Itt a kertész, metszi a fákat. Gondoltam egy kis spenót jó lenne neki is ebédre, valamiért otthon soha nem kap...
Igenám, de a kertben még nincs elég friss spenót ... Jó ám a főzelék a mirelitből is!
Gyorsan begyűjtöttem a csodahüttőből az utolsó két zacskó mirelit spenótot, meg a hozzávalókat:
- 85 dkg mirelit paraj püré (aka spenót. A kiszerelések egyre csökkennek.)
- 2 ek kacsazsír
- 1 púpozott ek liszt
- 2 girizd fokhagyma
- 15 dkg házi zsemlemorzsa
- 5 dl tej
- 4 tojás
- 1 tk olivaolaj
- só, bors
Egy fazékban felolvasztottam a zsírt, majd beleszórtam a lisztet egy erősebb rántáshoz (én biz berántom a spenótot). Két fokhagymagirizdet lereszeltem. Az egyiket a rántáshoz adtam, és lepirítottam. A végén a rántásba borítottam a lecsurgatott kiolvasztott spenótot.
Daráltam rá sok feketeborsot, meg sóztam is - mi így szeretjük. Felöntöttem a tejjel, hogy hígabb állagot kapjak, amit azután a prézlivel visszasürítettem. A prézli el is hagyható belőle, ha nem akarunk annyi szénhidrátot enni. Felforraltam, majd beleszóram a másik lereszelt fokhagymagirizdet, ami így frissen sokkal erősebb illatot kölcsönöz az ételnek. Végül bormixerel kicsit homogenizáltam.
Kivételesen(!) a teraszon sütöttem meg a tükörtojást egy kicsike olivaolajon. A tojásokat egy-egy szem borssal díszítettem, majd sikeresen túlsütöttem ...
Belaktunk a kertésszel, és mehettünk is vissza a kertbe. Az egész megvolt 25 perc alatt!
Utóirat:
Egy hét múltán viszont már 3 kiló spenótot tudtam szedni! Mivel újabbat nem főztem, ezért megdinsztelve lefagyasztottam. A fagyasztástól nem lesz baja, viszont lett 3 adag leveles fagyasztott spenótom :)