkeztem évekkel ezelőtt. Az a kicsit odapirult savanyúkáposzta.... mmmmm!!

Topy 2020.04.23. 11:24:16

@Quantum Torrentino: még jó, hogy a legeslegvégét nem hiányolod! :D

Topy 2020.04.23. 11:27:33

@MadMary: egyszer próbáld ki a kapros túrógombócot köretnek (vagy golyócskáknak gömbölygetve levesbetétnek)! akkor nem csak a lepény fog eszedbe jutni! :)

Komojtalan 2020.04.23. 12:00:44

@Kumari aki Nilüfer: Ne haragudj, de aki a túrós tésztát édesen eszi az bolond :-). Engem épp fordított csalódás ért a katonaságnál, egyszer volt túrós tészta, gondoltam jót eszem belőle, erre ment mind a moslékba.

Amúgy a legfontosabb alkotóelem a túró, de jó túrót nehéz venni. Lehet ráírva, hogy félzsírós ha köze nincs hozzá. Leginkább az állaga számít, hogy jól rá tudjon tapadni a tésztára, de múltkor a Pennyben (ott jó a túró) összekevertem és krémes túrót vettem, mert ugyanaz a doboz. Olyan ízetlen túrót még az életben nem ettem, ment is a kukába.

MadMary 2020.04.23. 12:19:24

@Topy: Hűha... erről még sose hallottam! Rajongok a kaporért, a túróval a házasságuk az égben köttetett, túrógombócban elég béna vagyok (mumusétel a számomra, a készítésekor mindig szerencsétlenkedek, bár enni nagyon szeretem), de szívesen gyakorolok. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.23. 14:39:24

@Komojtalan: Szerintem meg nem bolond! Mindenki úgy eszi, ahogy szereti, és nem kritizáljuk! Teljesen magánügy, hogy kristálycukorral tönkreteszi valaki :)))

MadMary 2020.04.23. 15:29:27

@Komojtalan: Ez ugyanolyan eldönthetetlen kérdés, mint a káposztáscvekedli-csata: sósan-borsosan vagy cukrosan? (Én speciel sósan-borsosan-cukrosan eszem.) Egyébként pedig a kocsmában a véleménynyilvánítás során sűrűn használjuk a "szerintem" szót, azaz nem sommás és univerzális ítéletet szoktunk mondani kocsmatársaink szokásaira nézve, hanem _egyéni_ véleményünket adjuk közre ("Hülye vagy" kontra "Szerintem hülyeséget csináltál".)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.23. 16:54:38

@MadMary: Jó lenne egy sima kapros dübbencs is:D

Kumari aki Nilüfer 2020.04.23. 16:58:42

@Komojtalan: Nem haragszom, ámbár kicsit sarkos a véleményed..nem érzetem magam bolondnak akkor sem, most sem, úgy ettük, mert szerintünk finom volt..és az is maradt, De anyukám csinált olyat is, hogy a vékonyra kinyújtott tésztát nagy lapokban megfőzte, (szűrőkanál segítségével,jó nAGY LAPOKban) majd a kifőtt lapokat édes citromos túróval tepsibe rétegezte, tetején cukros tejföl, és megsütötte..na erre varrjál gombot!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.23. 19:45:33

@MadMary: A Nyírségben a nagynéném a hurkát-kolbászt sütötte úgy, hogy a tepsibe (ez az átok a "tepszit" nem fogadja el, pedig az lenne a becsületes neve) savanyú káposztát rakott közé. Kicsit megpirult, átitatta a fűszeres zsír. Nagyot nyel.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.23. 20:20:32

@Waka:

Nálunk már füstölt kolbász mellé nem volt hurka, de biztosan azzal is nagon jó.
A legjobb még is jó szelet füstölt sonkát tenni a káposztára, és azt összesütni-főzni-pirítani. No az étel volt. Kaszásoknak való. Csurog a nyálam, nem annyira, mint a diétás káposztámtól, hanem ötször jobban. Hidegen kapáláshoz is menő früstök volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.23. 20:35:49

@látjátok feleim szümtükkel: Hidegen locsoláshoz is jó? Most végeztem a feleségem kertjének locsolásával (nekem csak borsó és spenót locsolandóm volt). Kaszás ételre éhezem!!!

MadMary 2020.04.23. 23:03:08

@Kumari aki Nilüfer: Na a dübbencset meg kellett gugliznom, mert nagyon úgy hangzott, mint a kétcájgos sperlózni (:-)). Tetszik a recept, életem egyetlene amúgy is krumplit enne krumplival, a bóti kenyér elfogyott, _nagyon_ nincs kedvem kimenni vásárolni a vadak közé, lehet dagasztani kéne? :-)

MadMary 2020.04.23. 23:04:45

@Kumari aki Nilüfer: Anyukám ugyanezt palacsintával adta elő (a citromostúrós-tetejéreédestejfölös étket).

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.24. 09:08:25

@MadMary:

De az már nem is csusza volt. Mondjuk attól finomabb is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.24. 09:09:53

@Andrass9:

Ha locsolsz, akkor nem, de ha abbahagyod a locsolást, akkor neki is ülhetsz hidegen megenni.

Topy 2020.04.24. 11:06:10

@Waka: mert ő nem pösze! :D
a tepszi a régebbi/régies alak, az oszmán-török tepsi ('tálca, lapos tál') közvetlen átvétele

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 11:50:39

@MadMary: Három hét óta először mentem boltba. Kidurrant a főtés tágulási tartálya, a pince mozgásérzékelős kapcsolója, a feleségem kerekes dolgozószékének a kerekei, a gejárati ajtó nagyon megsűlyedt és elfogyott a csemegeszalonnám :)
Mindent kaptam 3 kisboltban, senkivel se kellett veszekedni. Azért a madarasba már nem volt kedvem kimenni, pedig szuper cipőalátét van, ami virág alá is jó lenne. Fél óra alatt megjártam a boltokat!

MadMary 2020.04.24. 14:20:20

@Andrass9: Na most zöldülve-sárgulva irigykedek. Nekem is muszáj volt kimennem a privát oázisunkból, itt még mindig "I don't give a flying fuck" hozzáállású az emberek 95%-a, állra letolt maszk, ha egyáltalán viselnek ilyesmit (pedig most már a kertészboltban is lehet kapni arctakarót), a social distancing fikció, megint én ugráltam prímabalerinaként mindenfelé, ehhhhhhh... És bár szinte mindenki úgy viselkedik, mintha nem lennénk egy gyilkos világjárvány kellős közepén, rengeteg a nyafogó, "Borrrrzasztóóó, annnnyira elegemmm vaaaan, mikor leeeeessz véééége, unooommmm....". OK abbafejezem, életem kockáztatásával vettem friss salátát, tojásos nokedli lesz a vacsora. *dühödt fogcsattogtatással el*

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 14:27:15

@MadMary: Csak el ne törjön a fogad, mert mivel harapod a salátát? (a nokedlit csak nyelni kell)

MadMary 2020.04.24. 14:30:40

@Andrass9: Óóóó, én félig erdélyi vámpírszármazék vagyok, hegyes szemfogakkal, de megfontolom a figyelmeztetésedet. :-D

vörösbor(de)minőségi 2020.04.24. 14:58:04

amióta egyszer elmesélték nekem,hogyan is lesz még finomabb ez az étel és azóta én is úgy csinálom? azóta soha nem a hagyományos módon készül nálam.
és valóban nagyságrendekkel finomabb lesz.
a varázslat lényege,hogy meg kell pirítani a tésztát,és utána ki-ki ízlése szerint intézi a továbbiakat.
érdemes kipróbálni,mert valóban nagyon nagyon finom kaja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 16:03:49

@vörösbor(de)minőségi: Ha a főzés előtti pirítást gondolod, akkor érthető: csusza helyett lebbencset készítesz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 16:04:26

@MadMary: Szerencsére van itthon sok-sok fokhagymám ...

vörösbor(de)minőségi 2020.04.26. 10:13:03

@Andrass9: perszehogypersze..:)

csak akkor tudok pirítani,majd ezt a tésztát felengedem vizzel amit ózok és megfőzöm a tésztát.a továbbiakban minden a hagyományos módon.
valami isteni!!

vörösbor(de)minőségi 2020.04.26. 10:14:57

elnézést a hibáért-utólag nem tudok javitani....*** -felengedem vízzel amit sózok....****
ezt lett volna helyesen írva

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 11:03:15

@vörösbor(de)minőségi: Mi már tökéletesen olvasunk elgépelt szöveget :)
A lebbencset én is imádom! Még régről emlékszem, hogy a spóron a vaslapon pirítottuk.

Komojtalan 2020.04.26. 17:18:55

@Kumari aki Nilüfer: Volt ott egy smile, természetesen ízlések és pofonok ... Az a citromos nem hangzik rosszul, én nagyon szeretem a savanyú dolgokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.26. 19:42:40

@Topy: Tudom, tanultam töriórán. "A magyar nyelvtudomány már régen megállapította, hogy a magyar földművelés szókincsének egy jelentős rétege a (bolgár)török néptől származik. Ezek közül megemlíthető: az árpa, búza, eke, sarló, tarló, boglya, szórni, őrölni, dara, illetve a gyümölcstermelésben a gyümölcs, alma, körte, som, dió, valamint a szőlőművelés néhány alapvető szava: szőlő, szűrni, bor, ászok, seprő." :)

Topy 2020.04.26. 20:57:39

@Waka: a csiger kimaradt! :) ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 22:12:46

@Topy: Mert azt nem itták a törökök!!!

Kumari aki Nilüfer 2020.04.27. 08:43:51

@Waka: A szóló törökül pl, üzüm.De a dió sem dió, a gyümölcs sem(Meyva)..kb 1500 szónál lehet áthallás(pl. Gyász törökül yaz/jaz/, de a példaként felhozottak küzül a búza=buday, alma=elma, Árpa=arpa stimmel, a bor nem, de a többi sem. Mégis ezt tanítják és írják akár a wikipédiában is, érdekes...

jegeskaveee. 2020.04.27. 10:20:20

@Kumari aki Nilüfer: @Waka: Erről nekem az eleddig (szerencsére) magamnak megtartott véleményem akkora hülyeség lehet, hogy le sem merem ide írni...

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 11:45:49

@Kumari aki Nilüfer:

Száz szónak is egy vége, a törökök száz öteven évig itt tehénkedtek náluk. Ha százötven év nem elég az átahallásokhoz, akkor mennyi idő kell egy népnek idegen szavak átvélteléhez, másfél millió?

Mellesleg kiderült, hogy ma is vannak olyan családnevek, amelyek török edetűek. Egy biztos, a török férfiak is férfiból voltak, és bezony szerethették a magyar lányokat, meg fordítva is, mivel a törökkkel jöttek nők is. Nyilván több török féfi feküdt össze magyar nővel, mert az arányok úgy alkultak, hogy kevesebb török nő jött.

Topy 2020.04.27. 12:33:33

@Kumari aki Nilüfer:
A Magyar etimológiai nagyszótár szerint szőlő szavunk ótörök eredetű, a csuvas sirla (bogyó) szóból származik.

A bor érdekesebb, ugyanis török eredetűnek tartják, de nem a török megfelelőjéből származtatják: "a bor szavunk ellentétben az európai népek nagy részénél használt latin illetve görög eredetű szavakkal, a török eredetű bor szó: szürkésfehéret jelent. Eredetileg valószínűleg az erjedő fehér bor színére utal ez a kifejezés és a török eredet arra enged következtetni, hogy valószínűleg közép Ázsiából hoztuk magunkkal a szőlő és a bor ismeretét."

Kumari aki Nilüfer 2020.04.27. 16:14:16

@Topy: Nos, ótörökül nem beszélek, de mai törökül elprüntyögök konyhanyelven, igaz, magam tanultam, könyvból, és messszengeres ismerősökkel toltam élőben:) a bor fonetikusan sarap, hát, eredhet onnan is:S--- mindegy, ez egy nagyon régi dilemma, ne is menjünk bele:)

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, nem biztos, hogy a törököktől mi vettünk át szavakat, lehet, hogy ők mitőlünk..nem voltam ott, annyira öreg nem vagyok.Annyi azonban rémlik, hogy ők a termékeny félhold területén majd hatezer évvel ezelőtt már városokban éltek, Fonetikusan: Csatal Hüjük( nincs török klaviaturám per. pill.) és öntözésesen gazdálkodtak, mondjuk ettől nem biztos, hogy a szókincsük nagyobb volt, ez igaz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 16:54:26

@Kumari aki Nilüfer:

Gondolj csak bele, ha egy magyar lány férjül vett egy török bugyist, akkor annak kellett tanulnia a magyart. Nyilván a saját nyelvét hsználta és "törökítette" a magyar szavakat, mi néha olyan komikusra, jóra sikeredhetett, hogy a magyarok is átvették.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.27. 21:16:23

@jegeskaveee.: @Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Valamikor én is így tanultam - felnőtt fejjel - történelemből. Az "árpa, búza, tarló, eke, kapa, sarló" a mai napig a fülemben cseng. Tudja az ördög ennyi év után. A szóbeliség során annyira torzulhatott a nyelv, hogy a drága mamája sem ismerne rá. Ez legyen a legnagyobb gondunk.