Szóval megint hazardíroztam egyet. A babmag átkozott drága volt a vetőmagboltban. 5-700 forintért adtak egy 25-30 szemes tasakot. Elmentem a Csarnokban lévő magboltba és egy ezresért vettem kétszer fél kiló étkezési szárazbabot. Az egyiket egyszerűen csak tarkabab néven árulták, közepes méretű, barna-cirmos fajta. A másik valamivel öregebb szemű és Erzsike névre hallgatott. Vetettem mindkét fajtából (jó)pár sort, aztán lestem az eredményt. A maradékhoz később vettem még 30 dekát, abból lett a bostoni sült bab. Mindkét fajta bevált. A kelés 90 % felett alakult és talán egy-két tő volt eltérő fajta. A tarkabab futó lett Erzsike bokorbab. Alaptrágyaként 70 g/m2 NPK műtrágyát kapáltam be, ez elegendőnek bizonyult. Az időjárás is a kegyeibe fogadott, májusban megjöttek az esők. Ahogy növekedtek és bizonyossá vált a futásuk, 120 centis uborkahálót húztam ki minden második sor közé. Erzsike nem volt futó, de olyan nagyra nőtt, hogy néhol elérte a háló tetejét. Kellett neki a támogatás, ne dőljön el, mert a földön heverő hüvelyek könnyen rothadásnak indulnak. Egy szó, mint száz, Erzsike piszkosul bejött. A négy sorról hat nagy szatyor babot szedtem le, két alkalommal, két hete lecsipegettem, ami megérett, aztán a hétvégén kinyűttem az egészet és leszedtem mind egy szemig. Zsengén kifejtve >10 kg lett, persze a végére úgy fájt a hüvelyujjam, mint a rosebb.. A tarkababot szárazbabnak szánom, a napokban kezdem el leszedni mindkét kertben, kiterítve megszárítom, aztán kicsépelem.
Az első szedést természetesen egy jó bablevessel ünnepeltem.
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge fejtett bab
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1 darabka zeller
- 1 jó fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 paradicsom
- 15 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 330 g 20 %-os tejföl
- 1 tojás
- liszt
- só
- bors
- 2-3 babérlevél
A zöldségeket felaprítottam, a hagymát kockára vágtam.
A felkockázott szalonna és a karikára vágott kolbász zsírját kisütöttem, aztán kiszedtem őket a lábasból és félretettem.
A zsírban megpirítottam a vöröshagymát majd rádobtam a zöldségeket. Eszembe jutott, hogy van kettő, kissé már kérdéses állapotú paradicsom a hűtőben, kivágtam belőlük a fekélyes részeket és azt is a zöldségekhez adtam.
Pirítottam, míg a paradicsom levet eresztett, aztán hozzáadtam a babot és felöntöttem vízzel. Beletettem a fokhagymát és a babérlevelet, sóztam borsoztam.
Zsenge kora ellenére elég sok idő kellett neki, hogy megfőjön. Másfél óra rotyogás után jónak ítéltem. A tojásból liszttel és sóval tésztát kevertem és kanállal beleszaggattam a levesbe.
Mikor megfőtt a tészta, visszaraktam a szalonnát és a kolbászt, majd tejföllel behabartam a levest és pár csepp ecettel kicsit csorbítottam rajta.
Zamatos, könnyű nyári bableves lett, kis csípőssel és egy jó karéj kenyérrel ettem.
Erzsikéből mindenesetre hagytam egy darabot teljes érésig, jövőre abból lesz a vetőmag.