Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Göngyölt lapocka paradicsommártással

2020.01.16. 07:00 Waka

Volt itthon a fagyasztóban egy kilónyi lapocka. Mondjuk, ez nem egy nagy kuriózum, hiszen rendszerint spájzolok belőle egy-egy adagot. Jó ha van itthon, sokoldalúan felhasználható, darált húsnak, pörköltnek, ne adj Isten, még szelethúsnak is. Most éppen ez történt vele.
Már csütörtökön ebédnél ment a szokásos tanakodás, mi legyen a hétvégére? Az egyik kolléga épp a jövő heti étlapot böngészte, örömmel kiáltott fel: - Húsgombóc lesz paradicsommártással kedden! Ezzel meg is volt az ötlet, én is azt főzök.
Aztán eljött a szombat, és rájöttem, hogy a francnak sincs kedve húst darálni, meg bíbelődni vele. Gondoltam egy merészet: megcsinálom göngyölt húsnak. Lesz hozzá paradicsommártás, - lehetőleg gondozásmentes - meg főtt burgonya.

img_20200112_151412.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15 dkg sertészsír
- 1 l házi paradicsomlé
- fekete bors
- köménymag
- koriander
- szárított rozmaring
- fokhagyma granulátum
- pirospaprika
- barna cukor
- só

img_20200111_134126.jpgimg_20200111_135840.jpg

A lapockát felszeleteltem és kiklopfoltam. Nem lettek épp egyforma szeletek, de nem vagyok egy képzett konyhamészáros.

img_20200111_134243.jpgimg_20200111_135033.jpg

A fűszereket a barna cukorral együtt mozsárban megőröltem és összekevertem.

img_20200111_140615.jpg

A hússzeleteket először megsóztam, majd behintettem a fűszerkeverékkel. Felgöngyöltem és hústűvel összetűztem.

img_20200111_141644.jpgimg_20200111_143315.jpg

A tepsi aljára tettem a zsírt és a laskára vágott vöröshagymát. (Nem lett volna szükség ennyi zsírra, de nekem már a jövő heti reggeli járt az eszemben, ahogy olvad a pecsenyezsír a forró pirítóson.) A felgöngyölt húst a hagymára tettem és a tepsit befedtem alufóliával.

img_20200111_144556.jpg

Másfél óra sütés - inkább párolás - után kivettem a sütőből és levettem a fóliát.

img_20200112_085720.jpg

A zsírt és a pecsenyelé egy részét lekanalaztam és kiszedtem a hústűket.

img_20200112_090155.jpg

A húst nyakon öntöttem a paradicsomlével. Elsőre soknak tűnt, de később kiderült, hogy egyáltalán nem volt az.

img_20200112_090309.jpg

Bő egy órát pároltam a sütőben. A paradicsomlé szépen besűrűsödött.

img_20200112_103633.jpg

A már említett sós vízben főtt krumplival tálaltam.

img_20200112_151342.jpg

Tanulság volt pár. A hús kicsit kiszáradt ugyan, de a rostokra merőleges szeletelésnek és a klopfolásnak köszönhetően egyáltalán nem volt rágós. A szósz viszont isteni lett. A húsból kisült fűszeres szafttal és a megpárolódott hagymával igen ízes egyveleggé főtt össze. Csak éppen lehetett volna kicsit több is. No, majd legközelebb.

69 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé pirospaprika lapocka feketebors koriandermag fokhagyma granulátum göngyölt lapocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6315409500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 10:25:54

Na tessék! Hát nem elloptad a következő post ötletemet???? Ezt terveztem szombatra csirkemellből a kicsilyánynak és lapockából magunknak ...
Vagyis tetszik a recept! Most még valami tölteléket is ki kell találni hozzá :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.16. 10:44:25

@Andrass9:

Úgy látszik a főzés olyan, hogy innen is lopunk, onnan is lopunk.:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.16. 10:47:35

Vajon ugyan ilyen jól sikerült volna, ha a roládokat madzaggal megkötözve, serpenyőben megpirítva kerülnek tepsibe, azonnal rá a paradicsomlé, és fólia alatt párolódnak, majd anélkül pirulnak?
Lehet, hogy akkor nem lenne kissé sem száraz a hús?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 11:54:01

@látjátok feleim szümtükkel: Nem! Akkor nem lett volna jó a szaftja, ami egy következő fogás lesz :)

MadMary 2020.01.16. 14:02:21

Az ilyen szárazkás típusú húsból készült roládok - szerintem! - csendben sikoltoznak valamilyen zsírosabb-ízesebb töltelék után. Vastag szelet bacon? Szaftos gombaragu? Sűrűre főzött bolognai szósz? Sok-sok vajban krémesre párolt hagymaszeletek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 14:20:26

@MadMary: Adnék én hozzá, de a kicsilyány semmilyen zsírosat/olajosat nem tud megemészteni, így tojásos-aszalt paradicsomos töltelékkel csinálom neki a csirkemellet, amit sós vízben fogok előtte párolni (attól szaftos lesz).

MadMary 2020.01.16. 14:51:01

@Andrass9: Óóóó, így már világos a helyzet... esetleg valami nagyon sovány besamelutánzat szósz (nálunk kukoricakeményítő/ maizena sovány joghurttal és vízzel összekeverve, majd kiforralva), ami krémes, de mégsem támadás az epe ellen, és lehet ízesíteni sovány sajttal, zöldfűszerekkel, bármivel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 14:57:09

@MadMary: Szerencsére paradicsomot ehet, így én is a szószban befejezett változatot választottam, amit Waka is posztolt, csak a finom hússzaft nélkül ...
Köszönöm a tanácsot, elgondolkodom rajta. Esetleg ezzel szaftosítva a tölteléket?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 15:28:29

@MadMary: No, akkor segítségeddel nagyjából össze is állt a szombati ebéd receptje :)

MadMary 2020.01.16. 15:38:24

@Andrass9: Always happy to help! :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.16. 20:38:56

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A roládok apró mérete miatt macerás lett volna az összekötés és kibontás.
@Andrass9: @MadMary: Az én ízlésem szerint némi kolbászhús lenne az ideális töltelék. Ha már zsírmentes, akkor valami aszalt gyümölcsös, zsemlés töltelék, kevés kemény tojással, etc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 21:03:10

@Waka: A zsemléset én is szeretném, de a gyerekeim nem ismerik, mivel az anyjuk nem eszi ...
Ne nagyon ajánlgasd az aszalt gyümölcsöt, mert lemaradsz a meggy utánpótlásról :))) Viszont megfontolandó abba a könnyű besamelbe belekeverni kis aprított aszalt almát vagy körtét is a kevés keménytojás mellé. Hmmm - viszont palacsintát is sütök, így nem vagyok 100%-ig biztos benne. Köret meg rizs, a hús meg kap kis sült paradicsom mártást. Ja, én se fogom kötözgetni :)))

jegeskaveee. 2020.01.16. 21:32:09

@Waka: Kicsit átköltöttem a túratársam (megvan az eredeti is) több évtizeddel ezelőtt határőrként kapott napi parancsát -ha megengeded- az alábbiak szerint:

Megparancsolom magamnak, hogy a Waka által, saját maga élelmezésére szánt hagymás zsír megszerzését, mint számomra kijelölt harci feladat végrehajtását azonnal kezdjem meg!

Ha az kiüti a biztosítékot (és nem vicces, pedig annak szántam), kérek engedélyt kitöröltetni.

MadMary 2020.01.16. 21:44:27

@Waka: A kolbászhús jellegű töltelékkel az anyukám töltötte a hústekercseket, aszalt szilvás-gyümölcsös tölteléket pedig utoljára egy fogadáson élveztem, csirkemellből készült roládban... na tessék, most már nekem is csorog a nyálam, lehet hogy az aszalt gyümölcsös verziót meg kéne csinálni a hét végén... :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.16. 22:00:42

@MadMary: Nekem már biztos! :))) A rendelés is megjött túrós és lekváros (nem szándékos) palacsintákra ...

kobold63 2020.01.17. 05:34:46

Várakozik egy szép sertés szűzpecsenye a hűtőben, ezt fogom tölteni. Párolt gomba, sok petrezselyemmel, vékonyan ráteríteni, a közepébe 3 szál zöld spárga, tűvel összetűzöm. Baconnal tekerem körbe, úgy sütöm. Zoldsaláta keverék vékony lilahagyma karikákkal, fél gránátalma gyümölcse belekeverve, egyszerű, citrom-oliv dressing.

jegeskaveee. 2020.01.17. 06:47:34

@Andrass9: Abból a túrós, lekváros palacsintából én is ennék kettőt-kettőt.

jegeskaveee. 2020.01.17. 06:54:21

@kobold63: Pár napja vettem a Tescóban 40%-al leértékelve (1700 Ft/kg előrecsomagolt töltött/pácolt(?) szűzpecsenyét. Paprikás "páccal" volt bekenve, kolbászkrémmel volt megtöltve, egész jó volt, mondjuk az ára volt a legjobb benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 10:25:31

@kobold63: Azt hiszem, az nincs most a hűtőben, de feleségem öntevékenyen vett egy egész tanyasi baromfit, pedig csak a melle kell holnapra. A combokra beadta az igényét, hogy paprikás csirke, a többiből egy könnyű húsleves (amihez vett egy adag csirkelábat is - legyen benne valami anyag is).

jegeskaveee. 2020.01.17. 11:15:25

@Andrass9: Ez pontosan így van.
Bár az némiképp mentségemre szolgálhat, hogy a 4 db palacsinta miatt, ami az egyszeri fogyasztásomnak felel meg, nem érdemes nekiállnom sütni.
A maximális mennyiség, amire valaha igény volt, az kb 24 db. Ha ezt a mennyiséget egymagamnak megsütném, egy hétig azt csócsálnám...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 13:25:35

@jegeskaveee.: 1 tojásból 10-12 palacsinta jön ki. Azt azért 2 nap alatt megennéd, nem?

MadMary 2020.01.17. 13:59:50

@jegeskaveee.: A palacsinta fagyasztható is ám... :-) A minap horgásztam ki a mélyhűtőből két hortobágyi palacsintát, amit szeptember körül raktam be, felmelegítés után is kiváló volt, megtartotta a konzisztenciáját.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 17:59:03

@MadMary: Én még nem mertem lefagyasztani, dehát itt oly gyorsan fogy, hogy megfagyni sincs ideje!
Komponálom a töltött roládokat :) Mellékesen lesz egy baromfileves is (70 deka csirkelábbal erősítve), mert a mellet leszedtem, de mi legyen a többivel? (Ok, a combokat, szárnyakat letisztítottam a feleségemnek a paprikás csirkéhez ...)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.17. 18:09:27

@Andrass9: "...de mi legyen a többivel?"

Főzz belőle pálinkát.:D

MadMary 2020.01.17. 19:18:40

@Andrass9: Fűszeres ragu? A húscafatkák lepirítva vajon vagy más zsiradékon, megfűszerezve valami jellegzetes fűszerkeverékkel currytől kezdve garam masaláig, ízlés szerint elirányítva tejfölös irányba, valamely olyan körettel tálalva, ami boldogan felszippantja a fűszeres szószt (tészta, rizs)?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 20:21:11

@MadMary: Indiai be is evezett, van kis curry beütése a húsnak. Köretnek persze rizs lesz...

jegeskaveee. 2020.01.17. 20:26:29

@Andrass9: Ha csak az lenne, akkor igen. Magam sem értem, hogy miért, semmi bajom a palacsintával, de sok a munka vele.

jegeskaveee. 2020.01.17. 20:27:52

@MadMary: Hortobágyi palacsintát talán kétszer ettem életemben, az se a kedvencem.

MadMary 2020.01.17. 20:56:11

@jegeskaveee.: Nem is a hortobágyiság volt itt a lényeg, hanem arra akartalak volna biztatni, hogy nyugodtan süss több palacsintát annál a négynél, amit azonnal megeszel, a többit pedig fagyaszd le. :-) Ha a kisült palacsinták közé valami elválasztó réteget teszel, pl. sütőpapírt vagy folpackot, akár egy tucatnyit is elrakhatsz a mélyhűtőbe, és ha rádjön a palacsintázhatnék, annyit szedhetsz le a kupacból, amennyi éppen jólesik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.17. 21:24:44

@Andrass9: Isten őrizz! Akkor inkább tölts bele egy kis spenótos rikottát.
@jegeskaveee.: Majdnem jó, elfogadva. A zsír feltalálási helye: Kossuth Laktanya 4. sz. épület 2. emelet 252. iroda, frizsider. :D
@kobold63: Jól hangzik!
@MadMary: Épp a napokban gondolkodtam el a palacsinta köretként való felhasználásáról. Valami vastagabb - esetleg kelt - palacsinta megsütve, felcsíkozva és valami szaftos ragu mellé.

MadMary 2020.01.17. 21:48:15

@Waka: A palacsinta ilyen módon, vagy akár levesbetétként ("Frittatensuppe") történő felhasználása nagyon régi ötlet.
www.travelo.hu/tura/20150304-huttezesi-alapismeretek-kezdoknek.html
Azt javasolnám, hogy maradj meg a tradicionális vékonyabb palacsintánál, szeld fel szélesmetélt módjára, szaftozd, és nem fogsz csalódni.

élhetetlen 2020.01.17. 22:19:00

@Andrass9: “A rendelés is megjött túrós és lekváros (nem szándékos) palacsintákra ...”. A nem szándékost ugyan nem értem, de, ha jól értem, külön van a lekváros és a túrós palacsinta. A mindenevőknek csinálhatnál olyat, hogy a lekvárral megkened a palacsintát, és arra megy a túró töltelék. Dupla élvezet. Ha félreértettelek, akkor bocs. A túrós rétest is lekvárosan sütöm. Kitérő, a bolti rétesek, ugye középen a töltelék, körülötte a papír. A nyújtott rétesnél (amit nem tanultam meg, és már nem is próbálom meg, mert a megfelelő méretű asztalom alatt egy nagy tehénbőr van, csak nem lisztezem össze) minden tésztaréteg között van töltelék. A bolti lappal azt csinálom, hogy egy lap, megkenem, töltelék, (pl túró, rápöttyentett lekvárral), másik lap, ue., és tovább, a végeredmény meg hasonlít a régi réteshez. Na, ez belekotty volt.

élhetetlen 2020.01.17. 22:34:19

@Waka: Pár éve rengeteg spenótot kaptam, azt már nem lehetett megenni főzelékként. Akkor jött a spenótos palacsinta köretként. Igen, kicsit kisebb, kicsit vastagabb, mert könnyebben szakadt a spenóttól, de jó volt. (Ja, a spenót püré a tésztában volt, nem rákenve). Tény, a barnára sült foltok nem néztek ki olyan jól a zöld felületen, mint a fehéren, de jónak nagyon jó volt.

élhetetlen 2020.01.17. 22:57:18

@Waka: Ez már csak sztori. Az Infoparkban dolgoztam, reggel, este egy kis busz cirkulált a villamosmegálló és a munkahely között, én viszont a sarki zebránál szálltam fel, tehát mindig volt pár percünk kettesben a sofőrrel. Mindenről beszéltünk, így került szóba a nagyija kelt palacsintája is, de a nagyi már meghalt. Jó, sütök neked. Túrós volt, és úgy 6-7 cm átmérőjű. Másnap köszönte, nagyon finom volt, de a nagyié még vastagabb volt. Kakukk. Beszéltünk arról is, hogy nem eszem fokhagymát. Aztán megvilágosodott. Tudom már, miért nem. Mert boszorkány vagy. Aranyos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 23:00:55

@élhetetlen: Na akkor visszamenőleg: :)
Kezdjük a spenóttal: Én beleszerettem a spenótos rétesbe, ami görög étel!
A lekváros szándékost ezek szerint meg kell magyarázni:
A rosszindulatú malac megdobja egy lekváros palacsintával a nyuszikát. Ez most szándékos volt, kérdi a nyuszika? Nem, lekváros felelt a malacka ... (kb 50 éves vicc)
Amúgy a legnagyobb bánatom, hogy nem tanultam meg anyósomtól a rétes készítését. Ez sajnos nem pótolható :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 23:03:03

@élhetetlen: Legalább őszinte volt :) (nem rosszindulatból, csak viccből ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.17. 23:04:57

@jegeskaveee.: Nem értelek ...
Most fejeztem be 70 palacsinta sütését, és még a lakást is kiszellőztettem!!!

jegeskaveee. 2020.01.17. 23:32:31

@Andrass9: Nem vagyok gyakorlott palacsintasütő, mert nem szerették a családban. Tényleg az volt, hogy általában 24 db palacsintát sikerült megsütnöm, azt napokig ettük hárman. A férjem eléggé édesszájú volt, de a palacsintáért ő sem volt oda, a fiam se.
Mivel nem volt gyakorlatom benne, nyilván hosszabb ideig tartott az elkészítése, mint aki többször, többet süt. Ezért nekem nem is a munka sok, hanem sokáig tart. A zsírszagot -palacsintasütéskor- meg nem szeretem.

élhetetlen 2020.01.17. 23:57:01

@Andrass9: Igen, ez a vicc kimaradt az életemből. Egyébként meg lehetne próbálni, engem tíz éven keresztül ez a tehénbőr akadályozott, most már a derekam is. De ez a laponként töltött bolti lap, azért hozza a az eredeti rétes érzetét. Komolyan. “Legalább őszinte volt :)”. Így van, én is az voltam, ez egy korrekt kapcsolat volt. Ha muffint sütöttem, vittem neki. Pár év múlva elkérte a receptet, adtam, nem vittem több muffint, süsse meg a felesége. Aztán mesélte, hogy mikor otthon kérte, akkor a feleség megkérdezte, hogy mi van, már nem kapsz a kolléganődtől? Ez is vicc. Egyébként most karácsonykor mindenki megkapta a kedvenc sütije mellé a recepted is, hogy, ha kinyúlok, kimúlok, ne maradjanak nélküle. Ez meg nem vicc. És a sütireceptek, bár úgy tudom, nálad a feleséged süt, leképezem őket bögrére. Egyszer lemérem, mennyi liszt, mennyi cukor, és átírom, hogy az általam használt bögrében mennyi az annyi. Nem kell mindig elővenni a mérleget. A vajat meg centire lehet látni. Na, ennyit az általam nem ismert viccről.

Boar. 2020.01.18. 11:54:18

Így, hogy nem került bele töltelék, felesleges volt klopfolni meg tekergetni, simán el kellett volna darabolni, úgy szaftosabb marad és ugyanúgy megpuhul. Szeretem a lapockát, ízletesebb mint a comb vagy a karaj. Nem hirtelensütésre való de ez nem baj ennél a módszernél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.18. 12:43:47

@Boar.: Gondolom, hogy a töltelék maga a fűszer volt. Így belül is fűszeres lett a hús.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.18. 13:17:13

Nekem is rotyog már a sütőben a göngyölt hús. Van benne elég érdekes töltelék, remélem másoknak izleni fog, mert nekem nem tetszik...

jegeskaveee. 2020.01.18. 13:26:26

@Andrass9: Ha nem ízlik nekik, akkor majd esznek palacsintát, ha még van. :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.18. 14:56:46

@MadMary: Levesbetétként annyira nem tetszik, a bakonyi már jobb.
@élhetetlen: Jól hangzik, de mi mellé volt köret? Készült már itt is kelt fajta: blogkocsma.blog.hu/2015/01/20/kelt_palacsinta_281
@Boar.: Valami kanyart hozzá kellett tenni.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.18. 14:59:19

Itt egy palacsintí fagyasztó jelentkezik..ha nekiállok, negyven az alap, de volt már hetven is. Kihűtve szépen adogokba rakom, fólia, és gafyasztó..mikróban rásegítve akár a friss.

élhetetlen 2020.01.18. 16:36:36

@Waka: Bocs, keveredett a két palacsinta. A köretként használt, az nem a kelt volt, hanem a spenótos, ami csak azért lett kisebb, és vastagabb, mert a tésztában levő spenótpürétől kicsit jobban szakadt volna fordításkor, mint egy normál palacsinta. Hogy mihez volt köret? Arra már nem emlékszem, lehetett kacsa is, bárány is, bárány vagy pecsenyekacsa máj is, ezeket szoktam sütni, de bármihez jó, amihez rízs, vagy krumpli jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.18. 16:41:19

@Kumari aki Nilüfer: Igencsak megfogyatkozott a palacsinta halom, meg a kiló túróból készült töltelék is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.18. 16:42:15

@jegeskaveee.: Izlett nekik, de akkor is rengeteg palacsinta fogyott el :)

Kumari aki Nilüfer 2020.01.18. 16:53:38

@Andrass9: Azért sütjük a palacsintát, hogy egyék meg:DDDD

jegeskaveee. 2020.01.18. 17:29:50

@Andrass9: Az attól függ, mennyi vendégetek volt, a rengeteg palacsintára, és maradt-e belőle.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.18. 18:25:35

@Kumari aki Nilüfer: @jegeskaveee.: A kicsilyány az udvarlovával. Azaz 2 fő. Elmentettem hármat a feleségemnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.18. 18:27:32

@Waka: Jó ez az étek! Én tettem kis töltelékszerűséget is bele, de így is remek volt, meg töltelék nélkül is! A paradicsomszósz nagyon feldobta!

jegeskaveee. 2020.01.18. 19:17:52

@Andrass9: =70-3 palacsintát hárman ettetek meg? Hűha!.:)))

MadMary 2020.01.18. 19:57:55

@jegeskaveee.: Gondolom, jutott a gyerekek útravalós batyujába is egy-kettő... :-D

élhetetlen 2020.01.19. 01:27:17

@Kumari aki Nilüfer: “Azért sütjük a palacsintát, hogy egyék meg:DDDD” Ja, de nem mindegy, hogy mikor, ki eszi meg. 13-14 éves lehettem, sütöm a palacsintát, a nagyapám és az öcsém összekacsintottak, és ahogy sütöttem, abban a tempóban ették meg.(tejjel, cukorral, tehát natúran is finom). Semmi a tányéron, ahol a palacsintáknak lenni kéne. Ezt addig csinálták, míg el nem bőgtem magam, hogy hogyan lesz ebből vacsora, mire apa, anya hazaér. Jó vicc volt, de a többit ezután meghagyták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 04:17:42

@jegeskaveee.: Először is egy kis matek (ami nem az erősséged): feleségem és én, az kettő fő. A Kicsilyány egy fő, az udvarló is egy fő. Ez nálam 4 ember :) Délelőtt, amikor feleségem meglátta a halmot, előebédelt belőle, ebédre csak én megettem hetet... @MadMary: -nek is igaza van!

jegeskaveee. 2020.01.19. 11:19:25

@Andrass9: Javítok, a matek sem, és ez a kor előrehaladtával romlani fog...
Azt hittem a feleséged csak azt a hármat ette, amit elmentettél neki, az útibatyura tényleg gondolhattam volna.

Jobb lesz, ha magamba szállok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.19. 11:51:33

@Andrass9: Örülök, hogy sikerült tippet adnom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 12:33:31

@Andrass9: @MadMary: @Waka: Több szem többet lát! Köszönöm mindenki tanácsát. Lett benne kefíres "besamel" mártás aszalt gyümölcsökkel, napon szárított paradicsommal és napraforgómaggal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 12:35:07

@jegeskaveee.: Szerintem csak az zavart meg, hogy ENNYI palacsinta nincs is, és mégsem jutott neked belőle :)
Az a bizonyos maradék három: feleségem most alakítja át hortobágyivá, főzött hozzá pörköltet ...

MadMary 2020.01.19. 13:17:50

@Andrass9: Always glad to help. :-)