Ahogy igértem, szaporodnak az új grillen (amit egyszerűen "a mozdony" néven emlegetünk idehaza) készült ételek posztjai. A fiúnak volt szülinapja, gondoltam, hogy meglepem egy hamburgerrel, mert azt nagyon szereti.
Bolti bucit meg nem veszek, mert az nekem túl édes, meg seízű - inkább sütök magam.
A hamburgerzsemle hozzávalói (természetesen Limarától, az autentikus forrásból):
- 60 dkg liszt (most vegyesen kenyér- és rétesliszt volt)
- 1+1 tojás
- 2 dl langyos tej
- 1 dl görög joghurt
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 4 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
A langyos tejet kevés liszttel és a vajjal összekevertem, elfeleztem az élesztőt és azt is belemorzsoltam. Egy kevés cukrot hozzáadva robotgéppel összedolgoztam simára.
Amikor szépen felfutott, hozzáadtam a maradék cukrot, sót, lisztet, egy tojást és a joghurtot. Szép középlágy kelttésztát dagasztott nekem a gép.
Kiborítottam és kicsit beolajoztam a keverőtálat, majd visszatettem bele a tésztát. A kép alapján sokkal kevesebb olaj is elég lett volna, de késő bánat (meg nem is ártott). Negyven perc alatt szépen a duplájára dagadt. Lisztezett deszkára borítottam és kicsit átgyúrtam, majd kinyújtottam ujjnyi vastagra - úgy könnyebb lesz tizedére darabolni.
A tized tésztákat Limara ajánlása szerint gömbölygettem zsemlékké (érdemes a linket megnézni)
Persze a szemmértékem csak rozsdásan nikkelezett, így lett pár kisebb zsemle is, de az is zsemle! Szépen elrendeztem egy sütőlapon, és hagytam megkelni (közel két órát).
A másik tojást egy kis tejjel és csipet sóval habosra összekevertem a kenéshez. Hogy a szülinapi hangulat is bejöjjön, az ünnepelt gesztenyetortáját is megmutatom.
A zsemlék igencsak szépen megkeltek a két óra alatt! Megkentem a tejes tojással, megszórtam pici szezámmaggal és beküldtem a sütőbe 180C fokra sülni 26 percre. Szerintem szépek lettek.
A hamburgerhez érlelt Angus marhapogácsát vettem, mert fogalmam sincs hol tudnék a húshoz vesefaggyút venni (az igazi burgerben 25% van ebből az egzotikus alapanyagból). Általában keverek bele sót meg borsot meg fokhagymát, de most kiváncsi voltam, milyen a burger "amerikai" módra - azaz a hús íze önmagában (életemben kétszer ettem az USA-ban burgert). A zsemléket kettévágva a parázs felett kicsit megpirítottam, majd feltettem a húspogácsákat is sülni. Egyszerre csak ötöt, mert öten vagyunk - a repetához lesz még parázs! Amikor az egyik oldal megsült (2 perc), megforgattam a pogácsákat, és Mimolette sajttal takartam be, mert a színe miatt cheddarnak néztem ... Nem bántam meg!
Eközben a gyerekek előkészítették a zsemléket, meg egyéb belevaló alkatrészeket, mint paradicsom, római saláta, kechup, mustár, majonéz, lilahagyma (Mo-on csalamádét is tesznek bele ... gggrrrr). A húspogácsák az esetek többségében a bekenetlen zsemlefélre kerültek.
Persze a két zsemlefelet majd össze kell fordítani, de olyan dekoratív így:
Ilyen vastagságban én nem tudom átharapni.
Ezért késsel is ettem, hogy elvághassam:
Most veszem észre, nem is fotóztam a "mozdony"-t.
Klasszikus, igazi hamburger volt. Elfogyott mind a nyolc húspogácsa és a két extra zsemlét is elvitték magukkal ...