Az úgy volt, hogy este benéztem a hűtőbe, és megláttam a rengeteg élesztőt, amit a madarasban vettem 9Ft/darabjáért. Rögtön elkezdett viszketni a tenyerem!
Kelttésztát kell sütnöm, de izibe! Nincs itthon a feleségem, aki nem biztos, hogy lelkesedne érte, nekem meg felrémlett az íze a számban... MMmmmm ... akkor most sütök, de azonnal.
Szerencsére sokmindent találtam hozzá itthon:
- 50 dkg BL55-ös liszt
- 2,5 dl langyos tej (jó, jó - felmelegítettem a pici vaníliadarabkával!)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája (meg egy pici fehérje a kenéshez)
- 4 dkg vaj (felolvasztva)
- 1/2 citrom lereszelt héja
- 2 ek cukor (aki édesen szereti, adjon még kettőt hozzá)
- 10 dkg mazsola (nem volt több :( )
- 15 dkg meggydzsem 6:1-es cukorral, lé nélkül (ez lett a meggyszörp maradéka)
- 6 db szárított datolya
- 1 kk vaniliás cukor
- 1 dl rum
- só
A robotgép keverőtáljába beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a cukrot és egy nagycsipet sót. Ráreszeltem a citromhéjat. A gyümölcsöket megkaszaboltam a nagykéssel, majd egy üvegpohárba téve felöntöttem rummal, és a mikróban felforrósítottam. Szétválasztottam a tojást, és belemorzsáltam a tejbe az élesztőt, amiben egy kávéskanálnyi cukrot azért feloldottam előtte. A robotgépet beüzemeltem, hozzáadtam a két tojás sárgáját is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kis idő után a felfutott tejes élesztőt is belekevertem. Hosszan kidolgoztam (kb 15 perc), majd beletettem a leszűrt áztatott gyümölcsöket. Azt nem kell senkinek elmesélni, hogy az áztató rum valahogy kézenközön eltűnt!!! Mikor már szálas volt a tészta, hozzákevertem az olvasztott vajat is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fél óra alatt közel duplájára kelesztettem a tésztát. (Csaltam, mert kicsit felmelegítettem a sütőt, és oda tettem be a keverőtálat ...)
Egy pontméretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd belekapartam a megkelt tésztát. Többé-kevésbé egyenletesen eldolgoztam a tepsiben. A végén megkentem egy kis tojásfehérjével - attól csak fényesebb lesz!
![]() |
![]() |
Betoltam a 180 fokos sütőbe, ahol 20 perc alatt szépen feldagadt. Újabb 20 perc alatt meg már színe is lett!
![]() |
![]() |
![]() |
Még adtam neki öt percet, és késznek itéltem. Kiborítottam egy hűtőrácsra, amit letakartam egy vékony konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
![]() |
![]() |
Reggel azután megszegtem és meóztam.
Nekem a kalács nem kalács, ha nem teszek rá kis vajat legalább,
Meg egy kis sót és mézet ...
Ez az utolsó kép már a maradék kalácsot mutatja, merthogy elfogyott az egész kiló két nap alatt! (Persze besegített a kicsilyány is, mint gyógyírral :)