Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Bőrkés bableves

2020.03.04. 07:00 Waka

A manapság a boltban kapható füstölt árunak ehetetlenül kemény a bőre. A vágóhídon csak forrázzák a sertést, az pedig nem elég ahhoz, hogy kellőképpen megpuhuljon. Ennek ellenére nem szoktam kidobni, mert az ételbe főzve ad egy kis füstölt ízt a fogásnak. A fagyasztóban egy műanyag dobozkában gyűjtöm a megfelelő alkalomra. Nemrég Kistesó beállított egy jókora zacskó fagyasztott füstölt bőrrel. Ő is gyűjtögette, de aztán úgy döntött, inkább nekem adja. A nálam összegyűjtöttel együtt már érdemes volt egy komplett fogáshoz felhasználni, nemcsak íz(f)okozónak. Mihez illik legjobban a füstölt íz? Savanyú káposztás vagy babos ételhez.
Végül ez utóbbi készült vele.

img_20200202_133809.jpg


Hozzávalók:
- 40-50 dkg füstölt bőrke
- 50 dkg szárazbab
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 kisebb karalábé
- 1 fél zellergumó
- fokhagyma
- babérlevél
- őrölt fekete bors
- pirospaprika
- 1 dl paradicsomlé
- 1 tojás
- liszt
- só

A bőrkét előző nap megfőztem. Rotyogott vagy három órát, de nem sok jele volt annak, hogy puhulni akarna.

img_20200131_195400.jpgimg_20200201_135454.jpgimg_20200201_174433.jpg

A babot is beáztattam előző nap.

img_20200202_084944.jpg

A vöröshagymát kevés zsíron megfuttattam. Mikor megpirult, megszórtam pirospaprikával és felöntöttem a paradicsomlével és a bőrkék főzőlevével.

img_20200202_085836.jpgimg_20200202_090010.jpg

Beleraktam a leszűrt babot, megsóztam, hozzáadtam a fűszereket és - egy gerezd kivételével - a lereszelt fokhagymát. Fedő alatt másfél órát főztem.

img_20200202_090201.jpg

Hozzáadtam a felaprított zöldségeket, és megint főztem egy órácskát.

img_20200202_100831.jpg

Időközben felcsíkoztam a bőrkét.

img_20200202_102545.jpg

A bab kezdett megpuhulni, beletettem a bőrkét, és belereszeltem a félretett fokhagymát.

img_20200202_102631.jpg

Csurgatott tésztát készítettem a tojásból. Azaz, hogy pontosítsak, egy tojásból, meg egynek a fehérjéből, mivel előző nap a sajtos sütéséből az valahogy megmaradt. Amikor minden puha volt, kanállal beleszaggattam a tésztát a levesbe.

img_20200202_110817.jpgimg_20200202_120841.jpg

Egyet rottyantottam rajta, és már kész is volt.

img_20200202_130919.jpg

Kivételesen fehér kenyeret ettem hozzá, mert addig szöszöltem, míg mindent elhordtak a kisboltból.

img_20200202_133743.jpg

Nem volt egy nagy szám, de ízletes, sűrű és kiadós lett. Vacsorára egy kanál tejföllel még tunningoltam rajta. A bőrke talán lehetett egy kicsit puhább, de azért nem volt vészesen rágós.

34 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma zeller bab sárgarépa babérlevél karalábé petrezselyemgyökér szalonna bőrke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5115500476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.04. 07:48:01

Ez egy ngyon egészséges, komplett étel. Van benne rost, van benne növényi és állati fehérje, van benne zsír, melyek nagyon fontosak az egészséges emésztés, és a szervezet egyéb ügyeihez. Megenném én is.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.04. 08:21:14

Jó ez! Én a bőrkéket a káposztás paszulyba főzöm, meg a töltött káposzta közé dobom. vagy pl, a kolbászos krumplilevesbe.. Nem főzöm külön, általában megpuhul.( de szeretjük úgy is, hogy ropogósra sütöm, és aztán ütök rá tojást)

jegeskaveee. 2020.03.04. 08:25:08

"felöntöttem a paradicsomlével és a bab főzőlevével."
A bőrke főzőleve volt inkább, ugye?

Jártam már én is így a szalonnabőrkével. Jó sokáig főztem, mégis kemény maradt.
Meg a zsírszalonnával is jártam így, legutóbb pár napja. A Tescóban vásároltam K**éta vákuumfóliázott kockázott zsírszalonnát, jó áron. Úgy raktam be a lábosba, hogy nem számít, a lényeg a zsír, de azért jó lenne egy kis finom alig égett töpörtyű. Nem lett finom, mert egyszerűen morzsáira esett szét, viszont jó rágós lett még így is. Az viszont igaz, hogy a zsírja nagyon finom lett.
Mi lehetett a gond, hogy "morzsálódott" a töpi?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.04. 08:46:22

@jegeskaveee.: Nem tudom biztosan, de tettél alá valamennyi vizet, amikor felraktad? Azt hiszem, hogy jótt tesz neki egy kis főzés a sütés előtt. Én legalábbis mindig főzöm pici vízzel a baromfihájat. Nagyon rég csináltam sertészsírt, ezért nem is emlékszem rá (évi fél kilót sem fogyasztunk belőle, pedig szeretem).

kobold63 2020.03.04. 10:09:22

Én nagyüzemben sütöm, mert itt sem töpörtő, sem zsír nem kapható. Nincs zírszalonna sem, amit kisütök, az a félig nagykereskedelmi hentestől, ahová a nagyobb, darabolt áru érkezik, ott előkészítik egyéni adagokba. Pl. egész, bőrös comb, tarja, csülök. Valószínüleg vendéglőknek is preperálnak, abból adódhat az un. nyesedék, féltenyérnyi darabok, pici hús rajtuk.
Ezt csak megmosom (kivételesen), bele az öntöttvas lábosba, sütő 225 C, lefedve kb. 2 óra. Figyelni kell, mert amint zsemle színű, ki kell emelni a sütőből, leszűrni, zsírt kinyomni krumplinyomóval(akkor törik), vagy csak jól fakanállal. A sült hús darabkáktól nagyon jó ízű lesz a töpi ia, meg a zsír is.

Mi is nagy becsben tartjuk a bőrőket, lecsó, káposzta, bab jó néven veszi a társaságot.

kobold63 2020.03.04. 10:09:28

Én nagyüzemben sütöm, mert itt sem töpörtő, sem zsír nem kapható. Nincs zírszalonna sem, amit kisütök, az a félig nagykereskedelmi hentestől, ahová a nagyobb, darabolt áru érkezik, ott előkészítik egyéni adagokba. Pl. egész, bőrös comb, tarja, csülök. Valószínüleg vendéglőknek is preperálnak, abból adódhat az un. nyesedék, féltenyérnyi darabok, pici hús rajtuk.
Ezt csak megmosom (kivételesen), bele az öntöttvas lábosba, sütő 225 C, lefedve kb. 2 óra. Figyelni kell, mert amint zsemle színű, ki kell emelni a sütőből, leszűrni, zsírt kinyomni krumplinyomóval(akkor törik), vagy csak jól fakanállal. A sült hús darabkáktól nagyon jó ízű lesz a töpi ia, meg a zsír is.

Mi is nagy becsben tartjuk a bőrőket, lecsó, káposzta, bab jó néven veszi a társaságot.

kobold63 2020.03.04. 10:11:25

elnézést az ismétlésért, "trigger happy" ujjam volt, megugrott.

jegeskaveee. 2020.03.04. 14:23:46

@Andrass9: Tettem alá, bőven. Már azt hittem, hogy sosem sül ki, mert olyan sokáig nem akart semmire menni, inkább főtt, mint sült. Tettem bele tejet is, megpirulni sem akart. Órák múlva, mire megpirult, addigra szétesett, de még akkor is rágós volt. A zsír viszont tényleg jóízű. :)

jegeskaveee. 2020.03.04. 14:26:12

@kobold63: Én is úgy számítottam, hogy mire zsemleszínű lesz, kiveszem, krumplinyomózom jó laposra. De nem sikerült a szétesés miatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.04. 18:15:54

@jegeskaveee.: Igazad van, javítom!
@Andrass9: Nálam múltkor konkrétan a zsírszalonna belseje volt szőrös, Fogalmam sincs, hogyan lehet, de mikor kockáztam, benne voltak a szőrszálak. Előtte alaposan lemostam kívülről.

giedi prime 2020.03.04. 22:26:38

Ezt a receptet a katonaságnál simán alkalmazták:-)

jegeskaveee. 2020.03.05. 01:55:57

@Waka: "zsírszalonna belseje volt szőrös"
Ez olyan, mint a Markos-Nádasban: ha ne adj Isten, parancs nélkül nőne befelé, akkor egyszerűen le kell rágni.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.05. 12:44:39

@Waka: Nem azzal a késsel borotválkoztál előtte? :)))

MadMary 2020.03.05. 14:13:27

Pont ma voltam egzotikus boltban, vettem egy kis black eyed peas-t, sötétbarna apró indiai csicseriborsót, meg lóbabot, valószínűleg a fekete szemű menyecskéből (babocskából) lesz valami hasonló, bár igen gyengén állunk füstölt húsból... gyorsan meg kell főzni ezeket a terményeket, közel a tavasz, nem fog már kelleni a meleg levesbe dugott sok finom kalória. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.05. 17:50:50

@MadMary: Azt még nem próbáltam, pedig sokan dicsérték ...
Lóbabot termesztettem, de nem nagyon voltunk oda tőle - meghagyom az angoloknak :)
Hol rejtegeted ezt a közeli tavaszt? Itt még nem látszik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.05. 19:14:24

@kobold63: Akkor átülök egy másik világba - ezt javasolja az eü miniszter is :(

jegeskaveee. 2020.03.05. 19:30:03

Ma voltam a Savoya Parki madarasteszkóban. Vettem féláron kockázott vörös tonhalat. Csináltam belőle haltöpörtyűt! Szerintetek jól tettem, ugyanis minden szakmaiságot nélkülöz, viszont jó ízű lett.:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.05. 20:21:07

@jegeskaveee.:

A szakmaiságnak se íze, se bűze, csak az étel ehető.:D

kobold63 2020.03.05. 20:33:12

@Andrass9:

Vezető politikusok mondtak és tettek sokkal ártóbbat a multban is.

kobold63 2020.03.05. 20:47:16

@MadMary:

Mivel errefelé más népek is élnek, sokféle hüvelyes kapható és kóstolható. A fekete babot utazás közben próbáltam ki, aztán itthon is időnként. Azon is sokat dobott a börke meg cumin(római kömény).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.05. 20:52:30

@kobold63: Ez nem jogosítja fel a mostaniakat, hogy ártsanak, valamint senkit, hogy felmentsék öket a bűneik alól!

kobold63 2020.03.05. 21:07:54

@Andrass9: De felmentették, ops! nem is vádolták meg őket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.05. 21:37:54

@giedi prime: Bizonyára volt ilyen, én mást tapasztaltam (88-90). Nyilván ezt a helyőrség válogatta. Az elején mifelénk is cudar volt a helyzet, de kisvártatva ez nagyot változott. Három konyha működött, az egyik a laktanyában - ezt a kaját ette helyben vagy kiszállítva az összes sorkatona -, kettő meg a hivatásosok számára a másik laktanyában meg a nagy parancsnokságon. Aztán összevonták a két laktanyai konyhát, innentől volt főzni tudó és akaró ember a konyhán, aki felelős volt a felhasznált alapanyagért, a kiadott ételért. Az a sorkatona, aki meg éppen a nagy parancsnokságon szolgált aznap, onnan kapta a kaját. Volt persze így is umbulda - főleg a laktanyában - de az étel nagyságrendekkel lett jobb.
@jegeskaveee.: @Andrass9: Komolyan. Megmostam, leszárogattam, felkockáztam, öntöttem alá egy kis vizet, feltettem főni. Ahogy kavartam, másfél-két centis szőrszálak jöttek elő a kockák közül. Kiszedegettem, az elején még könnyű volt, aztán már hagytam a fenébe. Szerencsére csak 70 deka, a kolbászból kimaradt szalonna volt.
@MadMary: Az András hiányolta tavasz itt már rendesen kopogtat, vasárnap ki kell mennem a Hegyre metszeni, mert lassan kirügyezik minden.
Ha jó ízű az a töpörtyű, akkor szakmailag is rendben van. :)

élhetetlen 2020.03.05. 22:59:32

@Waka: Nekem van még egy évre való egy napos füstölésű bőrkéböl, (több nem lesz), de kaptam hozzá kezelési útmutatót is. Ha úgy gondolom, hogy nem fog megfőni, mire a kaja, akkor a bőrkét át kell sütni zsiradékon, és úgy tenni a főzendő kajába, és meg fog puhulni. Nem kell előtte három órát főzni. Ez működik, sokszor csináltam.

jegeskaveee. 2020.03.05. 23:38:54

@látjátok feleim szümtükkel: Ez meg ronda, de finom.
Pedig nem is magamnak csináltam, hanem a fiamat szerettem volna meglepni vele, Mit mondjak, nem sikerült, nem ízlett neki, pedig a halat is hallal esz, kicsi kora óta.

jegeskaveee. 2020.03.05. 23:45:42

@Waka: Akkor nem ferdülhetett az elő, hogy valami préselt csoda volt? Arra gondolok, hogy gyárilag nyomorították össze úgy, hogy még te se vetted észre?

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.06. 11:49:13

@jegeskaveee.:

Tudod, hogy az ízlések eltérőek, és zömében nem az étel kinézete okán.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.06. 11:50:00

Mondjuk ez után a leves után elmenne egy jó kis ízes fánk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.06. 12:31:41

@látjátok feleim szümtükkel: A gond az, hogy én is bablevessel párosítottam - nincs szívem Waka posztját űberelni ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.07. 19:52:46

@élhetetlen: Köszönöm a tippet, megpróbálom.
@jegeskaveee.: Most, hogy így mondod, van benne valami, tényleg olyan érdekesen vált szét, ahogy kockáztam.