USA-ban járva a nagylyányom arra kért, süssek estére Stefánia Vagdaltot, de amerikai ízekkel, mert a gyerekek úgy szeretik. Ezen ne múljék, majd amerikaira fűszerezem. Tányérkép nem készült, ezért álljon itt az, amikor kivettem a sütőből, és tálaltam.
Csodás Angus marhát kaptam frissen darálva, meg vettem zacskós sültkrumplit is.
A többi hozzávalot megtaláltam otthon:
- 70 dkg darált marhahús (ez elég száraz karaj volt)
- 30 dkg szép bacon szeletek (a száraz húst valahol kompenzálni kell)
- 1 nagy vereshagyma
- 1 közepes póréhagyma
- 1 szárzeller közepe
- 1+3 tojás
- 4 ek olivaolaj
- 1 marék ropi jellegű sósperec
- 2 marék panko morzsa (nagyobb szemű prézli a kenyér héja nélkül)
- 2/3 pohárnyi ketchup
- 3 ek Worchestershire szósz
- 1 pohárnyi csirke alaplé
- 70 dkg mirelit cipópertli sültkrumpli (az a vékony, amit mi szalmakrumplinak hívunk)
- só
- bors
- majoranna
3 szelet bacont felkockáztam, és az olivaolajban kisütöttem a zsírját. Mindezt persze a teraszon az indukciós rezsón, mert a vejemnek is vettem egyet ... Szegény Hagyma nincs már, hogy reklamáljon miatta - nyugodjék békében.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Közben felkarikáztam a pórét, felkockáztam a hagymát és a zellerszárakat. A zeller levelét a petrezselyemmel vagdostam össze.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymákat és a zellert is kivittem a teraszra, ahol a szalonnát kiszedtem a zsírjából/olajból, és a helyére öntöttem ezeket a zöldeket, amiket meg is dinszteltem a zsiradékon.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
3 tojást feltettem főni keménytojásnak. A darálthúst egy nagy keverőtálba tettem, kicsit fellazítottam, majd beleszórtam a levélzöldeket, a dinsztelt hagymákat és a megaprított sült szalonnát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beleütöttem egy tojást, a Worchestershire szószt, a ketchupot és megszórtam majorannával.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Összekevertem alaposan, majd megszórtam még sóval és borssal is, meg kapott még ketchupot. Ismét kevertem rajta, de továbbra is száraznak tűnt, ezért ment bele a csirkealaplé is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Összezúztam a pereceket egy spatulával a deszkán, és ráöntöttem a szaftos, kikevert húsra ás beledolgoztam. Beleborítottam a morzsát is, hogy azért valami kenyérféle is kerüljön bele.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A prézlitől kicsit kiszáradt a keverék, ezért kapott még alaplevet és adtam hát hozzá még ketchupot (így jött össze a 2/3 pohárnyi). Az így kidolgozott hús kóstolásra és halmazállapotra is rokonszenves volt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Keresgéltem a lakásban meatloaf formát, de nem találtam, így egy jópofa ovális kis jénait béleltem ki a maradék baconnel. Elkezdtem beletenni a húskeveréket. A főtt tojásokat meghámozva a közepére dugtam, de elfelejtettem fotózni, ezért gyorsan kitagargattam őket a kép kedvéért. Visszatakartam, majd ráhajtogattam a tetejére a szalonnát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A nagy sütőtepsibe alufóliát tettem, hogyha kifutna a leve, ne csurogjon bele a sütőbe. 180 C-ra állítottam a sütőt 50 percre.
Ezalatt szépen átsült, de lében rotyogott, ezért a jénaiból leöntöttem a levét, és kiborítottam a fóliára, úgy toltam vissza a sütőbe. Egy sütőlapra tett alufóliára meg kiszórtam a mirelit krumplit, a hőfokot felvettem 230C-ra, és betoltam a fasírt alá ezt is a sütőbe.
20 percig sült, mire a krumpli is kész lett. Ekkor felszeleteltem a fasírtot, mellétettem a krumplit és feltálaltam az asztalon (lásd nyitókép). Tányérképnek csak a maradék jutott, de legalább látszik, hogy megsült a krumpli is :)
A kisunokám főként a krumplival foglalkozott, de a végére mindent megevett a tányérjáról.
A család többi tagja sem panaszkodott - az egész fasírtot és a krumplit is mind megették!
Az amerikai ízesítés itt azt jelentette, hogy rengeteg ketchupot tettem bele (még meg is kellett volna kenni a tetejét), viszont kihagytam a pirospaprikát, fokhagymát a húsból.