Chili=a paprika fajtája, chilli= az étel neve :)
Feleségem egy napig távol van, gyorsan olyat kell főznöm, amit (elvileg) nem szeret. A csodahüttőben rejtegettem egy adag szarvas apróhúst, ezt akarom felhasználni.
Volt még egy szép világos hátszíndarab, gondoltam, azzal felhigítom kicsit a szarvast :) Nagy adagot terveztem, hamár belefogok, hogy tudjak adni a gyerekeknek, meg a táncos társamnak is belőle.
Tisztes időbe tellett, míg minden hozzávalót összeszedtem:
- 75 dkg szarvas apróhús
- 30 dkg marha hátszín
- 60 gr paradicsompüré
- 70 dkg darabos paradicsom szósznak eltéve
- 2x40 dkg vörösbabkonzerv
- 4 közepes vereshagyma
- 4 különféle házi csilikrém (csípős)
- 8 dl csirkealaplé
- 1 dl száraz vörösbor
- 4 ek olivaolaj
- 2 ek Worchestershire szósz
- 3 kocka 100%-os csokoládé
- 6 cm fahéjdarab
- 4 girizd fokhagyma
- 2 ek koriandermag
- 2 ek római kömény
- 1 ek majoranna
- 1 tk szinesbors
- sok tekerés feketebors
- só
- 1 ek pirospaprika
Kellett még mozsár és pici serpenyő a fűszerek pirításához, valamint reszelt cheddar sajt, tejfel, csípős zöldpaprika a tálaláshoz. Készült hozzá párolt rizs is, legyen valami, ami segít elsimítani a csili csípősségét.
A szemes fűszereket a pici teflon serpenyőben megpirítottam, hogy kijöjjön az aromája. A mozsárba borítottam, valamint hozzáadtam a porított fűszereket. Végül egy evőkanálnyi Himalája sót (hogy felvágok, mi?), ami segített az egészet homogén porrá zúzni.
Elővettem a 3 literes orosz öntöttvas lábasomat (цена 1 pyбль 25 копе́йки). amibe az olivát kanalaztam. A hagymát, fokhagymát felaprítottam és a forró olajba lapátoltam. Na jó, azért a fokhagymával vártam, míg a hagyma levet ereszt ...
A szarvashúst és a hátszín darabot kisebbre kockáztam, hogy lecsússzon a húsdaráló torkán.
A húsokat a robotgép szívesen megdarálta nekem. Ezalatt a hagyma is lepirult a lábasban. Rátettem a megdarált húsokat, és addig kavargattam nagylángon, amíg kicsit megbarnult. A lényeg, hogy a levét elpároljam a húsnak!
Egy picit elbambultam, és máris lekapott a hús! Node sebaj, ettől csak ízesebb lesz :) Gyorsan felhigítottam a deci vörösborral, nehogy tovább piruljon. Hozzákevertem a darabos paradicsomot is, valamint a különféle csili szószokat. Az a setét, furcsa formájú valami a besürített és lefagyasztott csirke alaplé :)
Azért itt még nem álltam meg, hisz ott volt a mozsárban a sok ledörzsölt fűszer, meg a fahéj is várakozott. Egy kocka szuper csokoládét is összevagdostam hozzá - a csili egyik titkos fűszere! Végül meglocsoltam a Worchestershire szósszal, mert azt szeretem.
Összekevertem az egész miskulanciát, és elkezdtem az indukcióson kis teljesítményen főzni.
Amíg a csili kinn rotyogott, a konzerv babokról leszűrtem a levüket, és leöblítettem mindkettőt. Keveselltem a csokikockát, még kettőt megvágtam hozzá. Ez a csoki keserű, nincs benne cukor! Ezt is beletettem a rotyogó csilibe. Fél óra múltán beleöntöttem a leöblített babokat is a csilibe.
Egy adag rizst kimértem, és szitában átmostam. Pergős rizst akartam csinálni. Kevés vajon megpirítottam rózsaszínűre (vagy amit akartok - vörösvak vagyok). Végül kétszeres mennyiségű - mikróban felforralt - vízzel felöntöttem. A serpenyőt lefedtem, 8 percig lassan forraltam, majd lezártam a gázt alatta, és két konyharuhába bebugyoláltam. Saját melegében szépen megpuhul...
További másfél óra főzés gyakorlatilag befejezte az ételt (sok levet elpárologtatott a főzés):
Ideális tálalási módja a nyitóképen látható: párolt rizs mellé, sok reszelt cheddar sajt a tetejére és egy nagy kanál tejföl, hogy a csípősségét elvegye. Én máris ettem egy kanállal belőle:
Vendégemmel kiültünk a teraszra, mert csodaszép idő volt, ahol hasonlóan tálaltam neki is.
Neki még karikáztam rá csípős hegyes paprikát is (mintha a sok csilipaszta nem csípne istenesen ...)
Tökéletes csili lett, mint amit Texasban ettem! Feleségem is belakott belőle másnap!