Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Tejfölös-mustáros sertésmáj

2020.01.28. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy a kedvenc húsboltom mellett vitt el az utam. Ha már arra jártam, betértem. Különösebb elképzelésem nem volt, de egy húsboltban mindig lehet venni valamit. Találtam is gyönyörű dagadót kétezerért, épp két kiló volt, elvágni nem akarták, megvettem hát egyben. Itthon lenyisszantottam egy 1,3 kilós darabot a végéből tölteni, a maradék meg majd jó lesz valamire. Lefagyasztottam mindkét darabot. Volt még sertésmáj is, abból is kértem fél kilót, épp akkora volt az egyik darab. Gondoltam jó lesz hétvégére valaminek. Hogy minek, azt nehezen tudtam eldönteni. A resztelt májhoz nem volt kedvem, rántani sem akartam.
Igazából én a májat sütve szeretem. Vékonyka liszt-kabátkában, bő, forró zsiradékban hirtelen megpirítva, és bizony inkább medium well-re, mint jól átsütve. Ha csurran is kevés leve, a kenyér majd felissza. Míg sül a máj, az ember vág két derék szelet kenyeret, savanyút villáz az üvegből egy kistányérra, odakészíti a Tetran B-s üvegből eszkábált 30 éves sószórót. Aztán tölt egy kupicával. Nem étvágygerjesztőnek, hiszen addigra már csorog a nyála a felszálló illatoktól, csupán, hogy jelezzen a gyomornak: - Figyelem odalenn! Komolyabb falat érkezik! Aztán a tálcával betelepszik a tévé elé, és szépen megtömi a bendőt. Utána nem is kell más, csak két (hét) karcos kisfröccs, hogy a lipidek kisimuljanak.
Csak hát a sült máj csak frissiben jó, tehát vagy háromszor neki kell állni sütni (feltéve, hogy jól beosztom azt a fél kilót), ahhoz meg nem mindig van kedvem. Ki kellett hát találni valami olyat, ami felmelegítve elég négy evésre. Gondoltam egy merészet, és készítettem egy májat tejfölösen-mustárosan, citromlével csorbítva, kapribogyóval bolondítva.

img_20200118_215315.jpg

Hozzávalók:
- 0,5 kg sertésmáj
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 2 evőkanál csípős mustár (én a saját erdélyi mustáromból használtam)
- 12-15 szem kapribogyó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fél citrom leve
- 150 g 20 %-os tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só
- fekete bors
- majoranna

A májat felcsíkoztam.

img_20200115_163522.jpgimg_20200115_163734.jpg

A vékony csíkokra vágott szalonnát megpirítottam, majd hozzáadtam a laskára vágott hagymát, és övegesre pároltam.

img_20200116_165105.jpgimg_20200116_165345.jpg

Beletettem a májat, egyet fordítottam rajta.

img_20200116_165528.jpg

Hozzáadtam a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, a megvágott kapribogyót, a mustárt, csavartam rá valamennyi citromlét, és az egészet összekevertem. A citrom saját termés volt, a három éve vásárolt Meyer citromfám első termése.

img_20200115_170807.jpgimg_20200116_164410.jpgimg_20200116_165706.jpg

Kicsit pirítottam rajta, majd öntöttem alá egy korty vizet, és fedő alatt pár percig pároltam.

img_20200116_170127.jpgimg_20200116_170735.jpg

A tejfölt kikevertem kevés vízzel és a liszttel, és behabartam vele az ételt. Ekkor szórtam bele a sót is.

img_20200116_170929.jpg

Kiforraltam, megízleltem. Nem volt elég pikáns, ezért került bele egy második kanál mustár és amennyi lé csak maradt még a fél citromban.

img_20200116_171247.jpg

Na, így már jó lett. Tarhonyát pároltam mellé, nem volt kedvem nokedlivel vesződni.

img_20200118_215240.jpg

Csudajó lett. A máj még éppen puha maradt, a szaftja kellemesen pikáns volt, talán egy kicsit sótlan lett, de azon lehetett utólag segíteni. Most éppen azon töröm a fejem, hogy ezt némi nyelvvel és szívvel feldúsított tüdőből is el kellene készíteni.

51 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma majoranna kapribogyó sertésmáj feketebors kolozsvári szalonna meyer citrom erdélyi mustár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1415428886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.28. 09:53:35

A tüdő/nyelv/szív kombót feleségem nem díjazná, de így a májat bizony megennénk!! Tetszik a savanyítás ötlete. Nekem csak a resztelt máj jutna az eszembe, mert én sem szeretek több alkalommal is frissen sütni :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.28. 12:29:38

Már azt gondoltam, hogy poszt toló összefutott a vírussal. De látom annak nincs nála esélye. Ezt a máj nagyon jó lett. Próbáld ki vesével. A vesét mosás nélkül kell kibelezni, majd akkor röviden és gyorsan megmosni, utána felszeletelni, a többit úgy ahogy a májjal.

Bevallom a poszt kezdetén arra gondoltam - címet nem olvastam - a májat egészben, fűszerszámokkal betömöd a dagadóba, és egyben megsütöd. Az se lenne rossz. A mustáros szósz adható lenne mellé.

MadMary 2020.01.28. 14:47:04

Édesanyám hirtelen halála után (épp hogy 21 éves voltam) édesapámmal hosszú ideig csak fejbeverten lézengtünk, de enni kellett... Édesapám fedezett fel egy konzervet valamelyik üzletben, "húsgombócok Capri mártásban" megjelöléssel, na ezeknek a szósza volt pontosan ilyen, citromos-kapribogyós-mustáros-tejfölös. Mivel a derék átlagmagyar ízlését nemigen elégítette ki, bőven volt a boltban, lényegében mi vásároltuk fel az egész készletet. Hónapokig ettük, a köret rendszerint főtt szarvacska vagy kagylótészta volt (merthogy a rendszerváltásra és az olasz tészták betörésére csak pár évvel később került sor)... Érdekes módon nem utáltam meg, sőt kifejezetten kellemes ízemlékként él a savanykás-tejfölös, izgalmas szósz. Kéne főzni, most hogy így említitek! :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.28. 21:28:23

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ugye ott van még a Marshall máj, meg a májropogós, de más nekem sem ugrik be.
@látjátok feleim szümtükkel: A dagadóba töltött máj komoly kihívás lenne. A ropogós külsőben ehető állagú máj szerintem mission impossibile.
Sajnálom, hogy éppen ez ugrik be róla. Azért próbáld ki, ha éppen úgy esik. Szerintem csirkemájjal is működne.

MadMary 2020.01.29. 21:24:51

@Waka: Baconszeletbe csavart csirkemáj, borssal-majorannával fűszerezve, tepsiben megsütve... A sertésmájat pedig általában velencei módra készítem, vajban puhára párolt sok-sok fehérhagymával, zsályával, borssal, épphogycsak megsütve, hogy a májdarabok közepe krémes maradjon... *nyel*

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.29. 21:27:01

@Waka:

Pedig a dagadóba tölteléket raknak, az megfő, közben kivül a hús ropogósra sül. Májat is lehet bele tenni, ami szintén megfő, lehet jó fűszeres is. Sajnos nem fogom kipróbálni, mert nekem a dagadó nem ajánlott máj nélkül sem.

élhetetlen 2020.01.30. 00:43:16

@Waka: Ha eleged van a hülyeségeimből, szólj rám. Megint egy sztori. Van egy leves, már a Levesbárónak átadtam, le is főzte, de belerakott mindent, amiről azt írtam, hogy nem kell bele, és még Maggi kockát is. Becsületére legyen mondva, leírta az eredeti receptet is. Ami kell hozzá, fehér répa, sárgarépa, 20 dkg csíkokra vágható hús, 25 dkg sertésmáj, és kéne ue. tüdő, hát ahhoz csak apa kedvéért nyúltam hozzá, azóta ez kimaradt. Mikor a májhoz jutottunk, a hentes kedvesen kérdezi, hogy teknősnek lesz? (ilyen keveset annak szoktak venni). Lebénultam, az agyamban egy leves, keresem, milyen ételt hívhatnak teknősnek. Mondom, nem értem. Megismétli a kérdést, nem értem. Szegénykém letette a májat, és két kézzel mutatta az állat formáját. Aztán szét röhögtük magunkat, elmondtam a leves receptjét. Még évek múlva is ment részéről, hogy tudom, nem teknős.

élhetetlen 2020.01.30. 00:50:55

@Andrass9: A májnak sok állapota lehet elkészülés közben. Percek alatt megsül, aztán bekeményedhet, és Wakának írtam egy levesről, amit azért kell két órán keresztül főzni, hogy a megkeményedett máj apró golyókká essen szét, mikor bekapsz egy falatot.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.30. 07:37:28

@Andrass9:

Ez a mese. Amikor disznóvágáskor az abálóba tették, az sokáig főtt és sosem volt kemény. A csirkeméj sem keményedik meg, de még kacsamájon sem vettem észre. Igaz, hogy a kacsa és liba máját nem szabad sokáig sütni/főzni, mert kijön belőlük a zsír, és felére esik a méretük.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.30. 08:27:03

@látjátok feleim szümtükkel: Talán a legjobb az abálóból kivett friss főtt máj, nagyszemű sóval, csak úgy köröm közt....

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.30. 10:24:14

@Kumari aki Nilüfer:

Akkoriban csak nagyszemű sót lehetett venni, vagy mi törtünk a nagy darab kősónkból. Egyébkén só nélkül is csemege volt az a máj.

jegeskaveee. 2020.01.30. 11:39:17

@élhetetlen: Nekem nincs elegem a történeteidből, a mostanit olvasva én is szétröhögtem magam.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.30. 16:18:27

@élhetetlen: Well ... Ránéztem a Levesbáró oldalára. Hát igencsak csalódtam! Azt hittem ez a figura tud főzni ...

élhetetlen 2020.01.30. 18:50:54

@Andrass9: Ez lehet, hogy a magyarázattal együtt kicsit hosszú lesz. Van pár étel, amiről egyetlen ismerősöm sem hallott még, míg meg nem kínáltam őket vele. Ilyen volt a “mája leves” is. Mivel nem szándékozom gasztro blogot nyitni, gondoltam levesbáró majd megörökíti. “Azt hittem ez a figura tud főzni ... “. Én is azt hittem. Ha még van pár perced, nézd meg ezt, levesbaro.blog.hu/2017/03/07/pincehelyi_disznotorosleves , hogy mi volt a receptem, és mit főzött belőle. Azt az egyszerű, tiszta ízt vágta haza, amiről a recept szól. Másik kaja. Az egyik barátnőm anyukája ugyanolyan tökéletes túrós rétest sütött, mint az enyém, de a tejfölös darásról még csak nem is hallott (a pirított darás, barna, meggyel készültet sokan ismerik). Ma itt volt egy főiskola óta ismert barátom. Mélyhűtőből négy szelet ki, és mondom, ne gondoljon semmilyen ízre, elvárás nélkül kóstolja meg. Benyomta mind a négy szeletet. Ez is lehet, hogy velem együtt eltűnik majd, bár most próbálom a barátoknak továbbadni.

MadMary 2020.01.30. 19:17:36

@élhetetlen: A tejfölös darásról én sem hallottam még, sohasem. Ha nem túl intim/tolakodó a kérésem: leírnád a receptjét? Vegetáriánus teknősnek lesz... (<- hülyeviccvót, nagyon jóízűt nevettem a májas történeteden, szívesen olvasnék még hasonló sztorikat, remek mesélő vagy!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.30. 19:19:16

@élhetetlen: Ahogy mondod! Pont az alapreceptet tette tönkre a "Levesbáró tuning" jeligével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.30. 19:24:27

@élhetetlen: Ha tudsz pár fotót is csinálni, szívesen felteszem. Most lusta vagyok reprodukálni ...

élhetetlen 2020.01.30. 20:04:18

@MadMary: Hát, ez nem recept lesz, csak egy leírás. Úgy kezdődik, hogy nem tudok nyújtott rétest készíteni, hanem bolti réteslapból dolgozom. A nyújtott rétesnek az volt a lényege, hogy egy réteg tészta volt a töltelék között, tehát nem ez a belül a töltelék, kívül a papír. Úgy imitálom a nyújtott rétest, hogy laponként kenem meg olajjal (vagy olvasztott vajjal, ízlés kérdése), és laponként teszem rá a tölteléket, minden rétesnél. Célnál vagyunk, ez a töltelék, hogy az arányokat érzékeltessem, talán 12 lapos volt az utolsó, úgy készült, hogy egy vödör tejföl (8,5 dl?), két tojás, egy kanál cukor, (édesszájúaknak több), vaníliás cukor, simára keverve, és annyi nyers búzadara, hogy egy nem folyós, kenhető masszát kapj. Aztán jöhet a megkent lap, rá a kanállal elkent massza, (nem kell vékonyan kenni), a többi az már ismert. Mire a rétes megsül, megfő benne a búzadara. Ez a kedvenc rétesem.

élhetetlen 2020.01.30. 20:14:37

@Andrass9: Ez kedves, megpróbálhatom egy következő főzésnél, de mióta nem utazom, nem vettem új fényképezőt, csak a filmes van, ez kiesik, és okos telefonom sincs, a lassan nagykorú Nokiám meg annyit tud, amennyit. De ez ügyben majd jelentkezem, és minősíted, vagy nem jelentkezem, mert én már minősítettem. OK?

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.30. 21:32:02

@élhetetlen:

Ha lehet, tiszteld meg a kocsmatöltelékeket is, mint barátokat és írd le azokat az ételeket, amiket gyerekkorodban megösmertél. Meg azokat is, amiket te másként készítesz, mint mi.

Waka régebben megsütötte anyám letekerhető kifli receptjét, és nagyon szépen sikerült neki, öröm volt látni a blogban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.30. 21:46:06

@MadMary: A baconbe csavart csirkemájjal már és is kísérleteztem. A velencei módra készült egész jól hangzik.
@látjátok feleim szümtükkel: A töltelékbe én is szoktam májat darálni, de dagadóba töltve, csíkozva vagy szelve szerintem nehéz lenne eltalálni az optimális állagot.
@élhetetlen: Jöhet. Csak bicskát ne dobálj mellé. Nemrég tataroztunk. Azt a darált rétest szívesen látnám.

élhetetlen 2020.01.30. 22:04:21

@látjátok feleim szümtükkel: Bocs, de most írtam kettőt, az egyik az Andrásnak küldött Levesbáró blogba rejtve, a másikat MadMarynek. De van még, ezt lehet, hogy többen ismerik, de mégis csak a tojásos nokedliről beszélünk. A “piros nokedli”, ahogy gyermekkoroman hívtuk, zsiradékon dinsztelt hagyma, rá só, őrölt paprika, aztán levesszük a tűzről, és ebbe jön a nokedli fejessaláta szezonban, ami nálunk egész nyáron tartott, mert anyu ütemezve ültette az újakat. Sokkal ízesebb, mint a tojásos. Ha apán múlott volna, egész nyáron ez lett volna a vacsora. Na, néha, másnaposan ette (nem apa volt másnapos, hanem a kaja), mert lepirítva is finom, mi meg orvul főztünk egy laza főzeléket magunknak. Persze, ő kapott friss salátát.

élhetetlen 2020.01.30. 22:16:52

@Waka: Bocs, mi ez a bicska? Vagy a humorérzékemet veszítettem el, vagy a fonalat. Ezzel kapcsolatban nálam se kép, se hang. “Azt a darált rétest”. Ez nem megy nekem. Nem darált, hanem tejfölös darás (búzadarás). Most mi van?

MadMary 2020.01.31. 16:38:01

@élhetetlen: Köszönöm szépen, még életemben nem hallottam ilyesféle rétesről, több mint izgalmas! Lehet, hogy a hét végén nekiállok megcsinálni, nagyon piszkálja a fantáziámat. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.31. 17:38:35

@élhetetlen: Ebbe nem tesztek tojást? Nagyon izgalmasnak hangzik a piros ágy hozzá :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.31. 18:29:42

@élhetetlen: "Vagy a humorérzékemet veszítettem el, vagy a fonalat."

Hát ezt neked kell kitalálni.

A hagymás tojásos galuska, vagy csak símán pirított hagymás galuska jó étel. Eddig csak síma tojásosról hallottam, illetve ettem.

élhetetlen 2020.01.31. 18:56:40

@Andrass9: Nem, ez ennyi. Persze kell annyi zsiradék és hagyma, hogy összekeverés után minden nokedlira jusson. (Nem kell zsírosnak lenni, csak kenődjön minden szemre egy kicsi.).

élhetetlen 2020.01.31. 19:13:37

@látjátok feleim szümtükkel: “Hát ezt neked kell kitalálni. “Jó, de András legalább utólag elmagyarázta, hogy mi a lekváros és a szándékos palacsinta, mert azt a viccet sem ismertem. “Eddig csak síma tojásosról hallottam, illetve ettem.”. Ezzel legtöbben így vannak, ezért írtam le ezt is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.31. 20:06:07

@élhetetlen: Elnézést kérek, ha kicsit félreérthető voltam.
A darált darás akart lenni, csak megbotlott az ujjam.
A bicska a kocsmára - hiszen ott vagyunk - vonatkozott. Egy igazi kocsmában még a kávéhoz is bicskát adnak. Szóval, szívesen látunk (látok) bármilyen történetet, hiszen itt a söntésben éppen erről szól a dolog. Csak a berendezésre vigyázz! (Ez meg olyan iróniaféle akar lenni.)

élhetetlen 2020.01.31. 23:59:26

@Waka: Ok! Én voltam információ hiányos, nem tudtam, hogy “Egy igazi kocsmában még a kávéhoz is bicskát adnak.”, ezért nem értettem , hogy miért ne dobáljak a rétes mellé bicskát. "Csak a berendezésre vigyázz! (Ez meg olyan iróniaféle akar lenni.)”. Lehet, hogy nem tűnt fel, de nem vagyok teljesen hülye, nem kell mindent magyarázni. amit nem értek, arra rákérdezek. És, mielőtt félreértenél, ez nem visszaszólás, csak egy “próbáljunk ismerkedni” szöveg. Remélem, érted.

kobold63 2020.02.01. 04:54:08

@MadMary:
@élhetetlen:
Gimnazista korom óta, ami bizony régen volt, én sütöttem a családban a rétest. Eleinte nyújtva-húzva, késöbb boti lapból, már csak kevesebbet. Édesapám nem igazán kedvelte az édeset, így neki a tejfölöset csináltam, tojással, sóval. Ezt az ízt hozza a darás is, testesebb változatban. Valóban nagyon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.01. 09:15:30

@kobold63: Anyósom tudott úgy rétest húzni, hogy délelőtt kitalálta: rétes lesz ebédre, és az el és készült délre! Na ott volt a széle a lapnak, ami picit vastagabb volt, amiből hasonló rétest készített: tejfeles tojással kente, és kígyó hosszúságban tekerte be a sütőbe. Feleségem még most is készít hasonlót, de ő csak bolti réteslapból. Ebbe el tudom képzelni a grízt is (hogy ne legyen darált rántotta belőle).
Egyikünk se tanulta el a mamájától a rétes készítés trükkjét :((((

kobold63 2020.02.01. 09:46:24

@Andrass9: Abból a széléből tömörebb kígyó lett, mint a rendes, először kihuzottból. Apámnak a legjobb járt.

Én sohasem ettem rétest elötte, legalább is nem emlékeztem rá. De valami könyvben olvastam róla, így utánanéztem (nuku net) és megleptem a családot. 14 éves voltam. Arra emlékszem, hogy tettem tojásfehérjét és kevés ecetet is a tésztába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.01. 09:59:39

@kobold63: Ezért is hívták a széléből készültet nyújtott rétesnek, míg a közepét húzottnak :) Köszi a tippeket!

Boar. 2020.02.02. 10:29:42

@Waka: " Egy igazi kocsmában még a kávéhoz is bicskát adnak"
Ez hülyeség, nem adnak.
Hozni kell.

MadMary 2020.02.02. 16:20:31

@Andrass9: A nagyikám tökéletes rétest volt képes nyújtani, ma is emlékszem a vászonterítővel leterített asztalra, amit körbe-körbe-körbe sétált, finoman húzogatva a tésztát, hogy az alatta lévő abrosz mintázata tökéletesen átlátsszon. Attól tartok, hogy a titok (TITOK) nagy része a lisztben rejlett, márminthogy sikérben különlegesen gazdag lisztet használtak... de a nagyit nem tudom már megkérdezni, mert negyed évszázada nem él. :-((

MadMary 2020.02.02. 16:23:09

@Boar.: @Andrass9: Nekem több rugós késem is van. Az egyik igazán nőies pici gyönyörűség, amiből szép hosszú acélpenge ugrik elő szükség esetén... a másik kedvenc egy rambókés, aminek ki sem kell ugratni a pengéjét ahhoz, hogy az átlagközönség azt mondja "ÁÁhhh, bocs a zavarásért".... Hrrrrrr. :-D

MadMary 2020.02.02. 17:55:39

@látjátok feleim szümtükkel: Olyan is az az izé... darab fém, aztán ennyi. Mint a fülbevalóm, az is egy darabka acél, oszt hurrá. :-D :-/

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.02. 18:26:21

Megújítottam a rántott húst.
Főztem húsos csikecsontból levest, és lett egy jó nagy adag főtt hú, amit csak a mopszi enne meg, ha neki adnám. De ez olyan szép volt, hogy gondoltam, jó lesz az nekünk is. Leturmixoltam a csont nélküli húst, megfűszereztem, belekerevtem két tojást, két kanál zabpelyhet, és kanálnyi adagokból lepényt formázva serpenyőben megsütöttem. Teljesen olyan lett az íze, mint a rántott hús, csa kicsit száraz lett, legközelebb kell a húsba valami zsírosabb alkatrész is.
Ehhez a leves sült sütőtökből készült, amit kókusztejjel hígítottam és garam maszalával ízesítettem. Azért a garam maszalával vigyázni kell, mert több változatban kapható, és ez most viszonylag sok fahéjat tartalmaz, ai nagyon illik ehhez a levshez.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.02. 19:38:22

@Boar.: @Andrass9: Azért akadhat néha valaki, aki otthon felejti a bökőt. Márpedig rendes kocsmában minden vendégre gondolnak.
@MadMary: Rugóst nem hordok, csak nem kell hirtelen előkapni.
@látjátok feleim szümtükkel: Egész jól hangzik. A levest viszont inkább kihagynám, bár éppenséggel van még egy 6 kilós tök az erkélyen.

kobold63 2020.02.02. 19:44:34

@MadMary: Így igaz, a magyar búza magas sikértartalmú, ezt tanultuk az iskolában. Azóta annyit változtattak, kevertek, nemesítettek, de azt hiszem, hogy amit rétesnek vagy kenyérnek ajánlanak, az még a legmegfelelőbb, ha húzogatni van kedv.

Boar. 2020.02.03. 18:03:57

@Waka:
FIGYELEM!!
A KLUB HELYISÉGÉBE
LŐFEGYVERT, ÓLMOSBOTOT, KÉST,
BOXERT VAGY BÁRMILYEN
GYILKOLÁSRA ALKALMAS SZERSZÁMOT
BEHOZNI
AJÁNLATOS!!
FEGYVER NÉLKÜL BELÉPNI TILOS
ÉS ÉLETVESZÉLYES!! AZ EBBŐL
EREDŐ BALESETEKÉRT MINDEN
FELELŐSSÉGET ELHÁRÍT
AZ IGAZGATÓSÁG

MadMary 2020.02.03. 19:32:48

@Boar.: "A belépés díjtalan, a kilépés bizonytalan." :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.05. 17:43:25

@MadMary:

Oldalsávra pillantva előbb úgy olvastam, hogy a ballépés díjtalan.;D

MadMary 2020.02.05. 21:39:52

@látjátok feleim szümtükkel: Óóóó, ballépéseinknek mindannyian megadjuk az árát... ;-)