Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

2020 első kocsonyája

2020.02.24. 07:00 Andrass9

Már Újév napja óta nyaggatom a feleségem, hogy kocsonyát kéne enni, de ellenállt a csábításnak. Azután peche volt, mert lementem kenyérért a helyi négybetűsbe.

33.jpg

Ott persze szembe mosolygott egy kis 1,5 kg-os kocsonyacsomag, ami nagyon megtetszett. El is jött velem haza a kosárban.

Odakinn -3C van, ideális hőmérséklet kocsonyafőzéshez - hamar kifagy a lé. Gyorsan előszedtem a hozzávalókat:

  • 1,5 kg kocsonyacsomag
  • 2 fej vereshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kis sárgarépa
  • 1 kis gyökér (igen, én kevés zöldséget is teszek bele)
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 3 szem szegfübors
  • kis körömnyi szerecsendióvirág
  • 9 szem feketebors
  • 4 ek só

10.jpg

Előszöris megpucoltam a zöldségeket, teatojásba tettem fűszereket. A fokhagymánál egyáltalán nem zavart, hogy már csírázik (a maradék tavalyi vetőfokhagymák indultak meg, azt kell megenni).

11.jpg

Ezután jött a kocsonyacsomag. Direkt készítettem egy portréfotót nektek róla: ez a TÖKÉLETES csomag! Rendesen megpörzsölt bőrök, semmi szőr sehol. Van benne két húsos csánk is, és a motorosdzsekire elegendő bőr. Sajnos farok ritkán van a csomagban, fül meg sohasincs.

12.jpg

A bőrt kisebb - kezelhetőbb - darabokra vágtam, míg ellenőriztem a körmöket és a csánkokat a forrasztólámpával. Ezután a 9 literesben 3 liter vizet forraltam, amiben megrottyantottam minden húsos-bőrös belevalót. Ennek az az előnye, hogy ha van még bújkáló szőr, az ilyenkor kiáll, és észrevehetem, valamint megfőzi annyira a fehérjéket, hogy nem fognak habozni a vízen. A bőrök kiállták a forraláspróbát, kimostam hát a fazekat, leöblítettem a dolgokat és 5 liter hideg vízbe beletettem az összes izesítőanyagot.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Elmerült benne a lemosott kocsonyahús is, amit lassan felforraltam. Egy kicsit azért még habzott, de a zsírleszedő szűrőkanalam azzal is elbánt. Aztán keveseltem a borsot, tettem még 20 szemet az indiai borsomból: kiváncsi vagyok eltér-e az íze a normál hazaitól. Egész pici lángon mocorgott ezután. Négy óra múltán kóstoltam ismét, és még ment bele só (sok). Nincs szomorúbb dolog egy sótlan kocsonyánál. Azért menet közben (Váncsától tanulva) időnkét beledobtam egy-egy girizd fokhagymát. Aztán elmentem aludni - ellesz ez magában is.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Hajnalban valamikor felébredtem, és elzártam a lángot alatta. Reggel már langyos volt annyira, hogy kézzel ki tudtam csontozni a körmöket (ilyenkor persze leszopogatom a csontokat). Elosztottam a csánkból a húst 2 tál között (feleségem csak levet és pici húst és sárgarépát kér az ő táljaiba).

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Így azután lett 3 tál nekem a három körömmel, két húsos-leves tál a feleségemnek. Ezeket lével csak annyira töltöttem, hogy leragasszák darabokat a doboz aljára. Mentek is a teraszra a hidegbe rács alá (el ne lopja már valami macska nekem). Fél óra múlva megszilárdult mind, elkezdhettem feltölteni a maradék lével, így nem úszik fel a hús, hogy megszáradna a levegőn, ahol kilóg. Feleségem jól járt, neki lett még egy tiszta lé adag is :)

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Csak addig vártunk, míg megköt az újabb lé is, és máris belefogtunk. Még állhatott volna a hidegben, túl puha volt, de azért megettem így is.

28.jpg

Aztán másnapra már becsületes állapotba került. A dobozból kiborítva sem nyomódott össze.

30.jpg 31.jpg

Én citrommal és őrölt borssal szeretem:

32.jpg

A sózás remekül sikerült. Az a tapasztalatom, hogy akkor lesz jó hidegen, ha melegen már nagyon túlsózottnak érzem. Az indiai borsomat meg érdemes volt a kocsonyába beletenni, enyhe borsos csípést adott a lének, amit nagyon szeretek.

Három napig tartott a 6 doboz kocsonya - minden napra 1-1 kettőnknek. Most, hogy lektorálom, már megettük az év második kocsonyáját is, ami pont ilyen szép volt, és a szomszédok is lelkesen ették egy kis bor mellett ecetes lilahagymával (azért abban több hús volt).

37 komment

Címkék: hagyma fokhagyma bors gyömbér sárgarépa lilahagyma gyökér kocsonyahús szerecsendióvirág Váncsa szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8315416430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.24. 09:59:18

A kis csalás a dologban, hogy ez a kocsonya már több, mint egy hónapja készült...

jegeskaveee. 2020.02.24. 11:16:17

András, hol a kommented? A kocsonyát megettem volna, de a hozzászólást becsszó nem én faltam fel... :)

kobold63 2020.02.24. 12:43:24

@Andrass9: Feleségeddel értek egyet, én is főleg a lét szeretem. A többi túl disznóízű számomra. Pedig csuda jól néz ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.24. 13:20:13

@kobold63: Nincs is azzal semmi gond: kinek a pap, kinek a papné. Ebből nem fogok kabinetkérdést csinálni. Semmivel sem több munka különválasztani az ő adagját, mint csak belemerni a tálakba, dobozokba.
Ami a disznóizt illeti, én pl. a karajjal nem vagyok igazán jóban. Még bundázva csak-csak, de másképp nekem is túl disznóíze van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.24. 20:03:52

Kocsonyában mindenevő vagyok. Sőt! A szálkás húst nem is kívánom bele. Bőrke, köröm, fej (leginkább!). Jöhet bármi, ami bőrös, inas, cupákos. Ha füstös kerül bele, az leginkább csülök. Mondjuk, januárban sikerült túlzásba vinni, egy darabig biztosan nem vetemedem ilyesmire.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.24. 20:06:48

@Waka: Mi most fejeztük be a második adagot :) Mondjuk nem is vittük túlzásba, hisz az alapanyag több mint fele csak csont ...

MadMary 2020.02.25. 19:14:41

Óóóó, a kocsonya... zöldségfélékkel főzöm, sok hagyma, fokhagyma, kerül bele sárgarépa, petrezselyemgyökér és egy darabka zeller is, feketebors, só... a hús pedig vegyes, malacköröm, malacfül, malacfarok, csináltam már malacfejből is (yay Waka), de adok hozzá valamennyi színhúst (jellegzetesen darabka combot) is. Sok-sok rezegő, emellett ügyelek arra, hogy a cupákos illetve színhús részek egyenlőek legyenek (nálunk nincsen csak-csak irányzat), viszont szigorú szabály a zsírtalanítás. Na tessék, megint megindult az emésztőnedv-elválasztásom. :-D :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.25. 19:44:14

@MadMary: Még az ünnepek előtt végigjártam a húsboltokat az alapanyagért. A fül és a farok vérlázító áron volt. Vettem, mert kellett bele, meg ugye, egyszer van Karácsony, de 1200 HUF kilónként már rablás. A zsírtalanítás nálam szalvétával megyen, a még forró lé tetejéről több menetben leitatom a zsírt. Az irizáló felszínig lejön vele.

MadMary 2020.02.25. 20:01:14

@Waka: Fület, farkat és fejet a szívemnek és pénztárcámnak kedves "pici" húsboltban veszek, az Int... ilyen biológiailag veszélyes cuccokat nem árusít. Bevallom, nem emlékszem, mennyibe kerültek a biohazard disznóalkatrészek, de azt hiszem, nem fizethettem felháborító összegeket, biztosan nem lépte át a kilónkénti lélektani ezer HUF-os határt az ár. Zsírtalanítani legtökéletesebben a lé megszilárdulása után lehet, amikor a rezegő kocsonyalé tetején üldögélnek a zsírpamacsok. Próbálkoztam a szalvétás módszerrel is (mondhatni bedőltem Ínyesmesternek és a többi profi szakácsnak), elvesztegettem egy hatalmas zacskónyi szalvétát, és a zsírcseppecskék MÉGIS ott úszkáltak a lé tetején. :-(( Azóta visszatértem anyukám módszeréhez: kocsonya megfőz - hús kiszed - hús csonttalanít, tányérokba lerak - lé lehűt - lé tetejéről megszilárdult zsír lekanalaz - lé újból megmelegít - húsra leszűr - vár - ESZIK. :-D

kobold63 2020.02.25. 20:41:30

@Waka:
Évekkel ezelött még a város központjában lévő kinai negyedbe kellett menni ilyesmiért, aztán lassan, ahogy a népesség nőtt és különösen az ázsiai izlés felé tolódott, megjelent másutt is, henteseknél is. Farkat ugyan még nem láttam, de sok fület, orrot, sőt malacfejet is. Ez csábít most, valamelyik régebbi postodból merítek majd ötletet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.25. 22:00:55

@MadMary: Valahogy nekem másképp dolgozik a zsírtalanítás. Először is vettem kinn egy fura szűrőkanalat, ami képes leszedni a zsírt a lé tetejéről! De azért az sem tökéletes, ezért a legvégén - amikor már csak pici cseppecskék vannak a lé tetején, elhasználok 4 azaz négy lapnyi papírtörölközőt, amit egyesével lágyan ráfektetek a lére, majd gyorsan leemelem róla és megy a kukába. Tényleg működik!!! Már kristálytiszta kocsonyalét is képes vagyok így csinálni :)

jegeskaveee. 2020.02.25. 22:12:52

@MadMary: Így zsírtalanítom a kocsonyát én is.:)

MadMary 2020.02.25. 22:12:54

@Andrass9: Mintha láttam volna ilyen szűrőkanál/tölcsérszerűséget külföldi webshopban, asziszem azon az elven működik, hogy a zsír könnyebb a víznél... de akkor már túl voltam számos módszertani és webshopos csalódáson, tán emiatt is tértem vissza az ősi családi módszerhez.

jegeskaveee. 2020.02.25. 22:13:26

@MadMary: Két másodperccel nyertél!:)))

Kumari aki Nilüfer 2020.02.26. 06:48:36

Én orvosi gézen szűröm a levet, és zsírtalan.Több rétegben, egy nagy szűrőbe fektetve, kiváló

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.26. 09:50:20

@Kumari aki Nilüfer:

tÉn sok módszert kipróbálzam, de a legjobb, ha kihűtöm a kocsonyát, majd a hideg zsírt maradéktaanul le lehet szedni a tetejéről, újra melegítve pedig zsírmentesen szétosztható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.26. 15:49:42

@MadMary: A szűrőkanál általánosságban fantasztikus! Valami olyan elven működik, hogy a zsír víztaszító, ezért rajta marad, míg a víz kifolyik. Van olyanom is, ami viszont tökéletesen működik: 1 literes műanyag edény, aminek a fenekén van egy lyuk, aminek a nyitását a foggantyúról tudod szabályozni. Addig engeded le a lét, amíg majdnem eléri a zsírréteg is a lukat. Akkor elzárod. Mehet bele a következő adag, és a végére ebben a kancsóban gyülekszik fel az összes zsír.
A papírtörölközős módszer is bevált a vékony zsírréteg leszedésére.
@látjátok feleim szümtükkel: viszont nem járható út, mert legfeljebb neked van annyi időd, hogy kivárd, amíg lehül, majd újramelegítsd anélkül, hogy a párod ott ugrálna melletted, hogy ő most és azonnal enni akarja ...
A hűtéses módszer egy villával a sima húslevesnél szuper!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.26. 15:51:25

@Kumari aki Nilüfer: És utána kimosod a gézt, vagy eldobod? Egyáltalán: hogy tudja a géz a zsírt leszűrni? Beissza? Nem hiszem, mert az elsősorban a vizet issza fel, és a zsír már nem jut hozzá :)

Kumari aki Nilüfer 2020.02.26. 17:05:56

@Andrass9: A gézt kidobom, nyilván, és nem tudom, hogy csinálja, de megfogja a zsírt.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.26. 17:08:53

@látjátok feleim szümtükkel: Mikor gyerek voltam, és hűtőnk se volt-bár hideg telek voltak, és csak télen főztünk kocsonyát- DIREKT rajta hagyták a népek a zsírt, vastagon. Légmentesen elzárta, tovább bírta( sok kocsonya lett, disznóvágáskor pl, a gömböcbe való leve is, ha jól emlékszem)Evés előtt kanállal lekapargattuk.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.26. 18:16:43

@Kumari aki Nilüfer: Már azért is érdemes rajthagyni, mert a bőrös részek hajlamosak felúszni, és zsírtakaró nélkül kiszáradnak. Én pont emiatt öntöm fel két részletben, akkor nem úszik fel :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.26. 21:40:14

@Kumari aki Nilüfer:

Ezt a zsírt egyébként megettük kenyérre kenve. Jó ízű zsiroskenyér volt.

kobold63 2020.02.27. 00:03:04

@Andrass9: Most már tavaszodik, minden nyílik, virágzik a kertben, nincs kedvem kocsonyát főzni, de ha legközelebb csinálok, így fogom. Persze itt ilyen csomag nincs, de külön-külön mindent meg lehet venni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.27. 08:24:29

@kobold63: itt is virágzik minden, ma indul a gyümölcsfametszés!

MadMary 2020.02.27. 12:58:24

@Andrass9: A szűrőkanál érdekes, habszedő kanálként ismerős (bár sose vettem). Nemigen tudom elképzelni, hogy tudja elválasztani a folyékony zsírt a folyékony többitől, de ha azt mondod, hogy működik, akkor működik. :-) Valami olyasmit ír az ismertetőjük, hogy más habszedő kanálhoz képest ez valamilyen különleges bevonattal van bevonva. A szeparáló kancsót ismerem, egyszer majdnem rendeltem egy webboltból, aztán belegondoltam, hány alkalommal zsírtalanítok bármilyen levest... az évi két-három kocsonyázást csak megoldom valahogy a már írt módszerrel, egyébként pedig igen takarékosan bánok mindenféle zsiradékkal. :-)

MadMary 2020.02.27. 13:05:12

@Kumari aki Nilüfer: A zsírban eltett hús elképesztő hosszú ideig eláll, a dédi csinált tél elején zsírban eltett sült oldalast még gyerekkoromban, a kék zsírosbödön elüldögélt a jó hideg kamrában, szép lassan fogyogatott a tartalma a tél során, tavaszra ki is ürült a bödön. Kocsonyából viszont nem főzök annyit (és olyan zsírosat), hogy összefüggő vastag szigetelőréteget képezhessen a zsír a tál tetején - ha ilyen volna, én is csak evés előtt kapirgálnám. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.27. 13:38:24

@MadMary: Nekem a húslevest (a feleségem válogatóssága) és az alapleveket (a lefagyasztás miatt) kell zsírtalanítanom. Az utóbbiakat a kancsóval csinálom, a levesen azért maradhat pár pirinyó csepp, azért nem kapok ki :))

Kumari aki Nilüfer 2020.02.27. 16:17:47

@MadMary: Igen! Fiatal házasokként a szülőktől a disznóvágás után a kisbödönben így kaptuk az oldalast és a karajt:)És a kocsonyát én sem úgy főzöm, mert pár napra való készül,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.27. 17:30:54

@Kumari aki Nilüfer: Mi nem kaptunk, lévén értelmiségi szülők. Viszont kaptunk kis bödönt (3 liter), amibe én rendszeresen lesütöttem a zsírt (az elején még azt a bolti papírosat, de később kaptam a boltban zsírszalonnát). Aztán a zsírban való eltevést is megtanultam: nekem elsősorban kacsacombok fulladtak bele a zsírjukba, később néha karaj is. Emlékszem, a blog indulása körül Medvedoki nagyon lebeszélt a zsírban letett húsokról, de ebben nem hallgattam rá - sok minden másban igen!

kobold63 2020.02.27. 18:02:35

@Andrass9: Irónikus, de zsírszalonnát először Kanadában sütöttem, mert itt nincs zsír az üzletekben. Most már, 35 év után találtam boltokat, ahol van kacsazsír arany áron. De megoldom a szükségletet. Főleg a töpörtő miatt csinálom, üvegszámra áll a melléktermék, ragyogó, finom zsír a fagyasztóban. Amikor sütök kenyeret, akkor csábulok el, jalapenoval megkoronázva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.27. 18:48:17

@kobold63: Nekünk sikerült megtalálni a boltokban a zsírt :)

kobold63 2020.02.27. 19:01:38

@Andrass9: Nekünk is, de emberi fogyasztásra alkalmatlannak találtatott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.27. 19:29:17

@kobold63: Nem panaszkodtunk, de amúgyis nagyon kevés zsírt ettünk.

kobold63 2020.02.27. 20:51:48

@Andrass9: Mi is. Rászoktam a franciássan, vajon párolt vagy sütött dolgokra.