Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csirkecomb és krumpli

2020.02.21. 07:00 Waka

A múltkori csirkeszárnyas próbálkozás, nem sikerült túl fényesen. Nem mondom, hogy rossz volt, de lehetett volna jobb is. A sajt nem olvadt el, és akadt, aki szerint a csirke bőre nem pirult meg eléggé. Kaptam viszont tanácsot a sajt kapcsán. Rögvest be is indult a vezérhangya, hogyan lehetne megfelelni az olvasók kényes, de kifinomult ízlésének. Mindezt úgy, hogy azért ebéd is legyen belőle, mert az sem utolsó szempont, ha már főz az ember gyereke.
Vettem legott (pénteken hazafelé) füstölt sajt. Sajnos az udvari szállítóm csak két hét múlva ígérte a szokásos fajtát, - ami, mint kiderült, tehéntejből készült - így kénytelen voltam boltban beszerezni. A készítmény Hajdú óarany füstölt sajt névre hallgatott. A gyorsteszt hamar kimutatta, hogy ez bizony kissé sós, és az olvadós fajtából való, de emiatt csak nem rúgom fel a koncepciót. Pénteken, még suli előtt benéztem a vásárcsarnokba. 2600 forintért olyan háztáji kolozsvári szalonnát adtak, hogy megszólal. A közeli boltokban 3500-5000 között van a gyenge utánzat. Egy jókora darabot nyomban vettem.
Szóval, egy életem, egy halálom, belevágtam.

img_20200216_110839.jpg

Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 20 dkg füstölt sajt
- 330 g 20 %-os tejföl
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 fej fehér hagyma
- 1 evőkanál zsír

A körethez:
- krumpli
- zsír
- hagyma

img_20200215_140638.jpg

Elsőként besóztam a combok bőrrel nem fedett részét, majd félretettem.

img_20200215_140858.jpg

A szalonnát vékony csíkokra vágtam.

img_20200215_141624.jpg

Egy tálba kanalaztam a tejfölt, hozzáadtam a szalonnát, és belereszeltem a sajtot. Az egészet alaposan összekevertem.

img_20200215_141938.jpgimg_20200215_142439.jpg

A combok bőrét felfejtettem, és bő két kanál kencét alátettem. A széleket hústűvel tűztem össze, remélve, hogy nagyon nem folyik ki a töltelék sülés közben. A tölteléknek nagyjából a háromnegyede megmaradt, de volt egy ötletem, mire fogom felhasználni.

img_20200215_143633.jpg

Egy tepsi alján elkentem egy evőkanál sertészsírt, majd megágyaztam a húsnak a laskára vágott hagymával.

img_20200215_143641.jpg

A hagymára igazgattam a combokat, a tepsit lefedtem alufóliával, és hármas fokozaton bő egy órát sütöttem.

img_20200215_144239.jpg

Míg a hús sült, megpucoltam két kiló krumplit, és sós vízben puhára főztem.

img_20200216_073824.jpg

Az étel szépen készült, nekem meg megint járni kezdett az agyam. Az a hagyma, ami a hús alatt van, bizony kevés lesz. Gondoltam egy merészet, felszeltem még egy fej hagymát, és az előző estéről maradt kolbászzsírban megdinszteltem. Mikor feltettem, egyből meg is sóztam a hagymát, had essen össze minél hamarabb.

img_20200216_090243.jpg

Az üveges hagymát összeforgattam a megfőtt krumplival. Kicsit összetört ugyan a krumpli, de nagyobb baja nem esett.

img_20200216_090435.jpgimg_20200216_090512.jpg

Közben a hús is megpuhult, levettem róla a fóliát. Csodával határos módon alig folyt ki a töltelékből, az is megszilárdult. Visszatettem a tepsit a sütőbe, feljebb csavartam a gázt, és ropogósra pirítottam. (Nem a tepsit.)

img_20200216_084004.jpgimg_20200216_091455.jpg

A megsült combokat egy tányérra szedtem, és a visszamaradt szafton elegyengettem a hagymával összeforgatott krumplit. A tetejére pötyögtettem a kissé besűrűsödött kence maradékát, és a sütőbe visszatéve egy órán át pirítottam.

img_20200216_093225.jpgimg_20200216_101745.jpgimg_20200216_101758.jpgimg_20200216_110819.jpg

Valami mennyeit sikerült ismét összehozni. A töltelékből a füstölt íz és a só átszivárgott a húsba, ami szaftos és puha lett. A krumpliról nem is beszélek, simán megállta volna a helyét magában is. A kence pedig remekül beválna akár pirítósra vagy melegszendvicsre kenve.

47 komment

Címkék: tejföl csirkecomb füstölt sajt kolozsvári szalonna fehérhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9015482078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.21. 09:27:45

Csucsu! Mondaná Süllőcske. Nagyon szép lett, és bizony megenném most reggelire is.
Azért ebből kiderült, hogy tud az a sütő rendesen pirítani is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.21. 09:29:37

Az a szalonna meg nagyon szép ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.21. 10:10:31

Szerintem is csucsu.

Waka felnőttél, és már nem is eccerű 'háziasszony" vagy, hanem igazi séf. A tálalást azonban még tanulni kell.:D

jegeskaveee. 2020.02.21. 11:06:51

Ez egy nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni a jövő héten. Tényleg nagyon finom lehetett, a köret különösen.
A levendulás asztalterítő viszont hiányzik.:)

Kumari aki Nilüfer 2020.02.21. 11:08:11

Szó volt a a kacsasültről. kaptam egy szép zsenge pecsenyekacsát, felhívtam anyukámat. Instrukciók? daraboljam fel a kacsát, só., bors, majoranna, és egy kevés víz hozzáadásával lassan, egy lábasba, lefedve kezdjem párolni,. MIkor kiengedi a zsírját, akkor vágjak közé jelképesen( egy másfél kilós kacsához fél fej, és fél gerezd) hagymát, fokhagymát szálasra. Aztán türelmesen, fedő alatt hagyjam, míg puhul, ás lassan zsirjára sül, jelentem, már pirul, és OLYAN.Lehetne sütőben is..már ott is próbáltam, de ott nem OLYAN:)

Kumari aki Nilüfer 2020.02.21. 11:15:39

@jegeskaveee.: Hogy miért enném? Mert jó kis étel lehet, dacára annak, hogy laktózérzékeny vagyok,vállalnám a kellemetlen utóhatást.

kobold63 2020.02.21. 11:21:13

@Kumari aki Nilüfer:
Köszönjük a receptet, anyukádnak is. Legközelebbi kacsánál kipróbálom.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.21. 11:26:17

@Kumari aki Nilüfer:

Pedig ott is olyan, csak egyszerre kell berakni mindent a tepsibe, hagymát negyedbe vágva, vagy apróból héjasan többet tenni, fokhagymás szintén héjasan. Én csak friss zöldfűszert rakok mellé amikor van, egyébként csak sózom a húst. Fólia ala viszonylag alacsonyabb hőmérsékleten párolni ( ezért csipet víz is megy a hús alá ), majd a fólit levéve szép pirosra sütni. Mindezt nem szabad nagy hővel csináni, mert akkor kívül megsül, de belül kemény marad a hús. 20 éves gáztűzhely 5-6 fokozatán. Így nem kell állandóan nézni, nehogy leragadjon, mert lábosban bizony ez előferdülhet.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.21. 11:27:38

@jegeskaveee.:

Levendulás asztalterítő nélkül nem is igazi.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.21. 11:29:19

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, én értem..de hidd el, mégis más az íze lábasban.És igen, itt-ott picit lekap, lehet, pont attól OLYAN :DDDD

Kumari aki Nilüfer 2020.02.21. 11:33:03

@kobold63: Szívesen. Nagyon ráéheztem, majorannás rizssel és szilvakompóttal...(mondjuk almakompótót főztem, de a szépember elmegy a boltba, hogy autentikus legyen a dolog, és hoz szilvát),És ha már nosztalgia, kakasleves.....cérnametélttel!(Igazából anyukám-féle zabszem kéne, de olyat kizárólag ő tud, és most éppen nincs)

kobold63 2020.02.21. 11:48:36

@Kumari aki Nilüfer:
Két hete volt kacsasütés, ecetes szilvával, birsalmával a hasában. Nálunk dukál hozzá az édeskrumpli is a tört krumpli mellé. piroskáposzta, uborka saláta, áfonya szósz.

MadMary 2020.02.21. 13:22:19

@Kumari aki Nilüfer: Én is szeretném nagyon megköszönni a receptet! Ami számomra a legérdekesebb, az az, hogy a hozzávalók ugyanazok, mint amit én is szoktam a kacsasütésnél alkalmazni, de a módszer teljesen más. Elmentem a leírást, és ha legközelebb kacsázunk, kipróbálom!

jegeskaveee. 2020.02.21. 13:22:35

@Kumari aki Nilüfer: Mondjuk azt most már nem értem, hogy miért kérdeztem..., bocs:)))

MadMary 2020.02.21. 13:29:00

...és hogy a posztbéli madárhoz is hozzászóljak, a recept olvastán egyszerre kezdett el csorogni a nyálam, valamint testszerte nőni-dagadni a zsírszövetem. Nagyon-nagyon finom lehetett, azzal pedig én is egyetértek, hogy a krumpli önmagában is megállja a helyét! Rajongok a zöldséges krumpliért, a sajtos-szalonnás öntet pedig éteri magasságokba emelhette az étket... csirkecomb nélkül, tükörtojással a tetején is azonnal rávetném magam egy tányérnyira. :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.22. 12:24:40

Köszönök szépen!
Tegnap céges muri volt, kicsit elfáradt a gyönge testem.
@Andrass9: Ha akar.
@látjátok feleim szümtükkel: Jólvanazúgy. :)
@jegeskaveee.: A levendulás már eléggé elvásott. Ez a mostani pöttyös jópofa, de nagyon kopik, ha letörlöm, megfogja a viledát. Most egy olívabogyósat néztem ki helyette.
@MadMary: Épp egy tükörtojásos verzióra gondoltam én is. Böjtre jó lesz, csak tudnám, mivel helyettesítsem a szalonnát.

MadMary 2020.02.22. 15:25:57

@Waka: Beurre noisette? Amikor András ghít készít, a diós-mogyorós ízűre sült tejfehérjét leszűri, a francia "mogyoróízű vaj" meg pont megtartja. Bár nem tökéletes szalonnapótlék, szerintem dobna a krumplicskán... mikor én csinálok ghít, a megpirult fehérjedarabkákat kenyérre teszem és boldogan befalom, tényleg mogyoróra-dióra hajaz az íz.
Idebiggyesztek egy linket is, nem mintha nem tudnád, miről beszélek. :-)
www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_brown_butter/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.22. 21:53:07

@MadMary: Azt a sült tejfehérjét én is megeszem, mert imádom :) Csináltam barna vajat is, de az nem áll el olyan sokáig - tán, mert benne van a sült fehérje?

MadMary 2020.02.22. 22:04:44

@Andrass9: Pontosan! :-) A ghí azért időtálló, mert kisütjük belőle a romlandóbb fehérjét, és megmarad a lassabban oxidálódó zsiradék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.23. 09:38:51

@MadMary: A mogyoróízért pedig a karamellizált laktóz felel :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.23. 15:19:23

@MadMary: Majd kunyerálok Andrástól.
Megvolt az első idei kerti hétvége. Tegnap a szomszéddal közösen hoztunk egy kocsi földet Herendről. A magas ágyást töltjük fel vele. A tetthelyen fel kellett lapátolni, itthon meg le. Ő tegnap elhordta, ami kellett neki, a maradékot ma talicskáztam be. Ha már ott voltam, elültettem a hagymát, 70 makói, 75 Sturon, meg 98 fehér hagyma. Maradt még őszről egy kis ásnivaló, abból is felszurkáltam valamennyit. Most test szerte fájok. Holnap lesz az igazi, addigra lemerevedik minden igénybe vett porcikám. Hiába, hosszú volt a téli tétlenség, újra formába kell lendülni.

MadMary 2020.02.23. 15:50:53

@Waka: A közeljövőre szóló kerti terveimben van magaságyás-építés, a talajon közlekedő állatok belegyalogolnak a fűszernövényeimbe, megrágják, rosszabb esetben beletrottyolnak a közepébe... ennyivel is szeretném megnehezíteni a dolgukat. A fizikai nyekergés meg nagyon is ismerős, számomra is hosszú volt a tél, oly lassan mászom vissza az aktívabb életbe, mint egy morcos medve. Menni kéne gereblyézni, előkészíteni, metszeni, de sokszor sajnos csak fázós kucorgás a nagy elszántság vége. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.23. 17:41:37

@Waka: @MadMary: Szép időben kertészkedés helyett vendégségbe mentünk ...
Tegnap este még elszórtam 2 sor spenótmagot, mert spenótos-túrós raviolit főztem, és hely keletkezett a csodahüttőben a zöldséges fiókban :)
Egy porcikám se kivánja most a kertészkedést!!!

MadMary 2020.02.23. 18:37:49

@Andrass9: Jól tettétek, mi termelői piacon voltunk, zsákmányoltunk többféle remek juhsajtot. :-) A spenótot meg tényleg vetni kéne, egyik kedvenc zöldségünk, nőjön minél előbb... minden zsendül a kertben, krókuszok, hóvirág, gólyahír, bár én is képes volnék felvenni az ütemet.

kobold63 2020.02.23. 20:34:50

@Waka: @MadMary: @Andrass9:
Na, látjátok, erre is jó volt a sonka-kolbász készítés, nem lazsáltunk, keményen dolgoztunk vagy 6 hétig tréningben. Így most ezt pihenjük ki, ránkfér.

MadMary 2020.02.23. 21:09:05

@kobold63: Az egész disznótor, és a sonka-kolbász készítés is valóban komoly fizikai munka. Régebben még volt olyan ismerős, aki vásárolt egész disznót otthoni feldolgozásra, a profi hentes volt a munka irányítója, mellette voltunk heten-nyolcan felnőttek, egyikünk sem unatkozott... aztán az illető meghalt, s többé nem készült friss disznóság. :-( Marad nekem a kert, a befőzés, meg a biciklizés. :-D

kobold63 2020.02.23. 23:08:33

@MadMary: Akkor képzelj el minket, két idős/öreg ember, amatőr, csinál mindent. Ez is volt egy disznónak megfelelő mennyiség, még több is. A kertet viszont már nem csinálom, csak az eszmei részét.

MadMary 2020.02.23. 23:22:06

@kobold63: Tisztelettel megemelem előttetek a kalapomat!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.24. 09:56:46

@MadMary: @kobold63: Van, aki a kertet, van aki a disznót műveli. Ez utóbbi mindössze 6 hét az évből és jut 46 hét pihenőre (azért az eszmei munka is munka!) :))

kobold63 2020.02.24. 12:37:36

@Andrass9: 35 éven keresztül építettem fel ezt a kertet, akárhová mentünk, köveket kerestem, amik pontosan oda illettek a forma szerint. ahogy kigondoltam. Faragható könnyűbetonból öntöttem különböző formákat a szükség szerint. Magról növesztettem japán juharokat, komposztáltunk mindent, még a szomszéd kerti hulladékát is. Felneveltem 50 hüvelykujjnyi rhododendron dugványt, hatalmas bokor lett többségükből. A keritésen kívülre, a napos részre 2,5 m magas álványsort ácsoltam a babnak. Támaszfalat, lépcsőt építettem terméskőből, nehéz, lejtős területen. Minden kiszedett növényt cserépbe ültettem, az egyre szaporodó évelőket is, tehesautó számra vitték a barátok, rokonok. És mégg nugger sem voltam. Got the picture?
Most már csak élvezem a kertet a madaraimmal együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.24. 13:17:39

@kobold63: Mi még mindig a kertet birizgáljuk - főleg a feleségem. Ő a felelős a dísznövényekért, én meg az ehetőkért :)
Nem nagy a kert, 1000m2 az egész a házzal együtt, de millió és egy virág, stb. van benne, meg egy pici kerti tó sok hallal.
Nem tudom, mikor jutunk el odáig, hogy csak élvezzük ...

kobold63 2020.02.24. 13:34:25

@Andrass9: Ha kerted van, akkor egy életre van mit csinálni. Ebből adódik, hogy ez olyan költői kifejezés volt, a nagy monkákra értve. Egynyári növényeim, virágaim nincsenek is. Az évelőket gondozom, ritkírom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.24. 19:56:23

@MadMary: Az enyém csak olyan magaságyás-féle. Elvágattam négy 200 literes lemezhordót, a füves részen paprika tenyészik benne. Most jött egy 200 literes, elrepedt aljú, műanyag víztároló edény. Hely van neki, miért ne? Feltöltöttem földdel, majd kap némi érlelt marhatrágyát, kevés műtrágyát. Uborkát tervezek bele, ácsolok hozzá valami támrendszert, oszt csak lesz belőle valami. A maradék szerintem rámegy a földre, úgyis kevéske, jót tesz neki.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.29. 19:26:33

Ez a krumplis csirke megindította a képzelőkémet, és főztem egy oltárian jó ételt.

Volt a frigóan egy sertésszűz, amit rántani akartam, de objektív okok miatt szubjektíven ezidáig elmaradt, de már ideje volt elékszíteni. Gondoltam egy kis krumplival, gombával és hagymával, meg egy adag baconnal össze lehet házasítani.

Tepsi aljába fóliát terítettem, megolajoztam, és kiraktam egy adag karikára szelt nyers kumplival. Erre ráraktam egy jó adag konyhakészre szeletelt erdei laskagombát, és megfűszereztem. Erre került két fej, karikára szeletelt vöröshagyma, rá a szeletelt sertéshús, megint fűszerezés, és rászórtam a bacont, majd mindezt beborítottam egy adag krumplival, amit meglocsoltam némi olivával. A dupla tepsi másik részét ráborítottam, és irány a sütő. Amikor már a hús is puha volt kb.másfél óra múlva, fedő tepsit levettem, és kissé megpirítottam. Csuda jó illat, és még jobb íz bújt ki a tepsiből.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 08:26:05

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem egy régi receptem van, amit ezer éve nem főztem, erősen kalóriadús:) karikára vágott krumli, karikára vágott hagyma, az állat korától függően klopfolt vagy nem klopfolt karaj-jobb, ha tarjaszeletek-.Mindent előre megsütünk, a krumplit nem túl pirosra, a hagymákat lisztbe forgatva bátran, a húsokat lisztben megforgatva szintén sütjük, olyan háromnegyedig.aztán jénaiba vagy öntöttvasba rakjuk, krumpli, hagyma, hús, hagyma, krumpli, és aláöntünk hús alaplevet, de megteszi a zöldséglé is. Mindezt lefedve sütjük, majd kitakarva.Ízesíteni só, bors, mást nem kíván, figyelemebe kell venni,hogy pl, a húst is fűszereztük.Durván jó, durván laktató, egy kis igazi házi savanyúsággal...

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.01. 09:40:18

@Kumari aki Nilüfer:

Amit én írtam, nálunk nagyon régi étel, csak nem darabolt gombával, meg baconnal, hanem csak síma szalonnával ( illetve amilyen éppen volt otthon ), és tepsis rablóhúsnak hívtuk. Gyorsan elkészíthető, a sütőben jól el van magában, és nagyon ízletes.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 14:24:32

@látjátok feleim szümtükkel: tepsis krumpli néven volt nálunk, szalonna, krumpli, hagyma, és a sparheltben..az alján civakodtunk, ha jól lekapott:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 14:26:09

@Kumari aki Nilüfer: Mi még most is civakodunk rajta :)))
A krumpli jól megpirulva, szalonnával - mindent visz!!!

MadMary 2020.03.01. 15:06:03

A krumpliágyra lerakott tarjaszelet sok hagymával nálunk is népszerű műsorszám volt, anyukám csinálta remekül, sokszor készítette római agyagtálban. Hopp, tényleg, elő kéne már venni a római tálat, rég készült benne bármi is... :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 15:29:27

@MadMary: Hopp..és tényleg..a római tál:)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 15:29:38

@MadMary: Hopp..és tényleg..a római tál:)