Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tréfli sólet az önkéntes karanténban lévő utcának

2020.04.09. 07:00 Andrass9

Ugyan senki sem vírusos, de idősek és enni is szeretnek. Én meg már nagyon főznék egy sóletet, amiről köztudott, hogy minimum 10 adag kell legyen.

16.jpg

Mi is az önkéntes otthontartózkodást választottuk, de azért egy szép füstölt csülköt csak kellett vennem, mert azt nem füstöltem (hogy miért??). Emiatt viszont nem kóser a sólet, mert a sertés az tréfli...

Semmi sem lehet tökéletes:

Van még a tavalyi füstölésből kacsa és libamell, meg egy darab oldalas is. Ezek ugyan elég szárazak, de a levük biztos jó lesz felöntőlének. Adtam hozzá pár ízesítőt is:

  • 1 kis füstölt libamell
  • 3 füstölt kacsamell
  • 2 csontnyi füstölt oldalas
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 szárított zellerlevélzet (csak a szárak, a levél leesett a kamrában)
  • 4 babérlevél
  • 1 tk egészbors
  • 1 tk borókabogyó
  • 8 szem szegfübors
  • 2 liter víz

10.jpg

A húsokat beleszuszakoltam a kis tottyos lábasba. A girizdekben lévő fokhagymát úgy, ahogy volt tettem a húsok közé. Az egész fejet keresztben kettévágtam és a gömbölyded fűszereket is beleszórtam. Felöntöttem a vízzel és feltettem a teraszon a rezsóra - kis teljesítményre (200W). Kb 2 óra múlva beállítottam, hogy még 3 órát főjön, majd elmentem aludni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Gondoltam, egy huzatra a babokat is feltehetem áztatni, holnapra biztos jó lesz.

17.jpg

Reggel azután kiszedtem a húsokat, lehúztam a mellekről a bőrt és megkóstoltam. Nos, ez ehetetlen volt, annyira száraz a hús :(

15.jpg

Sebaj, a leve azért jó lesz. Leszűrtem, majd feltettem, hogy besűrítsem. Gondoltam, addig meglocsolom a rengeteg palántát, de valahogy nagyon elszaladt az idő. Arra érkeztem, hogy szénné égett vastag sóréteg van a lábasban és az egész környezetében. Valószínűleg bugyborékolt-pöfögött, mielőtt leégett. Így jártam!

Ennek ellenére továbbra is sóletfőzés van, pláne, hogy a bab már megpuhult az áztatásban. Összeszedtem a sólet hozzávalóit:

  • 36 dkg vesebab (állítólag piros, nekem feketének tűnik)
  • 21 dkg nagy fehérbab
  • 25 dkg fehér gyöngybab (ezt elég volt reggel 1 órát áztatni)
  • 25 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 1,5 kg füstölt csülök (hagyományos készítésű)
  • 45 dkg marhanyak kockázva (hamár marhaszegy nem volt)
  • 45 dkg marha feketepecsenye (szép márványos)
  • 4 nagy fej vereshagyma
  • 12 girizd fokhagyma
  • 13 tojás (a képen még csak 10 van)
  • 4 ek libazsír (hogy liba is legyen benne)
  • 2 tk szemesbors
  • 6 babérlevél
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk majoranna (szándékosan!)
  • 3 liter víz (hamár nincs felöntőlé)
  • Nagymamámtól örökölt öntöttvas pulykasütő, fedeles edény (épp befér a sütőbe)

20.jpg

A hagymákat megpucoltam, felkarikáztam. A pulykasütőt kikentem a libazsírral, hogy ne égjen hozzá semmi. Az alját letakartam a hagymakarikákkal, majd rájuk szórtam a negyedelt fokhagymagirizdeket. Egy kicsit megdinszteltem a tűzhelyen.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Beleszórtam a különféle babok harmadát, megtetéztem a gersli harmadával és ráraktam a feldarabolt csülköt. A közepébe belenyomtam a nagy csontot is, mert az is jó ízt ad. A helyi boltban a húspultban hónapok óta nem láttak marha velőscsontot, pedig az lett volna az ideális!

24.jpg 25.jpg 26.jpg

Ismét szórtam a babok harmadát, majd felvagdostam a feketepecsenyét nagyobb kockákra és a marhanyakkal együtt bedugdostam az üresen marad helyekre a csülök közé. Megszórtam a fűszerekkel (a borsot a pereméhez szórtam, hogy lemenjen az aljára - hamár elfelejtettem az elején beletenni).

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Végül a maradék babokkal és gerslivel betakartam valamennyire (sokkal több bab kéne hozzá, de akkor mindenki kipukkadt volna a mennyiségtől).

30.jpg

Felöntöttem 2 liter vízzel és betettem a sütőbe 180C fokra, hogy felmelegedjen. Amikor elérte a 86C fokot (1 óra), megnéztem közelebbről. Kellett bele még pirospaprika, valamint még egy liter víz is, hisz a gersli is felszívja a lét. Lejjebb vettem a gázt és tovább fűtöttem, míg majdnem elérte a forrpontot (2 óra).

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Most már mehet bele a sok tojás, amiket alaposan lemostam, mielőtt beletettem. Három rögtön meg is repedt, de meg fog ez így is főni - ezek nagyon friss tojások voltak. A tűzhelyet minimumra vettem és kitámasztottam az ajtaját, hogy még véletlenül se legyen 98C foknál melegebb. Ezt a BBQ hőmérőmmel ellenőriztem.

36.jpg

3 óra múltán ránéztem. A repedt tojások azért egyben maradtak, a léből sem fogyott túl sok.

37.jpg

A hőmérséklet szépen egyenletesen 97C fokon volt - sikerült úgy kitámasztani a sütőajtót, hogy nem melegszik jobban.

38.jpg

Így azután elmentem aludni. Éjfélkor felébredtem és elzártam a gázt, becsuktam a sütőajtót: 12 órát főtt. Hajnali 2-kor ébresztett a hőmérő, hogy 60C fok alá ment az étel (mert elfelejtettem a riasztását kikapcsolni). Ez persze nem baj, reggel 8-ra úgyis 37C fokra hült le.

39.jpg

Kimentettem a tojásokat egy tálba. Kiporcióztam minden család adagját, meg még két dobozzal is a csodahüttőnek :)

40.jpg 41.jpg 42.jpg

Felforrósítottam az edényeket, hogy nehogy már vírust adjak valakinek, majd mindenkinek a kapujáig vittem a fazekát. Mi meg megebédeltünk belőle.

43.jpg

Fenomenális lett. Feleségemnek kicsit sós, de roppant örömmel csapott le a nagy csontra. Csak azon szomorkodtunk, hogy nincs már a kutya, aki megkapná a leszopogatott példányt... Villakép nélkül nincs poszt:

44.jpg

Én még gyorsan ettem egy második tányérral is.

45.jpg

A fiamék már elvitték az ő lefagyasztott adagjukat, de nem emlékszem, hogy már megették volna.

 

 

24 komment

Címkék: tojás fokhagyma bors majoranna babér gersli libazsír árpagyöngy pirospaprika borókabogyó vesebab feketepecsenye feketebors füstölt csülök füstölt oldalas fehérbab marhanyak gyöngybab zellerlevél feketebab Farkas András füstölény szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr315578150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.09. 10:32:26

Elolvastam a mellékoldali viccet, és arra a következtetésre jutottam, hogy a liba és kacsa mellből készül felöntőlé úgy düntött, belőle nem csülkös sólet .:)

Egyébként nagyon jól néz ki, biztosan finom lett. Nem volt buta ember, aki ezt az ételt kitalálta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.09. 10:42:05

@látjátok feleim szümtükkel: :)
Az a jó benne, hogy este berakod, reggel kész - pláne, ha van egy jó kemencéd hozzá ...

Boar. 2020.04.09. 12:50:40

A rommá száradt füstöltekre a húsdaráló a megoldás és a fantázia.

apro_marosan_petergabor 2020.04.09. 13:27:58

Hát ez elég kalandos, sportos volt.
De azért a lényeg, hogy lett ehető végeredmény - a sóletet pedig igencsak szeretjük. Enni. A készítést meghagyjuk a szerzőnek és más hobbistáknak.

jegeskaveee. 2020.04.09. 13:38:01

Kár, hogy nem ér eddig az az utca...

motoroskonyhaja 2020.04.09. 13:42:16

Imádom a sóletet, kb. 3 hete készítettem utoljára, de most megint megkívántam :) Két apró megjegyzés hozzá: én kevés paradicsomlevet is tenni szoktam bele, plusz ilyen hosszú sütési időnél nem kell beáztatni a babot (a gerslit külön nem írtad, de a képekről úgy tűnik azt nem áztattad előre). Plusz én átlag 4-4,5 órán keresztül készítem sütőben, persze én 170 fokon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.09. 14:28:00

Monstre étek, de így jó. Egyszer a mozdonyban kéne kipróbálni, bostoni babot már láttam hasonlóképpen.
Miért is nem füstöltél csülköt? Lábatlanból hozták a disznót?

vackor1 2020.04.09. 15:56:21

Én meg azt hittem a címből, hogy Thummerer Tréfli Cuvée-je lesz benne, gondoltam,hogy ezt már csak megnézem.. :))
De hát nem.. :)))

Topy 2020.04.09. 16:21:51

Sólet jó, szeretve vagyon, nagyon! :)
Viszont az a villakép inkább kanálkép! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.09. 20:22:39

@Waka: Jól mondod: nem volt lába a disznónak, így aztán nem füstöltem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.09. 20:23:44

@vackor1: Tréfli cuvée-t nem iszom :) Elnézést!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.09. 21:00:18

@motoroskonyhaja: Sok sóletet főztem már életemben, és mindég beáztattam a nagy babokat. Valahogy ez beépült a menetrendbe :)
A gerslit nem áztatom - az a dolga, hogy sürítse a levet!
A paradicsommal viszont nem értek egyet - indokolatlanul savanyítja az ételt. De ez a szép a főzésben, hogy mindenki úgy készíti, ahogy neki tetszik!!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.09. 22:18:03

@Andrass9:

Szegény ember is szereti a sóletet, de tilos. Azért ma én is csináltam ebédre egy gyors "sóletet". Alapja zsíron párolt kockázott bacon, majd amikor már sülni kezdett ment rá apróra metélt sóska, snidling, és metélő fokhagyma. Összepárolódás után megöntöttem egy doboz nagyszemű fehér babbal, és addig sütöttem, míg a leve besűrűsödött. A bacontól pont jó lett az íze, plusz só sem kelett bele. A sóska egészen egyedi, de jó ízt adott, viszont apróbb szemű babból talán jobb lenne, ez a nagyaszemű eléggé száraz.

old forester 2020.04.10. 07:47:04

@látjátok feleim szümtükkel: Van az a mondás, hogy "minden ami jó az életben, az vagy hizlal, vagy rákot okoz, vagy erkölcstelen, vagy illegális(tilos?)." Melyikről van szó?
De ha személyes magánügy nem muszáj válaszolni.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.10. 08:10:17

@Andrass9: Én biza kecsapot szoktam..nem sokat, de az nem savanyít, viszont jó.Nekünk.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.10. 09:08:35

@old forester:

A négyből egy, de végülis mégsem, viszont azzal kapcsolatos egyéni érzékenyég. Az, hogy mennyire magánügy, statisztika kérdése.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.11. 09:03:16

@Kumari aki Nilüfer: Ilyet már hallottunk :) Amúgy lehet benne valami, mert egy pici cukrot minden étel elvisel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.11. 16:46:32

Elkészült a töltött tojás, valamint megfőtt a sonka is. Lassan ehetünk valami húst is végre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.11. 21:07:56

@Andrass9: Látom, hogy senkit sem érdekel, de remek sonkánk volt! A tojás is jó ízű - szóval panaszra nincs okunk.
Hamár a gyerekek nem lehetnek velünk, azért kettecskén is jót ettünk. Egyetlen kifogás egy Gere Filigránt érte, ami eléggé vékonyka bor volt (nem véletlenül Filigrán). Olyan finom az Lidl-ben vett torma, hogy minden orrlikat kitisztított!!! Persze csak 1 üveggel vett belőle a feleségem, pedig már tudta, hogy finom ...
A sonkák főzőlevét besürítettem, mert kell az utánpótlás a csodahüttőbe!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.11. 21:46:51

@Andrass9:

Egészségetekre a finom sonkát és a tormát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.11. 21:53:34

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönjük! Reméljük, nektek is hasonlóan telt a nap!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.11. 22:07:42

@Andrass9:

Jól kidolgoztuk magunkat, közben meg békésen főtt a békési sonka, kolbász, és a saját tyúkunk tojása. Majd reggel lesz a főpróba. Addig hülnek.