Jön haza a kicsilyány, itt is alszik, ezért finom keményresült marhát kell sütnöm (most mit csináljak, ő így szereti). Jó alkalom a "mozdony" (BBQ & Grill offset smoker) kipróbálására.
Mivel ennek a grillnek van egy nagy (tényleg nagy) és egy kicsi grill felülete is, a kicsire esett a választás. Szerencsémre feleségem tudott szerezni faszenet, mert már abból is kifogytam.
Egy egyszerű száraz fűszerezés, főleg borsra hangolva elég is lesz:
- 2 szelet rostélyos (az egyik legalább vastagabb volt, meg a zsír se hiányzott belőle)
- 2 szelet hátszín
- 1 ek feketebors
- 1 ek zöldbors
- 1 ek fehérbors
- 1 ek koriandermag
- só
A fűszereket egy kis teflon serpenyőben felhevítettem, míg ugrálni nem kezdtek. Ez remekül kihozza az illatokat belőlük. Ezután a mozsárba borítottam és kemény munkával megtörtem.
A begyújtó kéményt teliraktam faszénnel, majd meggyújtottam. Hét perc alatt felizzott az egész, amit a mozdonyom kisebbik tűzterébe borítottam, és rátettem az öntöttvas grillrácsokat.
Már ekkor gyanakodni kellett volna, hogy a parázs túl közel van a rácshoz, de optimista voltam.
A húsokat papírtörlővel leszárogattam, és beszórtam bőségesen a megtört borssal. Kivittem a teraszra a mozdony mellé (kaptam egy kis petrezselymet rá a kicsilyánytól, hogy úgy mutatósabb ...), ahol a felfűtött masina már várta a húst.
Elsőnek az alacsonyhőmérsékletű füstölő térbe helyeztem a szeleteket, ahova beraktam egy adag fokhagymagirizdet is, mert az finom megsülve. A melegítőrácsra meg pakoltam vagy 30 Jalapeno paprikát, hogy lesz belőle valami sült paprikaszósz.
Negyedóra múlva megforgattam a szeleteket és sóztam is. Szívem szerint ezután öt perc, és már enném is (ez biz véres volt még belül). 8 perc múlva viszont mégis áttettem a forró parázs fölé, először az én vastagabbik rosztélyosomat, amit 2-2 percig pirítottam, és le is vettem a tűzről, majd a lányoknak szánt átsütendő húsokat 4-4 percre.
Kiszedtem mindent, és bevittem az asztalra, hogy ehetünk.
Feleségem készített szibériai salátát köretnek. Én meg elfelejtettem tányérfotót készíteni, olyan éhes voltam.
Nos, a rostélyosom átsült, a többi húson viszont megégett a fűszerkéreg, de lekaparták, és lelkesen megették a keményre sült cipőtalpakat. A fokhagyma meg ehetetlenül szárazra sült.
Úgy nézem sok-sok használat vár még a mozdonyra, mire kiismerem minden fortélyát ... Viszont lesz ürügyem posztolni a kisérleteket :)