Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Élesztőpástétom

2020.04.12. 07:00 Waka

Van, hogy az ember megenged magának egy kis luxust. Vesz valami szép érlelt marhahúst, libamellet, netán májat, garnélát, svájci csokit, francia konyakot. Elkészíti igényesen, szépen tálal, hozzáillő bort tölt és elkölti a vacsorát. Elégedetten csettint (már, ha nem szúrta el a főzést), és jól érzi magát.
Van azonban, aki igénytelen, akár a lápi görény, csak rongyrázásból veszi meg a drága vagy nehezen hozzáférhető alapanyagot. Főzni utál vagy nem tud, esetleg mindkettő, kotyvaszt hát valamit belőle. Így lesz a Wagyu bélszínből pörkölt, a Maine-i homárból melegszendvicskrém, trüffelből svédgomba vagy '73 Grand Vin de Chateau Latour-ból forralt bor.
Néha én is ilyen vagyok (mármint az utóbbi), vagyis csak lennék, ugyanis nem telik rá. Egészen pontosan eddig nem tellett. De most eljött az én időm, volt itthon egy kocka élesztőm! Nosza, lovak közé a gyeplőt, mutassuk meg, hogy mulat egy magyar közalkalmazott. Kotyvasszunk belőle valamit, hogy elmondhassam végre egyszer, olyan jól élek, ez meg se' kottyan nekem.
Persze ebből egy szó sem igaz. Egy régebbi recept után túrtam itt a blogon. Fejből megvolt ugyan, de pontos akartam lenni. Meg is lett ízibe, és ahogy beleolvastam a hozzászólásokba, ráakadtam az élesztőpástétom nevű fogásra. Bizonyára annak idején is találkoztam vele, de akkor nem érte le az ingerküszöbömet. Most viszont utánajártam a fogásnak és érdemesnek látszott elkészíteni, főleg így böjt idején tűnt aktuális ételnek.

img_20200326_114239.jpg

Hozzávalók:
- 5 dkg élesztő
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál kurkuma
- 3 egész tojás
- 6 dl tej
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- őrölt fekete bors
- szárított bazsalikom
- étolaj
- a tálaláshoz valamilyen aktuális zöldség vagy salátaféle

img_20200325_163034.jpg

A tojásokat az elmorzsolt élesztővel és a fűszerekkel összekevertem.

img_20200325_164006.jpgimg_20200325_164335.jpg

Hozzáadtam 3 dl tejet, elkevertem, beletettem a zsemlemorzsát és azzal is összekevertem.

img_20200325_164520.jpgimg_20200325_164743.jpg

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztottam. A tűzről félrehúzva megszórtam pirospaprikával és gyorsan elkevertem.

img_20200325_165439.jpgimg_20200325_165607.jpg

Visszatettem a lángra és beleöntöttem a morzsás-élesztős-etc. tejet.

img_20200325_165712.jpg

Elkevertem és hozzáöntöttem a maradék tejet is. Feljebb vettem a lángot és folyamatosak kevergetve főztem.

img_20200325_165813.jpg

Kis idő múltán elkezdett sűrűsödni és ha egy pillanatra abbahagytam a keverést, már köpködött is.

img_20200325_170602.jpg

Kb. tíz perc főzés után késznek ítéltem.

img_20200325_170712.jpg

Kihűlve egy jénaiba kanalaztam és a hűtőbe tettem érni.

img_20200325_175410.jpg

Másnap ezt vittem melóba ebédre. A kertben leltem pár szál tavaly ottfeledett hagymát, ami kihajtott, volt egy nyeszlett fokhagyma is, ezeket aprítottam fel a tálaláshoz.

img_20200325_193141.jpg

Magvas rozskenyeret pirítottam hozzá. No meg akadt egy kis friss csili is.

img_20200326_114231.jpg

Tulajdonképpen nem rossz étel, mondjuk az élesztőből nem sokat éreztem. Kicsit szokatlan állagú, fűszeres rántotta. Mindegy, ez is megvolt, kirúgtam a hámból. Csak azt tudnám, mivel fogok Húsvétra kalácsot sütni?

57 komment

Címkék: vöröshagyma bazsalikom élesztő kurkuma csili pirospaprika élesztőpástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2715600772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.12. 09:29:21

Küldenék, de elromlott a teleportálom.

Talán sütőporral, vagy szódabikarbónával megpróbálhatod. Esetleg majd jövő húsvétkor élesztővel.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.12. 09:30:29

Jut eszembe, kérdezd meg a szomszéd nénit, nincs-e neki egy kis felesleges élesztője.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.12. 09:33:04

Ilyet nem fogok csinálni, de érdekes..viszont van élesztőm, ha Józsára beugrasz, adok vagy 3 kockát

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.12. 10:44:18

Egyébként az élesztőbe állítólag sok bévitamin van.

De azért, hog Waka ne maradjon kalács nélkül:

bidista.com/eleszto-hazilag-regi-koszovoi-recept-1deciliter-sor-1tk-cukor-1ek-liszt-jo-sutogetest/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.12. 13:55:51

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Már megoldódott a probléma, legalábbis egy időre. Egy kolléga kapott a városszéli ötbetűsben, adott belőle két kockát.

jegeskaveee. 2020.04.12. 14:08:14

@Waka: Pedig én is szerettem volna felajánlani egy-két
db-ot, nekem is van, de nem azért, mert itt gyártják.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.12. 15:37:55

Elpazaroltam ma 3 dkg friss élesztőt: Sütöttem egy monstre kalácsot, amit a gyerekeinknek szétosztunk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.12. 18:37:35

@jegeskaveee.: :)
@Andrass9: Azt azért nem nevezném pazarlásnak. Inkább egyfajta befektetés. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.12. 19:22:02

@Waka: Minden esetre elég finom lett :) 85 dkg liszthez elegendő volt 3 deka élesztő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 13:52:39

@látjátok feleim szümtükkel: Mindenki a kertben van (akinek van kertje), a többiek meg locsolnak (remélem nem).

cheetah_01 2020.04.13. 14:21:48

Gyakorlatilag újra föltaláltad a Vegemite-ot! :-) A tiéd valszeg frissebb, mint a tartósított cucc. :-)

Boar. 2020.04.13. 14:22:30

A lápi görény mitől lenne igénytelen?

Boar. 2020.04.13. 14:25:09

@Andrass9: Kihagytad azokat, akik a kertben locsolnak...
Tragikus a helyzet, alig kel valami, a fejes salátám eltűnt, az a kurva vakond meg összetúrta az összes ágyásomat.
Mondtam a családnak, hogy a következő vadast vakondcombból és gerincből főzzük, összegyűjtök hat-hét darabot hozzá... :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 14:54:54

@Boar.: Én füstpatront használtam az elüldözésére - sikeresen.
A locsolás már nagyon kéne a kertnek, nekem a spenótom nem kelt ki, meg a borsóm sem. Minden mást a pincében keltetek lámpa alatt. A paradicsom már 50cm magas! Össze kell celluxoznom 2 hurkapálcát, hogy megtartsa.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.13. 15:00:48

@Andrass9: Én öntöztem ma a Hegyen. Kikelt a borsó, az új-zélandi spenót viszont igen gyengén muzsikál. Nyugat felől jön egy kis csimm-bumm, talán lesz belőle valamennyi kis eső.
@Boar.: Ez afféle mondás felénk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.13. 15:01:39

@cheetah_01: Ahhoz még nem volt szerencsém, a Marmite-ot viszont szeretem.

cheetah_01 2020.04.13. 15:08:22

@Waka: Krumpli, burgonya ... A Marmite volt előbb, aztán az ozzik megcsinálták a Vegemite-ot.

Boar. 2020.04.13. 15:21:41

Én az "újzélandit" nagy nehezen kiírtottam a kertből. A normál spenótom keleget...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 15:27:30

@Boar.: Hozzám se teheti be a lábát többé!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.13. 15:35:12

Kert végén vannak virágok, a tulipán egy része 10, azaz tíz centi magas, és a virág egy kicsit látszik ki a levélből. Még ilyen törpe tulipánt sosem láttam. Viszont a nyári almafa nagyon szépen virágzik, és több méhet is látni rajta, mint egy éve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 16:07:03

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk minden fa kivirágzott, de eddig megúsztuk a fagykárt! A szomszéd sárgabarackja túlságosan sietett - azon elbarnult minden virág. A kerti virágok mind teljes pompájukban: tulipán, jácint, nárcisz, primula, kikerics, májvirág (ez a legjobb méhetető, zsong az egész kert a méhektől), stb. A körte még soha nem volt ilyen szép a rengeteg virággal!
Leginkább a szárazság, ami nehezíti kicsit a helyzetet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.13. 16:29:14

@Boar.: @Andrass9: Egyszerűen nem értem. Egy jó kapa kérdése. A gerillakertből egy felelőtlen kapálás simán kiirtotta az egészet, alig tudtam újból magot szerezni.
Fél órája veri az eső az ablakot. Nem lesz napi rekord, de most nagyon jól jött. Főleg, így öntözés után. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 16:46:38

@Waka: Ha egyszer jól elszórja a magját, hónapokig kapálgathatod!
Az esőt meg te csináltad a locsolással. Ide is küldhetnél belőle ...

jegeskaveee. 2020.04.13. 17:45:39

@Andrass9: A Szabó Hengermalom lisztjeit Szigetszentmiklósról szoktad rendelni? A piacunkon a Gazdakörösöktől lehet rendelni. Megéri?

jegeskaveee. 2020.04.13. 17:50:44

@Waka: Itt most nagyon feltámadt a szél, beborult, de eső még nem esik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 18:30:11

@jegeskaveee.: Nálunk a kispiacra jöttek először, azóta a tejboltban is van liszjük. Egyenletes, jó minőségü lisztek, még különleges lisztek is vannak, mint az Alakor (ősi búza), vagy durum liszt (az olasz, tojás nélküli száraztészták).
Szerintem megéri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 18:32:30

@jegeskaveee.: Az időkép szerint éppen súrolt titeket az eső.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.13. 19:11:40

cca 4 mm esett, egy napi öntözés megvolt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.13. 20:00:49

@jegeskaveee.: Nálunk van egy tejtermék-biobolt a csarnokban, ott lehet kapni. A teljes kiőrlésű búzalisztjük elég "tömény", szinte csak korpa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 20:02:26

@Waka: Első osztályú kovászt lehet belőle készíteni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.13. 21:52:57

@Andrass9: De hát én amúgy is hónapokig kapálok. Éppen ott van a spenót, vagy nincs, az az ő baja. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.13. 21:54:45

@Waka: Én viszont egyedül a fokhagymát kapálom: azt nem tudnám fólián termeszteni, túl kicsi a növények közötti távolság.

jegeskaveee. 2020.04.13. 22:45:09

@Andrass9: BL 55-os lisztet ígér biztosra.
Világos rozslisztet, tönkölyliszt mindenfélét korlátozottan Ősi lisztet nem.

jegeskaveee. 2020.04.13. 22:45:58

@Andrass9: Tényleg csak súrolhatott az eső, még a port sem verte fel.

jegeskaveee. 2020.04.13. 22:48:09

@Waka: 290 Ft-ért adják a BL55-öt, a többi 300 Ft felett van. Népszerű a piacon, nem lehet nagy mennyiségben rendelni.

élhetetlen 2020.04.14. 02:25:32

@Andrass9: Én meg az éjszaka azt álmodtam, hogy esett az eső. De csak álom volt. Csak egy terasz, mondom gazokkal, de már nyílik a rózsaszín azálea, víz meg nincs, mert az automatát nem tudom beüzemelni, mert a télen megdöglött az elem. A héten majd szerzek, de addig örülnék egy kis esőnek.

Magentax 2020.04.14. 07:42:06

Én is próbáltam már ezt a pástétomot, megy van valami hidegen készített élesztős krémszerűség is.
Nekem nem jött be egyik sem, durván érzem a tömény élesztőízt rajtuk.
Inkább lángost, kenyeret és kalácsot sütöttem belőle. :D

Nekem az istennek nem akar kikelni a borsó, pedig már 3 hete elültettem pedig ahol lakom, még télen is tavasz van (az ország délkeleti csücske)

Topy 2020.04.14. 08:51:36

@jegeskaveee.: anyósomék sokat sütögetnek, esküsznek rá; egy ideje csak ezt veszik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.14. 09:33:52

@jegeskaveee.: Általános célra (rántásnak :) legjobb a S... Budget BL55 a maga 119 Ft/kg árával. A 290Ft a gyermelyivel van egy árban, nekem az utóbbi kicsit jobban tetszik a lényegesen magasabb sikértartalmával (11,2%). Azért a kalácskészítésnél ebbe is tettem 3 dkg extra sikért ...
Mi nem nagyon spájzoltunk be lisztből, mert nem fogy sok, és félünk, hogy jönnek a molyok, de van budget, gyermelyi, nagyi és Szabó is 2-2 kiló itthon.
Nekem van kisebb tartalékom kenyérlisztekből, de még nem sütök, hisz kapni néha a boltban is (bár mire mi bemehetünk, az ifjúság elhappolja előlünk :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.14. 09:35:06

@Magentax: Az a fránya borsó máskor napok alatt kikel! Most meg sehol semmi. Tán ez az eső kihúzza a földből?

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.14. 09:42:39

Borsó és bab vetéséhez régen azt a trükköt alkalmazta, hogy kihúztam a sort a magnak, belocsoltam, és a vizes földre tettem a magokat, majd betakartam. Ettől a mag hamarabb kelt, mert alólról kapott nedvességet. De már nem vetek több év semmit, mert gyakorlatilag alig kel ki szabadföldben valami. Amit lehetett palántáztam, most csak évelő fűszerek vannak, meg mángold és zöldségzöld, de ők fenntartják magukat egész évben, és sok ételhez használhatók, öntözés nélkül is elélnek.

Szüleim anno sok éve a babot, és a borsót beáztatták, és úgy vetették el. Az áztatással azonban vigyázni kell, mert a bab hajlamos szétesni.

jegeskaveee. 2020.04.14. 12:39:39

@Topy: @Andrass9: Azért kérdeztem, mert nagyon dicsérik, a piacon is csak keveset lehet egyszerre rendelni.

A Büdzsé lisztet szoktam venni én is, eddig még nem volt vele bajom. Nemigen látok különbséget a többi átlag liszt között sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.14. 13:19:56

@jegeskaveee.: Azért akad némi különbség :) Nem tudom mennyi liszt fogy nálad - azaz mennyi mindent készítesz liszttel, de nálam azért fogyóeszköznek minősül. Kelttésztához, kenyérhez kell a jó minőség és a magas sikértartalom (bár utóbbit lehet pótolni búzasikérrel). Egyszerűen tapintható a különbség egy meggyúrt, vagy kidagasztott tésztán!
Feleségem sütött pizzát, mert valamikor vettem duplanullás lisztet. Hááát ... Kész szerencse, hogy nem vagyok pizzaevő :)
Viszont a húsvéti kalács közel arasznyira feljött (hatos fonás volt, és majdnem megtelt vele a 38x32-es tepsi).

jegeskaveee. 2020.04.14. 15:18:23

@Andrass9: Nem sütök mostanában. Kalácsot csak egyszer próbáltam, az keményebb lett, mint Toldi malomköve, bár kívülről nagyon szép volt...

Akkor nekem felesleges is minőségi lisztet venni, mert rántásnak, panírozáshoz, néha egy kis sajtos rúdhoz teljesen mindegy milyen lisztet használok. Arra jó a Budget-liszt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.14. 16:53:20

@jegeskaveee.: Nagyjából erre próbáltam rávilágítani :)

jegeskaveee. 2020.04.14. 19:26:31

@Andrass9: Elég diplomatikusan fogalmaztál.:)))

De ha nem tudok mit csinálni itt jódolgomban, akkor a rántott húst panírozhatom Nagyi titka kelt tésztának, vagy süteménynek való lisztből, vagy a Budget lisztből süthetem a somlóit... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.14. 19:55:46

@jegeskaveee.: Látod! Magad említed a kihívásokat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.14. 20:38:25

@jegeskaveee.: @Andrass9: Finom lisztnek felénk a devecseri dívik, 10+ éve ezt használom, cca. 140 forint most. BL80 gyermelyi, a teljes kiőrlésűek változó. A Szabó Malom-féle teljes kiőrlésű valahogy durva nekem, Nagyi néha jön, meg tőle a világos rozsliszt.
@Magentax: Három hete vetettem el én is a borsót, éppen kibújt. Tegnap megöntöztem.
Tegnap rászántam magam, és kibuszoztam a Hegyre. Maszk, kesztyű, 2m distancing. Három hete, mikor kinn jártam, áttalicskáztam a szomszédból vagy 30 talicska lótrágyát. Ígértem, egy hét múlva megint megyek a többiért. Természetesen meghúztam magam itthon. Nem győzték kivárni, míg kiesz a fene, áthordták maguk. Egyem a zúzájukat, micsoda rendes népek. Mint kiderült, ez a jéghegy csúcsa, ugyanis még kétszer ennyit elhordtak mások. A héten veszek fekete fóliát, szépen letakarom, őszre príma érett trágyám lesz, bezsákolva talán még az itteni kertbe is hozok belőle. Persze kapacitáltam őket, jöhet még, határ a csillagos ég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.14. 20:56:01

@Waka: Hozhatnál belőle az új birtokomra! Állítólag idén már megkapom a vetemény melletti 20m2 területet is, amit teljesen fel kell frissítenem. A mostani 40 m2-re kiszórtam 33 zsák gombatrágyát, van még kb 30 zsák félretéve. Pár zsák lórakat biz jól jönne :)
Az én borsómat is megöntözték a fentiek tegnap, de még nem bújt ki.

élhetetlen 2020.04.14. 22:03:50

@Andrass9: Kiegészítés, ma megjött a 9 voltos elem, locsolok! Igaz, azokat a cserepeket is, amiben még nem látszik, hogy van benne valami, vagy csak gaz, de majd szétválogatjuk. A lestyán él, a rozmaring virágzik, a babér bokor meg élőnek tűnik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 08:12:30

@élhetetlen: A rozmaring itt is vérágzik, a lestyán szépen kihajtott és a babér továbbra is szépen él. Ebből a babér a házban a fűtetlen emeleten telelt át, a másik kettő a kertben.
Érdekelne a locsolásod (furcsa ötlet 9V-os elemmel megoldani, de biztos méret probléma volt), van róla linked?

MadMary 2020.04.15. 11:17:03

@Waka: Az új-zélandi spenót nagyon melegigényes, május előtt nemigen ficereg nálunk, emellett bumszli kemény magja van, amit célszerű vetés előtt 24 órára vízbe áztatni (ahogy Szümtükkel mester szülei csinálták a borsóval). Ha _nagyon_ szeretnél vetni, és végképp nincs magod hozzá, tudok küldeni, itt szerencsére nem népszerű, van a gazdaboltban, betáraztam. :-)
A trágyát pedig NAGYON irigylem. Ide is kellene, de még mennyire.

élhetetlen 2020.04.15. 17:49:24

@Andrass9: Ez az: www.manualslib.com/manual/55854/Gardena-Water-Timer-Electronic-T-14-E.html
Erre van rákötve egy vastagabb cső, amibe a gombákat szúrtuk, ez körbemegy a korlát mellett, arról lógnak a kanócok, amik a nagyobb cserepekbe mennek, leánderek tuják, fák, azáleák, és két köröm van a kisebb cserepekből (mini rózsák, kacatok), ezekre meg két szórófej van irányítva. Most, hogy nem tudok foglalkozni velük, kicsit megcsappant az állomány, de az öntöző bírta akkor is, mikor 80 cserepem volt. A programja nem túl kifinomult, de a 3-sal elvagyok. 7 órára van beállítva, így reggel 7-kor, este 7-kor megy 15 percet. 12-13 eft volt, már nem emlékszem, a csöveket, gombákat, szórófejeket meg kertészetben vettük, arra már nem emlékszem. És az elem egy nyarat bőven kibír. Lehet, hogy már kifutott termék, de hasonlóak 15 eft körül vannak. Pl.
www.kerttechnika.hu/index.php?page=adatlap&page2=termekek2&id=1199&offerid=
www.kamody.hu/gardena-ontozokomputer-select-1891-29-19812

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 18:48:23

@élhetetlen: Így már értem!!! Én is használok öntözőórát (6 programos, ami szintén 9V-os elemmel megy). Nekem a drágább Duracell elem elbiciklizik 3 évet is!
A csepegtetős locsolást a legjobb dolog a földön a szeletelt kenyér után... Millió vékonycső, amik 4 elosztóba vannak bekötve, egyenként 9-9 csatlakozóval, ahol pici csapok vannak. Sok olyan gombát is használok, ami állítható (főleg a paradicsomoknál van olyan). A csilik például olyan 5mm átmérőjű csöveket kapnak, amin 30 centinként van egy csepegtetőnyílás, amin keresztül 2l víz csepeg ki egy óra alatt.