Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kukuca

2020.01.04. 07:00 Waka

Előrebocsátom, hogy a poszt leginkább arról fog szólni, hogyan ne készítsünk kukucát. Mert a végeredmény inkább tanulságos lett, mint szép. Jabba nézhetett ki így csecsemőkorában.
Szóval, a múltkoriban szóba került a nevezetes kalácska a kukuca. Utánanéztem, nem tűnt túl bonyolultnak, bár a fellelhető receptek gyaníthatóan egy helyről származnak, talán még a helyesírási hibákat is átmásolták.
Arra nem vállalkoztam, hogy csak ezért begyújtsam a sütőt, de a karácsonyi sütemény mellett belefért az időmbe. Sütöttem egy zserbókalácsot, a tésztához 20 százalékkal több anyagot dagasztottam be, aztán lecsíptem belőle egy darabot.

img_20191226_135901.jpg

Hozzávalók a tésztához (egy zserbókalács és négy kukuca készítéséhez):
- 70 dkg búzafinomliszt
- 12 dkg sertészsír
- 4 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész tojás (L) és 1 sárgája
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 2-3 dl tej
- pár szem egész fekete bors
- kevés mák

A kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 0,5 dl tej

A lisztet megsóztam, összeforgattam a cukorral és a vaníliás cukorral, aztán összemorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojást, beletettem a sárgáját, majd ráöntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Kevés tej még kellett bele, az egészből lágy tésztát dagasztottam. Meleg helyre tettem kelni.

img_20191226_102906.jpg

Míg az élesztő dolgozott, előkészítettem a zserbókalács összetevőit. Elfogyott az utolsó adag aszalt meggy is, amit "nemrég" kaptam.

img_20191226_104332.jpg

A megkelt tésztát a belisztezett deszkára borítottam, kicsit átgyúrtam, majd levettem belőle 30 dekát.

img_20191226_112647.jpgimg_20191226_112806.jpg

Összedobtam a zserbókalácsot és bevágtam a sütőbe.

img_20191226_131730.jpg

A maradék tésztát négy egyforma részre osztottam, és nekiálltam szerencsétlenkedni. Először túl vastagon liszteztem be a deszkát, ezért nem tudtam a tenyerem alatt sodorni a tésztát, mert folyton elcsúszott.

img_20191226_120240.jpg

Félresöpörtem a lisztet, és újra megpróbáltam. Hát, ez sem lett valami fényes.

img_20191226_120632.jpg

A kukacokat feltekertem, a vastagabb végére megpróbáltam valami fejformát ügyeskedni. Hát... Lábát már nem tudtam, hogyan csináljak neki. Majd legfeljebb paradicsommadárnak fogom hívni. Sütőpapírral bélelt tepsibe igazgattam a nyomorultakat.

img_20191226_120826.jpg

A borsszemeket szem gyanánt belenyomkodtam a tésztába, ahol nagyjából kellene lenniük. A cukorral és a tojássárgájával elkevert tejjel megkentem.

img_20191226_121101.jpg

Mikor a zserbókalács kisült, még egyszer bekentem az egyre reménytelenebbül kinéző madarakat, majd meghintettem őket mákkal. Betoltam a sütőbe, és elhúztam a tévé elé ebédelni.

img_20191226_130617.jpg

Nagyban bogarásztam a szálkát a pontyból, mikor bevillant a kukuca. Iszkiri a konyhába, még éppen nem égtek meg szegények, de azért elég bokszosak lettek.

img_20191226_135854.jpg

Másnap megjött Kistesó az unokákkal. Ők aztán fittyet hánytak a kukucára. A kisebbik elkezdett nyafogni, hogy büdös halászlészag van, a másik meg egyből a tévé elé vágta magát. Végül a nagyobbik nagy kegyesen elmajszolt egy kis darabot belőle. Megfutottuk a kötelező köröket, ettek-ittak valamit, rájuk sóztam pár üveg mindenféle lekvárt, szörpöt, savanyút, aztán robogtak is tovább a következő stációra. Eltakarítottam a romokat, elmosogattam. Megmelegítettem a közben kihűlt halászlét, mertem egy jó tányérral, kicsit megpaprintottam, és két kukucával elkísérve bekanalaztam. Finom volt, édes, kicsit vaníliás, de a csípős-sós halászlé mellé nagyon jól illett. A borsszemeket elropogtattam, az is jó volt. Szóval a tészta maradhat, de legközelebb inkább fonott kalácsot készítek belőle, az kevésbé macerás.

36 komment

Címkék: élesztő vaníliás cukor feketebors sertészsír kukuca búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9915377742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.04. 07:28:57

Ó, ez nagyon finom kalács lehetett..de ez nem AZ a kukuca, legalábbis az én szülőfalumban.A mi kukucánk a házikenyér sütésekor a teknőről levakart tésztából készül. van a kerek cipó,ami a vakaró, meg a kukuca, ami a hengeresre sodort tészta görcsre kötése, a bog maga a madár teste, az egyik ág a farok, a felső ág pedig a nyak, arra csípnek.húznak egy kis csőrt. Ez a kukuca a húsvéti édes zsemlére emlékeztet, ami nagyon finom:)
A zserbókoszorú meg..hmm..ismered a finn diós koszorút? Nagyon hasonló, alakra ott minden második szeletet kissé kifelé fordítanak, amitől egyik szelet beljebb, másik kijjebb kerül, (fogaskerékre hajaz), nagyon mutatós, a dió kicsit másképp van fűszerezve.
Mindez NEM kritika, mert semmi kivetnivaló nincs a süteményekben!! SŐT! Szépek, és bizonyára nagyon finomak:)

kobold63 2020.01.04. 07:32:00

Nekem tetszenek, jó kis briós formájuk van.

A gyerekek meg ilyenek! Nem tudom az évüket, de hamarosan csak a telefonjukat fogják nézegetni amíg ott vannak. Ha szerencsés vagy, akkor SMS-ben beszélgetni is tudsz velük.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.04. 09:14:13

Nagyon szép a megkelt tészta, és az sem gond, hogy egy kicsit ducik a kukucák.

jegeskaveee. 2020.01.04. 12:06:04

Nem is lett olyan rossz, pláne, ha még ízlett is a halászlé kísérőjeként.:)))
Azért arra kíváncsi lennék, hogy nem használtál-e akkor, amikor az elrendezgetésnél "nyomorultként" emlegetted a szegény kukuckákat, néhány nyomdafestéket nem tűrő kifejezést.:)))
Arra nem tértél ki, hogy a nagyobbik unokának ízlett-e a kukuc?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.04. 15:54:25

@Kumari aki Nilüfer: A görcsre kötéssel később találkoztam, mikor újfent átolvastam a kevéske fellelhető forrást. Úgy talán tényleg jobban hasonlított volna valami madárra. A zserbókalácsot készítettem már hasonlóan széthajtogatott módon, de mikor sok benne a töltelék, nem alkalmazható, mert kihullik belőle. A receptet azért köszönöm, töprengeni fogok rajta.
@kobold63: Kisgyermek koromban nem szerettem a brióst. Lenyaltam a cukrot a tetejéről, a többi nem kellett. Mondjuk, nem is voltam duci.
@látjátok feleim szümtükkel: :)
@jegeskaveee.: Igazából - a téren tökéletes dilettánsként - csak a fogam szívtam. A "nagy kegyesen elmajszolt" azt hiszem, elmond mindent.

jegeskaveee. 2020.01.04. 16:22:13

@Waka: Tényleg elmond mindent, mint az is, hogy a halászlé mellé finom volt, meg vaníliás...
Én úgy gondolom, ez a tészta töltelékkel igazán jó, magában nem annyira. Nem baj, de legalább a bors ízlett.:)))

Én egyébként fonott kaláccsal jártam így. Egyszer (több évtizede) próbálkoztam meg vele, augusztus 20-ra. Külsőre gyönyörű, 9 fonatos kalács lett, de ehetetlenre sült. Nálunk apukám volt(mint mindig) a kóstoló. Úgy reagált, mint nálad a srác.:)))

MadMary 2020.01.04. 18:03:16

Nekem nagyon tetszenek a jószágok, mondjuk kedvelem a "pucér" kelt kalácsot-brióst minden töltés nélkül is. :-) A madárkákat én "pipiske" néven ismertem, és ahogy @Kumari aki Nilüfer: írja, az elkészítésük módja a tésztahurka csomóra kötése. A szemük készülhet mazsolából is, akkor az édes-pikáns kombinációkat nem kedvelők számára nem annyira sokkoló az édes(kés) kalácsban a borsszem.

MadMary 2020.01.04. 18:08:33

A finn diós koszorú készítését (ha-ha) a The Great British Bake Off valamelyik epizódjában láttam, nagyon látványos kalács. Nem tudom, hogy a zserbókoszorúhoz alkalmazható-e, de a "napraforgó-kalács" elnevezés alatt futó elkészítési mód is igen érdekes:
www.flickr.com/photos/eszsara/6570624089/
Bár, végülis, ahogy @Kumari aki Nilüfer: írja, jók a Waka kalácsai úgy, ahogy vannak. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.04. 18:47:19

@jegeskaveee.:

Ráadásul nagyon szép pirosra is sültek, tehát nem biztos, hogy nem a sütővel akad gond, amikor sápadtak a sütik.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.04. 18:56:28

@MadMary: A napraforgó kalács volt a karácsonyi csillagkalács nálunk, nutellával..gyakran sütöm, a babkával egyetemben, a napraforgó mindig csokis vagy mogyorós vagy kakaós vagy diós, a babka olykor fahéjas, ritkán lekváros Pucér kalácskánt nálunk a Luca macskája járja, ha sütéskor itthon van az unoka vagy a gyerekek(igen, a vejek is), akkor Luca van, és mindenki formázza.pdén kimaradt, mert egyedül nem volt kedvem..stollent csináltam helyette, azzal nincs annyi babra.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.04. 19:00:38

@MadMary: Én ezeket a recepteket, mint flődni, finn diós, Luca, legalább 30 éve ismerem, egy akkori Nők Lapja hozta, én azóta sütöm,(fiatalasszonyként még csuda tortákkal is elbajmolódtam, ma már csak néha sütök túrós-kókuszost, vagy más hamari sütit) és mindig elcsodálkozom, mi az a rettentő bonyolultság, ami a flődni sütése kapcsán felmerül..szerintem semmi extra, de a zsidó ismerőseim, mindig lehurrognak:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.04. 19:37:05

Nekem tetszik ez a kukuca! Asse baj, ha kicsit félresikerül a forma - a lényeg az íze! Ahogy így elnézem, ez finom kalácska lehetett ...

MadMary 2020.01.04. 20:21:59

@Kumari aki Nilüfer: Ha anyukám élne, akkor _nagyon_ érzelemdúsan és _nagyon_ hosszan magyarázná el, hogy miért szinte kivitelezhetetlen és emberfelettileg komplikált a flódni... :-) Mikor kicsi voltam, sütötte néha, aztán a fentiekre hivatkozva abbahagyta, pedig egyébként kísérletező, igen fantáziadúsan főző-sütő háziasszony volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.04. 20:32:27

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: A feleségem gyakran süti és soha nem csinál körülötte semmi faxnit. Tán csak a nagyon nehéz tepsit nehezményezi :)))

MadMary 2020.01.04. 22:11:20

@Andrass9: Az anyukámnál érzelmi volt az akadály, nem "technikai", azt hiszem...

élhetetlen 2020.01.04. 23:45:06

@Andrass9: Off. Ugyanis húsvétkor szoktam sütni, a neve pipics. Ugyanígy egy csomózott kelt tészta, megnézhető kutyatlanul.blog.hu/2014/03/17/husvet_860 , annyi, hogy a borsot, mint szemet,lecseréltem a gyerekre való tekintettel. Megsütöm a madarakat, és olvasztott csokiból cseppentettem szemet utólag, mert az nem megy, hogy kicsim, kapard ki a madárka szemét, és utána edd meg. Ha már írtam, akkor bocs.

kobold63 2020.01.05. 03:14:48

@MadMary:
@Andrass9:

Nálunk nem volt hagyomány a flódni, csak barátnőmnél találkoztam vele. Anyu csodás zserbót, almás és meggyespitét, buktát és a világ leges-leg-legjobb töpörtős pogácsáját csinálta. De különben nem voltunk édesség kedvelők, most meg már egészen másként megy a ketogén szerint.

kobold63 2020.01.05. 03:39:35

@Andrass9:
Hogyan állsz a husvéti sonka készítésében? Én ma trancsíroztam fel 4 egész combot, 9 kg körül volt mindegyik. Minden évben ilyenkor van az egyik (jobb) hálózatnál az egész comb (csülökkel, zsirral-bőrrel) nagyon speciálon, 2.2 dollár/kg. Ez kb. a negyede a rendes árának.
Az idő nem a legkedvezőbb, túl meleg van, 10 C körül.
Ez a hús sokkal soványabb, mint a tavalyi, farmról kapott volt, alig van egy vékony réteg szalonnája. A végén viszont mindig jó minden, sok munkának nézünk elébe, kolbászt is kell csinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.05. 09:24:53

@élhetetlen: :)) Nem írtad és aranyos.
A madárkáid meg szépen néznek ki!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.05. 09:26:26

@kobold63: Nem tudom miért, de erről eszembe jutott, hogy sürgősen barátfülét kell készítenem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.05. 09:32:08

@kobold63: Ennyi húst nem tudnék feldolgozni, sem felfüstölni. A kolbászhoz azért szerezz be szalonnát, mert az nem jó szárazon ...
Viszont jó, hogy rákérdeztél: el kell mennem egy jó hentest keresni, mert a húsvéti sonkát már illő lenne sóznom. A füstölt karajom nagyon sikeres volt, a napokban fogyott el. Azt szerencsére nagyobb áruházakban is kapok. Az idő jó pácolásra, meg füstölésre is (ha volna mit), +5 és -5 között mozog. Mondjuk a köd nem annyira kedvező, de a páclevet nem higítja :)

jegeskaveee. 2020.01.05. 09:56:46

@Andrass9: Mint említettem többször, nekem van ismerős hentesem. Egyébként a munkahelye a szentendrei piacon van, de nem ott lakik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.05. 10:05:36

@jegeskaveee.: Köszönöm ismét, de lusta vagyok, ezért közelebb próbálkozom :)

kobold63 2020.01.05. 11:06:35

@Andrass9:
Combból nem csinálnék kolbászt, mégha ingyen adnák sem. Arra a tarját, lapockát darálják le nekem és külön a jeges zsirszalonnát, amit itthon én keverek bele ahogyan jónak látom. Két menet füstölést csinálok, a kolbászhoz megvárom a hideget, a sonka-szalonna meg flexibilis, legalább minimum esőmentes nap kell.

Láttad a füstölőmet :)), ez a mennyiség belefér, plusz 1-2 oldal hasaalja is. Itt nagyüzem megy kérem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.05. 11:35:58

@kobold63: Hja kérem, akinek van házi beszállítója, az könnyen ugrál :))) A kerek grillből kialakított füstölőbe maximum 2 sonkát bírok elhelyezni.
A hasaalját mennyi ideig pácolod?

kobold63 2020.01.05. 13:03:05

@Andrass9:
A pork belly talán vastagabb, mint a hasaalja, csak ebből tudok szalonnát csinálni, együtt megy a sonkafélékkel. Minden függ az időjárástól, ha melegebb van, a só jobban dolgozik, rövidebb idő kell. Ált. 2 hét só, utána páclé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.06. 17:46:18

Bár Budapest csótány és patkányirtása ilyen hatásos lenne ...

élhetetlen 2020.01.06. 20:25:13

@MadMary: A pipiske. Én a TV-ben kaptam el pár percet, miközben a nappali és a konyha között cirkuláltam, nem tudtam, honnét közvetítenek, de eltettem a képet az agyamba, ezt én is meg tudom sütni. Pár év múlva, húsvétkor, locsolásnál egy barátom, akit több, mint negyven éve ismerek, azt mondta, hogy jé, pipics. Sosem beszéltünk arról, hogy az ország melyik részéről származik, így derült ki, hogy matyó, és a pipics matyó sütemény. Andrássnak írtam már, (élhetetlen 2020.01.04. 23:45:06), hogy a bors a gyerekek miatt miért nem volt jó, a mazsola meg túl nagy, ha levágsz belőle darabot, akkor meg nem tudod, hogyan nyílik szét sülés közben, kancsal lesz a madár, tehát megsütöm, és utólag kap szemet olvasztott csokiból. Na, ez csak adalék volt a pipiskéhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.06. 22:02:36

@élhetetlen: Nagyon tetszett a "kikaparod a szemét" szöveg :)
Kancsal madár meg nem madár, szóval igazad van! Köszönöm, emlékezni fogok rá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.06. 22:12:48

@látjátok feleim szümtükkel: Node ilyen sokáig???
Elindítottam a fiút a pocsolyán túlra. Nincs túl nagy gyakorlata benne, csak 25 évig ingáztak ...

MadMary 2020.01.07. 10:45:43

@élhetetlen: @Andrass9: Nekem is nagyon tetszik a madárszem mögötti filozófia, a konyhai "Dolgozni csak pontosan, szépen...". Nem is gondoltam arra, hogy a mazsola miféle galibákat okozhat, a csokicsepp viszont tökéletes megoldás - húsvétra tervezek ilyesféle madárkát sütni, biztos hogy csokiból lesz a szemük. :-)

Topy 2020.01.08. 16:53:36

Waka, én nem t'om, lehet, hogy a fotoapparátoddal van gond, de ezek nem lettek bokszosak, ezek így fotó alapján pont az ideális színt kapták :)
Egyébként akár kölyökjabbák, akár csecsemőyodák, nekem akkor is tetszenek! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 19:17:50

@Topy: Szerintem is jó színük van, de én színvak vagyok :)