(legalábbis szerintem), amikor a csuszát szalonnazsíros tepsiben forró sütővel ropogósra pirítjuk.
Lehetőleg sok pörccel megszórjuk. Akad, aki erre még kristálycukrot is szór, hogy az milyen jó, ropogós ...
Nálunk fodros nagykockából készül, hacsak nem frissen gyúrom hozzá a tésztát. Akkor nem tudom, hogy lehet fodrossá csinálni, hogy ne ragadjon össze a főzővízben, ezért állandóan kavargatom. Kellett hozzá 6 adaghoz:
- 75 dkg félzsíros tehéntúró (hol lehet zsíros túrót venni?)
- 1/2 kg fodros nagykocka (ez most durum tészta volt)
- 6 dl 20%-os tejfel
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 15 dkg vastag csemege szalonna
- só
A húsos szalonnát már előző nap megpirítottam, zsírját is elmentettem.
A vastag szalonnát szeletekre, csíkokra és végül kockákra vágtam. Egy serpenyőben szép lassan kisütöttem a zsírját, míg a kockák omlós pörccé változtak. Fél kiló túrót villával összetörtem és a sós víz is éppen felforrt a tésztafőző fazékban.
Belezúdítottam a félkiló tésztát és felhúztam az időzítőt 10 percre (9-11 percet ír a zacskója). Szalonnazsírt öntöttem a nagy jénai tepsibe, amit egy szilikonecsettel elterítettem: így nem kap le a tészta. A felmorzsásított túróba belekevertem a tejfel felét.
A megfőtt tésztát leszűrtem (van egy lyukacsos fedője ennek a fazéknak), és frissiben hozzáöntöttem a maradék szalonnazsírt. Összeráztam, majd belekevertem a tejfeles túrót. Lepirítottam még a fazékban egy kicsit.
Már csak a tepsibe kellett elegyengetni. A tetejére szórtam a pörcöt, de egyharmadát tisztán hagytam, hátha valaki pörc nélkül enné. A tepsit betoltam a 220C fokos sütőbe 40 percre (a jénai lassan melegszik fel).
Az év első napja, amikor már a teraszon ebédelhetünk. Felszolgáltam hozzá a maradék túrót és tejfelt, ki-ki vegyen, amennyit kér még rá. Pörc az nem maradt ...
Én sok pörccel ettem meg sóval is
Csak ennyi maradt belőle hármunk ebédje után (előtte azért volt egy adag korhelykeves is, mert leves az kell).
Nem kellett a feleségemet félteni, megette a teljes pörcnélküli részét ...