A hosszú hétvégére főzni kellett valamit. Finomat, kiadósat és sokat, mert amúgy a befőzések miatt foglalt lesz a konyha. Jött az első csilikrém, az első paradicsom ivólé és az utolsó szederszörp. A fagyasztóban állt még tavalyról a zsenge fejtett bab, az újból is bespájzoltam, szóval abból kellett használni. Igazából semmi konkrét elképzelésem nem volt, de pénteken éppen a Csarnokban akadt dolgom munka ügyben, benéztem hát a kedvenc hentesemhez. A pultban egy sor pofás malacfej vigyorgott, meg is született az ötlet, babot főzök fejjel.
Gondoltam, kombinálok egy firenzei-jellegű paradicsomos babot egy magyaros pörkölttel, egyféle fúziós fogást alkotva. Igaz, ettől a kifejezéstől feláll a szőr a hátamon.
Hozzávalók:
- 2 kisebb fél sertésfej kb. 1,6 kg
- 0,4 kg füstölt oldalas
- 1 kg zsenge fejtett bab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 pritaminpaprika
- 1 érett lecsópaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 7 dl paradicsomlé
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
- sertészsír
Mondjuk így a szezonban indokolt lenne friss, zamatos, napérlelte paradicsommal főzni, de a hűtőben állt egy felkezdett üveg paradicsomlé, ideje volt már felhasználni.
A fejeket és a kettőbe vágott oldalast feltettem a kocsonyafőző fazekamban három órára főni. Volt egy darab szalonnabőrke még a hűtőben, azt is mellédobtam. Amikor felforrt a víz, mérsékeltem a lángot és lementem a kertbe kimerni a vizet a kútból.
Mikor hazaértem, még elég kemény volt a hús, feljebb srófoltam a lángot, hiszen nem kocsonyát főzök, nem fog feltűnni, ha kicsit zavaros a lé. Nekiláttam a pörköltalap elkészítésének. Az apróra vágott hagymát egy jó kanál zsíron megpároltam, sóztam is egyet rajta, hogy hamarabb összeessen.
Beletettem a szintén apróra vágott paprikákat és azokat is megpároltam.
Mikor a paprika leve már elfőtt, megszórtam pirospaprikával, egyet kevertem rajta és felöntöttem a paradicsomlé felével. Fedő alatt kis lángon tovább rotyogtattam, mikor kezdett leragadni, a hús főzőlevéből aláöntöttem egy keveset.
Időközben a hús megpuhult, kiszedtem egy tepsire hűlni, a lét gondosan félretettem.
Az időközben kiolvadt babot felöntöttem a főzőlével és feltettem főni. Megkóstoltam, egy kevés sót még igényelt, tettem hát bele.
A fejeket kicsontoztam, öreg darabokra vágtam és a pörköltalapra tettem. Követte a felvágott oldalas és a bőrke is, aztán visszatettem a gázra. Beletettem a fokhagymát, megborsoztam és beleöntöttem a maradék paradicsomlét.
A bab viszonylag hamar megfőtt.
Ekkor jött a fúzió! A babot a levével együtt belezúdítottam a "pörköltbe". Követte még egy bő adag főzőlé.
A legkisebb gázrózsa legkisebb lángján fedő alatt még másfél órát rotyogtattam, közben még párszor felöntöttem a húslével.
A bab, a paradicsom és a kollagén fúziója igencsak ízletes (és bőséges) ételt eredményezett, három napig rájártam.
Igaz, az élettani konzekvenciák is megjöttek hamar, de egy ilyen finomságnál az még elfogadható következmény. Másfél liter húslét lefagyasztottam, jövő hétre krumplifőzeléket tervezek főzni, ahhoz elsőrangú lesz.