Végre megindult a termés a csilipaprika ágyásokban. A legtöbbet termő Ancho Gigantea csilit gyorsan leszedtem. Ezt a paprikát hivatalosan poblanonak hívják, mert még nem szárított. Viszont ezt a konkrét változatot már zöld formájában is anchonak nevezik :)
Ez a paprika nem csíp, remekül hordoz mindenféle fűszert, így döntöttem egy keleti ízesítés mellett.
Kisüvegem szerencsére van bőven, mert a rendes szerencsések, akiknek adtam paprikakrémet néha visszahozzák üresen :)
Lássuk, miket szedtem össze a krémhez:
- 7 Ancho Gigantea - mexikói TV paprika
- 1 csípős TV paprika (a képen nincs rajta)
- 2 ek olivaolaj
- 2 ek ghí
- 1 lilahagyma
- 8 Kaffir lime levél
- 3 szál thai citromfű (citromnád)
- 4 mogyoróhagyma (salotta)
- 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
- 2 kis fej fokhagyma
- 1 ek Tandoori masala
- 3 szem magnélküli szőlő
- 1 girizd alma
- 1 ökörszív paradicsom (könnyű hámozni)
- só
Felaprítottam a lime leveleket, a mogyoróhagymát és a lilahagymát. Felkarikáztam a citromfüvet, ahol még nem volt túl száraz és lereszeltem a gyömbért.
A ghít és az olivaolajat felforrósítottam, amibe azután beletettem minden felvagdosott fűszert. Hozzáadtam hirtelen felindulásból egy nagyon csípős magyar TV paprikát, hogy legyen valami ütése is a krémnek. Az ancho csiliket felkockáztam. A gyümölcsöket és a paradicsomot édesítésnek tettem bele a krémbe.
A Tandoori fűszerkeverékkel adtam meg a végső ízt. Ezeket vagy egy órán át főztem kislángon, majd a botmixerre bíztam a krémmé alakítását. Még azt is megrottyantottam, hogy nagyon forró legyen, amikor üvegekbe teszem.
Az üvegeket a sütőben felforrósítottam, majd megtöltöttem 14-et, annyi lett csak.
Még azon forrón rázártam a kupakot, és elmentem cimkét nyomtatni az üvegekre.
Azóta egy üveggel már meg is ettünk belőle, nagyon jó ízt adott a felvágottaknak, meg a májkrémes kenyérnek.
El tudnám képzelni pritamin vagy kápia paprikával is ancho helyett.