A vejem már többször kérte a nagylyányt, hogy próbálja meg reprodukálni az édesanyja receptjét, ami írásban nem létezett, és csak emlékezetből tudja elmondani, milyen lehetett. A lényeg szerinte, hogy a tésztája omlós, de sok citromhéjat tartalmazott, míg a töltelék pudingszerű, szintén citromhéjat tartalmaz és nem volt savanykás.
A nagylyány nagyon jó sütésben, nem is értettem miért nem sikerült neki eddig elkészíteni. Nekem nincs egyáltalán pie készítési gyakorlatom, nem is eszem olyasmit, de azért gondoltam, hogy egy kisérletet megér a dolog.
Megnéztem persze pár receptet a neten, ami sokat segített. Viszont az volt az érzésem, hogy a trükk a tölteléknél az, hogy nem sima tejjel főzték (Libanonban nem sok friss tejet fogyasztanak - hamar romlik), hanem sürített tejjel, ami konzervben kapható.
Így hát a hozzávalókat összeszedtem.
A töltelékhez:
- 0,5 pohár cukor
- 0,25 pohár liszt
- 5 dkg vaj fevágva kisebb darabokra
- 2 ek kukoricakeményítő
- 0,5 tk só
- 1,5 pohár sürített tej (nem cukrozott)
- 3 tojás sárgája
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 citrom héja reszelve
- 1 doboz karikára vágott ananászkonzerv
A tésztához:
- 1,5 pohár liszt
- 12 dkg hideg vaj
- 0,5 citrom héja reszelve
- 3-4 ek jeges víz
- késes aprító
Először a tölteléket készítettem el, mert annak amúgy is le kell hűlnie a hűtőben felhasználás előtt. Egy magasfalú serpentőbe szórtam a száraz hozzávalókat. Ezt habverővel jól összekevertem. A tojást is felvertem a sürített tejjel és belereszeltem a citromhéjat. Végül belekevertem a vaníliakivonatot is (a vaníliarudakat nem tudom, hol tartja a nagylyány, pedig vettem 50 darabot tavaly ...)
|  |  |  |  | 
A tojásos keveréket beleöntöttem a serpenyőbe, és alaposan összedolgoztam a szárazanyaggal. Feltettem a gázra közepes lángra és állandó keverés mellett felforraltam. Tovább kevergettem, amíg besűrűsödött, amikor a tüzet elzárva hozzákevertem a vajdarabkákat. Azért a biztonság kedvéért a végén is reszeltem bele citromhéjat - a vejem arra nagyon emlékszik, hogy sok citromhéj volt benne.
|  |  |  |  | 
A sűrű pudingszerű keveréket egy tálba öntöttem, és lefedtem folpackkal, hogy ne bőrösödjön be, majd a hűtőbe tettem.
A tésztához kimért lisztet, sót, citromhéjat és apróra darabolt hideg vajat az aprítóba tettem. Addig futtattam a gépet, amíg egy morzsás liszt keletkezett. Ekkor kanalanként adagoltam a tetőn lévő lyukon át a jeges vizet addig, míg a tészta összeállt egybe és elkezdte rángatni az aprítót.
|  |  |  |  | 
Ekkor kivettem a tésztát, gyorsan gombóccá formáltam, és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem 30 percre. Így hozzájutottam egy eléggé kemény tésztához, amit kinyújtottam, hogy ellepje a pite formát.
|  |  |  |  | 
Beleigazgattam a formába, leszedtem a felesleget, amivel kitöltöttem a hiányokat (nem az erősségem a pontos kör nyújtása). Ráfektettem egy alufóliát, majd megszurkáltam villával. Ment is a 220C fokos előmelegített sütőbe 15 percre. Ekkor levettem az alufóliát, és még 5 percig sütöttem, hogy színe legyen (kicsit talán túl is sült).
|  |  |  |  | 
Kivettem a hűtőből a tölteléket, kicsit vártam, hogy a tészta is meghüljön, ezalatt leöntöttem az ananászkarikákról a levet.
Belekanalaztam a tésztába a tölteléket, és egyenletesen elsimítottam. Ráhalmoztam az ananászkarikákat (még a lyukakat is kitöltöttem).
|  |  |  | 
Átnyújtottam a vejemnek. Nagy örömmel fogadta, és azonnal vágott is egy szeletet magának (nyitókép). Meg is ette az adagot ...
Nagy örömmel fogadta, és azonnal vágott is egy szeletet magának (nyitókép). Meg is ette az adagot ... Azt mondta: majdnem ...Még egy adag elfogyott aznap, a többit szétvágva lefagyasztottam neki.
Azt mondta: majdnem ...Még egy adag elfogyott aznap, a többit szétvágva lefagyasztottam neki.
Nem tudom, milyen lett. Nem szeretem a pie-t semmilyen formában.


 
	




 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                


