Süthettem volna gubához saját rudacskákat, de a lustaság (és a gyerekkori emlék) meggyőzött róla, hogy jó lesz az stangliból is.
Így azután igencsak egyszerű lett a feladat. A hozzávalók:
- 10 db stangli (két naposan legalább)
- 1 liter tej
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg finom hársméz
- 10 dkg cukor (hátha a méz nem elég édes)
- 3 vaníliarúd
- 3 dkg vaj
- nagy csipet só, ha a stangli nem sós
A mézet, cukrot kimértem egy jénaiba, amibe belefér a tej is. A vaníliarudakat felhasítva a tejbe tettem, majd belekevertem a mákot is. Mivel a stanglim sótlan volt, egy nagy csipet sót is tettem a tejbe. A jénai ment a mikróba 10 percre, ami alatt szépen felforrt és összefőtt.
A stanglikat centisre felkarikáztam, a tepsit kikentem pirinyó vajjal, majd egyenletesen befedtem a karikákkal. A mákos tejet jól felkeverve merőkanállal a karikákra locsolgattam. Még két rétegre jutotta mindenből. Végül a tetejére daraboltam a vajat (nem tudom, hogy miért, de jó lett vele). Ment a sütőbe 20 percre, ahol 180 fokon szépen át is sült. A grillezéssel vigyázzunk, gyorsan megég a tetején a mák ...
A tálaláshoz a fiam kevert egy gyors vaníliasodót 3 tojás sárgájából vaníliás cukorral és tejjel.
Bár a képen nem látszik, a legjobb a túrógombóc citromos-cukros tejfölével volt, amit másnap próbáltunk ki a kicsilyánnyal :)