Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy tökéletes tejberizs

2020.03.10. 07:00 Andrass9

Ritkán jön rám az édességhiány, de akkor nagyon! Így történt a minap is: valami édeset kellene fõzni.

24.jpg

Láttam tejet a hûtõben, rizs meg mindig van itthon - akkor legyen tejberizs. A mazsolát viszont nem találtam ...

Összeszedtem hát egy kétszemélyes adag hozzávalóit:

  • 10 dkg rizs (mint kiderült, összesen 16 deka van csak itthon ...)
  • 1 dl víz
  • 1/2 l teljes tej
  • 1 mk só
  • 6 dkg cukor
  • 1/2 citrom lereszelt héja (a fagyasztóból)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 10 dkg aszalt meggy (mazsola helyett)

10.jpg

A rizst egy literes jénai edénybe tettem és beleöntöttem a vizet. Feltettem a legkisebb rózsájú gázégõre, és folyamatosan kevergetve elõpuhítottam a rizst. Ez a mûvelet 6 percig tartott, amikoris beletettem a sót és ráöntöttem a tejet.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felforraltam, majd levettem a lángot kicsire, hogy le ne kapjon. Addig fõztem, míg a rizs megdagadt, de még volt kis tej rajta. Ekkor beleszórtam a cukrot, majd a citromhéjat.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Belemértem a vaníliakivonatot és végül az aszalt meggyet is belekanalaztam. Lefedve éppen csak megrottyantottam, majd elzártam alatta a lángot - nem akarok betonkeménységet elérni. Letakartam dupla konyharuhával, és otthagytam 30 percre, hogy a saját hõjében duzzadjon meg a rizs.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Az illatra a feleségem is elõjött, így azután tettem fahéjas cukrot meg holland kakaót is az asztalra a jénai mellé.

23.jpg

Szedtem magamnak a nyitóképen látható adagot, amikor feleségem elõjött egy pirinyó tejszínhabbal ...

25.jpg

Jól kiegészítette a fahéjas cukromat, de a második adagot már inkább a keserû kakaóporral ettem.

27.jpg

Érdemes volt hagyni, hogy a saját gõzében puhuljon meg teljesen a rizs, mert nem lett túl sûrû az állaga. Állítólag sok volt a citromhéj benne - nekem nem tûnt fel :). A meggy viszont tökéletes választás volt mazsola helyett, mert sokkal pikánsabb.

Az egészet megettük egy ültõ helyünkben, és sikeresen kikerültünk több, mint 10 meggymagot. Elég rossz munkát végeztem a meggy aszalásakor (2018 nyara), hogy ilyen sok szemben maradt mag, no de majd idén jobban figyelek!

A vércukorszintem is rendesen viselkedett egy ekkora lökettel szemben ...

 

79 komment

Címkék: tej víz rizs cukor citromhéj aszalt meggy vaníliakivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5815496090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jegeskaveee. 2020.03.10. 09:44:35

Egyszerű, és finom. Én is megettem volna az egészet egy ültő helyemben.:)))

gelsystem 2020.03.10. 16:36:24

10-böl 9 fogorvos a meghozott meggyet ajánlja...èn mindig megtalálom a fene ennë meg:(

vörösbor(de)minőségi 2020.03.10. 17:38:51

na ez mehetett volna szines tányérra....:)))))
:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.10. 19:10:54

@gelsystem: Nálunk a fiam találja meg az összes magot ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.10. 19:15:55

Jöhet, akár meggyel is. Mondjuk, nekem a fahéjas-kakaós verzió jobban bejönne. Vagy reszelt étcsokoládés.

Hókirályfi 2020.03.10. 19:27:22

Kicsit túl lett ragozva a vége, de a poszt csak részben világított rá a fő nehézségre: A tejberizs főzésénél előfordulhat, hogy kemény marad a rizs belseje, valamiért nem puhul át rendesen. A másik veszély, hogy túlfőzzük és kulimász lesz belőle. A kettő között kell megtalálnunk az optimális pontot. Nekem néha sikerül, néha nem. Én vajat is teszek bele a Horáthilonaféle szakácskönyvet követve. Fontos valóban, hogy a vízbe tegyük fel főni, illetve hogy a cukrot csak a legvégén rakjuk hozzá.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.10. 19:38:45

Magam miatt az életben nem főznék tejberizst...a gyerekeim sem voltak oda érte.Inkább a gríz volt a nyerő, de az is ritkán. De amikor főztem, akkor én a sütőbe tettem, ízesítve, másfélszeres tejjel felöntve, és lefedve. Hosszadalmasabb, de nem ég le, és tökéletesre puhul,azon néhány esetben , amikor így csináltam, pont jó lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.10. 19:54:29

@Kumari aki Nilüfer: Másfél tejjel szerintem nem fő meg a rizs. Annyi vízzel lehet pergős rizst csinálni, de rizottószerű állaghoz sokkal több folyadék kell. Minden esetre a fenti példa egy jól sikerült tejberizst eredményezett :)
Azért egyszer megpróbálom a sütős készítést is.

Senki A. 2020.03.10. 19:59:43

@gelsystem: @Andrass9: A megoldás, hogy kerüljük a magozott meggyet! 100%-os magozott meggy nem létezik!

kobold63 2020.03.10. 20:44:30

@Kumari aki Nilüfer:
@Andrass9:

Még az átkosban, amikor nem lehetett válogatni, milyen rizst használunk, anyósom nagy szertartással készítette a vasárnapi ebédhez. Fedeles, mély jénai tálban, sütőben, fél hagyma és a petrezselyem benne, a végén csak villával fellazította. Tökéletes volt mindig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.10. 21:09:02

@kobold63: Tejberizst hagymával és petrezselyemmel ????

kobold63 2020.03.10. 21:50:34

@Andrass9:

Az egymilliós kérdés, hogy milyen rizst készített.???

Nyírjeslakó 2020.03.10. 23:45:52

Én tejberizst még önálló ételként sosem készítettem, de gyümölcsrizsként sokat. Nálam a gyümölcsrizs nem gyümölcsös rizst jelent, hanem rizses gyümölcsöt. A gyümölcs szinte kizárólag érett, hámozott őszibarack. Nyomatékosan ÉRETT. Ezt leöntöttem egy hétköznapi, rizottószerűen híg (szinte folyós) de teljesen megfőtt tejberizzsel. Minden fakszni nélkül: a legolcsóbb fényezetlen "B" rizs, cspp só, cukor ízlés szerint (közepesen édesen szeretem, savanykásnak ott a sok őszibarack), valódi rúdvanília (akkoriban ez nem volt drága!), és tőméntelen mennyiségű tej. A tej mennyiségét előre nem lehet meghatározni, de nagyon sok. Dupla lángelosztó fölött főztem, takarék lángon, nagyon sokáig, amíg a risz teljes keresztemtszeében meg nem puhul, és kicsit rizsnyákos lesz. Őrült mennyiségű tejet felvesz! Szinte hihetetlen! Cspp vajat csak akkor adtam hozzá, ha volt itthon. (A margarin NEM VAJ!) Amikor ráöntöttem a tányérokba kiadagolt nagyon sok felezett öszibarackra, szinte folyt. Annyit öntöttem rá, hogy éppen eltakarja a barackokat. Utána - mikor kicsit már lehűlt - betettem a fridzsiderbe. Azért kellett folyósnak lennie melegen, mert kihúlve megkötött, mint a kocsonya leve. És én a gyümölcsrizst nem szeretem keményen, tehát még lehűlt és megkötött állapotban is elvártam, hogy a rizs ne legyen "tégla", hanem inkább krémes. (Egészen durva menyiségü tejet felvett!)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.11. 08:02:02

@Andrass9: Hát, nem írtam, hogy másfél deci..úgy tanultam, a rizst annyival kell felönteni, hogy ellepje, és még annak a fele.Pörgős rizshez meg előbb megforgatom zsiradékon. Pattogtatom, vagy mi...

Kumari aki Nilüfer 2020.03.11. 08:04:56

@kobold63: Hmm. a köret rizshez én is teszek egy fej hagymát egészben, amibe beleszúrok két.hátrom szegfűszeget.És nem kavargatom:) vagyis zsiradékon megfuttatom, fűszerezem, felöntöm, bele a hagyma, és lefedve felforralom, majd nagyon kis lángon hagyom valameddig, utána azt is elzárom, és a saját gőzében puhul, Eddig jóvót:)

Pierr Kardán 2020.03.11. 08:18:53

Gondolom, hogy az ortodox rizs-expertek a tejberizs készítés előtt is megpirítják pici olajon a rizst a főzés megkezdése előtt :-)

Amúgy nekem eszembe se jutna a meggy magozásával, aszalásával bajlódni, a teszkóban 500 Ft 10 deka aszalt meggy (és a meggy még a drágább aszalt gyümölcsök közé tartozik). A jó ár mellett az már csak mellékes pozitívuma, hogy a nagyüzemi magozásnak köszönhetően szinte nincs benne mag, néha persze előfordul benne magtöredék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 08:39:15

@Pierr Kardán: Szerintem meg azok az unortodox rizs-expertek, akik megpirítják a tejberizshez :) Attól kevésbé lesz krémes, hisz a keményítőt lekötik az olajjal/vajjal, ami a pergős párolt rizshez szerencsés.
Egy-egy szezonban terem 25-30 kiló meggy, veszek még 25 kilót 200Ft/kiló áron. Ebből lesz mindenféle a kamrába. Többek között 5-6 kiló aszalt meggy is. Vagyis ha nem számítom a rumosmeggyet, a befőttet, a lekvárt és a szőrpöt, akkor is csak 5000Ft-ot költöttem mondjuk 5 kiló aszalt meggyre. Annyiból csak 1 kilót tudnék a boltban venni.
Igaz, ennyiért nem kapok magot :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 08:41:17

@Kumari aki Nilüfer: A másfeles arány (nem másfél deci), amit én is használok párolt lizs készítéshez. Amennyi ellepi meg egy centi, ha kuktában készítem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 08:45:25

@kobold63: A magyar nyelv szép:
"nem főznék tejberizst... De amikor főztem, " Számomra azt jelenti, hogy tejberizst főzött. Szóval hol az az egymillió?
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 08:52:46

@Nyírjeslakó: Szóval te rizses őszibarackot főzöl :) Azt viszont remekül csinálod! Én apámtól azt is tanultam, hogy egy kis felvert tejszínt érdemes hozzákeverni a langyos rizshez - sokkal könnyebb lesz és kevésbé hajlamos megkötni (nálunk az ő feladata volt a gyümölcsrizs, amit az elérhető összes gyümölcsből készített). A posztbeli példában is 6 dl folyadékot vett fel 1 dl rizs - tényleg rengeteget. Ez ezenkívül remekül illusztrálja a rizotto is, ahol sokszor 1:10 arány is előfordul!
Azt meg nem tudom, hogy mi az a margarin ...

jegeskaveee. 2020.03.11. 11:22:29

@kobold63: Unokahúgom még kicsi volt, 4-5 éves, amikor egy alkalommal anyukám rizst főzött a vasárnapi ebédhez. Ez nem sűrűn fordult elő, a krumplit jobban szerettük.
Éppen ezért anyu nagyon büszke volt magára, amikor a rizs pergősre sikerült, és várta a dicséretet. Meg is kapta tőlünk felnőttektől, mert nekünk se sikerült túl gyakran ilyenre főzni. Erre kicsi Barbi megszólalt, hogy: Mama, máskor ne főzz ilyen ritka rizst, mert anya olyan jó ragadósra főzi, és én azt jobban szeretem... :)))
Dőltünk jobbra-balra a nevetéstől, és azóta is gyakran emlegetjük.

jegeskaveee. 2020.03.11. 11:24:12

@Andrass9: @kobold63:-tól kérdezed? Ő sem tudja hol van:)))

kobold63 2020.03.11. 11:53:04

@jegeskaveee.:
@Andrass9:

Én tudom, de Andrass9-nek nem jár, mert nagyon összekutyult valamit a válasszal.:)))

kobold63 2020.03.11. 11:58:16

@Kumari aki Nilüfer:
Ha itkán készítek rizst, én is így csiálom mint te, mínusz szekfűszeg.

kobold63 2020.03.11. 12:08:40

@Andrass9:
Jó hangosan tagolom a logikus vonalat: sütőben készített tejberizsre irtam, hogy anyósom is a rizst milyen gondosan sütötte a sütőben, hagymával és petrezselyemmel, ebből, aki tud főzni, megérti, hogy ez nem tejberizs. Különösen, mikor sehol sincs tej említve.

Egyetértünk, a magyar nyelv csodálatos!

Kumari aki Nilüfer 2020.03.11. 16:26:52

@Pierr Kardán: Nwm. tejberizs esetén ne..gondolom(remélem) vicceltél, és nem gúnyolódtál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 17:10:56

@kobold63: Akkor én nem tudok főzni ... Viszont magyarul azért még értek.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.11. 18:14:37

@Andrass9: és Kobold..ti most min is huzakodtok??:))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.11. 19:08:30

@Andrass9: Megfordult a fejemben egy sós, sajtos-tejszínes, szalonnapörccel dúsított változat. Esetleg kevés hagymával, fokhagymával és csilivel bolondítva. Tetejére reszelt kemény sajt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 19:28:33

@Waka: Kihagytad a petrezselymet belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.11. 19:31:59

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem te a tejberizst (ha főztél) sütőben készítetted. Kobold anyósa viszont hagymát és petrezselymet tett bele (csak az nem derült ki, hogy az nem tejberizs volt) :)

MadMary 2020.03.11. 20:02:55

@Waka: Anyukám találta ki a maradékok hasznosítására az "ízletes szemétdomb"-ot. Tepsibe alulra párolt rizs, rá maradék húsdarabkák (pl. maradék pörkölt, csontról leszedegetett csirkehús, ami van), arra zöldség (legjobban a párolt zöldbabot imádtuk), reszelt sajt, szalonnapörc, az egész leöntve egy fűszeres tejföl-tejszín-tojás keverékkel, be a sütőbe pirulásig. Betegre tudtam enni magam belőle. :-)

jegeskaveee. 2020.03.11. 21:33:16

@MadMary: Na ez nem is lehetett rossz, nem veoda ha betegre eszegetted magad belőle, én is azt tettem volna... :)))

jegeskaveee. 2020.03.11. 21:34:01

@Andrass9: Meg az x tekerés borsot.:))) (viccvót)

jegeskaveee. 2020.03.11. 21:35:39

@MadMary: "veoda"... csak azt nem tudom ezt hogy sikeredett leírni, csoda akart lenni...

MadMary 2020.03.11. 22:35:52

@jegeskaveee.: Biztos az ujjadat nyalogattad a recept olvastán, aztán jól összeragadtak, mikor gépeltél... :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.12. 07:12:26

Hurrá, itt a tavasz, megjöttek az örvösgalambok, és már szombaton gólyát is láttunk. Pedig régebben utóbbiak erre felénk általában március 19. körül szoktak megjelenni. Csak éreznek ezek az állatok valamit a klímában.

Mellesleg ez a tejberizs kókusztejjel is működne?

Kumari aki Nilüfer 2020.03.12. 08:30:34

@látjátok feleim szümtükkel: Gólyát még nem láttam, az örvösök megjöttek,sőt, mindenféle énekesek is, elég nagy vircsaft van reggelente, ahogy virrad, de ez már maga a tavasz:) a szomorúfűz elkezdett sárgából világoszöldbe hajlani.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.12. 08:31:34

@MadMary: ez a szemétdomb jó, bálunk a BMV( bele minden vacakot) dívik:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.12. 09:32:52

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem működne.
Mi láttunk Tokajban és környékén gólyákat. Szépek!!! A madárcsiripelés meg hajnali négykor kezdődött :)

élhetetlen 2020.03.13. 01:17:14

@Kumari aki Nilüfer: Zsiradékon párolás tejberizsnél… Lehet kacagni. Köretet mindig tudtam csinálni ezzel az előtte pirítom (kifehérítem) módszerrel, ráadásul, ha kurkumával főzöm, akkor lehet, hogy köret sem lesz belőle, térülök, fordulok, egy kanállal bekapok, és elfogy. A tejberizs nem ment. Kívül szétfőtt, belül kemény. Bizony, én is megpróbáltam a vajon átpirítást. Nem jött be, de ezután a kísérlet után leesett a tantusz, nem kell megpróbálni puhára főzni, hanem időben lekapcsolni a gázt, aztán letakarni, és pihenni hagyni, úgy, mint a köret készítésnél. Már nincs gondom, ez csak annyi, hogy én is megpróbáltam a tejberizsnél az előpirítást.

élhetetlen 2020.03.13. 01:28:58

@Kumari aki Nilüfer: “sőt, mindenféle énekesek is, elég nagy vircsaft van reggelente”. Jó neked! A rigóimat elűzték a szarkák, már második éve csak varjú károgást, és szarka cserregést hallok hajnalonta. Egyik rondább, mint a másik, és a varjak nagyon kitartóak, órákon keresztül nyomják!

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 06:44:43

@élhetetlen: Nem akarok kötekedni, de hol írtam., hogy a tejberizst előtte zsiradékin párolom?? Komolyan, már..igyekszem decens úrinő maradni, Én a tejberizst sütőben készítem, a KÖRETNEK SZÁNT -gyengébbek kedvéért, nem tejberizs!!!- rizst szoktam előpirítani.Szálljatok már le a rizsfőzésről, fóleg ha bajok vannak az értelmezéssel...na:(((((

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 06:49:01

@élhetetlen: tegnap kb 11féle madarat figyeltünk meg, harkálytól a vörösbegyen át egy erre tévedő szajkóval együtt. Ez a szajkó(vagy másik) tavaly is evett itt a kóbor macskáknak kitett eledelből, de szerencsére nem telepedett meg, félek, hogy agresszív lenne az énekesekkel, Így is keménykednek a feketerigók, de sok az élőhely, meglehetősen dzsungel a kert egy része.Ja, és még etetünk, nyilván ez is vonzó

jegeskaveee. 2020.03.13. 06:54:21

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem @élhetetlen: csak példaként hozta fel a saját próbálkozását, amolyan "ez jutott eszembe róla" módon.

Mondjuk ezt, amit most írtam -a reggeli kávéivás előtt-, magam sem értem másodszorra elolvasva... :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 06:56:33

@jegeskaveee.: Lehet, Én is ébredés után olvasta..na, mindegy:( Ráadásul vén hülyye létemre megfájult a jobb fülem. Nem is értem, soha nem fájt, így nem tudom, mit kell tennem

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 07:41:02

@Kumari aki Nilüfer: Újra elolvastam..szóval bocsánatot kérek..én vagyok ma reggel, pénteket, 13-án híján az értő olvasásnak.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 07:41:49

@élhetetlen: jÚra elolvastam..szóval bocsánatot kérek..én vagyok ma reggel, pénteket, 13-án híján az értő olvasásnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.13. 09:05:49

@Kumari aki Nilüfer: A szajkó a legrosszabb vendég: kifosztja az énekesek fészkét és elüldözi őket. Ezenkívül randa egy hangja van ...
A szarkák csak egy hangyányit jobbak :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.13. 09:30:23

@élhetetlen:

Pedig a varjú nagyon érdekes, és okos madár. Én régebben - amikor még volt tél - a kertünkben, meg a szomszédosokban sokat figyeltem őket. Egyébként rengeteg hangot tudnak. Most télen egy furcsa, érdes-reszelős hangra lettem figyelmes, nem tudtam mi a fészkes fene lehet. Addig tekergettem a nyakam, míg kiderült, hogy egy varjú nyekergett.
Ugyan akkor megigyeltem, hogy amióta nincs sárgarigó a környéken, a fekete rigók nem fütyülnek, teljesen más dallamokkal kommunikálnak.

Idén intenzíven etettünk, így nagyon sok kis énekes jött és maradt eddig a környező fákon, remélem költenek is a környéken.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.13. 09:34:22

@Kumari aki Nilüfer:

Értő olvasást ne várj egy-két feles után.:D
Ugratást annál inkább.

Fájó füled dugd be, és masszirozd a fülcimpádat, ahol nagyon fáj, ott erősen nyomkodd meg! Keress rá a fül reflex zónáira! Tehetsz sapkát is a fejedre, az sem árt a fájó fülnek. Mert nem elég tavasznak látszani, ha egyszer már rossz a hőérzetünk, és nem érezzük, hogy ez bezony öreg csontoknak még hideg.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 09:47:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon régen fáj a fogam egy szelíd varjúra, majd megkísérlek kokettálni eggyel:)

Köszi, soha az életben nem hordtam sapkát, de ezt felül kell írnom így 64. évesen...

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.13. 12:36:49

@Kumari aki Nilüfer:

Öreg varjúval már nem lehet kapcsolatot építeni, de ha valaki visz neked egy fiókát, és azt nevelgeted, az lehet kezes. A csóka kezesíthető, nekem volt is gyerekkoromban három alkalommal,de sajnos egy belefulladt egy üst vízbe, mert nem tudtuk, hogy szeret fürödni, és nem tudott kijönni belőle, ez volt a legszelídbb, legokosabb. Egynek megharapta a kutya a lábát, és nem élte túl, egyet pedig apám elvitt a határba, mert a madár rájött, hogy a tyúkok tojása finom, és bejárt a tyúkólba.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.13. 12:39:43

@Kumari aki Nilüfer:

Ja, egyébként gyerekkorunkban mi volt a téli megfázás gyógyszere? Kamillatea, ha volt akkor kéz, sapka, sál.
Apám ősszel felrakta a kucsmáját, sálját, és tavaszig le sem vette, akkor átcserélte a kucsmát kalapra, a sálat meg elhagyta. Egyszer volt három napig lázat beteg.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 13:51:40

@látjátok feleim szümtükkel: A kamillától sajnos hányok, gyerekkorom óta, a család iszogatja. Férjem a sapkában is hisz:)Nekem van hajam:DDDD
Varjú ügyben tanácsokat pár trükköt, hogyan lehetne magunkhoz csalogatni, de sok kitartás kell hozzá és idő, majd ősszel, ha elkezdem a felmentési időmet..kipróbálom

jegeskaveee. 2020.03.13. 15:46:07

@látjátok feleim szümtükkel: "Most télen egy furcsa, érdes-reszelős hangra lettem figyelmes,"

Nem lehet, hogy valamelyik szomszédod köhécselt a bokorban? :)))

jegeskaveee. 2020.03.13. 15:50:40

@Kumari aki Nilüfer: A sapkával/sállal/garbóval én is így vagyok, mostanában gondoltam rá, hogy kellene egy tökfödő a búrámra, de hogy fel is tegyem, addig még nem jutottam. A sálat, garbót sosem fogom hordani.

Topy 2020.03.13. 17:11:43

@élhetetlen: neked heavy metal jutott! :)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.13. 18:08:15

@jegeskaveee.: Sál nélkül nem megyek télen utcára, garbót, viszont nem bírok viselni

Fenchurch68 2020.03.13. 18:31:06

@Kumari aki Nilüfer: Fülre csodákat tesz a kövirózsa leve belecsöpögtetve. Vagy ha van aloé, akkor az. Vagy szükség esetén a dm-es 99% aloe vera gél is megteszi. (Vagy persze az aranyárban mért MLM-es verziók, ha netán sok kidobni való pénzed van :)) Illetve az infralámpa, vagy meleg só, de ezt próbáld ki, és ha jól esik a melegítés, akkor valószínűleg jót is tesz, ha nem, próbáld hűteni.
Dr. Katónéni orvosi rovatát olvashatták.

élhetetlen 2020.03.13. 19:14:30

@látjátok feleim szümtükkel: “a varjú nagyon érdekes, és okos madár”. Így van. És szép is. Nem vagyok ornitológus, én csak akkor dőlök ki, mikor órákon keresztül hallgatom, hogy kááár, kááár. Az okosságukról, és ahogy átadják a tudást. Szerintem, ha valamelyikük nagyanyjára egyszer rálőttek, azt is tudja az egész csapat. Sztori (ha már meséltem, akkor bocs). Két éve Balatonon (tavaly már nem tudtam lemenni), arra ébredtem hajnalban, hogy egy csapat varjú az ablakom előtti két fát szúrta ki a reggeli konferencia helyszínének. Iszonyatos ricsaj. Kimentem, közéjük lőttem, úgy homorított tenyérrel, felélük irányítva egy taps. Jól szól, úgy elhúztak, hogy azon a nyáron vissza sem jöttek. Persze, azért fentről jött a kááár, kááár, és nem szeretem.

élhetetlen 2020.03.13. 19:21:16

@Topy: Ez van,de jó a szöveg!

élhetetlen 2020.03.13. 20:20:17

@Kumari aki Nilüfer: Bocs ez hosszú lesz. “tegnap kb 11féle madarat figyeltünk meg”. Én nem tudok 11 féle madarat beazonosítani. A feketerigókat azért imádtam, mert szépen trilláztak, és türelmesek voltak. Telepítettem két nagy (fél méter átmérőjű fürdető tálat, és ha láttam hogy fürdik valaki, megvárták, amíg kiérek a fényképezővel, és pózoltak. (ez nem kert, csak egy nyolcadik emeleti terasz). A másik, hogy az öcsém 11 évvel volt fiatalabb (sajnos, tavaly meghalt), tehát 3 éves volt, mikor én a suli miatt albérletbe költöztem, ez a téma meg nyáron nem került szóba. Aztán kamionos lett, és ha németországi telephelye lett, évekig nem láttam. Aztán, mikor pesti, akkor sok estét, délutánt töltöttünk együtt. Volt egy póznára ragasztott feketerigóm, értsd, mikor felébredtem, már ott ült és fütyült, és délután is ott ült, és fütyült. Mi a teraszon, az öcsém visszafütyült, a madár kivárta, válaszolt, és így elvoltak vagy fél órát. Tesó mondja, csak az a baj, hogy nem tudja, ő mit fütyül, mikor szól be. Mondta, otthon is van rigója, ha lemegy a pincéhez, és fütyül neki, akkor jön a madár a pince előtetőjére “beszélgetni”. Egyszer volt az, hogy lejött a tető szélére, és előre, hátra billegve mondta a magáét. Mondtam, na, akkor szóltál be neki.
Előzmény. Az utolsó munkahelyen végig néztem a szarkafészek építés nehézségeit. Ez azért működött, mert az ablak nem volt nyitható, tehát nem zavartuk őket. Hát az első kicsit alacsonyra sikerült. Következő év, a szomszéd fán. A technika. Ha egy kutya beakad egy bottal, az beakadt általában. A szarka visszarepült egy métert, felmérte a terepet, befordult, és bevitte a villás ág között. A mókás jelenetek. A férj elment anyagért. Nem jön, az asszony várja, már kiment az ág szélére, nézi. Nem jön. Na ez elment kocsmázni, utána. Aztán jött egy fiatal pár, úgy gondolták, hogy az előző évi félkész fészket egyszerűbb befejezni. Akkor jött a hirig, mit nem képzelnek, elzavarták őket. És akkor láttam ezt az előre, hátra billegést még fél óraval utána is. Ki voltak borulva.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.14. 06:53:04

Érdemes a környezetünkben élő állatokat hossszú ideig figyelni, sok dolgot meg lehet látni.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.14. 08:57:40

@élhetetlen: De jó történetek!
Igen, azt gondolom, a madarak sokkal intelligensebbek, mint hinnénk. Mi azért ismerünk többféle madarat, mert jártunk a Hortobágyi Nemzeti Park túravezető tanfolyamára, kizárólag hobbiból, nem is vizsgázunk, mert nem akarunk vezetni, viszont a környék növény és állatvilágát megismerhettük,Májusban lesz a terepgyakorlat, remélem, a derekam is bírni fogja a tanösvényeket, akkor -megfelelő szemüveggel(:DD)-még több madarat kifigyelünk.
Épp ma állapítottuk meg, hogy még etetésre szorulnak, nincs rovar, nincs magtermés, de rengeteget dolgoznak a fészeképítéssel, szinte többet esznek, mint télen.Nálunk van rengeteg borostyán, Egy kiterjedt bambuszos, diófák,egyéb díszfák, bokrok, fenyő, hatalmas füzek, úgyhogy harkálytól a rigóig laknak itt madarak, a bejárati ajtó fölött lakik két pár rozsdafarkú, akik olyan vircsaftot csapnak, hogy nem lehet tőlük aludni( hajnalban a macskák ki és be közlekednek,ettől aztán óriási a pánik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.14. 13:25:01

@Kumari aki Nilüfer:

Örököltünk egy 11 éves csodásan szép magyar vizslát. Gondold végig ki örül, és minek.:(

jegeskaveee. 2020.03.14. 15:36:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az a kérdés -legalábbis számomra-, hogy az öröklésre mi okból került sor.

Sosem volt kutyám, nem is lesz, de a magyar vizsla a kedvencem. Két emlékem van róluk. A kedvesebbik az amikor a szüleimmel a húsvéti ünnepeket vagy Dobogókőn, vagy Lajos-forrásnál töltöttük. Lajos-forrás (Ságvári Endre turistaház) a Pilist ismerő/szerető turisták számára ikonikus hely volt. Az ottani erdész vizslákat tenyésztett. A turistaház előtt volt az elkerített kenneljük. Volt hogy kint napoztatták a összegyűrt pofájú kutyababákat szakajtószám a kennel előtt. Imádtuk simogatni őket.:)))

A szomorú emlék, a mai napig kísért: sok évvel ezelőtt egy tervezett túraútvonalat jártam be szintén a Pilisben, Dunabogdány felett. Mentem az erdei úton jó darabig, egyszer csak leelőzött egy fehér Wartburg. Pont megálltam nézelődni egy nyiladéknál. A gazdi kiszállt, vele együtt egy idősebb, már őszes vizsla. A gazdi -azt hittem- futtatni akarta lefelé a nyiladékon. Nem! Mikor a kutya lefutott, beugrott az autóba, és elhajtott. Szegény kutya meg utánairamodott. Sok éve volt, még most is elszomorít...

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.14. 17:11:13

@jegeskaveee.:

Öröklésre egy okból kerül sor. Idézőjel nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.15. 18:21:54

@Kumari aki Nilüfer:

De! Ma elmentünk a messzi kertünkbe, és azt hittem elalélok a gyönyörűségtől. Körtefák dugig bimbóval, úgy, mint tavaly a sárgabarack. Abból egyiken alig van virág, másik öt dugig, és már nyílik. Három cseresznyefa szintén sok virágbimbót mutat, őszibarack gyatra, de már két éve nem voltak rendesen megmetszve. Azért, ha az idő engedi, lesz rajtuk egy kis eszegetni való. Mindez a kéttornyú templomos város felé van.
Hazaértünk, és a vizsla majd kiugrott a bőréből amikor meglátott. Én is örültem neki.

Arra már nyílik a magnólia, fehér és enyhén rózsaszín, valami csodálatos illattal. Fa, de a földtől megvan minden ága, álomszép.
Itthon olyan q-a hideg van, majd befagy a hátsónk.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.15. 19:37:46

@jegeskaveee.: Én egy békés, decens asszony vagyok, de az ilyent lelőném..le én:(((
@látjátok feleim szümtükkel: Itt fagy volt ma reggelre,és napközben is hideg volt, cserépkályha játszik...remélrm, nagy kárt nem tett.
Ma bejött a kertünkbe gy sovány róka,,igaz, ez a falu széle, a kertünk már a határra nyúlik, na de eddig nem jött be rókica

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.15. 20:27:39

@látjátok feleim szümtükkel: Dehát akkor miért van hideg??? Vagy ez a városra és nem a lakásra vonatkozik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.15. 21:36:38

@látjátok feleim szümtükkel: Itt szép napos idő volt. Nem mondom, hogy lerohadt a gatya rólunk, de nem reklamáltunk.
Előkészítettem pikírozásra a paradicsompalántákat, mert már összegabalyodnak. Holnap a túróscsusza megfőzése után talán nekilátok áttenni a cserepekbe őket (mind a harminchetet). Azután felkészül a csilipaprika hadsereg :)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.16. 18:32:01

@látjátok feleim szümtükkel: ja, a kazán üzemel, de ráfűtünk..a cserépkályha rásegít