Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (76) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (49) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (9) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Tom Kha Gai kacsából

2018.01.18. 07:00 Andrass9

Kicsilyány szeretett volna egy Tom Kha Gai-t (thai kókuszos csirkeleves), de nem sikerült olyat rendelnie sehol, amilyet az Imázs étteremben evett.

20.jpg

Ezen ne múljon, sokszor főztem már idehaza (ez nem jelenti persze, hogy pont olyan finomat, mint az Imázsban, de ott is változik az íz alkalomról alkalomra). Igenám, de nem volt csirkemell nyesedék, amit erre a célra szoktam lefagyasztani. A csirkemellet nem használhatom, mert karácsonyi vacsora lesz. Találtam azonban egy adag kacsanyakat! Az egy remek hús, meg levesnek is finom alapanyag. (Titokban reménykedtem, hogy kacsazúza, de nem volt szerencsém - nem szabad szemüveg nélkül kutatni a csodahüttőben ...)

Akkor gyorsan összeszedtem a hozzávalókat, mert volt még egy szabad láng a tűzhelyen a karácsonyi főzés hevében:

  • 40 dkg kacsanyak darabolva
  • 1,6 dl kókuszkrém
  • 1 méretes sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kis sonkahagyma (újhagyma vagy mogyoróhagyma jobb lenne)
  • 1 lime
  • 1 citromnád
  • 4 kaffír lime levél
  • 1 ujjnyi szárított gyömbér
  • 1 pici, de csípős csilipaprika
  • 1 dkg szárított laskagomba
  • 2 ek halszósz
  • 1 ek szójaszósz

10.jpg

A kacsanyakakat alufóliára téve meggrilleztem, hogy ne habosodjon fel a leve főzéskor, majd másfél liter vízben elkezdtem főzni a gomba társaságában. Hozzáadtam a halszószt és a szójaszószt is, mert azt használtam só helyett. A citromnádat kettévágtam, és a kés fokával megzúztam, hogy jobban kijöjjön az íze. A csilipaprikát behasítottam, hogy a csípőssége is érződjön. A gyökérből négykarú polipot formáztam és a sárgarépa felét vastag karikákra vágtam. Hámoztam még keveset a lime héjából is.

11.jpg 13.jpg 14.jpg 12.jpg

Mindezt hozzáadtam a puhuló kacsanyakhoz, és addig főztem, míg a hús levált a csigolyáról. Eközben a hagymát pici kockákra vágtam (újhagyma jobb lett volna, de nem leltem a hűtőben), a másik felét a sárgarépának pedig vékony hasábokra szeleteltem. Kivettem a levesből a nem igazán ehető ízesítőket, mint pl. citromnád, lime levél, stb. A kókuszkrémet belekevertem a lébe, majd a sárgarépahasábokat is beleöntöttem a jénaiba. Ezt már csak addig főztem, míg a répa még kicsit roppanós maradt. Belecsavartam a lime levét is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Tálaláskor a tányér aljára egy kanálnyi hagymát tettem, és erre mertem rá a levest.

19.jpg

Elkészítése nagyon egyszerű, bár a kacsanyak azért lassabban fő, mint a csirkemell. Az íze viszont tökéletes volt!

U.i.: Pár napja véletlenül rátaláltam egy blogra, ahol szintén kacsából főzték (a pekingi kacsa maradékaiból). Megnyugtatott, hogy nem csak nekem jut az eszembe, hogy más baromfi is jó ehhez a leveshez ...

122 komment

Címkék: hagyma szójaszósz halszósz gyömbér csili sárgarépa gyökér lime kókuszkrém laskagomba lime levél citromnád kacsanyak szárított laskagomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4613534245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 08:24:00

Ez a leves a nagyon egyszerű zöldséges kacsanyakból főzőtt húsleves, amit kissé másként fűszereztek, mint a magyar birsalmás kacsa húsból főzött levest, amit kókusz helyett tejföllel fehérítenek, a savanyúságát meg a birs adja. Ezért jöhet, a thai ízesítés jó.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.19. 11:18:02

@látjátok feleim szümtükkel: Csak a birsalma, a kaffir lime levél, a citromnád, a lime, a kókusztej, a csilipaprika és a tejföl használatában térnek el.
Valóban ugyanaz a leves ...

Dikusz 2018.01.19. 12:21:08

Találtam egy klafa táncpartnert magamnak:
www.youtube.com/watch?v=sIkXpnhNGP0
jöttök táncolni:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 13:08:06

@Dikusz:

Jobban kavarja a tata, mint sok fiatal.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 13:15:16

@Andrass9:

Ezeket a főzős műsorokat elnézegetve egyre inkább látom, hogy sok magyar étel alapja megtalálható más nemzetek étrendjében is, csak a fűszerezés és az elkészítés módjai egyéniek.

A gyömbérről meg eszembe jutott, hogy egy régi magyar szakácskönyvben amibe csak lehetett, tettek. Aztán valahogy elfelejtődött, pedig a neten olvastam könnyű a termesztése. Ez kb. olyan, mint az édesburgonya, amiről kiderült, hogy a magyar homokvidéknek pont megfelelő növény. Gyömbért hajtattam már, de mindig elpusztult ( biztosan nem jól kezeltem ), de valamikor novemberben egy kihalt vödörbe ( mármint ami benne volt az halt ki ) bele tettem néhány meggyökereztetett édesburgonya rügyet, és nagyon szépen nőnek. Bent a konyhába, viszonylag sötétben.

Ja, kezd jól látszani az avokádók virágfüzére is, az enyhe időre beindultak, pedig addig is melegen voltak, igaz most volt egy kevés napsütés is az elmúlt napokban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.19. 14:05:26

@látjátok feleim szümtükkel: Ha kivirágzik az avokado, akkor ments el kevés virágport egy ecseten, majd a következő délután virágzó virágot porozd be vele. Ez ilyen fura növény: délelőtt hímnemű, másnap délután nőnemű egyedet nyit, és arra számít, hogy egy másik fa a közelben pont fordítva viselkedik :)
blogkocsma.blog.hu/2017/03/04/avokadokrem_avagy_guacamole

Topy 2018.01.19. 14:15:07

@látjátok feleim szümtükkel: A fecske olyan, mint a gólya, költöző madár - csak más. :D

she_wolf 2018.01.19. 14:23:14

@Dikusz:
Hát tudod... ez az élet!:D
Élvezni amit lehet, és addig, amíg lehet! Egyébként pedig irigylem a papit és minden táncpartnerét, mert jóval fiatalabban nem biztos, hogy bírnák az ízületeim.
Hiába, én már csak a "medvetáncra" vagyok alkalmas:(

she_wolf 2018.01.19. 14:25:03

@látjátok feleim szümtükkel:
Hát aki autentikus, ősi magyar konyhát akar vinni, az nagyon sok hiánnyal kell, hogy szembenézzen:(

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 14:50:47

@Andrass9:

Köszi a tippet, szoktam mindent a saját virágporával, és valami idegen virágéval is. Majd látjuk mi lesz belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 14:56:22

@she_wolf:

Kezdve a szabad kéményes konyhával. Eccer régen egyik poszthoz elküldtem a fraknói vár konyhájának a fényképét ( magam lőttemet ), ami egyébként nagyon bejönne nekem, ha lenne benne központi fűtés. Elszívó garantáltan nem kell bele.

www.google.hu/search?q=frakn%C3%B3i+v%C3%A1r+konyh%C3%A1ja&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjY0aG3luTYAhWBShQKHWKGBH4Q_AUICigB&biw=940&bih=414#imgrc=yLt_AeG_5HizfM:

A nagy fehér az elszívó.:D

she_wolf 2018.01.19. 15:09:24

@látjátok feleim szümtükkel:
Asztakku....:D
Ezt nagyon bírnám látni üzem közben:D

Dikusz 2018.01.19. 16:50:51

@Andrass9: az sajna nem én vagyok:)))

Dikusz 2018.01.19. 16:53:08

@she_wolf: én meg sose tudtam mást, mint medvetáncot:)

De a papi tök jófej:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.19. 19:33:45

Itt van három pasi aki TUD gitározni.
www.youtube.com/watch?v=U1YUx3C_bKM
Azután jön egy, aki lemossa ezt a hármat egyedül ...
www.youtube.com/watch?v=pZBVBerH_pI

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 20:11:49

@Andrass9:

Most olvastam, hogy az avokádó hatásos az ízületi fájdalmakra. Muszáj leszek kicsit többször enni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.19. 20:13:18

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg azt olvastam, hogy a datolya mindenre jó!!!
Ja neeemmm ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.19. 20:17:37

@látjátok feleim szümtükkel: A mostani árak mellett kénytelen leszel termeszteni :(

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 20:35:50

@Andrass9:

Most vettem az aldiban marinált datolyát, ami különösen finom, az tényleg mindenre jó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.19. 22:16:08

@látjátok feleim szümtükkel: Tették a gyömbért abba is, amibe nem kellett volna. Eleink fűszer használata, nem épp a kifinomultságról volt híres. "Úgy látszik, eleink nem csupán kívül viseltek a tagjaikon páncélt, de a gyomruk is bádoggal volt kibélelve."
blogkocsma.blog.hu/2012/04/16/antik_2

Dikusz 2018.01.19. 23:36:22

@Andrass9: óóó, nagyon szép, nem tudok mást mondani:)))

Nekem meg -nem tudom miért- egy vers jutott eszembe, csak ilyen szép zene mellett nem merem leírni mi, mert engem mindig megkönnyeztet, és lehet más nem is szereti.

she_wolf 2018.01.19. 23:59:40

@Andrass9:
Én jobban szeretem a dallamot, mint a virtuozitást:)
Talán ezért is inkább Oldfield (www.youtube.com/watch?v=sAIIcIbxWhI ), vagy a Knopfler tesók, mint valamelyik húrnyűvő, pl. Hendrix.
A linkelt album az általam leghőbben szeretett gitáros albuma, ami végre valahára csak gitárra épül. Nagyon szeretem:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.20. 00:05:53

@Dikusz: Legfeljebb más átugorja. Ez egy korcsma, nehogy má' ne...

she_wolf 2018.01.20. 00:05:56

@Waka:
Amit pedzegetsz, arról mindig eszembe jut, amikor "magyarosch" kajákról, a magyar konyháról olvasok:)
Igazi, magyaros pörkölt. Ja. Pirospaprika hunnét? Gulasch? Dettó! Letscho? A paradicsommal, paprikával, őrölt pirospaprikával? Olyan magyaros, hogy ihaj!:D
Ha már paprika: paprikáskrumpli, vagy kruplistészta (sznobul: sehpenyős buhgonya/grenadírmars)?
A többi szót sem éhdemel, kéhemszépen:D

she_wolf 2018.01.20. 00:09:58

@látjátok feleim szümtükkel:
És mennyi kalória! Mondaná anyósom: jesszumpepi!:D
Pedig egy kis avokádóval feltuningolt turmix nagyon boogie tud lenni:)

she_wolf 2018.01.20. 00:13:23

@Dikusz:
Vers. Nekem egyszer valaki a saját szavai helyett egy verset körmölt le egy József Attila kötetből. Úgy belém égett, hogy azóta is hosszú szakaszokat tudok belőle frissítés nélkül, bármikor:)
Gyönyörű, ám rövid kapcsolat volt, viszont barátivá szelidített változatban a mai napig megvan.

Dikusz 2018.01.20. 00:22:59

@Waka: Csengey Gusztáv: A fogoly lengyel című verséről van szó...
Nem tudom miért, de tényleg mindig könnybe lábad a szemem, ha olvasom.

Dikusz 2018.01.20. 00:26:54

@she_wolf: Elhiszem. Az emberre tényleg nagy hatást tudnak gyakorolni a versek. Nem vagyok vers-fan, de a fentebb említett vers tényleg megfogott, és nem tudom miért.

she_wolf 2018.01.20. 00:45:27

@Dikusz:
Tudod, akkor nem értettem meg teljes egészében a lényeget. Sok évvel később már igen. Azt hiszem, éretlen voltam arra a kapcsolatra -mentálisan. És egyikünkben sem merült fel, hogy eltérő ütemben "érünk be".

she_wolf 2018.01.20. 09:31:41

@Dikusz:
Nem feltétlenül kell okot keresni. És nem kell mindig mindent megmagyarázni. Az érzésekben éppen ez a szép:)
Én picsogós, meghatódós vagyok, ciki vagy sem. Láttam egy ismeretterjesztő filmet oroszlánokról. (Jó, nem egyet, sokat!:D) De ebben volt olyan ábrázolás, hogy minden alkalommal bőgtem rajta, mint a zálogos tehén.

she_wolf 2018.01.20. 10:25:02

No de konyha: vettem a múltkor egy kila pulykamájat. Egy részéből májkrém leszen, no de a másik részéből?
Most ehhez túrok valami jó kis recipét:)

Dikusz 2018.01.20. 10:33:41

@she_wolf: békönbe tekert sült máj, az hamar megvan:)

she_wolf 2018.01.20. 11:01:25

@Dikusz:
Az már uncsi:(
Resztelve leszen elkészítve, de még nem tudom, hogy köll-e a rizsa vagy sem, mert lehet, hogy petrezselymes kumpri tevődik mellé:)
Petrezselymes krumpli_újkrumpli_eper tejszínhabbal_friss, szabadföldi fejes sali_ ...és minden más, tavaszi primőr....sosenem lesz nyár?:(
Basszus, a sufni tetején még ott guggol egy maréknyi hó. Brühühü.

Dikusz 2018.01.20. 11:04:41

@she_wolf: asse rossz, úttörőgombóc kell mellé:)))

Fenchurch68 2018.01.20. 11:20:52

@Dikusz: Szegény majdnem-anyósom mindig így írta fel a bevásárlólistára: "Egy csomag békün szalonna" :)

Napok óta vagyok resztelt májra (vagy akár békÜnbe tekertre) kívánós, de talán ma lejutok úgy az utcára, hogy ketten leszünk, és az ember őrzi az ebet, míg én beszaladok a közértbe. Bár egyre kevésbé esik kétségbe attól, hogy valamelyikünk pisilni megy :D úgyhogy van remény.

she_wolf 2018.01.20. 11:21:08

@Dikusz:
Ki se ejtsd a szádon! Már 'honyamérgezésem van:D
Ha a jóembernek mától kezdve csak tarhonyát adnék, észre sem venné.

she_wolf 2018.01.20. 12:16:13

@Fenchurch68:
Ebnek adjál nyers májat, szereti és hasznos is neki -ha nem vót göthös a zálat, amibül származ:)
Téged is fog szeretni érte, és ez hasznos lesz. Neked:D

Viszont tennapelőtt olyat csalódtam, hogy lecsókolbász!
Ember hozott a kutyáknak, mondván, hogy occó volt.
Én meg nem adok ám akármit az ebeknek, így megkóstoltam. Nohátkéremszépen. Én nem tudom, mi van benne. Nem véletlen, hogy nem szeretem a kóbikat, felvágottakat.
Gyerekkoromban sok ilyesmit ettem (szerintem azé' ilyen jó a zimunrencerem:D), paprikáskrumpliba, lecsóba, szendvicsként gyakran alkalmazta anyám.....
Aztán valahogy annyira silány lett a minősége, mócsingos, egyenízű car, hogy skippeltük nagyon sokáig (pláne miután egyszer egy fogat találtam benne, ami nem az enyimé volt).
És akkor beállított az uram egy köteg kolbásszal, hogyaszongya: kutyáknak. Én meg megkóstoltam. Gyerekek.....az, hogy finom volt, egy dolog. De nem tudom és nem is akarom tudni mit csináltak vele, hogy ennyire finomra sikeredett. Volt egy íze, illata, konzisztenciája, és nagyon illett a megvajazott rozsos kenyérhez. Jó, megtámogattam némi paradicsommal és paprikával, citromos teával, hogy ne csak úgy kopaszon....
Szóval most mivel úgyis köll néhány apróság, beszerzek egy keveset még abból a kóbiból, ha van még:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.20. 13:04:48

@she_wolf:

Na, pont olyan vagy, int kocsmáros, felzabálod a kutya elől a kaját.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.20. 13:58:24

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ez már csak egy ilyen kocsma ...
És ha még tudnád, tegnap miket ettem el a kutya elől? De sebaj, mert van sok marhacsont - alaplé készül :)

she_wolf 2018.01.20. 15:08:56

@látjátok feleim szümtükkel:
Most mondd!:D
Azért nyugi, holnap nem fogod őket a tv-ben látni, hogy csontsoványan gazdit keresnek:)
Viszont hoztam ma nekik leárazott virslit. Meg rizsát. De szerintem nem tévedek sokat, ha aszondom, a felét az uram fogja megenni. Mármint a virslinek. (Köztünk legyen mondva, az a virsli akkor látta Frankfurtot, amikor azon keresztül szállították, de ennek annyi a valószínűsége, mint annak, hogy én hirtelen Nigella Lawsonná változom.)
Fene a gusztusát...mármint az uramnak. Nem Nigella miatt, hanem a virsli miatt:D

she_wolf 2018.01.20. 15:10:34

@Fenchurch68:
Oszt mondjad már, mi van a pöttömmel?
Segítség! Hogy kell csóközön szmájlit csinázni?:(

she_wolf 2018.01.20. 15:19:16

@Andrass9:
Konkrét terv az alaplével? Vagy csak a nyakadba szakadt egy marha, oszt simán feldolgoztad? Jól tévedek, hogy te írtál fagyasztott alapléről, vagy keverlek valakivel?
Ugyanis nagyon gondolkodóba estem akkor. Mert szokok én csinálni marhahúslevest meg hasonlókat (vess meg, de marhahúsból nem tudok szeletet sütni -valaki elárulhatná a titkot!), és ugyi a csontot belefőzöm a levesbe, amitől az nagyon finomságos lesz.
De néha a hentesnél látok félkopasz csontot, és olyan gyönyörű, hogy kedvem támad kutyává változni:)
Viszont lövésem sem volt róla, hogy mi egyébre lehet használni, mint húsleves megtámogatására.
Úgyhogy légy oly jó bátyám (ha még nem volt), tisztelj meg egy finom, multifunkcionális alaplé recipével (addigra megkeresem a csóközön szmájlit):*

she_wolf 2018.01.20. 15:32:45

Bár nem különösebben vagyok rajongója a francia konyhának, de némely étkük nagyon belopta magát a szívembe (amihez a gyomron át vezet az út -mint az közismert).
Most botlottam bele, és úgy gondolom, ha már felvetődtek a kommentekben mindenféle "iskolák", nem lehet kihagyni az ínyencek és a gasztronómia skálázását sem, amit ennek az embernek a neve fémjelez:
Paul Bocuse

index.hu/kultur/2018/01/20/meghalt_paul_bocuse_a_francia_gasztronomia_legendaja/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.20. 15:48:34

@she_wolf: Basszus! Elképzeltelek, mint Nigella ... :)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.20. 15:53:21

@she_wolf: Leszek jó bátyád ...
blogkocsma.blog.hu/2013/06/15/marhahus_alaple_keszitese_meg_egy_husleves
Nagyon sok alaplevet főzök, mert az jó bármilyen ételhez. Ráadásul, ha besürítem (és mindig teszem), akkor alig foglal helyet a fagyasztóban!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.20. 15:59:35

@she_wolf: Pont itt ülök a gép előtt egy tányér hagymás májjal. Éppen olvasom a gyászhírt. Talán megfelelőbb lett volna lyoni módra elkészíteni a májat. Majd legközelebb.

Fenchurch68 2018.01.20. 16:09:22

@she_wolf: A kisded köszöni, jól van. Nagyon élvezi a havat, szerencsére csak kicsit kell följebb menni, és van még bőven összeugrálni való. Még mindig megbízhatóan utcatiszta ;)
Egyelőre a hiper-szuper, 70% hústartalmú, kukoricamentes táptól lakásban is kezelhető a végtermék, míg nem szobatiszta, nem kísérletezem májjal :DDD de fog kapni majd, ha itt az ideje. Szépen jön pórázon, lefekvéskor lecsökkent kb. két percre a diszkrét nyüszizés, inkább jelzésértékű, hogy "milyen dolog már kicsukni a konyhába ezt az ártatlan kis jószágot!"
Illetve egyre jobban elvan magában is, persze gondosan úgy helyezkedve, hogy lásson, de nincs azonnal a fenekünkben, ha éppen nem kiskutyakompatibilis dolgot csinálunk (pl. főzés, ügyféllel telefonálás, felmosás... sok-sok felmosás :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.20. 16:12:07

@she_wolf: Szerintem ez pulykamájra is biztos befutó lehet. youtu.be/dUZXvbYhSJ4?t=339 Sajnos pont ez a recept félbe lett vágva, itt folytatódik: www.youtube.com/watch?v=PvCT-LvKxvY Amúgy érdemes végignézni az egész filmet. "Add a little butter ....." :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.20. 16:14:44

@Andrass9: Mit tehetünk? Én részemről befejezem a hagymás májat. Annyira elbambultam, hogy kihűlt. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.20. 16:26:58

A videóban itt egy ismerős fiatalember ugrik be jobbról a háttérben. :) youtu.be/PvCT-LvKxvY?t=430

she_wolf 2018.01.20. 16:27:53

@Andrass9:
Oszt legalább jó vót?:DDD

she_wolf 2018.01.20. 16:31:42

@Andrass9:
Oksa. Ha lesz 70 deka marhám csak úgy, meg némi zőccségem, akkor nekiveselkedek:)
Azt ugyan még nemtom hunnét szerzek 8 lityós fazekat, de megóggyuk:)

she_wolf 2018.01.20. 16:52:37

@Fenchurch68:
Tüneményes kicsikincsem:*
Tökre úgy viselkedik, mint egy kutya!:)
No de mi az, hogy kicsukjátok a konyhába a kicsikutyát? Hát nincsen neked szíved??? Konyhábaaaa?
Nálunk a két öreg dög az ágy mellett héderel a hálóban, de a tacsimix arcát látni kéne amikor megyünk vacokra: ül az ágy mellett és fixírozza a fekvő felületet. És ottan van a kérdés a pofáján: és én? És ÉN!?
Hát, TE nem, tündérem, húzol a helyedre, de szélsebesen:) Tudom, görény vagyok.
De amikor elcsitulnak a körömhangok, akkor tudom, hogy biztonságban vagyok. És ehhez nem kell nagykutya.

Az, hogy neki minden látó -és hallótávolságon belül legyen, evidens! Muszáj a falkát szemmel tartani:)
Tényleg nem jut más az eszembe, mint nagyon hosszú és tartalmas együttlétet kívánni ezzel a kiskutyával!:)

she_wolf 2018.01.20. 18:41:26

@Waka:
Lovagló ördögök? Vagy ezt most hogy fordítsam?:)
De tényleg:)
Resztelt lett belőle, sok hagymussal, és petrusos kumprival:D
Ja, meg ubisalival! Aztán pedig vót némi kapros-túrós palacsinta, amit az uram nagyon szeret:) És bónuszként: lett eltéve májkrém is, sok Major Annával:)

she_wolf 2018.01.20. 18:48:05

@she_wolf:
Viszont ez a nagy-nagy-nagy kedvenc:
www.youtube.com/watch?v=iozibhj4VsY

hehehe...

Fenchurch68 2018.01.20. 19:12:00

@she_wolf: Bizony ilyen szőrös szívűek vagyunk, hogy a hálószobából ki van tiltva a jószág (épp elég volt az összes többi szőnyeget felszedni :D ). Első este úgy voltunk vele, hogy kipróbáljuk, mi lesz, és ha nagyon sír, akkor jön egy időre az ágy mellé, de nem volt rá szükség, mire felültem az ágyban, hogy jaj, szegény kiskutya, már abba is hagyta :)

she_wolf 2018.01.20. 19:23:25

@Fenchurch68:
Na hogy dobbanjon minél hosszabb ideig az a szőrös szíved:)
Édesem nagyon jól tudja, mi a kutyus dolga. Komolyan mondom: gratulálok hozzá!

Az első éjszaka...te jó isten, mennyi volt nekem...tudni, megismerni, hogy mire hogyan reagál, és persze nekem olyankor mit kell tennem.
Biztos lenne kutya, aki meglepetést tudna okozni, de az alapokra már úgy érzem, felkészültem:)
Szóval azt hiszem, nagyon egymásra találtatok, és én ennek kimondhatatlanul örülök:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.20. 20:13:46

Azon gondolkodtatok már azon, mit érez egy állat, amikor új helyre viszik?
Nálunk ez két alkalommal kézzelfogható volt, új házba költöztünk, és a kutyák teljesen betojtak, hogy mi van ilyenkor. Az nyugtatta meg őket, hogy velük voltunk több órán át, és beszéltünk hozzájuk. Az első éjszaka nyűgös volt, de miután látták, hogy a gazda és családja is ott van, gyorsan megnyugodtak.
Érdekes, amikor a menhelyről kihoztunk egy öreg mopszot, az rögtön otthon érezte magát.

she_wolf 2018.01.20. 20:43:48

@látjátok feleim szümtükkel:
Talán a mopsz érezte, hogy ti most már mindörökre...
Az új hely mindig élmény, bár nem árt tudatában lenni a kutya korábbi környezetének.
Az ember (vagy ha úgy tetszik: az EMBER!) jelenléte mindig is fontos a kutyáknak, hiszen az ember szelidítette meg, és állította a saját szolgálatába.
Minden kutya/macska/tengerimalac/tökömtudjami külön egyéniség, akiket igenis külön kell kezelni.
Evvan:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.20. 21:14:41

@she_wolf:

Nagyon szépen mondtad, egyet is értek, minden élőlény egy külön egyéniség.:D

Persze az egyéniséget meg kell látni.

Dikusz 2018.01.20. 21:27:32

@she_wolf: meg mindig jobb, mintha a félkopasz hentest látod:)))
@Andrass9: után szabadon, én is elképzelhetlek Nigella Lószonnak? Hogy teljes legyen a kép, magamat is hozzáképzelve:)))

Dikusz 2018.01.20. 21:32:11

@Andrass9: hogy árnyaljam a képet, képzelj hozzá engem is, segédként:)))

Dikusz 2018.01.20. 22:01:49

@Andrass9: nem, de az porig rombolta az önbizalmamat (tényleg), hogy így megijedtél...
Kétségbe vagyok zuhanva.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.20. 22:53:34

@she_wolf: A szalonnába tekert változat. Igen frappáns neve van, csak tudnám, mi a csudáért?

she_wolf 2018.01.21. 08:45:05

@Waka:
Én meg bárcsak tunnám, mér' esik a hó...
Tőlem teljesen szokatlan módon már kora este (nekem kora este) lefeküdtem, és nagyon jót aludtam. Hát ezért. Mert es a hav.
Nagyjából egy órája ébredtem fel, nézek kifele a fejemből, és csak hófehérkét látom mindenhol. Elővaklásztam a hemügőmet is, hogy biztos legyek a dógomban, és mit látok? Még mindig esik!
De jó, hogy tennap elmentem bevásárolni, ma az orromat sem fogom kidugni itthonról, az biztos!
Maradt még májacska, úgyhogy akajával sem nagyon kell foglalkoznom. Hoztam némi ződ cuccot is, hogy hideg motyóhoz is legyen támogatás, és itt, helyben vesszek meg, ha nem karácsonyi hangulatom van!
Bár palacsinta is van még, de lehet, hogy sütök valami izéhozét. Hmmm...alma van. Reszelt fahajas-almás süti. Az pikk-pakk megvan, és fincsi is:)
Ja, és ma megrendelem a lékészítős turmixcsodát is, mert aszonták a telefonyban, hogy hét elején szállítanak a bótba olyan kütyüt.
És nekem olyan KELL!:D

Fenchurch68 2018.01.21. 09:33:41

@she_wolf: Nálunk is hózik, éppen azon gondolkodom, hogy a tegnapi ötletet (rántott csirke, svédgomba, franciasaláta) elnapolom tavasziasabb időkre, és előszedem a mélyhűtőből a maradék töltött káposztát :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.21. 09:34:34

@she_wolf:

No, én tudom már miért nem megy neked a fogyás ( van még egy kis palacsint, de kell még egy kis új süti is ).:D

Itt is hózik, sajnálatos módon nem tud fennmaradni. Nehéz, mivel nem fogyózott, így kénytelen leesni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.21. 09:35:41

@Fenchurch68:

Én tegnap vettem egy kocsonya csomagot gondolván, hogy még erősen benne vagyunk a télben.

Dikusz 2018.01.21. 09:46:18

@she_wolf: Hozzásegít a karácsonyi hangulathoz, ha eléneklem a Csendes éjt? Töredelmesen be kell valljam, hogy még nem szedtem le a karácsonyfát, nem lustaságból, csak mert szeretem a fényeit, majd valamikor februárban leszedem:)
Rántott husi sültkrumplival, sk.készített tormás céklasalátával lesz, desszertnek gesztenyepüré.

Azmiaz a lékészítős turmixcsoda, és levehető ajtós-e? :)))

Dikusz 2018.01.21. 09:46:54

@Fenchurch68: Halászlé nincs egy kicsi?:)

she_wolf 2018.01.21. 09:52:16

@Fenchurch68:
Hát jól is teszed!:)
Rántott csirke? Majd tavasszal, fejes salival, újkumprival;)
Tényleg: csirke. Meg emlékek a gyerekkorból. Régebben az vót, hogy május tájékán volt ideje a rántott jércének, mellette a fentebb említetteknek. Most meg összefolynak az évszakok, bármikor hozzájuthatsz. Igaz, a másfél kilós szárnyasra is aszongyák, hogy csirke, PEDIG NEM AZ!!! A zenge pipike nagyjából 70 dekáig az, utána már tyúk.
Én 4 évszakos emberke vagyok, és szeretem a szezonális dolgokat. És ilyenkor, amikor januvárban hózik (mert még mindig esik, jó nagy pelyhekben, nehéz, vizes, nem porhó), már nagyon vágyom a zöld színre:)
Bár kétségtelenül gyönyörű látvány, ahogy a hó jótékonyan eltakarja a nekem nem tetsző dolgokat, de ez csak kozmetika:(

she_wolf 2018.01.21. 10:07:07

@Dikusz:
Ha pléhbekkeled, akkor okés:D
Nálunk fa nem is volt, csak dekor világítás. Aztat meg egy elegantos mozdulattal kikapcsútuk:D
Még mindig fent van, de ma az uram nyakára hágok, hogy irgumburgum! És igen, nekem is a fények miatt. Manapság csak világítástechnikán tipródom, az új pecóba kellene valamit összehoznom, az uram elé tenni az elképzelést, hogy legyen mit megvalósítson.

A lélöttyös turmixcsoda egy olyan kütyüke, amibe belerámolod a cuccot, pürésíti, és legott szütyőbe is teheted, és viheted magaddal.
Róla lenne szó:
www.rhshop.hu/nutriboost-turmix-es-aprito-23180-56-549

Miért? Azért, mert térfogata van. Azért, mert szállítható benne az anyag. No és azért is, mert ettől a cégtől már vettünk cuccot, és nagyon jól működik, megbízható (a gép és a cég egyaránt). A társulat pedig valóban vevőbarát.
A májkrémet szintén egy innen származó masinával pürésítettem, tényleg öröm vele dolgozni.
És igen, karbantartani is egyszerű, noha nincsen neki levehető ajtója:D

she_wolf 2018.01.21. 10:18:37

@látjátok feleim szümtükkel:
Asszonnak a konyhában a heje avagy nem eztet mongyaja pincípijum? He??

Ha az egyiket nem tudtam beteljesíteni, duplán igyekszem teljesíteni a másikban. Az otthon melege, az összetartás, a sztereotip baromságok tonnányi súlya, hogy rohadna meg az összes politikus ott, ahol van!

De egyébként pedig nem, mert nem érdekel, mit papolnak.
Beszéljünk tehát ennél értelmesebb dolgokról: hó.
Még mindig esik, nehéz, vizes, most már kisebbek a pelyhek.
A kinti hőmérő 0 fokot mutat, a kismadarak jönnek az etetőre. Amikor olvastam a neten, hogy hó ÉS ónos eső is lehet, akkor tettem nekik ki kaját, azóta folyamatosan pótolom. A qrva szarkák riogatják a pöttömöket:(
Mit tippelsz, hol lesz árvízveszély?

she_wolf 2018.01.21. 11:12:11

No eddig bírtam ellenállni a télnek.
Sül a reszelt almásom. Aztat még nemtom, hogy csinázok-e hozzá sodót. Ha megvadulok, bármi lehetséges:D

Fenchurch68 2018.01.21. 12:26:20

@Dikusz: De, van halászlé is, csak a halat kiettük belőle, azt majd akkor kapom elő, ha lesz bele hal :D

@látjátok feleim szümtükkel: A kocsonya is jó tipp, lehet, hogy holnap a lefagyasztott kocsonyához valóktól is megszabadítom a mélyhűtőt.

@she_wolf: Itt is sűrűn havazik, a kiskutya éppen a madáretetőn bandázó meggyvágókat meg tengeliceket mozizza :)
Mikor két éve először raktunk ki madáretetőt, az alsó szomszéd feljött, hogy milyen dolog már, folyton madárszaros a párkánya. Mondtam neki, hogy elnézést, szóljon, ahányszor csak előfordul, megyek és lepucolom. Ettől aztán annyira magába szállt, hogy ő is kirakott egy etetőt :) Idén késő ősszel meg három idős lakótárs is megkért, hogy hozzunk nekik olyan madáretetőt, mint a miénk, a sarki zöldséges meg szállít nekünk belevalót. 17 féle madárnál tartunk a három év alatt, a földszinti néninél a mókusok eszik ki a szotyi nagy részét :D

she_wolf 2018.01.21. 12:42:26

@Fenchurch68:
Nagy élet van nálatok állatfronton:)
Én nem mondhatom el ugyanezt, csak a szokásos kismadarak jönnek, néha belerondít az idillbe egy-egy szajkó.
Pedig pár éve még a kezem ügyében tartottam a madárhatározót, hogy megtudjam, mit érdemes még ilyenkor kirakni nekik.
A környezetünkben mindenki eteti a madarakat, ki ezt, ki azt pakol ki nekik.
Apósomnak volt kedvenc időtöltése a madarak megfigyelése.

(Kicsikutyát puszikálom -de átadni ám!!!:D)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.21. 13:51:33

@she_wolf:

Szerintem te meg riogasd a szarkákat, hagy lássák a pöttömök, hogy mellettük vagy.:D

Egyébként meg nagyon jó diétás májat főztem ebédre. Addig-addig májaztatok, hogy tegnap vettem az olcsó sertésmájból egy darabot. No de mi legyen belőle?
Ez lett: hagymák, rá csíkokra darabolt máj, és fedő alatt kis lángon főzés másfél órán át. Utálom, ha kemény a máj.
Amikor puha, rávetve egy adag laskára vágott csiperke, szintén fedő alatt párolva, majd kissé zsírjára sütve és ekkor sózva, fűszerezve. Mi legyen a köret?
Eszembe jutott, hogy a este majonézes csicseriborsó sali volt a vacsora, ezért úgy gondoltam a maradék borsóból ( ez nem majonézes, hanem natúr és a hűtőben les ) mehet hozzá egy adag. Így történe, és nagyon finom lett. Desszertnek egy pohár frissen reszelt gyömbérből mézzel készült citromos te csúszott.
Örök hála az ötletadóknak a májért.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.21. 13:57:29

@she_wolf:

Persze ebben nincs egy szál politika sem.:D

she_wolf 2018.01.21. 14:21:14

@látjátok feleim szümtükkel:
A szarkák megleptek, mert néha látom őket áthúzni, de eddig még nem telepedtek itt mag. Gondolom, a szajkók nem adják át a terepet:)

A máj váljék kedves egészségedre! Igazi vitaminbomba, és életemben egyszer ettem sárgabarackos csirkemájat, ami olyan istenien finom volt, hogy szavak nincsenek rá! Egy medikus srác főzte ügyeletben nagyjából fél óra alatt. Osztott kóstolót előle, elkértem a receptet, és ki is próbáltam, de valahogy nem olyan lett, mint az övé. Ízre igen, állagra nem.

A linkelt cuccban a nyelvezet, a megfogalmazás ejtett rabul, annyira zsigeri, vagy legalábbis nekem annak tűnő (talán mert hasonlóképpen fogalmazok én is élő beszédben).

she_wolf 2018.01.21. 21:51:37

@látjátok feleim szümtükkel:
Köszi, én is kiszúrtam:) Még nem láttam tehenet ilyen önfeledtnek:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.21. 23:12:08

@she_wolf: No, itt lótúró hullott, meg kutya füle. Az is elolvadt, mire kitápászkodtam az ágyból.

she_wolf 2018.01.22. 09:23:14

@Waka:
Estére már itt is összetöppedt. Féltéglányi darabokban hullott le a fák ágairól az összeállt, vizes hó.
Fehérség alig-alig van, helyette rengeteg sár:(
Úgyhogy ne sajnáld, azt is elfelejted rövidesen, hogy január volt, mikor én még mindig a kutyák sáros lábnyomait takarítom rügyfakadáskor. Merthogy ez a rengeteg víz sose párolog el, az is biztos:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.23. 19:19:21

@she_wolf: Légy nyugodt, júniusra elpárolog, aztán szeptemberig megint kutyafüle meg lótúró.

she_wolf 2018.01.23. 19:31:11

@Waka:
Ja, nyáron meg jön a klassztrofóbia a bezártságtól:)
Fedett úszómedencét akarok a terracéra!:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.23. 20:08:17

@she_wolf: Ja!!! Oszt felébredsz, hogy bilibe lóg a kezed ... :))

she_wolf 2018.01.23. 20:16:11

@Andrass9:
Veszek majd lottót, oszt nézhetel!:D