A manapság a boltban kapható füstölt árunak ehetetlenül kemény a bőre. A vágóhídon csak forrázzák a sertést, az pedig nem elég ahhoz, hogy kellőképpen megpuhuljon. Ennek ellenére nem szoktam kidobni, mert az ételbe főzve ad egy kis füstölt ízt a fogásnak. A fagyasztóban egy műanyag dobozkában gyűjtöm a megfelelő alkalomra. Nemrég Kistesó beállított egy jókora zacskó fagyasztott füstölt bőrrel. Ő is gyűjtögette, de aztán úgy döntött, inkább nekem adja. A nálam összegyűjtöttel együtt már érdemes volt egy komplett fogáshoz felhasználni, nemcsak íz(f)okozónak. Mihez illik legjobban a füstölt íz? Savanyú káposztás vagy babos ételhez.
Végül ez utóbbi készült vele.
Hozzávalók:
- 40-50 dkg füstölt bőrke
- 50 dkg szárazbab
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 kisebb karalábé
- 1 fél zellergumó
- fokhagyma
- babérlevél
- őrölt fekete bors
- pirospaprika
- 1 dl paradicsomlé
- 1 tojás
- liszt
- só
A bőrkét előző nap megfőztem. Rotyogott vagy három órát, de nem sok jele volt annak, hogy puhulni akarna.
A babot is beáztattam előző nap.
A vöröshagymát kevés zsíron megfuttattam. Mikor megpirult, megszórtam pirospaprikával és felöntöttem a paradicsomlével és a bőrkék főzőlevével.
Beleraktam a leszűrt babot, megsóztam, hozzáadtam a fűszereket és - egy gerezd kivételével - a lereszelt fokhagymát. Fedő alatt másfél órát főztem.
Hozzáadtam a felaprított zöldségeket, és megint főztem egy órácskát.
Időközben felcsíkoztam a bőrkét.
A bab kezdett megpuhulni, beletettem a bőrkét, és belereszeltem a félretett fokhagymát.
Csurgatott tésztát készítettem a tojásból. Azaz, hogy pontosítsak, egy tojásból, meg egynek a fehérjéből, mivel előző nap a sajtos sütéséből az valahogy megmaradt. Amikor minden puha volt, kanállal beleszaggattam a tésztát a levesbe.
Egyet rottyantottam rajta, és már kész is volt.
Kivételesen fehér kenyeret ettem hozzá, mert addig szöszöltem, míg mindent elhordtak a kisboltból.
Nem volt egy nagy szám, de ízletes, sűrű és kiadós lett. Vacsorára egy kanál tejföllel még tunningoltam rajta. A bőrke talán lehetett egy kicsit puhább, de azért nem volt vészesen rágós.