Nem kellene ezt a nevet használni, mert a Vegeta az márkanév, de mindannyian egyfajta ízesítőre asszociálunk vele. Feleségem évek óta készíti ennek az egészséges változatát mindennemű vegyszer nélkül.
A gyökér/fehérrépa/petrezselyemgyökér ára már a csillagos égbe szökött - ez az egyik módja, hogy megelőzzük a téli - még magasabb - árakat. A posztot egy hónapja írtam, de a gyökér ára továbbra is 1700Ft/kg. Piacon sikerült pár kilót venni ezerért!!! Mikor volt ilyen drága a zöldség? Mert én nem emlékszem rá.
Nagyon kevés alkotóelemből áll, viszont jó, ha van egy aszalógépünk is hozzá:
- 3 kg sárgarépa
- 2,5 kg fehérrépa
- 1 nagy zellergumó
- 1 nagy karalábé
- 1 nagy csokor zellerlevél
- 4 nagy csokor petrezselyem levél
- Zöldpaprika (opcionális)
- Vereshagyma (opcionális)
Robotgép nagylyukú reszelőjével (pl. káposztareszelő) lereszeljük a sárgarépát, amit elteregetünk az aszalógép tálcáján, vagy papírtörölközőn a nagyasztalon (sok hely kell ám neki). Ledaráljuk a zellergumót meg a karalábot is. A gyökeret csak kapirgáljuk, ne hámozzuk!
A lereszelt gyökeret is az aszalóba tesszük, majd mintegy 20 órán át szárítjuk, hogy zörgősre száradjon.
Kisebbre nem érdemes reszelni, mert átesik az aszaló rácsán, ha viszont asztalon szárítjuk, akkor érdemes, mert a felhasználáskor jóformán csak az ízét érezzük, ráharapni nem fogunk. A leszárított gyökérzöldségeket egy dobozba tesszük.
Megtöltjük az aszalót (vagy a nagy ebédlőasztalon egy tiszta lepedőt beteregetünk) a zellerlevéllel és a petrezselyemmel. Az életünk egyszerűbb lesz, ha a leveleket lecsipkedjük a száráról, mert az utóbbit mi nem tesszük bele a keverékbe.
Kezd zörgősre száradni (a zeller sokkal gyorsabban kiszárad, mint a petrezselyemlevél).
Lehúzzuk a kiszáradt leveleket a szárakról (azt nem tudjuk olyan apróra vágni, hogy ne zavarjon az ízesítőben). Kiszórjuk egy papírra a gyökérzöldséget, majd belekevjük a levélzöldségeket is.
Lehetőleg sötét üvegbe vagy akár gyógyszeres dobozba is tehetjük, de a lényeg, hogy sötét helyen tároljuk. 1-2 ebőkanál elegendő egy nagyobb húslevesbe vagy akár zöldséglevest is készíthetünk belőle.
Kisebbre aprított hagymát, zöldpaprikát is száríthatunk bele.