Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (36) babérlevél (37) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (258) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (66) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (38) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (20) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (127) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (54) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (22) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (9) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (2) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (384) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (47) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (79) gyömbér (106) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (283) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (42) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (77) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (70) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (142) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (46) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (103) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (81) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (65) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (15) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (75) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (66) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (146) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (254) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (42) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (58) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (32) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (9) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (43) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (83) tejfel (57) tejföl (81) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (194) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (30) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (205) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (16) vörösbor (19) vöröshagyma (112) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (50) zellergumó (36) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (55) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Laci bácsi kiflije

2020.03.25. 07:00 Waka

Egyik este a presszóban Laci bácsi megkínált egy kis házi sütésű süteménnyel. Finom volt, legott el is kunyeráltam a receptet. Megadta, mindjárt egy dupla adaghoz, mivel ő nem kispályás, és amúgy is nyugdíjas katona, piszkosul ráér bíbelődni a temérdek tésztával. Az alaprecept tetszés szerint variálható, feltekerés előtt például meg lehet tölteni a kifliket mindenféle jóval, kolbásszal, sajttal, virslidarabkával. Így elsőre kiegyeztem magammal egy alap változatban, gondoltam, ráérek cifrázni, ha bejön a cucc.

img_20200118_193247.jpg

Hozzávalók egy dupla adaghoz:
- 1 kg búzafinomliszt
- 0,5 l tej
- 5 dkg élesztő
- 3 dl étolaj
- 1 db tojás
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- a tetejére olvasztott vaj (erre még visszatérek!)

Abban egészen biztos voltam, hogy elsőre nem fogok ilyen tengernyi tésztát sütni, szóval megfeleztem a mennyiséget. A másik, ami bökte a csőröm, az az étolaj volt. Én zsírral fogom készíteni, és kész. A cukrot is sokalltam kissé, de aztán hagytam úgy a fenébe. Megsóztam a lisztet, összemorzsoltam a zsírral, hozzáadtam a cukros tejben felfuttatott élesztőt, beleütöttem a tojást.

img_20200118_142257.jpg

Szép sima, lágy tésztát gyúrtam belőle. Egy órára félretettem kelni.

img_20200118_142816.jpg

A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam, majd négy egyenlő részre osztottam.

img_20200118_152927.jpgimg_20200118_153246.jpg

Az instrukciók szerint egy 24 centis tortaforma segítségével kellett volna megfelelő méretűre nyújtani a tésztát. Hát persze. Kinyújtottam, ahogy sikerült, és 12 cikkre vágtam.

img_20200118_153707.jpg

Szépen feltekertem a kifliket, sütőpapírra sorjáztam, majd a tűzhely tetejére tettem kelni. 30 perc múlva az instrukcióknak megfelelően megkentem vajjal, majd betoltam a sütőbe.

img_20200118_154431_1.jpgimg_20200118_161256.jpg

Cirka 30 perc alatt szépen megsültek a kiflik.

img_20200118_165821_1.jpg

Egy tányérra halmozta és megkóstoltam. Hát nem volt egy nagy szám, főleg, hogy a sót kifelejtettem. De ettől az apró malőrtől eltekintve sem hasonlított az általam kóstolthoz.

Szóvá is tettem Laci bácsinak, hogy valami nem stimmel a receptúrában. Elmondtam, hogyan készítettem, és máris megtalálta a hibát. Mert, hogy ő úgy gondolta, hogy a feltekerés előtt kell megkenni vajjal a tésztát, amúgy meg felvert tojás kell rá. Elmondtam Laci bácsinak, hogy gondolatolvasásból egészen gyenge vagyok. Két éve ugyan voltam egy alapfokú tanfolyamon, de a vizsgán simán meghúztak. Pedig egy hármas szintű telepata volt a vizsgáztató, aki olyan erővel gondolt a tárgyra, hogy leperzselte a szemöldököm, de így is képtelen voltam kitalálni, mire gondol.

Így megnyugodva a következő hétvégén újfent nekiveselkedtem. Ekkor már kicsit továbbgondoltam a receptet. Nem sokkal előtte Kistesóval töltöttünk némi sütnivaló kolbászt, a töltelékből félreraktam a fagyasztóba húsz dekát a célra. A kiflikbe ebből tettem egy-egy kiskanállal a feltekerés előtt. Ugyanakkor a cukrot is leredukáltam, egy teáskanálnyit tettem csak az élesztőhöz, ahogy egyébként ekkora mennyiséghez szoktam.

img_20200129_110401_1.jpgimg_20200314_101444.jpg

A kiflik mentek sorban a tepsire.

img_20200314_102812.jpg

Közben a hús elfogyott. Szerencsére az udvari szállítóm nem sokkal előtte hozott a szokásos füstölt sajtból egy gurigával, abból vágtam pár hasábot tölteléknek. Mivel ez a sajt nem olvadós, egy kis lakossági trappistát is mellékeltem mellé.

img_20200314_103752.jpg

A megkelt tésztát tojássárgás-cukros tejjel kentem meg, hogy biztosan szép színe legyen.

img_20200314_105128.jpg

30 perc a sütőben és gyönyörűen megsült a tészta.

img_20200314_112839.jpg

A maradék pár darabot - ami nem fért abba a tepsibe - egy zománcos tepsibe raktam sütőpapír nélkül, gondoltam, elég zsiradék van benne, hogy ne ragadjon le. A kiflik másképp gondolták, de egy sütőlapáttal végül különösebb gond nélkül fel tudtam feszegetni őkelméket.

img_20200314_115947.jpg

Na ez már sokkal jobb volt, főleg a töltelék dobott nagyot rajta.

img_20200314_112855.jpg

Azt nem mondom, hogy eztán éjt nappallá téve fogok ilyen kiflit sütni, de egy próbát megért. Talán a tésztán kellene valamit alakítani, mert amúgy kiváló sörkorcsolya lenne.

32 komment

Címkék: élesztő sörkorcsolya vaj füstölt sajt trappista kolbászhús búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr415541658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.25. 07:46:03

Majd előkeresem a hasonló kifli receptemet, és megírom.

Egyébkét küllemre nagyon szépek a kiflik. De szerinem ha megnézed a letekerhetős kifli receptjét, és összehasonlítod, abból nyerhetsz ihletet.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.25. 07:47:09

Ja, mellesleg a zsírtól nehezebb a tészta. Próbáld meg olajjal!

jegeskaveee. 2020.03.25. 07:52:01

Hű de jól néznek ki! Virtuálisan jól laktam belőle, amúgy sem ártana, ha csak így enném tele magam.
Ez a tészta igen finom lenne édes töltelékkel is

Zsírral csinálok mindent, olajat csak hidegkonyhához használok. Évek óta nincs is olaj itthon.

A recept mellé írt körítés is nagyon tetszett.:)))

Nekem pedig van egy nagyon jó sajtos rúd receptem, igen egyszerű, és nem lehet elrontani. Sok receptet kipróbáltam már, mindegyikkel volt gond, hamar kiszáradtak, ez a süti nem szárad ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.25. 08:46:18

@látjátok feleim szümtükkel: Ellentmondanék! Régen nem is volt olaj a háztartásban, mégis sütöttek :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.25. 11:10:04

@Andrass9:

Régen is volt olaj, termelte paraszt a napraforgót és helyben ütötték belőle az olajat. Ami frissen a legfinomabb zsiradék, jobb, mint a vaj.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.25. 18:31:57

@látjátok feleim szümtükkel: A nagymamám Mezőkövesdről származik( származott, 13 éve meghalt). ő nosztalgiázott folyton arról, hogy a frissen ütött napraforgóolajba mártott házi kenyérnél nincs jobb. Mikor a barátnője hazalátogatott( nagymamának már nem volt ott rokona). mindig kérte, hogy hozzon neki.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.25. 18:50:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Szerintem az olaj is lehet az egyik ludas. Használtam már valami bögrés bigyóhoz, abban jó volt.
@Kumari aki Nilüfer: A békés megyei főnököm is nosztalgiával emlegeti a frissen ütött napraforgó olajat. Ki kéne egyszer próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.25. 19:15:54

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Na most akkor olaj vagy zsír???
Szerintem sok vajat kell használni :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.25. 19:40:13

@Waka:

De csak a frissen ütötett, mert amikor már kihülve árulják, nem igazá adja azt az élményt.

jegeskaveee. 2020.03.25. 19:45:57

@látjátok feleim szümtükkel: És ha újra megveri az olajat, akkor sem jó? ;))) (viccvót)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.25. 20:53:34

@jegeskaveee.:

Tőlem megverheted, de az olajat nem verik, hanem ütik. Olajütőben. mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-166.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.25. 21:10:02

@látjátok feleim szümtükkel: Szóval csak akkor jó, ha az ütőből kifolyik. Elszállítani már 5 kilométerre sem lehet, mert kihül ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.25. 21:15:29

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, hogy azt az olajat főzik!!! Attól lesz meleg, nem a préseléstől.

jegeskaveee. 2020.03.25. 22:02:35

@látjátok feleim szümtükkel: Tudom, azért írtam a végére a szmájlikat, meg a viccvótót, de úgy látszik mégse volt vicces.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.26. 08:45:49

@látjátok feleim szümtükkel: Ütik hát:) Pár éve az Örségben tökmag-olaj ütőt, de lehet, préselő volt, a fene tudja, láttunk, és ott kóstoltuk a hidegen sajtol/ütött/préselt tökmagolajat..na, az "viszi"!! Fantasztikusan finom.Ennyivel tudtam segíteni:)))))

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.26. 09:53:39

@Kumari aki Nilüfer:

Én gyerekkoromban évekig ettem ilyet, mert termeltünk valamennyi napraforgót. A friss olajat zománcos kannába vittük haza a malomból, ahol liszt örlése mellett volt olajütő is. Ilyenkor sütöttek az asszonyok fánkot, mert más a friss olajban sütni, mint zsírban.
Persze aki bíborban született, azt nem szokják olajütő közelébe vinni. No most jól megerőszakoltam szegény anyanyelvemet, bár a tájnyelv is anyanyelv.;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.26. 09:58:15

@jegeskaveee.:

A friss olaj íze a melegítéssel - úja veréssel - nem jön ismét elő. Tudod a három napos tejnek is más az íze, mint a frissen fejtnek.

Mellesleg nem vagyok vak, meg még annyira hülye sem, láttam a szmájlikat, de sokan olvassák a blogot, és sokaknak semmit nem mond az, hogy mi az olajütés, és mi az olajütő. De ha úgy ítélitek meg, hogy nem helyes tényekről beszélgetni, akkor a jövőben nem teszem. Majd ti tudjátok, és teszitek.

motoroskonyhaja 2020.03.26. 12:46:35

Nagyon szépek lettek a kiflik! Hasonló kifliket én is szoktam csinálni, csak a töltelékem más. Én vékony szelet sima füstölt bacont teszek a tészta (illetve a háromszög) nagyobbik oldalára, arra körözöttet -otthonit, nem bóóótit- gazdagon, és úgy tekerem fel. Egy (két-három) sörrel fogyasztva...... megyek, mert megéheztem :)
Az olajhoz: Kárpátalján az így készült olajat úgy mondják, hogy illatos olaj, szerintem nem véletlenül ez a neve, és tényleg eszméletlenül finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.26. 20:49:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nem adom, mert vérmérgezést is okozhat. Én csak tudom, itt már orvost is leszúrtak ...

élhetetlen 2020.03.27. 00:23:45

@jegeskaveee.: Erről jut eszembe. Kipróbáltad már a sokszor használható fekete sütőpapírt?

élhetetlen 2020.03.27. 00:46:13

@motoroskonyhaja: Én is sütöttem sokáig a szalonnás kifliket így, aztán belebotlottam Lorraine Pascale formulájába, ahol nem így tekeri fel, hanem a téglalap alakú tésztára ken amit akar, rá a szalonna, aztán a két végénél fogva megcsavarva rúd lesz belőle. Előnye, egyenletesen sül át, és a végeiben is van töltelék. Csinálom bolti levelesből is, itthoni kelt tésztából is. Ez már szóba került itt, András tromfolt is, hogy ilyet már ő is sütött, de ez nem változtat azon, hogy ezzel a módszerrel ugyanazon anyagokból sokkal finomabb áru lesz.

jegeskaveee. 2020.03.27. 16:38:57

@élhetetlen: Még nem, ezen a hétvégén próbálok sütni valamilyen süteményt.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.27. 18:41:17

Én ma lusta asszony rétesét sütöttem, szárazon mindent a tepsibe, rá a tojásos tejes cuccot, bele a túrót és mindenfélét( volt fél kisüveg alma-füge dzsem, maradék mazsola, vörös áfonya, meg egy kis citromhéjat reszeltem bele)kb 10 perc, és sütni..nagyon finom. bajban vagyok a diétával.....
Van marhahúsleves, és rakott krumpli is, holnap biztos, hogy nem főzök.

BOAR 2020.03.28. 12:43:10

@Andrass9: "A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is."
Csak pontosan kérem, semmi slendriánság...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.28. 17:24:10

@BOAR: Jó jó jó!!! Azért mintha mindenki megértette volna az adaptált interpretációt ... :)

BOAR 2020.03.28. 19:56:39

@Andrass9: Hiába no, ebbe a kocsmahivatalba művelt alkoholisták járnak...
:-)