Sok boldogságot kívánunk a 2020-as esztendőre is!
A nagylyány készíti rendszeresen, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom. Ja és a gyerekek meg imádják!
Ráadásul fagyasztható, és a mélyhűtőből egyenesen a sütőbe lehet tenni.
Hozzávalók (pohár és kanál mértékegységekben):
- 12 ek puha vaj (kb 16 dkg)
- 1 pohár cukor
- 1 pohár barnacukor
- 1 tojás
- 1/3 pohár tej (most mandulatej volt)
- 3 1/4 pohár liszt
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 2 1/2 pohár tőzegáfonya (esetleg vörösáfonya vagy kékáfonya is jó) felezve
- 1 pohár dió feldarabolva
A vajat a robotgép táljába tette, majd elkeverte habosra. Hozzákeverte a cukrot, kicsit később a barnacukrot is. Én közben felaprítottam a pekándiót (a normál dió kicsípi a nyelvét).
Beleöntötte a mandulatejet és az egész tojást, amivel simára keverte a masszát. Ekkor belekeverte a lisztet és a sütőport is.
Elfelezgettem az áfonyát (eltart egy darabig, de különben kipukkan sütés közben), amit beletett a tésztába. Utána öntötte a pekándiót, és a géppel összekeverte a tésztát.
Kisgombócos fagyis kanállal műanyag tálcácskákra és lefóliázott tepsire szaggatta ki a tésztát. A gombócokat kb. akkora távolságra kell tenni a tepsiben, mint a gombóc nagysága, ugyanis a tészta szétfolyik kicsit. A tepsicskét betettük a 180C fokra előmelegített kis sütőbe, ahol 15 perc alatt szép aranybarnára sült.
Muszáj volt megkóstolni ezt a frissen sült adagot!
A többi tálcát és tepsit a mélyhűtőbe száműzte, ahonnan én másnap 16 darabonként vákuumzacskóban lefóliáztam és visszatettem a mélyhűtőbe.
Otttartózkodásom alatt még kétszer kellett áfonyát felezgetnem és a mélyhűtőt etetnem a gombócokkal ... Azóta már sütött is belőle.