Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @süllőcske: Hmmmm - ez érdekes gondolat! Csak azt nem értem (elnézést), hogy miért kell sóban sütn... (2021.10.18. 18:43) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Vargányás tojás

2017.11.20. 07:00 Andrass9

Vagy valami olyasmi. Egerben a piacon vettünk gombákat. A szegfügomba, az ok, azt felismertem. Tulajdonképpen a vargánya is ismerős (az eladó szerint őszi vargánya, amiről azt hallottam, hogy nem olyan erős az íze és illata, mint a nyárinak, meg azt is, hogy pont fordítva van ... A lényeg, hogy az őszi az nem kukacos!). Meg volt valami, amit talán fenyőtinórunak titulált az eladója, nem emlékszem, de a boncoláskor majd kiderül.

10.jpg

Mivel szeretek veszélyesen élni, meg már öreg is vagyok, így vettem mindegyikből. Az utóbbi kettőből egy kis gombás tojásra neveztem be, a maradékot meg leszárítottam a halottkémnek ...

Eszméletlen sok összetevője van egy gombástojásnak:

  • kb 5 dkg feldarabolt gomba
  • 2 tojás
  • pici vereshagyma
  • kb 2 dkg sült hízott kacsamáj (mert kaptam ajándékba)
  • zsiradék

11.jpg

Igenám, de A Fickó váltig ragozza, hogy gombát csak szárazon és nagyon forró serpenyőben szabad elkészíteni (ő már csak ilyen, megmondja a tutit). Ötletekre vevő vagyok (legalább egyszer). Azt mondja, hogy piping hot serpenyő kell (pedig angolul se tud), felforrósítottam hát 290C-re a kisserpenyőt. A felszeletelt gombákat a forró edényben megpirítottam, és a levük nagyrészét elpárologtattam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Kitettem mindet egy tányérkára.

16.jpg

Pici zsírt loptam a kacsamáj mellől, amiben megpároltam a kicsike hagymát (félkarikákra vágva). A maradék kacsamájat felszeleteltem félcentisre, majd a megpárolt hagymához adtam. Ezután belekevertem a gombákat is.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Beleütöttem a két tojást (állítólag házi gyalogló, kapirgáló és káráló tikok tojása volt - bár a stempli /3-ra végződött?). Daráltam rá kicsi borsot is.

21.jpg 22.jpg

A maradék gombát felszeleteltem, és rácsra tettem száradni. Jó lesz az majd, ha már nincs friss gomba! 2 nap alatt szépen megszáradt a lakásban a napon.

23.jpg 24.jpg

Azért a gombás tojásról se feledkezzünk meg! Felszolgáltam tenmagamnak egy kis sült körte és füge társaságában, amivel a májat kaptam:

25.jpg

Csak, hogy bosszantsam azokat, akik nem kedvelik a "falatképeket", így nézett ki a villámon:

26.jpg

Ami a forró vason való sütést illeti, valami igazsága van A Fickónak! A gombának sokkal erőteljesebb illata és íze volt félig szárítva, csak éppen a negyedére összeesik.

Hátha még, ha megszagolná a teljesen megszárított gombákat ... :)

 

186 komment

Címkék: tojás hagyma zsír vargánya bors tinóru

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3713108960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2017.11.20. 08:11:21

Nyüfff! Minden benne van, ami kell, az a körte és füge különösen megejtő.

Dikusz 2017.11.20. 11:23:32

Hát ezt én simán betolnám az arcomba, csak úgy. Hogy ne tűnjek nagyon falánknak, a kenyeret, és a sült körtét, és a fügét (az is sült?) meghagynám másnak.
Nagyon finom lehetett.

Dikusz 2017.11.20. 11:24:33

@turósmácsik: sőt nyufff! :))))
Már látom kinek adnám a nagylekűen felajánlott körtét, és fügét:)))

2017.11.20. 13:10:28

Értem én! Villáskép, száraz serpenyő, egy kis tejszínt nem akartál még hozzátenni?! :D

De:Továbbra sem sütök forró és száraz serpenyőben gombát. Nem égetem oda a fehérjét, és nem füstöltetem a kitint. Legalább két gondolatnyi zsiradékot adok neki, amit a gomba magába ránt. Miközben kinyomja a vizet magából. Legutóbb is úgy csináltam nagy szeletekre vágott vargányát, csak sóval, a társaság véleménye: olyan finomat még nem ettek.
A fenyőtinórú, mert valóban az, biztos jó így, bár én nem kedvelem. Mindig tervezem, hogy gombakrémet készítek belőle, de valahogy elmarad. Fakanál listámon rajta van.
Az őszi gomba nem annyira kukacos, mint a májusi vagy a nyári, mert már megjelenik a 'légyölő' galóca. Persze nem azért légyölő galóca, mert agyancsapkodja maga körül, vagy megmérgezné a kukacosodást okozó rovarokat, hanem inkább azért, mert ekkorra már elcsitulnak a lehűlő levegőből a rovarok, a legyek is, a gombalegyek is.

medvedr 2017.11.20. 13:50:57

A címből ítélve rántottát gondoltam. Így is jó. A meleg reggelik nagy rajongója vagyok, ez jöhetne egy reggelire.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.20. 20:29:35

Köszönök szépen!
B.I. tollából olvastam egyszer, hogy valaki egy nagyra nőtt vargánya kalapját egészben készítette el hasonlóképen. Azt úgy el is tudom képzelni, kívül kicsit megpirul, a kifolyó lé megégni nem engedi, a belseje pedig lédús marad, megőrzi az ízeket. Így a szeletelt gombánál én maradnék a zsiradéknál. A tojás már csak puffer, így elég egy kis étkű embernek, aki nemrég reggelizett. Talán egy csipet friss petrezselyem zöldet még elbírt volna. Amúgy oké, nyitom az ablakot.

Dikusz 2017.11.20. 21:41:16

@pizzaszeletvágó: elképzelem, hogy a légyölőgalóca bőszen csapkodja maga körül a rovarokat:)))

Van még a tavalyi szárított vargányából (hűtőben, befőttesüvegbe zárva). Megcsinálnám valaminek, mi volna a legjobb szerinted?

2017.11.20. 22:05:25

@Dikusz: önmagában nem javaslom semminek, de pár ételt nagyon meg tud dobni:
1. gombaleves, igen, veszel termesztett csiperkét, de áztatsz hozzá vargányát, levével együtt használod
2. gombás rizs, egyesek szerint rizottó, de olyat magyar ember nem tud, áztatott vargányával és a levet is felhasználva, köretnek például
3. veszel egy szép kis pisztrángot, vagy kettőt, LIDL-ben ki lehet "fogni" frisset, áztatott vargányát a hasüregébe töltve, megsütni lassan(!), hogy járja át a gomba íze a halacska húsát
4. szárazon, diódarálóval ledarálni porrá, aztán bármilyen gombából bakonyi mártás, azt a porral javítani

Mindenképpen valami összetevőként kell alkalmazni, mert ennek önmagában az állaga nem lesz a legjobb, az ízét kell kihasználni.

Ha valakinek jobb ötlete van, majd megírja, nekem félálomban ennyi jutott eszembe, jóéjt! :)

she_wolf 2017.11.20. 22:07:32

@Dikusz:
Az uram vásárolt szárított shiitake gombát a kedvenc kici szárga iszmerőszétől:)
Egyik nap teleszottyant a púpja, hogy megint nincs leves főzve, beledobott forró vízbe valami kockát, megszórta gombával, és összefőzte a katyvaszt.
Nekem meg folyott a nyálam a klaviatúrára:D
Szerintem valami lélöttyöt csinálnék belőle a helyedben;)

she_wolf 2017.11.20. 22:11:00

Ha már gomba:((
index.hu/gazdasag/2017/11/20/eltunik_a_vadon_novo_szarvasgomba/

Mert nem elég hogy barbár, még hülye is az isten barma:(

Boar. 2017.11.20. 22:29:40

Afickó hülye a gombához(is) tehát amit összehord a témában, az irreleváns. Ha a vargánya nem kap egy kis zsiradékot a pirításhoz, megkeseredik. Hol szalonnazsírt, hol olivaolajat használok hozzá. Nem tükörtojást ütök rá hanem alaposan felvert tojásból rántotta készül, kötelező hozzávaló a petrezselyemzöld.

biggianni 2017.11.20. 22:38:49

Nekem a füge+körte kombó nem annyira passzol a tükörtojáshoz, de ettől eltekintve biztos fincsa volt! Az ilyen aromás erdei gombát mint pl: a vargánya szigorúan egy kis vajon kell jó hirtelen megkapatni, pár perc elég neki és nem aszódik össze harmadára! Látványra is sokkal gusztusosabb, és az íze is jobban kijön! Persze ízlések és pofonok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.21. 02:08:05

@Boar.: Én elég nyitott vagyok az ötletekre, így gondoltam, hogy megpróbálom. EGYSZER mindent meg lehet enni :) Nagyon szerettem volna kicsi zsírt tenni a serpenyőbe, dehát ki kell próbálni a gondolatot. Ehető, meg érdekes is, de kétszer próbáltam ... először és utoljára. Ami nem is igaz, mert úgy rémlik, van még egy kisérletem valahol :)
A Fickótól is lehet tanulni, mint mindenkitől. Van akinek a pozitív gondolataiból profitálunk, meg olyan is, akin mosolyogva nem a saját kárunkon tanulunk.

Dikusz 2017.11.21. 08:25:44

@turósmácsik: Ajánlanék egy testvéries (nem igazságos) alkut. Neked adom a körtét, és a fügét, én meg megtartom magamnak a többit... :))))

(viccvót, nem vagyok irigy)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.21. 09:18:35

@Dikusz: @turósmácsik: ne legyen ezen vita, nekem jöhet tokkal, vonóstul!!!!

Dikusz 2017.11.21. 12:42:57

@Kumari aki Nilüfer: az nem ér, hogy vinnéd az egészet:)))
@turósmácsik: is ezt mondta, csak én vagyok válogatós, és adnám oda a körtét, meg a fügét a többiért cserébe.
Még a végén én maradnék hoppon:)

2017.11.21. 18:27:19

Ezen az állandó gomba mérgezés félelmen mindig elcsodálkozom. Nem kell leszedni/megvenni/megenni a mérgező gombát és akkor nincs gond ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.21. 19:46:06

@[HPhD]Blokkolnam: Én meg az ilyen okostojásokon csodálkozom mindig:
Honnan lehet tudni, hogy mérges gombát vettem?
Vagy az kiderül akkor amikor megeszem?

2017.11.21. 19:52:53

@Andrass9: mi sem könnyebb, ismerni kell a gombákat. Nem kell gombaszakértőnek lenni, elég ha azt a 4-5 fajtát ismered amit enni szoktál.
Egyszer ha a Zemplénben jársz, kérdezz meg bárkit egy random faluban, láttak-e már gombaszakértőt. Meg fogják kérdezni, hogy az mi fán terem, vagy pedig megmosolyognak :) Ezzel abszolút nem azt mondom hogy nincs szükség szakértőre, éppen ellenkezőleg. Az emberek nem ismerik a gombákat az ország nagy részében.

Dikusz 2017.11.21. 20:32:51

@pizzaszeletvágó: köszönöm a tippet, valószínű a 4.pont lesz megvalósítva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.21. 20:33:29

@[HPhD]Blokkolnam: Szerinted hogyan tanuljam meg azt a pár jó gombát, ha nekem nem létezik a vörös szín?
Tényleg okostojás vagy, már ne haragudj :)

Dikusz 2017.11.21. 20:38:23

@pizzaszeletvágó: és földhözcsapkodja a kalapját...

2017.11.21. 20:40:03

@Dikusz: a legyekről nem is beszélve... :)

2017.11.21. 20:41:13

@Andrass9: hmmm. Akkor vigasztaljon az a tudat, hogy rád egyforma veszélyt jelentenek a gombák és a gyalogos átkelő helyek is! ;)

turósmácsik 2017.11.21. 20:45:34

@Dikusz: Nnna nem!!! Tokkal, vonóval, azaz gombával, tojással, kacsamájjal, fügével, körtével kell. Azt megnézném, hogy a fine diningban leszeded a pirított fürjnyelvet és otthagyod a karalábémousse-t és azt nekem hozzák ki!
Ha már fájn: ma lecsót ettünk kolozsvárikockával, kolbásznegyedekkel, nyárról szárazon (újságpapírban eltett) paprikából és házi paradicsom befőttel összepirítva, főzve. Remek volt. Új, házi pirospaprikával megpirosítva.
Figyelem: lecsóban nincs meggyőző vita, csak egymás mellett elbeszélés arról, hogy ki, hogyan szereti, mi autentikus.
Mi sokféleképpen, így is. Kitunkolva, utána friss almás pitével lenyomatva. Imigyen szóla Zarathustra.

turósmácsik 2017.11.21. 20:47:50

@[HPhD]Blokkolnam: Én most fagyasztott vargányát vettem a lidiben porcini néven. Ebben bízom, ha nem jött be, akkor az üzletlánc a saját halottjának tekinthet és családomat hetediziglen elláthatja élelmiszerrel.

2017.11.21. 21:12:50

@turósmácsik: jó, jó, de mit írt az újság? Fájn dájningnál ez nem lehet mindegy! :)
A mindenit. Ezt a technológiát megosztottad már itt velünk, vagy azért őrizgeted, hogy szabadalmaztasd? :)

2017.11.21. 21:23:28

@[HPhD]Blokkolnam: @Andrass9:

Akkor arra kössetek csomót, hogy hegyi ember ismerősöm, tudva azt, hogy idén keveset szedtem ehető gombákból, adott nekem 2 kiló kockára vágott, fagyasztott gombát. Arra a kérdésre, hogy mi van a csomagban, csak annyit mondott: 'majdnem mind vargánya, meg ami még volt'.
Na, ha azt megeszem, az a bizalom... :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.21. 21:39:53

@pizzaszeletvágó:

No teccik látni ezért termesztek én a saját portámon gombát, így mindig tudom mit szedek, és mit eszek.

Csudás a téli fülőke második turnusa, úgy nő, mint a gomba.:D

A fickó 2017.11.21. 22:06:49

@Andrass9: Mivel akaratlanul is bekerültem a posztba kénytelen vagyok megnyilvánulni és helyretenni a dolgokat.

„Lassan párolt oldalas szilvával és gombával” című posztodnál írtam kommentben az alábbit szó szerint:

„A száraz serpenyős pirítás is egy más iskola és nem is minden gombához illik, oh, de bocs, hogy nem árnyaltam. Képzeld, van jó minőségű vastag aljú serpenyőm, mert telik rá. :))) A szinte füstölésig hevített serpenyő sem szó szerint értendő, de ezt a kifejezést használják az igen forró serpenyőre. De, hátha így jobban érted "ripping hot".:D”

… szóval nem minden gomba és nem pipping … amúgy meg keress rá az általam helyesen írt és használt kifejezésre a neten.

Más:
„A félretett legszebb gombákat szárazon, füstölősre hevített serpenyőben pirítjuk, azonnal tányérra adjuk, és még melegen sózzuk-borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.”

Idézet Daniel O’Shea séf receptjéből – vélhetően ő is egy outsider, hozzá nem értő, mert forró serpenyőben pirítja a betét gombát a gomba parikásához. :D Szóval a tutit nem én mondtam meg, hanem egy (vagy több) profi séf, akitől átvettem és használom is időnkét helyesen. A recept itt található:

gaultmillau.hu/buvos-szakacs/eso-utan-gomba

A szikkadt (pl. barna csiperke) gombát már nem sütjük száraz serpenyőben, mert tapló lesz, csak vajon és röviden illik pirítani. Így igen gyorsan és nagyon szépre pirul. Értelemszerűen a csökkent víztartalom okán, íze erőteljesebb lesz. Ezt speciel egy gombatermelő tanácsolta anno, aki imádja a gombát.
Ha meg már megpirult a friss gomba (pl. csiperke, aminek ez nagyon jól áll) a forró száraz serpenyőben nem párologtatjuk el a levét, szárítjuk ki,hanem gyorsan kivesszük a serpenyőből és utólag sózzuk, borsozzuk, zsiradékkal megöntözzük stb. Pont az a lényege, hogy a víz felforr benne – külseje pirul és gyorsan meg is fő és nem lesz gumis állagú. Hűléskor csökken benne a nyomás (egyszerű fizika) és beszívja az aromatizáló anyagokat pl. fűszeres olaj, vaj stb.
A gyengébbek kedvéért újra elismétlem a fentieket a vajon párolás vagy pirítás kivételével nem minden gombával lehet eljátszani.

off: Még valami a madarasban soha nem lehetett wagyu marhahúst venni, pláne nem áron alul az erről irt posztod tehát …. Élősúlyban 10 e Ft/kg felnevelni és feldolgozni egy ilyen állatot tudtam meg Papp Istvántól, aki pillanatnyilag egyedüli tenyésztő Magyarországon. A minőségi feldolgozása meg kifejezetten nagy kihívás. Viszont én remélhetőleg hamarosan posztolok majd igazi wagyu-ból készült ételt. Addig is egy oktatófilm:

www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=44pyx5C6NT4

turósmácsik 2017.11.21. 22:11:24

@pizzaszeletvágó: Ööö, ebben mi volt új? Pusztán arra céloztam, hogy nem most kapható melegházi paprikából főtt, hanem nyáriból:O
Különben ezt a paprikatároló technológiát egy réges-régi befőzőkönyvben találtam: az egészséges, friss paprikákat újságpapír közé kell rétegezni és hűvös helyen tárolni. Ez elvileg eláll karácsonyig, de ezt nem tudom, mert még sosem maradt meg, megettük, de tény, hogy jó állapotú, ress húsú zöldségeket lehet így még novemberben is előszedni a hűsből. Hűtőben is működik hosszabb távon, persze csak 1972-es Esti Hírlapba csomagolva.

Dikusz 2017.11.21. 22:17:05

@látjátok feleim szümtükkel: hiányos az idézet: úgy nő, mint a BOLONDgomba... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.22. 02:24:12

@A fickó: Akarod/Nem akarod, belekerülsz. Ezzel a szöveggel meg még rosszabb felhanggal, de hát te választottad :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.22. 02:27:04

@turósmácsik: A csuda vigye el - most gyújtotta be az utolsó '72-es lappal, már csak '73-as van itthon :(((

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.22. 05:31:02

@Dikusz: Én sárgaborsó-főzelékbe főzném a szárított vargányát.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 06:53:38

Nahát..most kénytelen vagyok a TÖBBIEKNEK elmondani, a debreceno madarasban is van Wagyu, egy szép szelet 13 ezer....nem higgyetek mindenkinek.Súlyát nem tudom..és ebben az árban akciós.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 06:55:01

@pizzaszeletvágó: Mi is kaptunk ilyen gombát a sárospataki barátunktól. bíztunk benne, megettük, megvagyunk:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 06:59:31

@Kumari aki Nilüfer:

Lidikében is láttam már, árra nem emlékszem, de sok vót, a husi meg kicsi.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 07:06:16

@látjátok feleim szümtükkel: Hát igen..mivel nem vagyunk steak-rajongók, ennyi nekem is aránytalan ár ahhoz, hogy fanyalogva legyürjem, de megértem az ínyenceket. Nálunk is befigyel olykor az ír hamburgerhús( csak mondom,hogy kizárólag házi egyebekkel, balzsamecetes sült cékla, ropogós pirított hagyma, friss saláta, és ízlés szerinti öntet-na. jó, az azért többnyire bóti), a libamáj tömött libából, vagy más nem hétköznapi dolgok, ha szeretnénk a
steaket , akkor nyilván olykor wagyu is lenne.
De nem értem, mit kell ezen rugódozni, hogy hol kapható....mindegy.

2017.11.22. 08:15:42

@turósmácsik: nekem új volt, szerettem volna ha megírod hogy is van, ezért kérdeztem rá, köszönöm a választ.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 08:25:24

@pizzaszeletvágó:

Azt ismered, hogy régen a szőlőt a padláson tárolták úgy, hogy hullámpapírra terítették, vagy madzagot kötöttek a fürtőkre ( ezt a nagyszemű fajtával tették ) és két fürtöt összekötve rudakon lógatták. Húsvétig elállt.
Az őszi körtét meg a padlsdon tárolt gabonába rakták, ott nem fagyott meg és széplassan be is ért.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 08:29:46

@Kumari aki Nilüfer:

Én bevallom kíváncsi vagyok, és ami látásra nem taszít, azt meg szokom kóstolni, oszt vagy ízlik vagy nem. A marhahús sajnos sosem volt a szájízem szerint való úgy általában ( azért ettem marhát, és a lábszár pörköttet kifejezetten szerettem régen ), így a vagyúgy marha kimarad.

2017.11.22. 08:30:17

@Gyalogrépa: huh, ez érdekes. Attól függ persze, hogy ki hogyan készíti a sárgaborsó főzeléket. Én mindig füstölt hússal vagy levével, és sok pirított hagymával a tetején. Akkor nyilván ezek az összetevők kimaradnak, és jöhet a vargánya. Igen, biztos, hogy jól passzol.

Ezt a pisztrángos ötletet meg azért írtam, mert bevált. A pisztrángot meghekkelem :) szárított vargányával. Sőt kisebb, egészben sütött ponttyal is pont(y) jó lesz. ;)
Persze én súlyosan hal és vargánya függő vagyok.

2017.11.22. 08:35:11

@látjátok feleim szümtükkel: a szőlőt igen, magas cukortartalmú saszlával (úriasan: chasselas) csináltam is, de Karácsonyig mindig elfogyott, gabonám viszont nincs betárolva.

2017.11.22. 08:41:18

@Andrass9: @turósmácsik: '68-as Esti Hírlap nincs? :)

1:30-tól a lényeg

www.youtube.com/watch?v=BGuZP9C-Ys0

:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 08:49:29

@Gyalogrépa:

Én meg egy csicseriborsó mártogatós ízesítenék vele.

Fenchurch68 2017.11.22. 09:13:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek szerint ezt jelenti a "búzával érő körte"? Móránál olvasom több helyen, de nem volt egzaktul kifejtve :) Megint eggyel kevésbé hülyén halok meg.

Én is emlékszem, hogy gyerekkoromban a keresztanyám hozott egy nagyobb kontingens szőlőt, és ki volt feszítve a fűtetlen előszobába egy hosszú madzag, arra voltak fellógatva a hatalmas fürtök, volt, hogy húsvétig kitartott nekünk is.

Boar. 2017.11.22. 09:25:18

@Fenchurch68: A "búzával érő" az lehet valami nagyon korai fajta is ami aratásra beérik. "Aratókörte".
De csak ötletelek.
Szőlőből a vastag héjú fajták alkalmasak a padláson lógatásra. A dolog trükkje, hogy a létrát nem szabad otthagyni a padlásfeljáróban mert különben nem éri meg a szőlő a decembert...

2017.11.22. 09:41:25

Mondjuk én ezt a wagyut még a kutyának vagy a macskának se adnám, különösen a zsírosabb fajtáját, mert ugye azon belül is osztályozva és ÁRAZVA van, nemhogy beájuljak tőle.
A "legfinomabb"-nak titulált és legdrágább wagyu az inkább zsírnakvaló faggyú, lámpába vagy gyertyaöntéshez kiváló, de nem élőlények belébe való. Persze, hogy kihívás ilyen marhát felnevelni, ugyanis még a marha sem olyan hülye, hogy izom helyett zsírszöveten ballagjon a vályúig. Mert a zsír más véleményekkel ellentétben nem köt össze. Feldolgozni, azaz gusztusos szeletekre vágni meg nyilván csak fagypont körül lehet, hűteni kell az egész üzemet, nehogy elolvadjon az áru. Gondolom én ennyi a nehézsége, ez még az árát is dobja.
Olcsóbbat, azaz húsosabbat, azaz ami a termelő szempontjából nem sikerült, kóstolnék, mert szeretem a faggyús, zsíros marhát, de ebben meg bőven kielégít a magyar tarka is, ha húsra nevelték.
Itt hívnám fel ismét a figyelmet: a termelő szempontjából nem sikerültre.
Mert szép dolog a nyomonkövetés, meg a minőségbiztosítási rendszerek a kereskedelemben, ezen kívül meg van a rögvalóság.
Csak naív ember hisz el mindent, hogy minden pontosan úgy és jogszabályok szerint.
Ha én termelő lennék, és befürödnék egy drága áruval, amit nem vettek át tőlem a kereskedők nagy pénzért, mert nem a várt minőséget hozza, akkor azonnal keresnék olyan helyet, olyan ismerőst, ahol el tudom sózni az árumat, akár olcsón is, mert pont annyival kisebb a veszteségem.
Simán lehülyézem azokat, akik szerint ez nem így megy az egész világon. Minél drágább áru, minél ismertebb, nagyobb termelő, annál jobb a kapcsolat a multikkal. Ehhez még hozzájön, hogy a multik szempontjából Magyarország sokszor szemétlerakó telep, akkor helyben is wagyunk.
És ha valaki rákérdez a multinál: Megkapja az ilyenkor jogilag korrekt szöveget válaszul.
Szimplán hülye, aki ezt nem látja, illetve borzasztóan fantáziatlan ember. Egy multi válaszlevele alapján hihet a lapos Földben is.
Uff.

2017.11.22. 10:00:59

@Boar.: én is így tudom, hogy korai körte, de azt nem tudom, hogy Móra Ferenc milyen értelemben használhatta.
Szőlő: vastag héj előny, de fontos a cukortartalom is, az tartósít. Savanya szőlő hamar romlik. Nagyapámék az október végi szüretelésű nagyszemű Otellót rakták így el.
Létra: :D

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 10:18:23

@Fenchurch68: Búzával érő körténk nekünk volt gyerekkoromban, júliusban már megérett. Kis apró szemű, szép sárgára érő, nagyon finom körte, mi gyerekek már éretlenül is ettük, zölden is édes volt. sajnos, kiöregedett a fa, rég kivágták, azóta itt-ott piacon láttam , de nem annyira piacos ez, mert éretten sérülékeny, és kicsi a mérete.Az én gyerekkoromban volt ebből még vérbélű, egészen vörös húsú is, az is jól eltűnt. Idejét sem tudom, mikor láttam vérbélű körtét.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 10:20:15

@pizzaszeletvágó: Anyósom a szagos Izabellát rakta el karácsonyig, apukám meg a csemege szőlőt, de nyilván nem a legkorábbit, azt úgy, hogy szárával lefelé kötözte fel, fordítva állítólag jobban elállt. Sose derült ki, mert elég hamar elfogyott:))))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 10:22:14

Jut eszembe: a téli körtét rakták anyósomék a búza közé, meg -számomra ez abszolút új volt- a görögdinnyét! Elállt benne karácsonyig.Már ha meg nem ették addig:)

2017.11.22. 10:35:40

@Kumari aki Nilüfer: az Izabella nagyon későn érő és nagyon elálló fajta az biztos. Ezen az éghajlaton akár téli szőlő is lehetne a neve. Gyengébb fagyot is simán kibír a fürt, az erdőszéli kis házikóm mellett a hegyekben. Többször kivágtam, de mindig ő győz. Én nem szoktam leszedni, meghagyom télire a madaraknak. (semmit nem szedek le azon a kis telken, mindent meghagyok télire a kis állatoknak, madaraknak, diót, mogyorót, szedret, kökényt, szilvát, csipkebogyót, egyedül a nyírfa körül növő barna érdesnyelű tinórú gombákat szedem össze magamnak, az nekik úgyse kell)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 10:42:03

@Boar.:

Árpával érő körte volt és talán még van is valahol ( ha ki nem veszett a fajta. ez apró, finom édes körte, akkor érik, amikor az árpád kezdik aratni.

Az árpában/búzában ( nem mindenkinek volt árpája ) érő körte téli körte.Sőt volt az ötvenese évek végén pocokfarkú dinnye is, ami zöldes héjú, és amikor leszedték még teljesen éretlen volt, azt is a gabonában tárolták, és decemberben-januárban ették. Hasonlóan nézett ki, mint amit most árulnak méz dinnye néven, zöldes-barna színe volt, hosszúkás rögbilabda alakja. Jó dinnye volt. Lehet, hogy ez a fajta volt, mert igen csak hasonló volt, de kissé soványabb, és késő ősszel szedték.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 10:43:39

@pizzaszeletvágó:

Nálunk az udvaron van ilyen szőlő, minden évben sokat terem, édesre érik, de itt is téli madáreleség. No meg a kutya szokta metszeni, mert az ő udvaruk kerítése mellett van, és ami átlóg, azt lelegeli a egyik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 10:44:42

@Kumari aki Nilüfer:

Igaza is volt, és azért áll el tovább ilyen felkötés mellett, mert a szemek nem érne össze.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 10:49:18

Most egészen későn szedtem le a saszla szőlőket ( rózsaszínt és fehéret ), de csak lábában vannak tető alatt, nem zárt helyen, és nagyon szépen tartja magát, alig romlik.

she_wolf 2017.11.22. 10:50:50

@látjátok feleim szümtükkel:
Én meg béna wagyuk a marháho':(
Tényleg semmit nem tudok omlósra elkészíteni marhahúsból a perkelten kívül, és ez azért szerintem elég gáz rám nézve.
Úgy vagyok én ezzel, mint a rizskörettel. És azért az némileg talán egyszerűbb, mint egy szelet marha, oszt mégsenem hibátlan:(

Kötöm is magamat felfele:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 10:53:41

@pizzaszeletvágó: na, így! Mi is meghagyjuk a tőkén a szőlőt, nem teszünk madárijesztőt a cseresznyefára, van csipkebogyó,szelídgesztenye(soha annyit nem termett, hogy érdemes lenne összeszedni), dió meg annyi van, hogy hiába szedem, mindig marad rengeteg a falevelek között.De marad kinn alma, is, sőt, ribizli is, meg málna:) Járnak is hozzánk a madarak, éppen azon agyaltam, lassan ki kell rakni az etetőt, bár még nagyon sok csipegetnivalót találnak. A rigók egyenesen tobzódnak a borostyánban:) Egyedül ők eszik a termését. de van sóskaborbolya is,meg sima borbolya, azt is eszegeti valami kismadár.
Hozzánk a kismadarakon kívül járnak a varjak és a szarkák is:)
Ahogy a varjú töri a diót, eszméletlen:D ja, és tudtátok, hogy a varjú elrejti magának a kaját? rendesen lyukat váj a csőréjek, beleteszi a diót, majd bekaparja csőrrel..aztán eltűnődik, és áthelyezi máshova:DD kedvenc foglalatosságom konyhai munka közben megfigyelni, mit ügyködnek, a hátsó kertre néz a hatalmas konyhaablak.

Topy 2017.11.22. 10:56:11

@Fenchurch68: nem, a búzával érő körte egy nagyon korai (június vége, július) fajta, közepes méretű, pirosodós, finom, de gyorsan szottyosodó
van, hogy keverik az árpával érő körtével, ami kb. ugyanakkor érik, de az apró, sárgára érő, finom illatú fajta, ez is gyorsan szottyul :)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 10:56:20

@she_wolf: Elárulok egy titkot, de el ne mondd!! Amit nem tudsz omlósra sütni, azt legközelebb dugd sütőzacskóba. Komolyan, ez nálam bevált. Vessenek a mókusok elé. de én a libacombot, és más szívósabb dögöt is zacskóban sütök, olyan, mintha konfitáltam volna. de ez maradjon köztünk:DDD

she_wolf 2017.11.22. 10:57:15

@látjátok feleim szümtükkel:
Oszt még nem hótt bele a kutya, hogy szöllőt eszik? Mert a neten van ám mindenféle okosság arról, hogy mi tilos a kutyának élelmezésileg, és ezek egyike a szőlő.
Elolvastam, és mondtam, hogy anyátok.

Nálunk a felső szekrénysor alján van egy perem, és arra akasztjuk fel a nagy szemű szőlőt:)

2017.11.22. 10:58:00

@she_wolf: nem a te hibád, ha az akárhol megvásárolt marhából nem lesz omlós a husi. Én komoly kapcsolatokat ápolok, és sok dolgot megteszek, ingyen(!) azért, hogy hozzájussak időnként, és pénzért(!), jó: nyomott áron, de pénzért, megfelelő marhahúshoz.
Kezdetnek, ha más nincs, a Sparban kapható húsokat próbáld, ott befigyelhet jobb osztrák, a Tescoban nehogy vásárolj marhát, ott letejelt magyar akármi van.
Madaras meg énfelém sincs, azt nem tudom.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 10:58:16

@Topy: na most vagyok összekaoavra..nem tudom, a miénk búzával, vagy árpával ért-e:DD nagyon korán ennyi biztos. és nagyon szép sárgára...és szottyosodott, és emlékeim szerint éretlenül jobban ízlett:)))nagyon édes volt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 10:58:42

@Topy:

Mind a kettőtöknek igaza van, de csak eccer.:D
Mindkét fajta létezett, mostanában már nem láttam piacon.

she_wolf 2017.11.22. 10:59:05

@Kumari aki Nilüfer:
Szeretem a zacsis megoldásokat, csirkét, töltött dagadót, nagyobb egybehusikat rendszeresen sütök benne. De marhával még nem mertem kísérletezni.
Ha egyszer nagyon bátor leszek, rápróbálkozom:

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 11:00:25

@pizzaszeletvágó: Nekem a vágóhídról hoznak nagyon baráti áron növendék marhát. Sőőt, marhafarkat is, ha kérek:) és plánesőt, báránykát is háztól:)Jó, ha az embernek vannak kapcsolatai.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 11:03:00

@she_wolf: Nyugodtan. csak biztatni tudlak:) A másik a konfitálás, de az nekem időigényes, macerás, sok zsiradék kell hozzá, amit aztán kidobnék, annyit nem használunk el, szóval éljen a zsacsi:)a hétvégén a töltött csirke is abban sült, szép pirosra, ma hoztam el az utolját..egy szépséges pirosra sült bőrű combat.

Topy 2017.11.22. 11:04:16

@Kumari aki Nilüfer: az volt az árpával érő :)
vérbélű körtéje még volt nagymamáméknak a hegyen, rég jártam arra, szerintem már kiszáradt a fa (akkor sem volt fiatal a fa, erősen viharvert is volt, még a papája ültette)

utoljára egy zöldségesnél láttam vérbélű körtét Újpesten, de nem tudták, hogy kell enni :D; én mondtam el nekik, hogy várják meg amíg megszottyosodik, mert előtte olyan húzós, hogy ha beleharapnak, újra szűzlányok lesznek!

she_wolf 2017.11.22. 11:04:51

@pizzaszeletvágó:
Madarasban ösmerős hentes van, és a Sparról tapasztalatból tudom, hogy jó húsárujuk van. Tetkós húst általában akkor veszek, ha valami nagyon rám akar ugrani a pultból. Néha ki lehet fogni, de a diósdi Spar általában egyenletes minőséget nyújt.
A hentes csaj meg riadóztat, ha valami olyasmi jött be a szállítással, amit nagyon érdemes levadászni:)

Nekem csak a marha technológiai know-howját kéne tudnom valahonnan elsajátítani:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 12:58:23

A kicsim ma védi a szakdolgozatát..a ponjai : 30-ból 28 és 26, ezt az opponensek adták. ma prezentáció, és szóbeli védés.Késő délután kerül sorra, én már izgulok:) Na, nem azért, hogy megbukik...de mégis.

she_wolf 2017.11.22. 13:26:26

@Kumari aki Nilüfer:
Készíts neki valami finomat!:) Akár örömködésre, akár vigasztalásra, és a te görcsösséged is oldódik talán.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 13:27:43

csak holnap este ér haza:)

Fenchurch68 2017.11.22. 13:37:03

Köszönöm mindenkinek a körteügyi szaktanácsokat :)

Ez a júliusban érő, picike, finom, de hamar szottyosodó körte a szomszéd néni fáján termett, és a termés nagy része a kocsibeállónk tetejére potyogott, exférj felment, leadogatta a teli kosarakat, aztán elvittük a túrázós közös nyaralásra, mindenki örült :)

Közben kénytelen voltam újraolvasni, ez tényleg egy nyári körte lehetett, "háborús körte".

@Kumari aki Nilüfer: Izgulj csak, az segít!

2017.11.22. 13:46:03

@Kumari aki Nilüfer: nyugi, biztos nem lesz gond. Én is átéltem, mikor a fiam a TDK munkáját akarta szakdolgozatnak elfogadtatni, amiért különben korábban különdíjat is kapott, az egyik bíráló, az írott szöveg nyelvtani hibája miatt, nem engedte első körben tovább, holott az egész egy Magyarországon viszonylag új műtéti technika bevezetéséről szólt, és a fiam konkrétan végig dolgozta a műtőben az eseteket, és a saját tapasztalatait írta meg, a betegek utókövetésével együtt. Egy hónapig kellett várni, amíg a titokzatos bíráló, akiről nem lehet tudni, ki volt, mert névtelenül megy, elfogadta a nyelvtani hiba javítását. Miközben a másik bíráló egekbe dícsérte a munkát. Vannak fals helyzetek, lehet izgulni, de ha hozzáértők bírálnak, nem lehet gond.

Attilajukkaja 2017.11.22. 13:54:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Én az elsőt tévesztettem el: enokinak néztem a japán gombát. :o(
De az arab tészta is nagyon trükkös volt!!!! Azt igazából véletlenül tippeltem jól. :o)

she_wolf 2017.11.22. 13:55:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Nekem 4 jó válaszom sikeredett, és még mielőtt verni kezdeném a mejjem, kijelenteném, hogy egyedül a fekete fokhagymát ismertem fel, azt is az alakja után, meg hogy tudom hogy néz ki, ha kicsit szottyós:P

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 13:58:10

@pizzaszeletvágó: a bírálat megvolt, pontoztak, én nem is annyira aggódok, a lány szokott lámpalázas lenni az első fél percben, de afelől nincs kétségem, hogy jó lesz:)

she_wolf 2017.11.22. 14:01:43

@Attilajukkaja:
Én az összesre tippeltem -a fokhagymát leszámítva:)
Leginkább azzal voltam bajban, hogy nem volt olyan opció az egyiknél, hogy valamilyen rágcsáló belegittelt a reszelt sárgarépával alaposan felturbózott vegetába:D

she_wolf 2017.11.22. 14:02:56

@Kumari aki Nilüfer:
Lámpaláz:( Szerinted miért nincs az uramnak papíron igazolt nyelvvizsgája? Rigó street rulez:(

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:03:07

@she_wolf:
"a fekete fokhagymát ismertem fel, azt is az alakja után, meg hogy tudom hogy néz ki, ha kicsit szottyós"
Ezek szerint, te már készítettel ilyet? Mert nekem már sikerült. :o))))

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:04:48

@she_wolf:
"azzal voltam bajban, hogy nem volt olyan opció az egyiknél, hogy valamilyen rágcsáló belegittelt a reszelt sárgarépával alaposan felturbózott vegetába"
:o))))

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:06:29

@Kumari aki Nilüfer:
"kettő.."
Na de melyik kettő?
A lányod meg tutira jól szerepelt!!!!
Sajnálom, hogy nem tudtam a mai "védéséről".

2017.11.22. 14:07:57

@látjátok feleim szümtükkel: 5/6 de csak mert az egyikre, az algásra annyira megtetszett a kamu válasz, hogy bejelöltem, az igazit meg nem tudtam! :))))
A többi meg ránézésre, pedig nem főzök ilyenekkel, kivéve a gombát, az ma is lesz vacsira.
Például a halnál is fel lehet ismerni a képen a szövetet. Fokhagyma alakja, szezámmag nyilvánvaló, mi is volt még, ja a tészta az durván egyértelmű.
Kis koncentráció, figyelem.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 14:12:07

@Attilajukkaja: Fokhagyma, alga a kettő, ciki, mi?:)

beülhettél volna, ha már mi nem mentünk:) Mármint a védésre. na, mindegy:)

Lassacskán csak sorra kerül. Sokaknak van ma prezentáció.

she_wolf 2017.11.22. 14:12:25

@Attilajukkaja:
Én még nem készítettem, hanem felismertem a fokhagyma alakját, és hallottam már fekete fokhagymáról.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 14:12:46

@Attilajukkaja: miért idézőjel a védés?? nem így hívják?

she_wolf 2017.11.22. 14:17:21

@pizzaszeletvágó:
Én meg egyszerűbben közelítettem meg a kérdést:
1:"Hagyjatok már az algás superfoodos parasztvakítással, ez csak zöld tea szárított és beáztatott állapotban."

2:"Ugyan már, ez csak hagymahéj. Mert egy konyhában nem csak szemét lehet, de jótékony élettani hatásokkal bíró teát is lehet belőle főzni."

He-he-:D

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:19:56

@Kumari aki Nilüfer:
"Fokhagyma, alga a kettő, ciki, mi?:)"
Egyáltalán nem ciki. Elég nehéz teszt volt!
Én az algával is hezitáltam.

"beülhettél volna, ha már mi nem mentünk:) Mármint a védésre. na, mindegy:)"
Ha tudtam volna, be is ülök.

"Lassacskán csak sorra kerül. Sokaknak van ma prezentáció."
A prezentációk csak 8 percesek, ... de ilyenkor az idő elefántlábakon cammog.

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:21:39

@Kumari aki Nilüfer:
"miért idézőjel a védés?? nem így hívják?"
De igen!! Persze. De ha valaki előtte TDK-zott is, akkor a dolog csak formális.

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:23:40

@she_wolf:
"Én még nem készítettem, hanem felismertem a fokhagyma alakját, és hallottam már fekete fokhagymáról."
Akkor szerencsés vagy. Én még soha nem hallottam a fekete fokhagymáról, viszont már készítettem, ... de arra egyáltalán nem vagyok büszke. :o)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 14:29:10

@Attilajukkaja: Ja, persze hogy TDK-zott:) és a 27. ..úgyhogy csak lesz már valami hír lassan

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:30:55

@Kumari aki Nilüfer:
A helyedben én is izgulnék.
Ugyanakkor:
A helyedben egyáltalán nem izgulnék. :o)

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:42:43

@Kumari aki Nilüfer:
Nyugi! A lyány biztosan jól szerepel!

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 15:38:54

@Attilajukkaja: Na, túl van rajta, eredményhirdetés állítólag hatkor.Jól sikerült, úgy érzi, meg Roland is azt mondta(legyen ő bárki, de nála írta a dolgozatot, gasztroból..vagy valami efféle. helikobakter volt benne, az biztos)

Dikusz 2017.11.22. 15:51:34

@she_wolf: nekem három választásom elsőre.

Miután másodszorra is rákattintottam -miután megnéztem az első eredményét-, már mind eltaláltam :))))

Az ilyen teszteknél szerintem is csak találgatni lehet, meg kiszűrni az idétlen tippeket:)

Attilajukkaja 2017.11.22. 15:57:26

@Dikusz:
A kérdéskör szerintem elég japános volt. Aki gyakran főz ilyet, annak könnyebb volt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 16:22:07

@Kumari aki Nilüfer:

Miért szégenkeznél? Én is csak azért tudtam amit tudtam, mer sok főzős filmet láttam az idén, mivel sokáig ágylátogatási kényszerem volt, és az unalom ne egyen, ha már én nem ehetek jelszóval a tv-t lestem.Sok mindent láttam ( amiben nem volt politika, a főzésben meg eddig nem volt ), de azt a hüje algát, meg gombát nem ismertem fel. Pedig mind a kettőt láttam már ahogy főzték.

2017.11.22. 16:29:57

@Dikusz: pontosan így van!

2017.11.22. 16:40:42

@Kumari aki Nilüfer: ezt még én is értem, "helikobakter" az a vasúti sorompó kezelő, aki ráérő munkaidejében sok szépirodalmat olvas. :)

Topy 2017.11.22. 18:30:15

@pizzaszeletvágó: helikopter légiirányító :)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:27:08

@Attilajukkaja: kapott " egy díjat, meg ötven ropit, a helyezést még nem hirdették ki":D Fenyves Béla plakettet látok a fotón:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:29:05

@pizzaszeletvágó: Az hát:DD egyik nővére szerint Bori kutyát püsszeszt:DD (A kutyák lehelletéből mutatnak ki gyomorfekélyt okozó baktériumot.Ezért fura izét raknak a pofájára= püffeszt(Johanna szerint:DD)

Attilajukkaja 2017.11.22. 19:29:23

@Kumari aki Nilüfer:
Gratulálok az egész családnak! :o)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:30:17

@látjátok feleim szümtükkel: ÉN arab-török vonalon vagyok jobb, és némi indiai, japánost nem főzök, illetve alig.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:32:07

@Attilajukkaja: Köszi, de ez csak a gyerek érdeme:) Átadom neki(előre látom az elképedést, egyrészt, hogy hol nem tudnak az ő vizsgájáról, másrészt hogy ki lehetsz-ez jó kérdés:DDD

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:33:06

@Kumari aki Nilüfer: lónak túl jól néz ki:DD Állatorvos lesz februárban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 19:35:17

@Kumari aki Nilüfer:

Ne haragudj, de most kissé figyelmetlen voltam, látom már hogy lódoktor az.;D
Minden jót, sok sikert neki, legyen olyan, mint a kedvec lódoktorunk, akkor sok baja nem lesz.

Nem is tudtam hogy a helikobakter a kutyákat is boldogítja. Akkor ez egy univerzális bakter.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 19:37:53

@Kumari aki Nilüfer:

Szerény vagy, mert a család is benne van egy ilyen érdemben. Már ahogy téged itt meg lehetett ismerni, abból ez jött le.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:38:45

@látjátok feleim szümtükkel: Dehogy haragszom!:) Igen, sajnos a helikobakter a négylábúaknál is van, és alig lehet kipusztítatni. Ezt vizsgálta sok ideig, utánkövetéssel.

(Nagyon aranyos. csinált a témavezetőnek egy ajándékot, saját kezűleg: filcből egy baktériumot:DD mert ugye, okos is, szép is, plusz ügyes!!:) és figyelmes. )

Boar. 2017.11.22. 19:41:03

@pizzaszeletvágó: Te amolyan gombológusnak látszol. Melyik az a gomba, amelynek a népi elkészítési módja az itt leírtakkal ellentétben a zsiradék nélkül pirítás?

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:41:13

@látjátok feleim szümtükkel: Mi csak annyit tettünk minden gyerek érdekében, hogy biztosítottuk a lehetőséget, hogy tanuljanak, és azt, amit szerttek volna. Hálistennek, ezt meg tudtuk adni, ma ez is öröm..és mivel mi is állandóan olvasunk, tanulunk a munkánk miatt, talán minta, a tehetség viszont mázli:) nekik is, nekünk is. És igen, nagyon szeretjük őket, unokástól, tokostól-vonóstól--gondolom, ez is számít. de a munka az övék:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 19:43:43

@látjátok feleim szümtükkel: a szomszédban van egy kedves ló. Akárhogy nézem, Bori egy fokkal szebb:DDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 19:55:26

@Kumari aki Nilüfer:

Ja és az a munka, hogy ilyenekké váltak, az kié volt? Na ugyé.

2017.11.22. 20:27:44

@Boar.: Hátul-gombológus véleményem szerint, az úgynevezett 'haragomba' elkészítési módja a száraz, forró serpenyőben pirítás. Népi adatközlőm szerint a recept annyi, hogy mikor a férfi hazahozza a kosár gombát, az asszonyt magára hagyja vele, hogy megpucolja, míg ő elmén addig a kocsmába. Mire hazaér, kész kell lennie a gombának. Innentől népi adatközlőm avatott szavaival folytatom: "hát ha nem lettem kész vele, akkor haragomba' beleborítottam az egészet a serpenyőbe, zsír nélkül, oszt egye azt a részeg disznaja!"

:)

2017.11.22. 20:35:45

@Kumari aki Nilüfer: négykézláb is, profilból? :)

Gratulálok nektek! Igen többes szám. Te is tudod mennyibe kerül előteremteni az ingyenes állami képzés díját! :) És megadni a stabil családi hátteret, hogy azt csinálják a gyerekek, amit szeretnének, kibontakozhassanak, jó emberré váljanak.

Fenchurch68 2017.11.22. 20:42:41

@Kumari aki Nilüfer: Nem a lehánykának gratulálok, neki gratulált nyilván a fél világ, hanem nektek, hogy ilyenre sikerítettétek. Püsszesszen még sok kutyát!

(Énegyikgyerekem is kapott a könyvtárosnénitől oltást, hogy miért is nem látja soha a könyvtárban. "Hát mert nekünk otthon megvan minden." Hozzáteszem: IS.)

2017.11.22. 20:45:06

@Topy: ugye, hogy mi is el tudnánk végezni egy ilyen egyetemet... :D

turósmácsik 2017.11.22. 20:58:24

Itt mindenki grafomán gourmet gasztro gondolkodó?

2017.11.22. 21:38:52

@turósmácsik: te mit olvasol? Ide főként kőfaragók és balett-táncosok járnak művészeti eszmecserére. ;)

she_wolf 2017.11.22. 22:00:49

@Fenchurch68:
Ott a pont!:) No persze az is kell ehhez, hogy jól gyúrható legyen az alapanyag, de hát az is a gyártó eredménye.
Asszem, Kumari nem menekül, noha a sarj érdemeit mindez pöttyet sem kicsinyíti:)

Boar. 2017.11.22. 23:36:07

@pizzaszeletvágó: Kétségtelenül eredeti elmélet de most nem erre gondoltam :-)
A keserűgombát sütötték úgy, hogy a sparheldt forró platnijára dobták. Alkalmasint egy darabka szalonnát vagy juhtúrót tettek a lemezek közé ami beleolvadt de a "vas felőli" oldalon nem volt zsiradék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.23. 03:41:40

@turósmácsik: Áh ... Itt mindenki grafomán, Period. :)

turósmácsik 2017.11.23. 07:03:10

@pizzaszeletvágó: Ebben még örültünk Európa farvizeinek is...

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 07:38:24

@Fenchurch68: na igen..mi is magunk vagyunk a könyvtár:)) Úgy hatezer felé tendálunk..

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 07:43:15

@she_wolf: Nem menekülök én, de azt hiszem, hogy nem biztos, hogy a nevelés, meg a példa határozza meg a gyermek életét. Hoznak magukkal ezt-azt, és azt felülírni gyakorlatilag nem lehet. Van rá jó példa is, rossz is. Én hálás vagyok, hogy ilyen gyerekeket dobott a gép. hozzátettük, amit tudtunk, a többi már rajtuk múlt. Hálistennek jól gazdálkodnak a tálentummal. Nincs ebben több ennél:)

de fene a jódógát, azt nem írta meg, nem is telefonált, hogy mikor jön haza, mikor szedjük fel az állomáson, vagy egyből a gyakorlatra megy-é..szóval a tökéletességre még várni kell:)

2017.11.23. 10:02:41

@Boar.: lehet, hogy volt ahol így sütötték. Azért nem gondoltam rá, mert ahogy én ismerem, kikenték a vékony vas tepsit vékonyan zsírral, és onnantól úgy, ahogy írod, de sütőben. Galambgombát is láttam már így készíteni. Szóval ezt a forró platnin sütést nem ismertem.

she_wolf 2017.11.23. 10:58:38

@Kumari aki Nilüfer:
Ha meg nem is határozza, de olyan mértékű befolyással bír, ami legalább akkora jelentőségű, mint a hozott alap.
És vitatkoznék Veled, mert felülírható:(
Ebből néha nagy szerencsétlenség is lehet, de ellenkező előjellel egy sokszorosan "megtérülő befektetés" nem csak a közvetlen környezet és az adott egyén számára.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 11:42:41

@she_wolf: na igen, ez nagy kérdés..szoktunk vitatkozni, vagy inkább beszélgetni erről a munkahelyen is, más blogon is, otthon is. Főleg az örökbefogadás kapcsán.Nekem sajnos kevés jó, és annál több rossz tapasztalatom van.Nyilván a kapott alapok nem elhanyagolhatóak, és biztos, hogy van felülírás,de ez külön hosszadalmas beszélgetés lenne, úgyhogy szerintem ebbe ne menjünk bele. Maximálisan tiszteletben tartom a véleményedet, és bárcsak mindig igazad lenne!:)

she_wolf 2017.11.23. 11:59:16

@Kumari aki Nilüfer:
Igen, ez valóban nem nagyon illik a "hogyan süssünk repedésmentes bejglit?" témakörbe:D
És ha már... nálunk ma lencsefőzelék lesz, apjukomnak sült virslivel, nekem kóbival;)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 12:06:41

@she_wolf: Nálunk egy fej káposzt van betárolva, és a ki nem mondható ételt készítem el este, ha ugyan meg nem gondolom:D P K !!

she_wolf 2017.11.23. 12:30:50

@Kumari aki Nilüfer:
A tudjukmi nálunk sincs a top 5-ben, de ez csak a véletlen műve:)
(Mondom én, aki nem hisz a véletlenekben:D)
Be vagyok egyébként sózva, mert karácsonyi izéhozékat nézegetek, hogy mit kéne elkövetni. Vannak stabil cuccok, amikhez ragaszkodunk, de nem ártana valamit tekerni a szokásokon...

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 12:43:06

@she_wolf: Ötleteljek? Nálunk egyszerűen KELL, hogy legyen török babsaláta.KFC káposztasaláta. Szeretjük, na:) Céklából majdnem mindegy mi, de cékla legyék!!! kukoricapüré gombával..már hogyne lenne??Töltött káposzta vésztartaléknak, ha vesznénk éhenfele..vega formában is, offkorsz. Sügeret is venni kell, megtömni a hasát, szépen megsütni(citrom, és más úri huncutság)Legyen némi vad, hátha arra szottyan kedvünk..ha lődöz a kedves barát, akkor lesz, fácánnal egyetemben, leveskének, ugye:)
JA!! Ájult imám nélkül ünnep el nem múlhat!! meg káposztás rizs! Vega lassagne! sütőzacskóban oldalas! Bármi, amit ki lehet rántani, de csirke felsőcomb filé, mustárral alapkezelve...némi fasírozott, hagyományosan, vagy török fűszerrel..vagy mindkettő+ stefánia:DD
Továbbá bármi, ami előre összerakható, csak sütni kelljen, vagy előre megfőhető, melegíteni kelljen..vagy még azt sem, mert hidegen is jó.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 12:44:48

És nem említettem a rántoott bármi között a rántott savagyú káposztát:DD pedig azt is rántok, eskü!!!

she_wolf 2017.11.23. 13:09:22

@Kumari aki Nilüfer:
Ezt megpróbálom értelmezni, de sokadik nekifutásra sem megy, max. annyiban, hogy kirántod a savanyú káposztát az edényből és kajálod:)

A céklát még pumpával sem nyomom le az ember torkán semmilyen formában, utálja:(
Ez engem nem akadályozna meg semmiben, de legalább ünnepekkor ne legyünk külön koszton.
Töltött káposzta kipipálva minden évben, a halat én kerülöm mint ördög a tömjénfüstöt, vad.... meginterjúvolom a szomszédot, köszi!:)
A stefi szintén állandó fellépő nálunk az évnek ebben a szakában.
Rohadtul nem érdekel hogy hova tolják fel a tojás árát, főtt tojás lesz egy nagy rakat, mert kell! Meg persze rántott motyó, és a kihagyhatatlan marhahús leves.
Család kedvence torta, bejgli (mákot kell szülnöm!), vaníliás kifli, meg még kéne valami, elvégre január közepéig sem kedvem sem időm nem lesz főzőcskézni.
Kezdek oféliásodni, pedig még csak november van:(
Jó, hogy a vége, de akkor is!

(Basszus, és minderre vagyunk mindösszesen ketten! Hát még ha gyerek is lenne vagy 3, már nyáron nekilátnék, vagy mi van?)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 13:14:19

@she_wolf: savanyú aprókáposztát kimos, ízlés szerinti savanyúra. Egy villányit felszúr, felcsavargat szépen, belemártja a bundacuccba( párizsiasan sokkal egyszerűbb!) majd a bebundázott falatot szépen a zsiradékba applikálja, süti, kiveszi, befalja:)

Hidegen sem utálatos..de annyit nem tudok sütni, hogy melegen el ne fogyna.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 13:17:08

@she_wolf: Krakkóból hoztunk konzervdobozos darált mákot, 600 volt egy bő félkilós, bekavarva, narancshéjas , mazsolás, és fene tudja még miféle. Még nem boncoltam fel, megy a flódniba, meg ki tudja mibe..gubát nem csinálok, azt mi nem szoktunk. BÁÁÁr..ha az unoka kéri, akkor lesz!:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 13:18:23

@látjátok feleim szümtükkel: A káposzta?? nem hát..ha rendesen bebundázom:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 13:35:30

@Kumari aki Nilüfer:

Ez nem olyan, mert nem ad akkora meleget, mint a sparheltbe rakott tűz.

she_wolf 2017.11.23. 13:37:08

@Kumari aki Nilüfer:
Nohát!:o Soha eszembe nem jutna,hogy ilyesmivel kísérletezzek:)
Mindenesetre érdekes, köszi hogy megosztottad!

Gubát én sem szoktam csinálni, és a mák úgy alapvetően hiányzik a hétköznapi menüből, ami szerintem nagy hiba.
Én szeretek a mákkal szöszölni, elkészíteni a tölteléket ezt-azt belerakosgatva:) Meg közben persze kóstolás címszó alatt jól megdézsmálni!

(Itt van egyébként a magyarázata annak, hogy miért van feleslegem, noha keveset kajálok: előétel van jócskán!:D)

2017.11.23. 13:54:06

@látjátok feleim szümtükkel: bezony, van kint a garázs sarkában egy 'Salgó teatűzhely', be kéne izzítanom? Kihozom az udvarra, oszt hajrá. De mit süssek rajta? Keserűgomba már nincs ilyenkor. :)
Hanem, ha sikerül, jövőre átépíttetem itt bent a cserépkályhát, akkor lesz benne sütőtér! Magas hőmérséklet pizzának, miegyébnek. Már beszéltem a kályhással, már csak a lottószámokat kell eltalálni.
Ahogy Puskin is megmondta: minden az Anyegin múlik. :)

Boar. 2017.11.23. 15:21:02

@pizzaszeletvágó: Erdélyben én is tepsiben sültet ettem de háznál, azt mondták, az "erdőn" parázson sütik. Ezt a platnin sütést először nagyanyámtól hallottam, hogy ők annakidején így csinálták, aztán azóta mások is mondták.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 15:40:26

@látjátok feleim szümtükkel: Már hogyne adna: legnagyobb gázrózsa, fullig felcsavarni, én azon sütöm a padlizsánt is, nagyon kiválóan átsül, enyhén füstös,nincs azzal baj.Illetve de: két padlizsán fér rá a ducikból, míg a spór tetejére sokkal több.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.23. 16:13:12

@Kumari aki Nilüfer: Ha van grilletek, azon a legjobb sütni a padlizsánt! Szerintem :)

Attilajukkaja 2017.11.23. 16:45:55

@Kumari aki Nilüfer:
"Köszi, de ez csak a gyerek érdeme:)"
És a témavezetőé, a kollégáké. De még az Oscart is meg szokták köszönni a családnak, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre. :o)

"Átadom neki(előre látom az elképedést, egyrészt, hogy hol nem tudnak az ő vizsgájáról, másrészt hogy ki lehetsz-ez jó kérdés:DDD"
Egyszer felfedem majd magam. :o)

Attilajukkaja 2017.11.23. 16:46:01

@Kumari aki Nilüfer:
"Köszi, de ez csak a gyerek érdeme:)"
És a témavezetőé, a kollégáké. De még az Oscart is meg szokták köszönni a családnak, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre. :o)

"Átadom neki(előre látom az elképedést, egyrészt, hogy hol nem tudnak az ő vizsgájáról, másrészt hogy ki lehetsz-ez jó kérdés:DDD"
Egyszer felfedem majd magam. :o)

Attilajukkaja 2017.11.23. 16:47:06

Nem tudom, hogy tudtam kettőt kattintani a Küldés gombra, de véletlen volt!

Attilajukkaja 2017.11.23. 16:49:36

@Kumari aki Nilüfer:
"savanyú aprókáposztát kimos, ízlés szerinti savanyúra. Egy villányit felszúr, felcsavargat szépen, belemártja a bundacuccba( párizsiasan sokkal egyszerűbb!) majd a bebundázott falatot szépen a zsiradékba applikálja, süti, kiveszi, befalja:)"
Wow! Mi az az apró káposzta? A szálas, ugye? Ezt ki kell próbálni!

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 17:15:58

@pizzaszeletvágó:

Én tavasszal akarom beépíteni a teatűzhelyemet a kisebbik konyhába, egyrészt a fűtés okán, másrészt lerben szeretnék kalácsot sütni. No és majd sütök a platnin palacsintát.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 17:17:33

@Andrass9:

Persze ha a grillre teszel egy öntöttvas lapot, akkor kész is a forró platni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.23. 19:19:50

@látjátok feleim szümtükkel: El vagy te tájolva!!! :)
A lényeg, hogy füstön süljön, mert tapasztalat szerint akkor a legfinomabb :) Legalábbis a feleségem szerint, aki autentikus forrás :)

she_wolf 2017.11.23. 19:32:43

Nekem meg olyan grillsütőm van, amilyen nektek nincsen is, bibibíííí:P
Valami ősrégi orosz gépszörny, két infra cső van benne, nyársforgató motor, és lenyitható üvegajtaja van. És amikor a befűszerezett csibe napozik benne, olyan illatok szállnak a levegőben, azzal jól lehetne lakni. No abban szoktunk telente a teraszon csirkét sütni. Azért telente, mert olyan hő jön belőle, hogy egy rövid ujjú pólóban és macskagatyeszban sem fázom mellette, és azért a teraszon, mert olyan hangja van, hogy szerintem egy mixerkocsi csak háttérzaj lehet mellette:)
És amikor hó is hull, akkor tökéletes a világ:D

Attilajukkaja 2017.11.23. 19:37:48

@she_wolf:
"amikor hó is hull, akkor tökéletes a világ"
Ez annyira romantikus, hogy csuhajja! :o)
A szüleimnek még lehet, hogy megvan a Rakéta porszívójuk is. Szerintem nem dobták ki, mert semmit sem dobnak ki. :o)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 19:49:22

@Attilajukkaja: Az apró káposzta az, ami nem fejes :)) igen, a szálas.Erre aprókáposztának mondják.

she_wolf 2017.11.23. 21:15:21

@Attilajukkaja:
Persze hogy romantikus, hiszen nekem pihe-puha és patyolat lelkem van;)
Nemröhög!

2017.11.23. 22:17:11

@she_wolf: van. Kettő is. Mindkettőben a forgató motor adta meg magát. Apósomnak volt kettő. Egyet nekem adott, másikat sajnos megörököltem. Kint van a garázsban az is, mindkettő. Ha olyanom van, az egyiket behozom és melegszendvicseket gyártok benne nagyüzemben.

she_wolf 2017.11.23. 22:58:05

@pizzaszeletvágó:
A forgató motor hibája nem újdonság, a miénk is akad egy ponton, úgyhogy jól rá kell applikálni a csibét, mert nagyot ránt rajta.
Ha az hites itthon lesz majd rákérdezek a gyártmányra/típusra, és ha találok, lövök róla képet:)
Nem tudom miért, de a csudasütőben valahogy másképp sül mint az őskövületben, más az íze, meg különben is....:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.24. 00:13:54

@she_wolf: Valahogy az örmény sasliksütőre emlékeztet :)
Már nincs olyanom, de sokat sütöttünk benne!

she_wolf 2017.11.24. 19:33:50

@Andrass9:
Kértem az uramat hogy bányássza már elő, beintett.
Majd világosban, meg még el kell előle rámolni, meg izéhozé. Egy csokor nő nem tud annyi kifogást gyártani egy hét alatt, mint az ember cca. 2 perc alatt.
De ha itt lennél, és azt mondanád, hogy nem fontos ugyan, de hadd nézhesd már meg, egy pillanat alatt előtúrná.
Ő egy ilyen...

beetee 2017.11.26. 17:48:17

Forgónyársas grillsütőhöz:
Elekthermax, később Siemens névvel futott itthon sokáig az a forgónyársas csoda.
Narancssárga festése volt.
Valószínű volt keletebbi klónja is.

Sokszor moziztam végig előtte a csirkesütést elejétől a végéig... :)

Google képkereső kiadja elekthermax grillsütő keresésre.
süti beállítások módosítása