Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Borjúragu pappardelle tésztával blogtársunknak

2017.11.05. 07:00 Andrass9

Évi szokásos túrára készültünk hozzájuk, és megigértem, hogy most én főzök rá valami kímélőbb étket. Paprika, csípős vagy távolkeleti nem jöhetett szóba, ezért először bárányragura szavaztam, de azt mondta, hogy Magyarországon ilyentályt nincs bárány ...

Na jó, akkor legyen borjúragu. Az tán még létezik (hacsak nem valami kivénhedt tejelő marhát adnak el borjúnak).

10.jpg

Egy megbízható forrásom van (és ez itt nem a reklám helye), a Metro áruház. Húsügyben ott még nem csalódtam (a halpultjuk is fantasztikus). Volt rendesen borjú, holland vágás, 8 hónapos állatok. Ha ez nem borjú, akkor semmi sem az. Már csak azt kellett eldönteni, hogy mely részéből készüljön: pofa, comb, lábszár, szűz (amit én bélszínnek hívok a marhánál).

Végül eldöntöttem (bár bespájzoltam egy kilónyi borjúpofát a nehezebb napokra).

  • 2 kg borjú lábszár (ez nagyon sok, de sok embert etettem vele)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 2 levélnyi édesköménygumó
  • 6 girizd fokhagyma
  • 2 pupos evőkanál liszt
  • 2 üveg (7 decis) darabos paradicsom tavalyról
  • 2 ek koriandermag
  • 1 ek feketebors
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 2 ek himalája só (miért ne használjam, ha már kaptam?)
  • 1 pohárnyi olivaolaj
  • 1,5 pohár veresbor
  • 1 liter erős alaplé (ezesetben borjúlábszárból)

A körítéshez (pappardelle tészta házilag)

  • 7 tojás
  • 70 dkg liszt

Csak sikerült mindent összeválogatnom hozzá:

13.jpg

Az alapléfagyikat egy liternyi vízben feloldottam (az alapleveket én általában besürítve fagyasztom le - minek tároljak vizet a mélyhűtőben?).

14.jpg

A fűszereket a kávédarálóba tettem, mert lusta voltam mozsárban megtörni. A lábszárt feldaraboltam mintegy 5-8 cm-es darabokra (mert már fel voltak szeletelve 1 centis vastagságra). Megszórtam a fűszerekkel és sóval, majd meghintettem liszttel.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy fél pohárnyi olivát felforrósítottam a legnagyobb serpenyőmben, majd a húsdarabokat barnára körbesütöttem. Nem tettem egyszerre mindet a serpenyőbe, mert sok levet eresztettek volna.

22.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Amíg a hús pirult, a hagymát, zellert és az édesköményt apróra vagdostam. A húsokat minden kör után kivettem egy nagy tányérra. A serpenyőbe öntöttem a maradék fél pohárnyi olajat, és a felaprított zöldeket beleöntöttem, pároltam puhára.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Félig puhult állapotuk után beleöntöttem másfél pohárnyi vörösbort (a szakács által elfogyasztott bor nincs a hozzávalók listáján!). Ezt szép lassú lángon egyharmadára besürítettem. Ekkor beleborítottam az üvegekből a darabos paradicsomot. A paradicsomok levét megittam, mert higítani már nem kellett az alapot. Ezt is összefőztem, fakanállal felvagdostam a paradicsomdarabokat is. Kb 5 perc alatt szép sűrű szószt kaptam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ezt a szép sűrű levet viszont azonnal felhigítottam a borjúalaplével :)

31.jpg

Felforraltam a levet, majd beleeresztettem a húsdarabokat. A nagy serpenyő helyett tán jobb lett volna egy öntöttvas lábast előszedni, de nekem még nincs ilyen nagy lábasom. Minden esetre félig lefedtem a serpenyőt, és bő két órát hagytam rotyogni a legkisebb lángon. A végén megkóstoltm, és kiderült, hogy irtóra elsóztam. Erre csak egy megoldás lehet: két krumplit meghámoztam, feldaraboltam és beraktam a serpenyőbe megfőni. Mázlista vagyok, mert pont annyi sót szívott fel a krumpli, hogy jó legyen a ragu!

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Amíg a ragu rotyogott, nekiálltam a tésztát meggyúrni. Lustaságom most sem hagyott cserben, és a munka ragadósabb részét a robotgépre bíztam. Onnantól viszont maradt a kenyérgőz. A tésztát csipetketészta keménységűre gyúrtam fél óra kemény munkával.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg
40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

A végén folpackba csomagoltam, és betettem a hűtőbe pihenni.

44.jpg

Ezalatt a ragu is megfőtt. A hús vajpuha volt, már csak szét kellett cincálni két villával. A széttépett húst a tottyos lábasomba tettem, mert azt könnyen tudom majd szállítani.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

A ragu levét besürítettem fél óra alatt kb. a felére.

49.jpg

Felöntöttem vele a tottyos lábast.

50.jpg

Azért még a cincálás alatt félretettem egy liternyit a húsból egy dobozba, amibe szintén jutott a szaftból. Nomeg a krumplit is dobozba tettem további szaftokkal. Az ételt tésztával szándékoztam felszolgálni!

Azután másnap indulás előtt sikeresen belezúgtam a lépcsőn két összetört borosüvegbe, így használható kéz miatt a tészta itthonmaradt ... Vendéglátónk kiflikrumplit főzött hozzá, ami tökéletes párosítás volt.

11.jpg

Szerencsére azért a villát még meg tudtam fogni:

52.jpg

A lábszárnál jobb választásom tán nem is lehetett volna! Szaftos, cuppogós, ragadós ragu lett belőle. Majdnem, mint egy körömpörkölt, csak paprika nélkül :)

A tésztát öt nap múlva már képes voltam kinyújtani, lett belőle rengeteg cérnametélt, szélesmetélt, meg kiskocka (meg egy poszt is).

123 komment

Címkék: bor tojás hagyma paradicsom fokhagyma édeskömény koriander rozmaring alaplé liszt olivaolaj zellerszár feketebors borjúlábszár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2913109774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.05. 08:15:09

A buszt a Kékesre behúzott kézifékkel felvotató Trabant most jobban érdekel.:D
De csak azért, mert nekünk az első autónk egy oldalzsebes Zaporozsec volt, amit elég öregen tudtuk megvenni, mert kicsi pénzünk volt. De jó volt benne a fűtés, és ezért nekünk megfelelt. Eccer télidőben az úton megállított egy rendőr, hogy ugyan húzzuk már ki a Ladájukat az árokból. Mondtuk mi még ilyet sosem műveltünk, de kösse a kötelét oda ahová kell. No mivel rendőr volt, oda is kötötte a kocsi hátulján valami díszrácshoz. Ez a zapit nem zavarta, mert a jeges úton minden zsenír nélkül kihúzta a Ladát. A díszrács sem sérült meg. :D

Egyébként ez a ragu nagyon jól néz ki, reprodukálni kéne, sajnos erre megvénültek már a borjúk, csak gyenge marha kapható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 10:20:37

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jó ez fiatal marhából is! A lényeg a sok kötőszövet, hogy összekocsonyásodjon :)
A begyúrt tésztát már feldolgoztam!

Dikusz 2017.11.05. 14:09:36

Amikor írtad az elsózást, utánaolvastam, aztán láttam, hogy két evőkanál só került bele, az lehetett akkor a sok.
Először azt hittem, hogy az alaplé besűrítéskor sósabb lesz.

Levest sóztam már én is el (ki nem?), de nekem még a belefőzött krumplitól, felvert tojásfehérjétől soha nem lett kevésbé sós, biztos nem csináltam valamit jól.

A lábas mitől tottyos (nagyon tetszik az elnevezés)?

Pár napja főztem 3 db pulykaszárnyból (nemigen szeretem a pulykát, de le volt árazva)zöldséglevest. Úgy bekocsonyásodott, hogy megáll benne a kanál. A fehérrépa alig volt akkora, mint a mutatóujjam, de mivel a piacon termelőtől vettem a 3 db kisrépának, meg az 5 db sárgarépának olyan illata volt, hogy az egész lakásban érezni lehetett.

Honnan van ez a fura neve a tésztának? Gondolom nem az érdekes formája miatt, ami az egyik képen van:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 15:48:13

@Dikusz: Jesszus anyám! Mennyi kérdés :)
Az alaplét én nem sózom, nem onnan jött a sósság. Nekem is először sikerült krumplival kivenni a felesleges sót - talán szerencsém volt, vagy mégse volt túl sós?
A lábas tottyos, mert olyan letottyant formája van. Mint amikor egy testesebb néne úgy lezuttyan a székre, és kiterebélyesedik az alsója. Nos ezt a lábast azért vettem meg, mert beleszerettem a formájába.
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/cukorborso/36.jpg
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/cukorborso/23.jpg
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/korhelyleves2/40.jpg
Pulykaleves majd jön, ha itt az ideje. Már megírtam, és várakozik, hogy posztoljam :)
Pappardelle egy kb. 5 cm széles laposmetélt olasz neve. A képeken csak az előkészítés látható, abból még vermicelli, tagliatelle vagy akár lasagne is lehetett volna :)

2017.11.05. 16:47:14

@Dikusz: A mércének tartott Treccani-szótár szerint a "pappardelle" a "pappare" igéből származik, ami többek között "felhabzsolni", "felzabálni" jelentéssel bír... tehát a "pappardelle" elnevezés nagyjából a "zabálnivalótészta" kifejezéssel fordítható. :-)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 18:46:32

A lábas kapcsán jutott eszembe, hogy mostanában vennék crockpotot, slowcookert, ami ragufőzésre ideális. A gondom az, hogy ugyan szeretem a ragukat - például birkalábszárból, de a legkisebb gázrózsa takarék lángja is túl sok a finom pároláshoz (öt óra). Oda kell figyeljek, hogy ne forrjon fel, különben kiszárad a hús. A receptben bemutatott húshoz hasonlóan kollagénben gazdag, ragacsos-cuppogós húsokhoz használnám. Nagy előnye, hogy magára lehet hagyni. Pont ma néztem meg pár eszközt. Még nem tudok dönteni, de közel az áttörés. Szerintem mindannyian hasznát tudnátok venni egy ilyen eszköznek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.05. 19:02:27

Köszönök szépen!
Azzal az átok lépcsővel neked soha nincs szerencséd.
Így elnézve a fogást, valóban a tészta illett volna hozzá, de a kényszer nagy úr.
@Gyalogrépa: Indukciós főzőlap, azzal lehet egészen kis "lángot" csinálni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.05. 19:04:19

Ma végeztem az "új kertben" az ásással, egy keskeny csík maradt, ahol még benn van a kerekrépa. Átültettem egy jókora tő bazsarózsát is, elég volt kiszedni meg átcipelni.

2017.11.05. 19:19:01

@Gyalogrépa: én lágosztással próbálkozom, mérsékelt sikerrel. Legkisebb gázrózsa, legalacsonyabb fokozat, ráteszem a ki tudja honnan megörökölt vastag, kerek vaslapot. Az szétszór még valamennyi hőt, ami nem jut a fazékba. Nem tökéletes.

@Waka: én is csodálkoztam, hogy milyen buli lehetett ott előző este, törött borosüvegek a lépcsőn... :D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 20:09:05

@Waka: Köszönöm, nagyon tanulságos.
@pizzaszeletvágó: Erre én is gondoltam, de ha a vastag vaslap átmelegszik, ugyanott vagyok - már ha nem elég nagy a felülete.
Azt hiszem, Waka tanácsa alapján indulok el, csak meg kell tippelnem mekkora teljesítményre van szükségem, hogy ki tudjam választani az eszközt. Azért lenne jobb az indukciós főzőlap, mert olyan, és akkora edényt rakok rá, amekkorát akarok. A crockpotnál a méret adott, továbbá a tapadásmentes bevonatot könnyen felszántom a csontos húsokkal. Meg aztán a savas raguk sem jók oda. Jó, hogy beszélünk róla, mert ezek a negatívumok csak most jutottak eszembe.
A borjúra visszatérve: még sosem kóstoltam, de már nagyon izgatja a fantáziámat. Ehhez hasonló ragu nagyon jó marhaszívvel is, ugyanígy tojásos tésztával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:16:35

@MadMary: Nagyon találó elnevezés! Ráadásul a nagy felületével rengeteg szaftot képes bevinni a szánkba!
Köszönöm!!!

2017.11.05. 20:24:20

@Gyalogrépa: ja, nagy felület kell a hőt szétszórni, ráadásul a gáz égéshője sem mindig egyforma, alacsony fokozaton ez még jobban számít, így kétséges az eredmény is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:26:13

@Gyalogrépa: Odakinn van crockpot, de egyre ritkábban használjuk. Van viszont egy fura óriáskukta (elektromos), aminél be lehet állítani akár 85C-t is mondjuk tíz órára: na ez az ami neked kellene :)
@Waka: Jól írja, itthon arra hagyatkozom. Nem kell nagy teljesítményű (max 2000W), viszont fontos, hogy be lehessen állítani akár 200W-ra is. Ha igazán jó, akkor 70c vagy 90C-re is állítható. Ami nagyon fontos viszont, hogy ha kifut az étel, az ne csurogjon bele a szerkezetbe, ezért nem lehet rajta mozgó kapcsoló, valamint a borító üveglapnak egy darabból kell lennie. Ez a kategória olyan 15eFt körül van, és eddig Hauser és tán (?) Quilive márka felelt meg a kritériumaimnak.
Szintén figyelj oda, hogy minimum 3 órás időzítője legyen (nekem az is kevésnek bizonyult, de nem találok hosszabbat). A francba nem tudják azt a mikrokódot hosszabb idótartamra engedélyezni - három óránként programozhatom újra, ahelyett, hogy aludnék. (Merthogy, ha magárahagyod, akkor két óra múlva kikapcsol ...)

@pizzaszeletvágó: Látom, irígykedsz :) A lángelosztó viszont tökéletes a kislánghoz. Az indukciós előtti érában nekem is az dolgozott :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:27:47

@Gyalogrépa: Marhaszív ragu valóban finom, de semmi köze sincs a fenti recepthez (és ízvilághoz, állaghoz). Soha nem lesz ragacsos vagy cuppogós, mivel a legszárazabb húsok eggyike.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:29:31

@pizzaszeletvágó: Tapasztalataim szerint a gáz égéshője nem változik olymértékben, hogy azt A Fickó észrevegye, és külön gázvezetéket éppíttetne ki magához Párizsból ...
A platni az működik :)

2017.11.05. 20:30:01

@Andrass9: Bizony-bizony, egyáltalán nem mindegy, hogy miféle tésztát választunk az egyes szószokhoz... majdnem egy évtizedes délolasz életem erre alaposan megtanított ám. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:42:28

@MadMary: Bár nem vagyok tésztás, de ezt azért eltanultam az olaszoktól (anyámon keresztül). Gyakran gyúrom magam a tésztát, és mostanra tanultam csak meg, hogy ha keményítővel hintem, azt nem veszi fel, és így nem ragad össze.
Olyan vékony cérnametéltet vágtam, hogy a feleségem is elismerte: ez véknyabb, mint amit az anyja készített :))

2017.11.05. 20:49:59

@Andrass9: Akkor ez minimum "angyalhaj" minőség, cappelli d'angelo, ami boldoggá tehet számos földi halandót! :-)

Topy 2017.11.05. 21:00:57

hát izé...
nekem erről szembe jutott valami: m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/borjuragu2/41.jpg
aztán megláttam ezt: m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/borjuragu2/44.jpg
nem kellene kitenni - biztos ami biztos - a tizennyolcas karikát? :)

Dikusz 2017.11.05. 21:18:15

@Andrass9: sejtettem, hogy ilyesféle okból lett elnevezve tottyosnak, de nem tudom magam megnézni, mikor leülök...)))

Gyalogrépának írtad válaszban a kuktát, erre eszembe jutott, hogy van meg az a régifajta alumínium kuktám, meg az anno nagyon népszerű, északi szomszédunktól sk importált remoska. Nem is tudom merjem-e használni őket. Nektek volt/van még ilyenetek?
Úgy látszik kérdezős kedvemben vagyok:)

Dikusz 2017.11.05. 21:19:14

@Topy: Erre a fura formájú tésztára gondoltam én is, várom @Andrass9: válaszát:))))

medvedr 2017.11.05. 21:26:15

A 8 hónapos az már inkább növendék marha. Valószínűleg jobb húsmarha fajtájú volt. Az igazi borjú színe is halványabb a képen látottnál, a nagyobb arányú tejtáplálás miatt. Kollagén sincs annyi benne hogy olyan cuppogós legyen- mármint a ténylegesen borjúhúsban. Sokat nem változtat a lényegen, biztosan nagyon finom volt. Ha félretettél egy liternyit, mit evett a sok ember? Nálunk most volt vendégség, 8 főre ment 2,5 kg húsból borjúpaprikás. Tejes apajpusztai. Jó mondjuk , 3 db 15 -25 év közti fiatalember is volt a vendégek között. Előtte marhafarok leves leveshús utána sült alma mascarpone habbal és juharsziruppal. Kb 1.5 adagnyi maradt holnapra. Hát nem egy vega csapat jött össze azt tudtam de meglepődtem, hogy milyen irdatlan mennyiséget bírtunk megenni. Hát a bolti tésztaköret az nem volt annyira ünnepélyes cserébe a borok meg a sörfélék minőségiek voltak. A stuotba még a macskánk is belekóstolt.

2017.11.05. 21:29:42

@Andrass9: jó helyen élsz. Mifelénk közmondásos a gáz égéshője. Néha alig akar felforrni a víz a nokedlihez. A gázszámlában sem titkolják az információt, de annál nagyobb ingadozásokat is érzünk, sokan. Villanyról már nem is beszélve, ha bekapcsolom a vízforralót, elhalványul a világítás, hagyjuk is. A víz: az utcában 7 ház van, 300 méteren, és nincs főnyomócső, csak 3/4-es csövek a földben, van ahol 4 ház vízórája egy aknában, azaz egymás elől vesszük el a víznyomást. :(
Magyarország, 2017.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:30:34

@Dikusz: Mivel még nem láttalak, nem foghatod rám, hogy rólad mintáztam :)))
Régi aluminium kuktát máig is használom (kicsi, 1,5 literes), de szigorúan csak rizs főzéshez. Egy nagyobb, eloxáltat hoztunk a pocsolyán túlról: főleg cékla fő benne. Valahogy nem kuktázunk, ahogy mikróban sem főzünk. A csuda érti ezt!
Remoskánk soha nem volt, de nyugodtan használd! lig fogyaszt valamit (450W).
A további kérdésekre 1 forint/válasz áron kaphatsz információt :))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:31:15

@MadMary: Engem minden esetre boldoggá tett :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 21:31:32

@Andrass9: Köszönöm. Most már tudok dönteni az eszköz ügyében.
Nem is feltételezem, hogy hasonló lenne az íze, vagy az állaga. Csak arra utaltam, hogy a borjú elkészítési módja jól működhet marhaszívvel is. Különösen kedvelem az olyan megoldásokat, ahol a fő alapanyagot kedvemre cserélgethetem, a végeredmény viszont végig élvezetes marad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:32:39

@Dikusz: De ha egyszer ilyen formájú lett a gyúrásnál??? Pixelezzem ki???

2017.11.05. 21:40:52

@Andrass9: Ez az ételek rendeltetése ezen a földön, after all... márminthogy boldoggá tegyék fogyasztóikat. :-) Szerintem legalábbis. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:41:55

@medvedr: érdekes, de a stoutot a mi macskánk is szereti. Vajh miért, mert azt, hogy a kutya szereti a sört, azt megértem: mindent szeret, amit adunk neki.
Ami a borjút illeti, utólag kiderült, hogy a lábszár nem holland volt, innen pedig a kora meghatározhatatlan. Majd a borjúpofánál beszámolok a holland vágásról.
A liter félretétele a kész ragura vonatkozott. A sok ember jelen esetben 4 fő volt, de beleszámoltam a további népeket, akiket a félretett anyagból készült egészen más eledellel lakattam jól :) Ja, és a fogyasztók valahol 65+-2 évesek voltak :)

2017.11.05. 21:42:12

@medvedr: "...8 főre ment 2,5 kg húsból... "
teljesen rendben van, apám is mindig így számolta, és ehhez tett még egy fél kilót biztonságból, én pedig hagyomány tisztelő vagyok, András húsadagjait mindig kicsinek érzem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:43:11

@Gyalogrépa: Azért azt vedd figyelembe, hogy nem ugyanazt az ételt főzöd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:45:02

@pizzaszeletvágó: Soha ne feledd, hogy itt két vénember eszik, néha jön csak a siserehad!

2017.11.05. 21:45:27

@Dikusz: A remoska mitikus tárgy volt közöttünk, az 1980-as évek vége felé rendszeresen jártunk (Cseh)Szlovákiába, a "mithozzunknektek" kérdésre a leggyakoribb válasz a "Remoskát!" volt. Jómagam sohasem vettem, anyukám tökéletesen boldog volt az alamónijum kuktáival, de aki hozott ilyesféle jószágot, az nagyon-nagyon dicsérte, évtizedek múltán is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:49:53

@pizzaszeletvágó: A villanyt valószínűleg lakáson belüli kábelcserével kell megoldani, mert csak a falakat fűtöd vele! A betáp kábel valószínűleg adekvát. A víz mennyisége szerencsére annak összenyomhatatlansága miatt korrelál a vizszámlával. A hiányzó nyomás persze nagyon bosszantó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:52:24

@MadMary: A konstrukciója jó volt. Akkoriban még csak a feleségem főzött :)
Nomeg kiköltöztünk a nagy pocsolyán túlra, így elég új dolgot kellett megtanulni amúgy is :)

2017.11.05. 21:54:21

@Andrass9: világos, meg azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen ételre én két napig rájárok, mint házilégy a kockacukorra, reggeli, ebéd, vacsora.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 22:01:53

@pizzaszeletvágó: Én a körömpörköltre, vagy a töltött káposztára járok rá :))

she_wolf 2017.11.05. 23:03:36

@pizzaszeletvágó:
"Mifelénk közmondásos a gáz égéshője. Néha alig akar felforrni a víz a nokedlihez."

Na az, hogy rohaggyonmeg!:( Már semmink nem üzemel gázról, csak a padlófűtés. Igaz, gáztűzhelyen nem főztem, mióta az uramat ismerem. Nálunk a másik gond a gáz mellett a víz volt. Nyaranta rendszeresen nem volt meg az a víznyomás, ami beizzította volna gázbojlert. És ha jött is meleg víz, akkor is, házon belül figyelni kellett arra, hogy ki mikor hol ereszt vizet.
Voltak érdekes hangok, ha valamelyikünk zuhanyzott, míg a másikunk éppen konyházott:)

(Leájultam a tűsarkaimról a múlt héten. Felújtott ingatlant néztünk vételre, aszonygya a csóka: 3x16 Amper.
Mi meg mint a lottós reklámban: MENNYIII? Most már műszakilag úgy nagyjából rendben vagyunk, szépészeti beavatkozások kellenek -jó sok.)
Bocs' a nagyon offtopikért;)

A poszthoz: bornyút is rég ettünk már:( Mióta ingatlanmizéria van nálunk, azóta eléggé egysíkú az étlap:(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 08:47:32

@she_wolf: Ha gáz van, akkor az nem gáz :) Nekem 3x25A van, gázzal együtt éppen elég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 08:49:21

@she_wolf: Az ingatlanmizériát meg nem értem. Mintha a mostanit újítanátok fel, vagy rosszul értelmeztelek?

2017.11.06. 10:18:04

@Andrass9: nem a házban van a baj. Illetve nem csak. Képzeld el a helyzetet. Magasfeszültség bejön a faluba, transzformátor után miénk az utolsó villanyoszlop, ezen az oszlopon lóg 3 ház. Ha én bakapcsolok egy nagyobb fogyasztót, a szemközti szomszédban is halványul a fény. Ha ők sütnek a villanysütőben, itt alig mozog a hajszárító. Magyarul, nem elég a betáplálás.
Számítógép csak minőségi szünetmentes tápról megy, ami drágább, mint a gép maga Windózzal együtt.
Múltkor volt egy próbálkozása az Émásznak, átkötögettek valamit az oszlopokon, ennek eredménye az lett, hogy megrázott a kerti csap. Szomszédnak meg rázott a vaskapu kilincse. Azt visszacsinálták, azóta minden változatlanul szar.
A transzformátort már többször cserélték eredmény nélkül. Áramlopás nem jellemző, de mire az utolsó oszlopig ér az energia, elfogy. Útközben persze van egy iskola, egy tehenészet, még néhány extrém fogyasztó, de ez akkor is gáz. Akarom mondani villany. Illetve az nem. Na, már teljesen összezavarodom. :)))

Dikusz 2017.11.06. 10:27:01

@Andrass9: erről csak én tehetek...
Én se láttam saját még magamat leülni (szerencsére), de a látvány valóban ilyen lehet:)
Kuktánk régen volt, de hogy őszinte legyek, csak krumpli-, vagy céklafőzésre használtuk. Valahogy sosem tudtam megérteni, azokat, akik pörkölt, vagy húslevesfőzésre használták, azt mondva, úgy sokkal hamarabb elkészül. Szeretem látni amikor fő valami, a kuktában nem lehetett. Ezt a mostanit úgy örököltük (egyéb lábasokkal együtt) de kikukázni sajnálom őket.
A remoskát ritkán használtam, rakottkrumplinak, mert csak a stokira tudtam letenni.

Dikusz 2017.11.06. 10:32:18

@Andrass9: Van ám 1 forintom, még a régi fajtából (meg 5, 10, 20, 50 filléres, tantusz stb.) :)

Nem kell kipixelezni, én ártatlan vagyok, amúgyis csak az egyiket vettem észre, @Topy: volt az, aki mindkettőbe belelátott valamit:))))

she_wolf 2017.11.06. 10:55:18

@Andrass9:
Biztonsági játékos vagyok:) A gázt kizárólag azért tartjuk meg, hogy legyen alternatíva, ha valami nagy b+ beütne a vellanynál.

Dikusz 2017.11.06. 11:24:55

@she_wolf: már rá sem kérdezek arra, hogy ki mikor, mit ereszt, az érdekes hangokra meg pláne:)))
Ez a gond a mostani házatokra vonatkozik? Nekünk gáztűzhelyünk van. Ezt szoktam meg, és hogy őszinte legyek, nem cserélném le villanytűzhelyre. Próbáltam már főzni villanytűzhelyen, nekem nem jön be egyáltalán, vagy nem melegített eléggé, vagy túlforrt minden.

Fenchurch68 2017.11.06. 11:34:24

@Dikusz: Soha nem használtam kuktát, két éve kezdtem el ismerkedni vele, mikor ideköltöztem az emberhez. Eleinte rettegtem tőle, aztán nagy áttörés volt, mikor már egyedül is mertem használni néha. Aztán egyre többször előkerült, most már sokszor nem is érdemes eltenni :)
Tudom, hogy igénytelen suttyók vagyunk, de főztem már benne húslevest, kocsonyát, pörköltet (szívet és zúzát csakis abban), horribile dictu sóletet, és valahogy mindig elfogyott.
(Ha látni akarom, mi történik benne, akkor kicsit lehűtöm, kinyitom, aztán visszacsukom.)
Remoska is szuper, de azt elvitte az egyik leánykám a kollégiumba, mert azt feltűnés nélkül tudja használni a szobában :) még a nagymamámé volt, ő is minden rakott ételt abban készített, illetve melegítésre is nagyon alkalmas, akár tányérostul.

16 lakásos társasházban három év alatt 12 lakás állt át kizárólag villanyra, olcsóbb, megbízhatóbb, a villanyhálózat fel van újítva, a gázos lakások feje fölött meg egy éve lebeg, hogy ha valakinek valami miatt ki kell hívni a gázműveket, az egész házat kizárják, és annak a négy lakásnak igen sok pénzbe és időbe fog kerülni a visszakötés, kéménybélelésestül, újraengedélyeztetésestül. Sajnos nem lehetett meggyőzni őket, pedig felajánlotta a közösség, hogy megelőlegezi nekik az átalakítást, készülékeket, aztán fizetik részletre.

she_wolf 2017.11.06. 11:49:39

@Dikusz:
Igen, a mostanira vonatkozott. Szépen, lassan kialakult hogy mit és hogyan lehet jól használni, ezzel már békében elvagyok:)
A gázzal (nem)csak a változó minőség miatt van bajom, hanem leginkább azért, mert a nagy és töretlen optimizmusom mellett egyre kevésbé szeretem, ha megmajmolnak.
A villany minden szempontból progresszív energia, sok forrásból nyerhető ugyanis. Nem véletlenül nem érdek állami szinten jelentősen támogatni a modernizációt.
Befogtam a pofámat....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 15:29:43

A káposztámról eltünt a lé!!! Leraktam a hűvös pincefolyosóra, kb 10C most a káposzta, és eltűnt 3 cm lé róla, meg összébb is esett, mert egy centivel meg kellett toldanom a lenyomó rugalmas szivacsot. Fogalmam sincs a káposzta hőtágulási együtthatójáról :)
Minden esetre felöntöttem forralt-hűtött 2,5%-os vízzel.

she_wolf 2017.11.06. 15:40:26

@Andrass9:
Iccaka rájártál, oszt leittad róla:D
Most meg hiányolod, igaz-e?:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 15:47:10

@she_wolf: Tudod te, milyen jó az másnaposság ellen??? :)

Topy 2017.11.06. 15:56:41

@Andrass9: nagy buli lehetett, ha három centi lé bánta! :D

2017.11.06. 16:29:35

@Topy: és akkor megint ott vannak a törött borosüvegek a lépcsőn...
@she_wolf: apósom rendszeresen leitta a káposztalevet a dézsáról, aztán felöntötte sós lével, ahogy András nagyon helyesen tette. A végén olyan sós lett tavaszra a káposztája, hogy még én is kimostam főzés előtt, mármint a káposztát mostam ki....

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.06. 16:51:57

Hello fiúk, hello lányok!

Ma voltam megnézni a nagy szél utáni helyzetet a messzikertben,
és mit láttam? Agybafőbe virágzik a rozmaring, és lepik a méhek.
Az utcán pedig a rózsasznű akác tolja a virágjait. A som bokor olyan bimbós, mintha tavaszt érezne. Nem ősznek kéne már lenni?

Dikusz 2017.11.06. 18:04:16

@látjátok feleim szümtükkel: nem értek hozzá, de a méheket ilyenkorra már bezárják nem?

Itt a városban a rózsaszín akác majd' egész évben virágzik, ha kicsit is meleg van.

Dikusz 2017.11.06. 18:05:25

@Andrass9: lehet a szivacs itta meg a lét? Én vallatóra fognám:)

Dikusz 2017.11.06. 18:07:25

@pizzaszeletvágó: aztán amikor apósod leitta a levét, nem-e kellett sürgősen a fajanszot felkeresnie?
Az én gyomrom kevés étel készíti ki, de ha káposztalevet itókázok (szeretem), akkor nemigen távolodok el egy ideig a mellékhelyiségtől...

she_wolf 2017.11.06. 18:53:02

@Andrass9:
Khmmm...igen:)
Meg dehidratált állapotban, utána meg tiszta víz hektószám:)

@pizzaszeletvágó:
Azt hittem, apósodat:) Nem tudom, hogy állás közben a káposzta hova képes elraktározni a sót, mert ha esetleg nagyobb adag savanyú káposztás cuccot csinálok, akkor a hűtőben napról napra egyre sósabb lesz a maradék:)
Fenese érti eztet...

Viszont ma majdnemóvárit csináltam magammódján. Egyszer meg lehet enni;)

turósmácsik 2017.11.06. 19:30:47

@látjátok feleim szümtükkel: Én nagyon aggódom, mert a gyönyörű magnóliám komoly rügyeket hizlalt az ágain!

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.06. 19:46:51

@Dikusz:

Ilyenkor már a tisztességes akác lehullajtja a leveleit.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.06. 19:52:06

@turósmácsik:

A magnóliánál ez természetes, mert azok közé a növények közé tatozik a császárfával együtt, amelyek ilyenkor nevelik ki a jövő évi virágot.
Nekem két magnólia bokrom van, és dugig vannak bimbókkal, ennyi még sosem volt rajtuk. Mivel fehér virágúak, már előre elképzelem atavaszi virágpompát. Ráadásul illatosak is.

she_wolf 2017.11.06. 20:46:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Azok olyan gyönyörűek, mindig csodálattal nézem őket:)
Nálunk az egész talajt ki kellene cserélni jó mélységig, hogy megfeleljen nekik.
Viszont cserébe van gyönyörű gránátalmám:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 07:29:51

@she_wolf:

A lgszebb a történetben, hogy az obiban szezon végén, erősen leárazva vettem őket, és meghálálták. Ráadásul nayon jól bírják a szárazságot is.
Itt a városban ahol lakunk, vannak ezekből már vastag törzsű fák is, tavasszal nagyon szépek, de mivel már elég magasak, sokan észre sem veszik mi virul a fejük felett. Ezért hagytam bokornak őket. A környékbeliek tavasszal agyba-főbe dícsérik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 12:15:45

Ciánoztak?
Kinek mondjam el a finom zöldségestészta ebédemet?

Dikusz 2017.11.07. 12:54:57

@látjátok feleim szümtükkel: ittvagyokittvagyok:)))
Én meg rakott karfiolt készítettem, nem egy napos adagra sikerült. Meg kicsit túltoltam benne a zsemlemorzsát, mert a múltkor meg kevés volt, de nem baj, így is szeretem.

Olyan tésztát -zöldséges is jó- mondjál légyszi, ami nem hizlal, mármint engem:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 13:26:45

Annyi a dolgom, nem érek rá kocsmázni, pedig hiányzik:Itt is tavasz feeling van, nem is értem, de annyira nem fájlalom. Nálunk a japánbirs bimbózik.Még kinn van az amarillisz, éppen hajnalban agyaltam, már be kéne cibálni a cserepet, illetve ki kéne ásni a hagymákat, több éve sztrájkolnak, mert cserepestől viszem hidegre őket.
Főzni meg sárgaborsót hegesztettem a vega lányomnak, meg tejszínes-sajtos fokhagymás rakott karfiolt, meg sült gombát, mi szegény ragadozók meg ettük a fagyóból a káposztáspaszulyt:) Egy hatalmas almás kőttessel másodikként:) Van még egy kis arabikus csirke(római köményes ), meg egy kis sült tarja, éhenhalás ellen:DDD
De-fene a pofámat- ennék egy kis nyeleshúst( csirke alsó combja..bár a felsőt talán még szívesebben..)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 13:43:50

@Dikusz:

Rizstészta, minden féle zöldségraguval, reszelt sajttal. A rizstézta nem annyira hízlal, mint búzás. Nem kell sokáig főzni, meg lehet tanulni gyorsan.

Én most rendes tésztából főztem, fokhagyma, apróra vágott zöld-sárga-piros paprika, kockázott sárgarépa puhára párolva, zsirjára kissé lepirítva, külön egy jó maréknyi hónaposretek megpirítva, összeöntve, utánfűszerezve, rá a tészta. Kész. Reszelt sajttal tálalva. Ez gyümölcs raguval is megoldható, de akkor kell valami édesítőszer, és a fokhagyma lemaradhat, de tulajdonképpen el nem rontja.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 13:45:01

@Kumari aki Nilüfer:

A sárgaborsó jó ötlet, holnap veszek és készítek egy főzeléket.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 13:56:34

Tésztát én úgy szoktam-igen ritkán, én hízok, mint állat, lányok meg eleve alig esznek szénhidrátot, az uram krumplifaló-, szóval párolt brokkoli, stb. zöldbab és hagyma kivételével bármi, brokkoli és sárgarépa viszont alap, tészta kifőz, besamel szerecsendiósan, bele némi reszelt sajt, , összekever, tetejére is sajt, és sütőben pirosra. Igen finom, de mint írtam, halálosan hízlaló.

she_wolf 2017.11.07. 13:59:39

@látjátok feleim szümtükkel:
Én a gránátalmával voltam hasonlóképpen:)
Valahogy nem fűztünk hozzá sok reményt, de kellemesen meglepett minket, amikor kb. 2 év múlva ontani kezdte a virágokat.
Van egy kertészmérnök haverunk, neki felvetettem, hogy szerelmes vagyok a magnóliába, de azt javasolta, hogy ismervén a helyi viszonyainkat, inkább maradjon ez meg tiszta, plátói szerelemnek:)
Úgyhogy én csak a mások kertjében pompálló magnóliákat csodálom.
Viszont az előkert képe egyre határozottabban körvonalazódik előttem;) Szegény férjem....

she_wolf 2017.11.07. 14:02:55

@Dikusz:
Zőccséges tészta kell? Káposztás cvekedli!:D
Ma nem főzök, maradt "majdnemóvári" borda, holnapra meg ha megint felmérgölnek, akkor van a fagyiban tőtött paprika:P

she_wolf 2017.11.07. 14:06:36

@Kumari aki Nilüfer:
"...besamel szerecsendiósan, bele némi reszelt sajt, , összekever, tetejére is sajt, és sütőben pirosra. Igen finom, de mint írtam, halálosan hízlaló."

Hát még húsra rámolva milyen isteni!;)
Hizlaló. Ja. És ki nem sz....le? Ja, én. De egyébként meg igen:)

2017.11.07. 14:23:19

@látjátok feleim szümtükkel: namivannamivannamivan?! Hol az a recept? :)

Vásárolni voltam, mert hétvégén dolgoztam. Csak nemrég értem haza. Csak szusszanok egyet a kocsmában, mert egyébként oldalas a sütőben, kenyértészta a dagasztóban. Kacsacombok, csülök, köröm már a fagyasztóban.
Tyúkokat már lecsesztem, egy konyhakéssel megfenyegettem őket, figyelmeztettem a munkaköri leírásukra, mert ma is csak 2 tojással akarják kiszúrni a szememet, ahogy már egy hete teszik, naponta egy-két tojással. Ezek zsarolni akarnak engem, biztos látták a TV-ben, hogy felmegy a tojás ára. Ha így folytatják megtizedelem őket, illetve megkilencedelem, mert már csak kilencen vannak. (igaz, hogy ritkán tojnak 65 grammosnál kisebbet, tegnap két darab 77 grammos volt)

Ráadásul még valamit főznöm kell marhahúsból is ma estére. Találtam valami húst a fagyasztóban, puha hátszínnek nézem, szeletnek vékony, pörköltnek száraz, mi a csodát csináljak belőle?

she_wolf 2017.11.07. 15:27:19

@pizzaszeletvágó:
Én esküszöm, hogy nem akarok indiszkrét lenni, de:
-Nálatok lagzi van;
-titkos hadműveletek előkészítése a pincében (vagy a spejzban);
-valami megbízható forrásból származó és a világvége holnapi bekövetkeztét bizonyító erejű tanulmány nyomán felkészülés az Armageddon utáni létre;
-véglegesen elhagyod a házat és nem akarod, hogy egykori szeretteid éhen vesszenek -legalább egy darabig;
-szimplán csak nagy a család;
-fizikai rosszulléted van attól, ha nem egy hadseregnyi embert etetsz-itatsz;
... vagymostmivan:?DDD

Amit fentebb felsoroltál, engem/minket lazán egy hétre ellátna, és akkor még nem is dumáltuk ki, hogy mekkora az az oldalas (malacka vö. rinocérosz), meg még mindenféle lábalkatrészek.
Meg a marhája is itten van! Amit ugye rögvest és azonnal el kell készíteni, különben minden marhák urának haragja lesújt rád! Mért nem maradhat a marha a fagyóban? Mert ha csak ki kell rámolni a gípet így harácsony előtt, akkor okés:D
De ha ilyen gondod van hogy mire használd fel, tudnám javasolni a darálót, vegyítsd valami zsírosabb husival, és süss belőle finom darálthúsos étket. Möglásd, jó lesz az!;)

A tojás miatt én is szentségelek:(

Fenchurch68 2017.11.07. 16:08:18

@Kumari aki Nilüfer: Ez, amit leírtál, sokkal kevésbé hizlaló, mint azt bárki gondolná, főleg, mivel ebből nem lehet egy köbmétert megenni.
@pizzaszeletvágó: Oldalas lesz holnap nálunk is, gondoltam, újítok valamit a szokásos baracklekváros-mustáros helyett, de le lettem szavazva.
@she_wolf: De hát írta, hogy nagy része készletfelhalmozás a fagyasztóban :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 16:41:01

@Kumari aki Nilüfer:

Jók ezek a leöntögetett meg összevisssza sütögetett tészták, de én ha éhes vagyok, gyorsan akarok enni. Amíg fő a tészta, addig a hús nélküli zöldségkeverék összerottyan, és egyszerre kész az egész. A zödségek fűszerezése pótolhatja a hús hiányát. Különösen ha semleges zöldség pl. padlila is van benne.

she_wolf 2017.11.07. 16:41:27

@Fenchurch68:
Ja. Megveszi, beteszi a fagyóba, csak előtte ki kell venni a fagyóból a marhát. Hogy legyen hely annak, amit most megvett.
Tiszta hülyeség. Tudom hogy az, mert én is ezt szoktam csinálni:D
Meg azt is szoktam csinálni, hogy véletlenszerűen elgáncsolnak a boltban olyan cuccok, amiket vétek ott hagyni vagy az ára, vagy a minősége miatt, egyébként pedig semmi más nem indokolná, hogy vegyek belőle.
És ez nem pazarlás, mielőtt még...

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 16:43:47

Ahogy csökken a napsugár mennyisége, úgy kezdenek a tyúkok is kevesebbet tojni, de majd karácsony után megmutatják, mert onnan már nyúlnak a nappalok.

2017.11.07. 17:26:54

@látjátok feleim szümtükkel:

"...majd karácsony után megmutatják, mert onnan már nyúlnak a nappalok."

Nem nyúl!
Tyúk. A nyúl majd Húsvétkor tojik, nem Karácsonykor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 17:27:07

@pizzaszeletvágó: Ha puha hátszín, akkor az ugyan vékony, de van rajta rendesen bőnyeg, ezért kollagénben gazdag remek ételt (pl. ragut - hogy ON is legyek) lehet belőle főzni.
Szerintem.

she_wolf 2017.11.07. 17:44:35

@Andrass9:
No és miért nyúl a nyúl? Káposztáért. Mikor van káposzta? Karácsonykor. Tőtött káposzta formájában. Tehát akkor nyugodtan lehet karácsonyi nyulazni is.
Mint ahogy ciktóberben is kiskölök nélkül bótozni, mert már akkor ki vannak rámolva a kaporszakállú pedofilok.

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem. Általában dec.21.-én van a leghosszabb iccaka, onnantól kezdve hosszabbodnak a nappalok. Mit gondolsz, miért akkor házasodtunk össze?;)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 18:10:23

@Fenchurch68: Te nem ismersz..egy köbméter..bármennyi..

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 18:12:21

@látjátok feleim szümtükkel: Hát de az enyimben sincs hús..és elárulom..párolom a zöldséget, közben meggyártom a beasmellt, és kifőzöm a tésztát..és forrón rácsűröm a sajtot, és elfelejtem a sütőt:DD Már ha sietős..szerintem max fél óra, de inkább 20 perc-

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 20:05:58

@Kumari aki Nilüfer:

Sütő nélkül meg elég rá egy jó kis tejföl is, bár a besamel sem rossz, de lisztre lisztest tenni nem túl erdeti ötlet.

2017.11.07. 20:24:32

@she_wolf: az a helyzet, hogy ritkán jutok el abba a hentesboltba, ahol közel és távol, egyedüli módon, perzselt bőrű disznó alkatrészeket lehet kapni. Azt hiszem a blogkocsma népének nem kell magyaráznom a különbséget. Mindenütt csak a forrázott bőrű anyag van. Ha bőrös dolog kell, csülök, köröm, toka, fej, stb. akkor bevásárolok. Egyébként tudok jobb hentesboltot ennél, jobb ízű húsokkal, de amikor perzselt bőr kell, akkor ez kell. Ugyanott árulnak szezonálisan, tehát ilyenkor ősszel, hízott kacsa és liba alkatrészeket, az viszont nagyon jó minőségű. Mit tehetek. Bevásárolok. Nem mehetek naponta.
A marhából darált lett valóban, nem volt idegem most máshoz, lett belőle tésztaszósz, nem volt egy kiló se, de kellett valakinek. :)
Az így megspórolt időt 80 dkg hagymás, csípős csirkemájba fektettem. :) Vacsora, reggeli, holnapi ebéd megoldva.
Házi kenyér megsütve.

she_wolf 2017.11.07. 20:56:27

@pizzaszeletvágó:
Ügyes vagy!:)
Egyébként gyakran fortyogok én is, mert dacára annak, hogy a környékünkön multi multi hátán (tényleg egymásba érnek!), velük együtt vannak jól bejáratott kisboltok, ahonnan rendszeresen vásárolok. És csak onnan! Ezt, vagy azt. Meg ugye a személyes kapcsolat sem mindegy;)
Itt 3 nagyobb áruházlánc képviselteti magát, de a többiekhez sem kell teletankolni, hogy eljussak.
Érdekes módon a helyi közértbe (szintén nagy lánc tagja) nem szívesen megyek, tényleg csak végszükség esetén, és akkor is csak göngyöleg áruért.. Mert drága is, meg nincs is túl sok bizodalmam hozzájuk (megjártam már velük éppen hús ügyben).
Úgyhogy én megértelek:)

Csak amolyan vidámkodni akaró, poénos hozzászólás volt tőlem a világvége érzésre utalás, mert csak annyi jött le belőle akkor és nekem, hogy hűdenagyon rákészültél valamire::)
Olyan lendületről írtál, hogy a hajam meglebbent tőle:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 20:57:19

@pizzaszeletvágó: Azt a májat (vagy a maradékát) küld már át légyszi! Ablak nyitva :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 21:00:24

@pizzaszeletvágó: Pont ezért használom a forrasztólámpát, mert azzal remekül meg tudom perzselni a disznóalkatrészeket!
Egyrész halálom a szőr a kajában, másrészt egész más íze van perzselve :)

Dikusz 2017.11.07. 21:13:06

@látjátok feleim szümtükkel: kénytelen vagyok kipróbálni a kevésbé hízlaló ételeket ez a rizstészta jó ötlet, kerülgettem már az üzletekben.
A baj csak az, hogy a fogyókúrás receptekből pont azokat a hozzávalókat nem kedvelem, amik ráadásul még egészségesek is. Úgyhogy nálam a fogyókúra abból szokott állni, hogy inkább nem eszem. A kenyérfélékről nem kell lemondanom, egész hónapban nem fogy el fél kiló.
Saját érdekemben előbb-utóbb meg kell szeretnem ezeket az ételeket.

Dikusz 2017.11.07. 21:15:34

@Topy: Sokáig tartana tésztává gyúrnom:)))
Bár ettem -és nagyon finom is volt- cukkiniből készült cicegét. Egy baja volt, hogy sütéskor nagyon megszívja magát zsírral.

Dikusz 2017.11.07. 21:17:11

@she_wolf: na ez a tészta nejem való, de sajna eléggé hízlal is:)))
A töltöttpaprika a nagy kedvenceim egyike. Merre is van az a fagyasztó:)

Dikusz 2017.11.07. 21:19:22

@Kumari aki Nilüfer: hagyd ki belőle a tésztát:)

Dikusz 2017.11.07. 21:21:51

@Andrass9: a szőrnek? :)))
De hát mit csináljon az a jóasszony, akinek nincs forrasztólámpája, és szereti a perzselt ízt?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 21:28:19

@Dikusz: Ott a gázsparhelt, de hozhatsz be a szántóról egy bála szalmát is :)

she_wolf 2017.11.07. 21:46:01

@Andrass9:
Elképzelem Dikuszt ahogy átcaplat a szántón egy körbálával a hátán, és felbattyog vele a kéróba disznót pörzsölni:) Remélem, nem haragszik meg, tudja hogy vizuális típus vagyok....

she_wolf 2017.11.07. 21:46:59

@Dikusz:
Ugyanabban a csukában járunk:(
A fagyasztót meg majd eccer megmutizom neked, ha hajlandó vagy kivárni:D

turósmácsik 2017.11.07. 21:55:24

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor jó! Köszönöm a megnyugtatást! Még nem ismerjük egymást eléggé, bár a fa és a fiai régiek, de mi nem régen költöztünk ide, így még gyakorlok.

2017.11.07. 21:57:17

@Topy: ízesített víz, de érdekes. Az a baj, hogy szerintem még fokozza is az éhséget. Előételnek bármikor. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.08. 07:38:39

@Andrass9:

Ne biztassa maga a kedves kocsma látógatót szalmabála bevitelére, mert feljelenti valaki, oszt őt is beviszik, nem csak a bálát.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.08. 07:40:16

@Dikusz:

Az ilyen micegéket a sztárszakácsok a tv-ben csak nagyon kevés zsiradékon sütik, és akkor nincs mit megszívni.

Dikusz 2017.11.08. 07:51:33

@Topy: jaaaa...)))
Jó étvágyat annak, aki szereti. Az tuti biztos, hogy ezektől az egészséges étkektől lefogynék. A képen látható adag számomra hatalmas (több okból is). Ellenberger ha káposztáscvekedliből lenne tízszer ekkora adag, az már nekem való lenne:)

Dikusz 2017.11.08. 07:54:36

@Andrass9: az nem elég, hogy fölcipelem, disznót is kellene szereznem hozzá. Szép adventi világosságot csinálnék a nagyszoba közepén felgyújtogatott szalmabálával, az biztos. Jönnének is a csudájára járni:)))

Dikusz 2017.11.08. 08:00:22

@she_wolf: hogy haragudnék meg érte, én is elképzeltem saját magamat, épp kávét iszom...:)))
Jövök a mezőn keresztül, egy bálával a fejemen, mint az afrikai asszonyok Budafok városközpontjában, hehehe:)

Dikusz 2017.11.08. 08:04:36

@látjátok feleim szümtükkel: nem is kell feljelenteni, a rendőrség itt van tőlünk karnyújtásnyira, latnék ők maguktól is:)

Anyósom Vas megyében, Celldömölkön született, ott cicegének hívták a tócsnit (meg ahány neve még van).

Kumari aki Nilüfer 2017.11.08. 08:11:19

@látjátok feleim szümtükkel: Beszóltál??:DDDD Igazad van, nem eredeti, de finom!!!!!

Topy 2017.11.08. 08:49:12

@Dikusz: egyébként nem rossz, a cukkini olyan semleges, hogy simán elviszi
de egy káposztás cvekedlit azért nehezen tudok elképzelni vékony négyzetekre szelt cukkiniből, bár ki tudja... :)

Topy 2017.11.08. 08:52:35

@pizzaszeletvágó: rendes bolognai szósszal szoktam, nem leszel éhesebb tőle, jóllakat
ezek a rostos zöldségek elég jól tömik az ember gyomrát...

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.08. 12:28:16

@Topy:

Valamikor hajdanán, itt nem a hottentotta lány jön, hanem az, hogy anyám a káposztát azon a furcsa csillag formájú reszelő részen reszelte nagyon apróra, és azt pirította a tésztához, aztán később ettem olyan káptésztát, amihez már bárddal aprózták a zöldet, és az is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.08. 13:22:56

@látjátok feleim szümtükkel: Az a véleményem, hogy minél apróbbra aprítjuk a kápot a tésztához, annál jobb íze lesz!

Dikusz 2017.11.08. 13:44:43

@Andrass9: és minél jobban odakapatjuk a káposztát, meg a tésztát is (mint a lebbencslevesnél), még finomabb lesz:)))
A posztod alapján kedvet kaptam a krumplistésztára, a krumpli már meg is főtt.

2017.11.08. 14:52:52

@Topy: látszik, hogy nem sok cukkinit veszek magamhoz :) Azt is inkább krémlevesnek, az laktatós valóban, vagy még ritkábban rántva, úgy meg nem diétás
Próbáltam egyszer lereszelve valami tócsni félének megsütni, de vagy nem sikerült vagy nem ízlett, nem emlékszem, régen volt.
Krémlevesnek való be van tárazva, kockára vágva lefagyasztva, mert a szomszédnak sok termett az idén, áthozott egy fél talicskával.

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: nekem a kedvemtől függ, hogyan vágom össze a káposztát, van amikor nagylukú reszelőn, de simán összevágom apróra késsel is vágódeszkán, vagy ott van még a V-gyalu. Mikor mire áll a rá az agyam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.08. 16:19:12

@pizzaszeletvágó: Nálam meg leginkább a mennyiség határozza meg a tudatot ... azaz a módszert :)
süti beállítások módosítása