Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Boltostól kapott tipp: fél kilo élesztőt ( iylen adagokat lehet néhl kapni ) adagokr... (2020.04.07. 12:14) Parasztvacsora (avagy parasztreggeli a karanténban)
  • Fenchurch68: @Waka: Hason ló, bár se szejtánt, se rizst nem tartalmaz nyomokban sem :) (2020.04.07. 00:26) Sült töltött kelkáposzta
  • Topy: @Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :) (2020.04.06. 10:01) Neked írom a dahl-t
  • Andrass9: @Fenchurch68: Ha lenne még hely a csodahüttőben ... Teleraktam WC papírral, mert állítólag azt kel... (2020.04.02. 23:09) Kelt túrós batyu hirtelen felindulásból
  • BOAR: @Andrass9: Hiába no, ebbe a kocsmahivatalba művelt alkoholisták járnak... :-) (2020.03.28. 19:56) Laci bácsi kiflije
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A füstölt marha még a Globus sóletkonzervből vándorolt át a gondolataimban a ... (2020.03.25. 08:42) Babosgulyás

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (36) babérlevél (37) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (21) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (258) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (66) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (38) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (51) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (20) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (127) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (54) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (22) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (2) feketebors (95) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (387) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (47) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (79) gyömbér (107) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (285) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (42) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (77) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (71) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (19) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (15) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (18) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (103) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (81) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (65) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (15) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (50) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (75) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (66) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (146) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (255) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (42) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (59) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (32) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (43) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (83) tejfel (57) tejföl (82) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (196) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (30) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (205) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (16) vörösbor (19) vöröshagyma (112) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (50) zellergumó (36) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csirkepaprikás vajas nokedlivel

2020.02.06. 07:00 Andrass9

Vajas galuskát kellene írnom, de ezek nokedliszaggatón készültek, ezért sokkal kisebbek, mint a kézi szaggatású galuska.

42.jpg

A napokban a kicsilyánynak fõztem Waka féle hústekercset csirkemellbõl, amihez nem volt elég a hús idehaza, ezért kértem a feleségemet, hogy hozzon egy csirkemellfilét. Erre beállított két teljes csirkével meg 65 deka csirkelábbal.

Azzal az indoklással, hogy az egyik csirkét fagyasszam le, a másikból a mell kivételével meg fõzzek egy jó tartalmas húslevest az ebédhez. Namost nekem volt már egy teljes marinált csirkém befagyasztva, így az új fagyasztanivalót számûztem az õ mélyhûtõjébe - nálam már nem fér el. A másikról meg leszedtem a mellét a göngyölt húshoz és a farhátból, mellcsontból és a csirkelábakból nagyon finom levest fõztem.

A két combját és a szárnyait pedig csirkepaprikásnak tettem félre, amihez már csak a galuska kellett:

  • 40 dkg rétesliszt
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj

10.jpg

A vajból 7 dekát felolvasztottam, a tojásokat elkevertem vele habosra. Hozzáadtam a lisztet, amivel pihentettem 20 percet, majd a nokedliszaggatón átküldve kifõztem sós vízben.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A leszûrt tésztára ment a maradék vaj, hogy mégse ragadjon össze, míg megfõzöm a paprikást.

15.jpg

A tálat a fõzõvizes fazékra helyeztem, úgy tovább marad meleg.

Elõszedtem a paprikás hozzávalóit is

  • 55 dkg csirkecombok és szárnyak
  • 25 dkg kacsazuza (mert kevésnek itéltem a csirkét)
  • 3 fej vereshagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 2 pupos tk pirospaprika
  • 2 fakanálnyi kacsazsír
  • 1 l zöldségalaplé (hamár csirkealaplevem nem volt, rákot meg nem használhattam)
  • 1 csilipaprika
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1,5 dl tejfel
  • 1 ek liszt a habaráshoz
  • 1 kk majoranna

16.jpg

Persze szokás szerint lemaradt egy és más a képrõl, de attól még belekerültek az ételbe. A hagymákat felkockáztam és egy fakanál zsírban feltettem a kis tottyos lábasban dinsztelni/pirítani (az elejében nagylángon pirítottam, majd apróra vettem a lángot és tovább pároltam). Hozzáadtam a fokhagymát is.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 22.jpg

A másik fakanál zsírt egy serpenyõben hevítettem fel, amibe elõször a kacsazuzákat tettem pirulni. Közben kis majorannát és sót szórtam a csirkealkatrészekre. Megforgattam a zuzát, és a másik oldalt is lepirítottam.

20.jpg 21.jpg 23.jpg 24.jpg

A hagymához kevertem a pirospaprikát, majd beletettem a sürített zöldségalaplevemet. Közben a zuzákat felcseréltem a csirkedarabokra, és mindkét oldalán alaposan lepirítottam.

25.jpg 27.jpg 26.jpg 28.jpg

A serpenyõbe öntöttem a kis vörösbort, hogy feloldja a lesült finomságokat. Az alaplé közben elolvadt, vízzel felöntöttem, mert a paprikást sok szafttal szeretjük. A serpenyõbõl a bort is beleöntöttem a paprikás szaftba. Jól összeforraltam a leveket.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Ebbe a finom szaftba belesûlyesztettem a kacsazuzát és a csirkecombokat, szárnyakat.

33.jpg

Amíg a csirke fõtt (ez sok idõ, mert a kacsazuzának kell vagy másfél óra), elõkészítettem a habarást is a paprikáshoz. A tejfelt kikevertem a liszttel, majd kb egy deci vizet adtam még hozzá, hogy folyékony legyen. Ekkor eszembe jutott, hogy egy csilipaprika nem ártana a paprikásba, azt is megfeleztem és a lábosba tettem.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 38.jpg

Amikor már megfõtt a hús, ezt a habarást felmelegítettem merõkanalanként adagolt szafttal, majd visszaöntöttem az egészet a lábasba. Felforraltam rendesen, hogy a liszt besürítse a levet.

39.jpg 37.jpg 40.jpg 41.jpg

Hívtam is a feleségemet, hogy jöhet vacsorázni.

43.jpg

Nagyon szép lett a nokedli, és csuda finom a szafttal! Gyönyörûen bevonta paprikás a húst és a tésztát is.

44.jpg

Kifejezetten jó gondolat volt lepirítani a csirkét a fõzés elõtt - sokkal ízesebb lett!

40 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma tejföl csirkeszárny vörösbor bors csirkecomb vaj majoranna alaplé liszt pirospaprika rétesliszt kacsazuza

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr415427048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2020.02.06. 09:10:17

Azt hittem, csak az itteni, vizes csirkét kell elöbb lepirírani a jó íz eléréséhez. Én így csinálom mindig. Semmi kivetni valót nem találtam most.:)))

kobold63 2020.02.06. 09:31:07

I just pulled your leg.:))))))))))

kobold63 2020.02.06. 11:57:06

@Andrass9: Semmire se jó igazán, irigykedve nézem a szép sárgabőrűt a képen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.06. 12:21:45

@kobold63: Azért elvisz A-ból B-be ...
A sárgabőrű egy hoch elegáns osztrák csirke szigorúan non-GMO és 50%-ban kukoricával etetik. Az ára is ebbe a kategóriába van belőve! Feleségem akkor veszi, amikor legalább 40%-al le van árazva, de még úgy sem igazán olcsó. Tény viszont, ezért cserébe elég finom baromfi.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.06. 12:54:20

@Andrass9:

A hokedli meg inkább sámlicska. Nagyon megenném.

MadMary 2020.02.06. 14:09:05

Nagyon szép munka a nokedli, kalapot le előtted! :-D A zúzával múlt héten szemeztem, aztán valahogy kimaradt a heti menüből, de most megint előjött, hogy úúúúgymegennék egy kis zúzapörköltet nokedlivel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.06. 17:13:38

@MadMary: Úgy ettük a feleségemmel, mintha nem lenne holnap!!!
A kacsazuza meg igazán kiadós alapanyag :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.06. 20:10:33

A paprikás jöhet ahogy van, a nokedliről nem is beszélve. A vajas változattal már kacérkodom egy ideje, legközelebb szerét ejtem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.06. 21:34:10

@Waka: Érdemes! Mi ettük mindennel (mert a paprikás elfogyott) és nem tudtuk abbahagyni!

kobold63 2020.02.06. 23:41:20

@Andrass9:
Erre én is elcsábulnék (a barnacukor pitére nem)!

kobold63 2020.02.07. 00:29:04

@Andrass9:
Csak a magam érdeklődésére csináltam egy gyors számítást a nokedliről a kaloriaakademia.hu szerint. Ez az adag, ahogy a recept van:
2520 cal
284 gr carb (szenhidrat)
120 gr zsir
78 gr feherje

jegeskaveee. 2020.02.07. 06:38:58

De jól néz ki a nokedli, és biztos finom is.
Nekem viszont sosem sikerül ilyen szép formásra, akárhogy is csinálom.
A kacsa-, és pulykazúza viszont egyik kedvencem, éppen amiatt, mert ilyen szépen van megtisztítva, darabolva. Amióta ilyesformát lehet kapni, nem is vettem csirkezúzát.
Pörköltet ritkán főzök, paprikást meg ne is igen csináltam még.

jegeskaveee. 2020.02.07. 06:49:43

@kobold63: Ha nem egy evésre fogy el, akkor belefér. Nem biztos, hogy jól tippelek, de az a mennyiség két főre háromszori étkezésre volt elég. Az azért nem sok főétkezésre.

Én is háromszorra enném meg, de egyedül..., úgy azért már sok.:)))

kobold63 2020.02.07. 07:14:33

@jegeskaveee.:
Azért is számolgattam, hogy legyen egy kis elképzelés, mit is tömünk magunkba. A külöbböző étkezési szokások különböző megszorításokkal járnak. A kalóriatartalom nem igazán sok ebben, különösen ahogy Andrés írta, hányan ettek belőle. Engem most a carb tartalom érdekelt, hogy hogyan tudnám bűntudat nélkül tálalni a ketogenic étrenden lévő családomnak. Náluk a napi megengedett carb 20-60 gr összesen, így 5-14 adagra kéne szétosztani. Meg lehet úszni!

jegeskaveee. 2020.02.07. 09:43:50

@kobold63: Itthon az egyik (TLC) tv-csatornán fut egy sorozat, "Élet 250 kg felett"címmel, talán hallottál róla (az orvos dr Nowzaradan). A keto-diéta az, ami ebben a sorozatban ajánlott? Kevés szénhidrát, sok fehérje, napi 1200 cal? Miért váltottatok erre a fajta diétára?
Kíváncsiságból kérdezem, tényleg érdekel.

kobold63 2020.02.07. 10:40:14

@jegeskaveee.:
Megyek sorban. Olyan sok, az egészségesebb életmóddal foglalkozó műsor van, nem nézem ezeket, komolyabb szinten olvasok arról, ami lrdekel. Nagyon rossz véleményem van a tv ilyen témájú műsorairól.

A keto diéta lényege a nagyon alacsony, napi 2o gr carb, kevés fehérje (ugyanis ennek feldolgozása során is keletkezik carb), sok zsiradék. Zöldségek és testmozgás.
Itt nem lehet erről többet írni, ha érdekel, olvass hozzá, sok magyar irodalom, video van a neten.

Amit te emítesz, az az Atkins diéta, az is jó fogyáshoz, nem annyira, mint a keto.

A fő cél a fogyás volt, egészséges, véghezvihető életmóddal. Az egyiknél(meny) felmenőknél diabétesz van, ezt megelőzni is. Én is fogyni akartam, így belementem, vállaltam az étrendjük kidolgozását, új recepteket és sok főzést is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.07. 11:05:36

@kobold63: Ez a mennyiség nálunk 8 adagra fogyott el, vagyis nem túl rossz. Megpróbálhatod csicseriborsó liszttel, azzal fele a carb, és majdnem ilyen jó lesz.

kobold63 2020.02.07. 11:22:43

@Andrass9:
Van amikor használok csicseriborsó lisztet, pl. panírozásnál, de nokedlire nem hiszem, hogy kipróbálnám. Ha, akkor az igazit, keveset. Nagyon érdekes, ahogy a szervezet át tud kapcsolni. Amíg megszorítással ment a diéta, nehéz volt, visszaesés, stb. Most más szinten működik, nem is kivánjuk az édességet, tésztát, krumplit. Én időnként félrelépek egy kis rozskenyérrel.

BTW, most vettem le a füstről a két disznósajtot, 1-1 kg.

MadMary 2020.02.07. 13:09:33

Én meg vettem fél kiló csirkezúzát, kacsa nem volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.07. 18:39:41

@MadMary: A madarasban gyakran látok ... Néha veszek egy kilót, amit lefagyasztok 25 dekás adagokban. Annyi még elfér a fagyasztómban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.07. 21:57:09

Vasárnapi ebédrendelés a kicsilyánytól:
Korhelyleves
Hagymás rostélyos és mustáros csirkemell tepsis zöldségekkel
Gesztenyepüré
:)

jegeskaveee. 2020.02.07. 22:55:04

@Andrass9: Merre is laktok? :))) (viccvót)

élhetetlen 2020.02.07. 23:24:15

@Andrass9: Most megint írok egy hülye kommentet, mert ezt is ismered, mint mindent, de azért leírom. A nokedlivel az a gond, hogy a keverőtálban ott marad valamennyi kulimász. (Mosogató gépem nincs, nem is lesz). Kézzel lassan ki lehet mosni, a szivacsot nem érdemes bedobni a játékba, mert kidobhatod utána. Azt találtam ki, hogy a kulimászt beszórom még liszttel, lemorzsolom a tál faláról, összegyúrom, ez már egy keményebb tészta, és csipetkét csinálok belőle. Ha nem kell hirtelen, akkor megszárítom, és egy elmosható keverőtálam lesz.

élhetetlen 2020.02.07. 23:36:50

@jegeskaveee.: Na, legközelebb akkor hívlak, ha csirkepaprikást főzök. Nem lesz benne mell, négy szárnyból, és két comb felsőből szoktam főzni. És, ha ez sok, akkor főzés után, tejfölös habarás előtt mehet a fele a fagyóba. Nokedlit nem ígérek, ehető fodros nagy kockával is.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.08. 08:49:40

@élhetetlen: Na ezért játszik nálunk a zacskós tészta a pörkölt és a paprikás mellé, bár azért a magamféle nokedlit is megköveteli a haza:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.08. 09:29:47

@élhetetlen: Nagyon jó, hogy leírod - nekem nem jut eszembe az ilyen trükköket megírni, valamint nagyon sok trükköt én sem ismerek. Valamikor a blog elején elkezdtem gyűjteni konyhatrükköket, meg kértem is mindenkit, hogy küldjön, vagy kommentelje, ha van. Tán lett is belőle egy poszt, de valahogy hamvába hullt az ötlet.

jegeskaveee. 2020.02.08. 12:29:11

@élhetetlen: Hű, de jó lesz! :)

jegeskaveee. 2020.02.08. 14:02:37

Most hozzák meg a csipkebogyóvelőt, van jó ötletetek, mit, és hogyan lehetne belőle készíteni?
Szörpre, és lekvárra gondoltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.08. 14:21:38

@jegeskaveee.: Miután a munka dandárját mások már elvégezték helyetted, más dolgod nincs, mint annyi cukrot adj hozzá, hogy pikáns legyen (vagyis keveset), kevés vízzel higítsd és forrald fel. Már mehet is a steril üvegbe. Ha jobban felhigítod, akkor a cukron kívül adhatsz hozzá citromsavat felforralás előtt, vagy ascorbinsavat (C vitamin - patika) jóval a felforralás után. Így pikáns szörpöd lesz és még a C vitamint is visszavarázsoltad bele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.08. 14:23:11

@jegeskaveee.: Ja, és nagyon könnyen lekozmál! Minimum lángterelő vason melegítsd!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.09. 17:29:47

@élhetetlen: Príma ötlet. Én habkártyával dolgozom, szinte az összes tésztát ki tudom varázsolni a tálból. A maradéknak meg adok a százlábúval (aka gyökérkefe). Három is van itthon, egy a konyhában, egy a fürdőben, egy pedig a kertben. A csipetkét - ha nem sok és nem kell azonnal - le szoktam fagyasztani, úgy gyorsabban megfő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 18:58:14

@Waka: Hát igen! A szárított csipetke soha se akar megfőni ...

élhetetlen 2020.02.09. 20:41:14

@Waka: Az is jó lehet, de az egyik, hogy nekem a konyhában csak két körömkefém van, a sárga szőrű az akármire, a fehér a zöldségeknek, és abból sem könnyen szedem ki a kulimászt. Gyökérkefém csak a teraszon van. Története, mikor megvettem a lakást, négy lakásnak volt összefüggő terasza, és a szomszédok nem a bejárati ajtón csengettek, hanem a teraszon át futkostak be, hát bekerítettem magam egy zöld deszkakerítéssel. Azóta tudom, hogy miért hívják a szarkát szarkának. Méteres fehér csíkok a zöld kerítésen. Erre van a gyökérkefe.
A csipetke fagyasztás. Csak egy elvileg 120 literes mélyhűtőm van, de a normál hűtő tetején. Tehát a külső méretek adottak. Megdöglött az előző, az öcsém szállított egy újat, ami nagyon takarékos, de belül 15 literrel kisebb. Kakukk, mindig tele van, mert hörcsög típus vagyok, tavasszal megtöltöm spárgával, nyáron most sok füge lett, és egy fél kiló darálthús legyen itthon. Ha ebbe a zsufiba beteszek egy pici valamit, akkor az el fog tűnni. @Andrass9: “A szárított csipetke soha se akar megfőni ...”. Gondolom, méretfüggő is. Én lapított fél körömnyi darabokat csinálok, tehát tényleg csipeTke, és nem csak csipeTTke. Azért előbb megfő, mint a bab, pl. berántás előtt szoktam berakni, mire a rántás elkészül, és ugye azzal főzni kell legalább öt percig, addigra megfő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.10. 22:10:11

@élhetetlen: Körömkefe kettő figyel a fürdőben. Ezen felül van két lestrapált fogkefe a finomabb dogokhoz. Fagyasztóból egy 40 literes a hűtő tetején és egy 180-as szekrény a komolyabb adagokhoz.

élhetetlen 2020.02.10. 22:27:40

@Waka: Óriási különbség van a 40+180 liter, és a 120-15 liter között. Gondolom, ezt belátod. A szarkákat meg azért is utálom, mert elüldözték a fekete rigóimat. Ez van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.11. 20:01:42

@élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat.