Boldog Új Évet Kívánunk!
Feleségem már megint vásárolt ... Most egy szárazon érlelt borjústeak nevű valamit vett féláron. Ha már érlelt, akkor nem gond, hogy közel a lejárat - úgyis azonnal elkészítem :)
Azért gondban voltam, mert ez borjúcomb volt, ami az én ismereteim szerint nem a legjobb szték alapanyag, bár még sokat kell tanulnom. Így azután valami sült és párolt elkészítési módban gondolkodtam.
Találtam a hűtőben gyönyörű bacont (pácolt oldalszalonna?), és rögtön mellette vékonyra szelt feketeerdei sonkát. Ez rögtön meghatározta, mit készítsek belőle - különösen, hogy a hús már eleve szeletelve jött be a konyhába.
Rám nem jelemző módon, nem szedtem össze előre a hozzávalókat, mert azok biz menet közben kerültek a konyhapultra. Minden esetre a hús meghatározó volt.
- 60 dkg borjúcomb szeletek szárazon érlelve (5 szelet)
- 10 szelet bacon (pont ennyi volt a dobozban is)
- 7 szelet feketeerdei sonka (ebből maradt még kettő későbbre, csak 5 kellett)
- 15 fogpiszkáló
- Schubeck fűszeres só 8 tekerés szeletenként
- 6 tekerés bors szeletenként
Ez csak a hús ...
A nagy szelet eleve vékony volt, azzal nem volt gondom, a kisebbek közül az egyiket pillangóra kellett vágni (lapjában majdnem teljesen kettévágni, majd széthajtani), a többit meg klopfolni kellett. Mivel ez nem szték, nem szégyen klopfolni! Mindkét oldalára tekertem a sódarálóból, meg a borsdarálóból. Ezután fazoníroztam a sonkadarabot a hús formájára. A szeletet feltekertem, majd baconbe csomagoltam. Rögzítettem fogpiszkálókkal, hogy ne essen szét.
Most már csak azt kellett kitalálni, hogy készítsem el. Végül az alábbi alapanyagokat választottam:
- 5 hústekercs becsomagolva szalonnába
- 3 vereshagyma
- 3,3 dl sör (vöröscsillaggal!)
- 1 tk Chipotle szósz, ami jó paprika és füstölt ízt hordoz
- 1 tk kakukkfü (éppen csak halvány íz kedvéért)
- 1 dl olivaolaj
- só, bors (nem kell sok, már van a húson)
Elő a legnagyobb serpenyőt (bár elég lett volna egy kisebb is), amibe beleöntöttem az olivát. Felforrósítottam, majd csipesszel belehelyeztem a hústekercseket óvatosan, hogy le ne tekeredjen róla a bacon. Minden oldalán sütöttem vagy 3 percet, illetve amíg a bacon már színes lett. Kiszedegettem egy tányérba a húst.
Amíg a hús pirult, megpucoltam a hagymát és laskára vágtam (hosszában szeltem fel). A hús sütése után maradt zsíradékba borítottam, megbolondítottam egy teáskanál cukorral és pirosra karamellizáltam. Megszórtam a kakukkfüvel és beleöntöttem a sör felét. Ebbe az ágyba beleillesztettem az előpirított hústekercseket, majd lefedtem.
Úgy félidőben a sör másik felét is beleöntöttem, majd belefeldkeztem a hírek olvasásába. Feleségem riadóztatott, hogy ez biz odaégett ... Sajnos a hagyma valóban leégett, az kuka, de szerencsére a hús még jó, vissza is tettem a serpenyőbe, majd tálaltam.
Magamnak zöldbabfőzelékkel tettem az asztalra.
Szép is volt, meg izlett is, csak a hagymaágyat hiányoltam. Azután estére megéheztem, és most a változatosság kedvéért rizzsel és lecsóval ettem.
Sokkal jobban passzolt hozzá!
Még van 2 rolád a hűtőben a kunyorálóknak :)))
Már csak 1 ...
Elfogyott :(