Engem mindig megragad a póréhagyma látványa! Gyönyörű, hosszú, fehér és tudom, hogy gyenge, mint a harmat. Persze, hogy elbukom a boltban, ha látom (mint most is tettem).
Amúgy is forró levesre vágytam, gondoltam, csinálok egy tottyos fazéknyit és megosztom a szomszédokkal. Mivel már főztem hasonlót, csak egy mondatot idéznék belőle "Ha a póréhagyma krémlevest hidegen szervírozzuk, és sok benne a krumpli, akkor máris Vichyssoise-nak (ejtsd visiszvaz) nevezik" viszont én most melegen ettem!
Sok-sok ízt akartam beletenni, ezért lementem a kertbe is csipegetni hozzávalókat:
- 1 nagy póréhagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 kisebb salotta (mogyoróhagyma)
- 1 kis vereshagyma
- 1 tojás sárgája
- 8 deka vaj
- 2 vastagszárú zellerlevél
- 1 nagy krumpli
- 2 dl tejszín
- 1/2 zöldpaprika
- 1 l alaplé (besürítve)
- 6 zsályalevél
- 1 pici lestyánlevél
- 1 tk szarvasgombaolaj (ami a csavar a receptben)
- 1 tk cukor
- bors, fehérbors, szerecsendió, só
Ez tényleg sokminden, lesz is dolgom a kaszabolással. A hagymákat, zöldpaprikát és a zsályát a lestyánnal felszeleteltem.
A vajat felhevítettem egy kanálka cukorral, amit kicsit karamellizáltam a vajon. Ebbe a keverékbe dobtam a zsályát meg a lestyánt, így az szépen megpirult és átadta az aromákat a vajnak.
Ezután minden hagymát és a zöldpaprikát beleszórtam és sóztam, borsoztam. Lassú lángon elkedtem dinsztelni.
Meghámoztam a krumplit és vékonyan felszeleteltem (hamarabb megfő). Rátettem a párolódó hagymára, felkevertem és tető alatt tovább pároltam. Felvágtam a zellerlevelet is csíkokra, a zeller szárát pedig felkarikáztam. Ezeket is hozzáadtam a már megpuhult hagyma/krumpli keverékhez.
Beletettem a tojás sárgáját egy tálkába, amire szerecsendiót reszeltem. Adtam hozzá fehérborsot, majd felöntöttem a tejszínnel. A tejszínre még csurgattam a szarvasgombaolajból (még soha nem főztem szarvasgombával).
Egy pici habverővel összekevertem a tejszínt az alkotóelemekkel.
Az alaplékockámat (a csodahüttőből) egy liter vízben felolvasztottam a mikróban, majd hozzáöntöttem a fazékhoz.
Egy merőkanálnyit a forró levesből a tejszínhez öntöttem, hogy felmelegítsem kicsit.
A leves rotyogott.
Akkor nekiálltam parmezánból és egy csokor petrezselyemből sajtcsipszet csinálni levesbetétnek (ez már bevált legutóbb is)
A levest 40 percig főztem, majd beletettem a botmixert és krémesre kevertem. Hozzákevertem a gombaolajas, tojásos tejszínt és besürítettem a levest vigyázva, hogy a tojás meg ne főjön. A végén apróra vágott petrezselymet szórtam bele.
A levesbetét is elkészült (tán egy picit túl is sült), de azért tudtam vinni a szomszédoknak abból is.
Nekem egy tányér maradt, és csak akkor jutott eszembe, hogy nincs tányérképem, amikor megettem.
A szarvasgomba nem hatott meg, nem éreztem a levesben... Ettől még lehet, hogy jó(?) :)