Kicsilyány rendelt túrógombócot, mert azt csak mi ketten esszük. Természetesen nem tudtam ellenállni a kérésnek, ezért beleillesztettem az amúgy sem szűkös karácsonyi repertoárba.
Mivel a többi étel több képpel készült, ezért ebben a posztban mutatom be az általa készített komatálakat, amikkel a fiúval ketten körbeajándékozzák a szomszédságot. Ezt a szokást még akkor kezdtük gyakorolni, amikor csak két család lakott közel's távol és ők még kicsi gyerekek voltak. Azóta beépült az utca, de a szokás megmaradt. Az újakat mindig sikerül vele első alkalommal meglepni - valahogy Pesten ez nem szokás :)
Akkor először a túrógombóc, ami kevés munkával készül és egyszerű. Kell hozzá:
- 1/2 kg félzsíros túró (leveles/lemezes túróból nem olyan jó, kell a morzsássága)
- 2,5 dl tejfel
- 3 tojás
- 5 dkg vaj
- 3 ek cukor
- 10 dkg búzadara
- 1 citrom héja és a leve
- 1 kk + 1 csipet só
- 1 tk vaniliás cukor
A robotgép táljába tegyük a tojás sárgáját, fél citrom reszelt héját, levét, a vaniliás cukrot és a cukor felét. Keverjük habosra a géppel. Adjuk hozzá a túrót (akinek van kedve hozzá, törje össze villával, de a gép is megteszi helyettünk). Szórjuk bele a darát és a sót is.
Keverjük simára, és pihentessük egy negyedórát. Ezalatt felverjük a fehérjét pár csepp citrommal és csipet sóval keményre. Spatulával dolgozzuk bele óvatosan a túróba. A kikevert masszát hűtőben pihentessük legalább egy órát, hogy a dara megszívja magát. Csináljunk egy próbafőzést, ahol eldől, kell-e hozzá még egy kanál dara vagy liszt (ha szétesne főzés közben).
Egy jénaiba olvasszuk fel a vajat, és ebbe szedjük az egyfalatnyi megfőtt gombócokat. Időnként rázzuk fel, hogy mindenütt bevonja a vaj.
A tejfelbe facsarjuk bele a másik fél citrom levét, reszeljük bele annak héját és adjuk hozzá a cukor másik felét. Keverjük simára, mert ez lesz az öntet a gombócra. Célszerű egy mutatósabb szószos edényben felszolgálni ... (Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy ez a pikáns tejfel tökéletes volt a mákosgubára is!)
Minálunk a gombócra nem kerül prézli, csak a pikáns citromos tejfel. Úgy esszük, mint kacsa a nokedlit: csúszik le a torkunkon számolatlanul ...
A komatálak
Karácsony előtt beindul a sütés a családban. Mézes, zserbó, flódni, linzer, gyömbéres süti, gyümölcskenyér volt az idei választék (beigli NINCS!). No meg mézeskalács figurák, és a kicsilyány alkotása: a mézeskalács házikók:
A vegyes sütikből pedig egy-egy házikóval családokra szabott komatálat készítettek, amiket még szenteste előtt gyorsan ki is szállítottak az utcában. Szerintem szöveg nem szükséges a bemutatásukra (ráklikkelve nagyban is megcsodálhatók).
Cédulákkal azonosítva mindegyik tányért, össze ne keveredjenek a rohanásban ...