Nem vagyok híres a gyors ételekről, sok időt elvesz a fényképezés és az ételek kitalálása/kreálása. Tegnap kaptam egy marék rókagombát a barátunktól, akinek dílere van. Nomeg ugyanannyi vargányát is - hamár lúd, legyen kövér. Sőt! Vettem 10 dkg ördögszekér gombát is a Li..-ben, mert akciós volt (és nagyon szeretem).
Ez pont egy-egy reggelire való adag, és vétek lenne hagyni megpunnyadni a hűtőben. Igaz, hogy 36 fok van, de a teraszon ott az indukciós rezsó, azon megcsinálom és mindegyiket bemutatom ebben a posztban. Három teljesen eltérő gombás tojás ...
A gomba és a tojás nagyon finom együtt, ráadásul rengeteg rost és fehérje is van benne. Az általam hozzáadott zsiradék nem tenné a dietetikust boldoggá, de én mindent valamilyen zsiradékkal készítek.
Gyorsan összeszedtem a minimál receptet:
- 10 dkg friss rókagomba
- 2 tojás
- 2 dkg vaj
- 1/2 pici vereshagyma
- frissen őrölt bors, só
Nem sok, igaz? A gombákat egy ecsettel letisztítottam, de nem is igazán volt rajta szemét. A hagymát megfeleztem, és a kisebbik felét vékony laskára vágtam. A gombák tönkjének csúcsát (már amelyiknél kellett) levágtam, majd feleztem vagy negyedeltem őket. Tekertem is rá szépen a feketeborsot. Kivittem a teraszra a serpenyőt, a rezsót maximumra állítottam és beletettem a vajat.
![]() |
![]() |
![]() |
Amint a vaj sercegni kezdett, rátettem a hagymát és a gombát. Nagyon nagy lángon akarom pirítani, hogy elpárologjon a gomba nedvességének (kb. 92%-a víz) nagy része. Tekertem rá sót is, keveset. 4 perc alatt karamellizálódott a hagyma, és megpirult a gomba. Ekkor beleütöttem a két tojást, és a serpenyőben összekevertem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vittem is izibe a szobába, tányérra. Szeltem két kis kenyérkét hozzá és újból megsóztam. Elkezdtem enni, de valami azért még hiányzott az ízből.
A pirospaprika! Én nagyon szeretem a tojást pirospaprikával bolondítani, ezért egy kávéskanálnyival meghintettem a tányéron lévő ételt.
Így már tökéletes volt az ízek harmóniája:
Az egész étel elkészítése a hozzávalók összeszedésétől az első falatig pontosan 15 percig tartott. Ráadásul remek reggelit ettem ...
Ugyanez vargányagombával is remek! Hát még, ha egy kis sajt is kerül bele, az az igazi.
Hozzávalók:
- 1/2 óriáskifli a Li..-ből
- 10 dkg vargánya a barátunktól, akinek dílere van
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 dkg Maasdamer sajt
- 1 pici vereshagyma
- 1 pici girizd fokhagyma
- 5 szál petrezselyem levél
- só
- bors
A gombát rövid zuhanyozásban részesítettem, mert homokos volt. Máskor nem szívesen használok a gomba tisztításához vizet, mert felszívja, mint a szivacs, de itt nem volt választásom. Rátekertem sokat a feketeborsból, mert a gomba szereti a borsot. Felaprítottam a hagymát, a fokhagymát és a petrezselyemlevelet, szeltem a sajtból és az óriáskifliből. Serpenyőbe tettem a vajat forrósítani.
![]() |
![]() |
![]() |
Sitstergő vajra szórtam a gombát, hogy a felesleges vizet kipároljam belőle. Pár perc múlva utánaküldtem a hagymát és a fokhagymát - most már lehet dinsztelni. Végül megajándékoztam a serpenyőt egy kis sajttal.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amikor a sajt is elolvadt, beborítottam a felaprított petrezselyemlevéllel.
Ráütöttem a két tojást, kidekoráltam borsszemekkel is.
Viszont kicsit rásült a teflonra, így nem lett belőle rendes tükörtojás (ideje új teflont szerezni). Azért ettől még felszolgáltam magamnak.
A sajt csodásan harmonizált a gombával:
Ez a tojás nem kívánta a pirospaprikát! Az étel elkészítése bizony már 21 percig tartott, (a gombát tovább kellett pirítanom, hogy kicsit kiszáradjon), de azért ez is megérdemli a "villámgyors" jelzőt (szerintem).
Megpróbáltam az ördögszekér gombával is:
Kivételesen vacsorára készítettem el magamnak és Táncos Társamnak. A változatosság kedvéért lilahagymát és fokhagymát adtam hozzá, de amúgy hasonló a fentiekhez. A hozzávalók:
- 10 dkg ördögszekér gomba
- 2 M-es tojás
- 1 fej lilahagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 3 dkg vaj (sok kell a gombához)
- sok tekerés feketebors
- kivételesen a köményes sóból tekertem bele.
- hosszú levelű kakukkfü - egyik kedvencem
Felaprítottam a lilahagymát és mellévágtam a fokhagymát. A vajban feltettem dinsztelni némi bors és só társaságában. Eközben felkarikáztam az ördögszekeret és tekertem rá sót liberálisan. Amikor a hagyma már átlátszóvá vált, ráborítottam a gombakarikákat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Itt most nem a szárazra sütés volt a tervem, hanem a gomba szaftossá dinsztelése, ami elég egyszerű, hisz rengeteg vizet tartalmaz! Ekkor jutott eszembe a hosszúlevelű kakukkfü, amiből volt pár szál a virágablakban. Ez egy csodás illat, ártani nem árthat! Az utólsó percben rászórtam a gombára, összeráztam és már mehetett is a tojás a tetejére.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gyorsan összekevertem még a serpenyőben, és már tálaltam is.
A vendégnek is izlett :)
Itt a hangsúly a kis kakukkfün volt, ami a mennyekbe repítette a gombát.
Ez is egy 21 perces étel volt ...