Nagyon nem szerettem a csirkemellet. Száraz, íztelen, gyakorlatilag csak valami fehérjeforrásnak tekintettem.
Mindaddig, míg a kicsilyánynak el nem kellett készítenem nagy mennyiségben, mert éppen semmi mást nem tudott megemészteni, viszont fehérje kell.
Ekkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha ezt a darab fehér húst valami igazán ízes pácba helyezném? Akkor még akár meg is lehet főzni.
Szerencsémre a veteményes igencsak gazdagon ellát fűszerekkel is, igy összeállítottam egy pácot:
- 1,5 liter víz
- 9 dkg só (nem tévedés!)
- 1 tk szemesbors
- 6 kisebb rozmaring ág
- 3 kicsi zsálya ág
- 6 nagyobb kakukkfü ág
- 1 kg csirkemellfilé
A fűszereket, vizet és a sót a 2,5 literes kis tottyos lábasomba tettem. Felforraltam, majd fedő alatt a legkisebb lángon hagytam gyöngyözni másfél órán át. Ezután hideg vízbe merítve lehűtöttem. Így lett egy fűszeres páclevem, ami 6%-os sóoldat is egyben.
A csirkemelleket kettőbe szeltem, mert a kicsilyány azért inkább szárazra szereti sütni a húst.
A szeleteket elsűlyesztettem a páclében egymás után. Igyekeztem egy-egy ágat közéjük tenni, hogy mindenhova bejusson a lé. Ezt befedve a hűtőbe tettem 36 órára. Megromlástól nem kell félni, mert 4C fokon 6% sóoldatban semmilyen baktérium nem képes szaporodni :)
A másfél nap elteltével kiemeltem a szeleteket, amiről a nagyja fűszert leszedtem, majd papírtörlővel leszárítottam.
Kettesével összefogva vákuumzacskóba csomagoltam (nyitókép), majd ment a csodahüttőbe megfagyni. Őhozzá már fagyott állapotban kerül, ahogy igényli ...
Ez a fajta pácolás egyben az ízeket is beviszi a húsba és kellemesen sós is lesz. Serpenyőben sütve 3-3 perc oldalanként remek szaftos húst eredményez. Azóta már többször alkalmaztam ezt a módszert egész csirke pácolására is nagy sikerrel, ott már csak a bőr alá kell egy kis puha vajat bekenni egyben sütés előtt.