Nagyanyám imádta a sütőtököt. A hosszú élet zálogát látta benne. (Végül is 77 évet élt, amivel sokan kiegyeznének).
Ő a klasszik vonalat vitte, tök megvesz, feldarabol, magok kikapar, sütőben megsüt, megesz. Szezonban,(ha a dér már megcsípte) november-január tájékán sokszor nézte esténként VHS-ről a Csárdáskirálynőt Honthy Hannával és Rátonyi Róberttel, ölében egy kistányér illatozó aranybarna sütőtökkel. (Hiába no, más korok, más zsánerek).
Jómagam a marhafartőt sokkal inkább tartom a hosszú élet titkának, mindemellett a sütőtökkel való kontaktust nem nagyon tudtam (talán nem is akartam) elkerülni.
Voltak ugye az obligát sütőtökkrém levesek, édesen, sósan, tejszín, tökmagolaj, pirított tökmag, baconchips és egyéb hókuszpókuszok, valamint ázsiai, dél-amerikai, mit ne mondjak, afrikai fűszerek hozzáadásával, amik egy-egy tél eleji szombat délután, mikor az ember már megrogyott a kerti munkától, testmelengető étekként bírtak szolgálni, de valljuk meg, nem képezhették egy férfiember táplálkozásának gerincét.
Aztán voltak még különböző próbálkozások, lányom sütőtökös muffingja (hagyjuk), rántott sütőtök (szánalmas húspótlási kísérlet), próbáltam krumplipürébe adagolni színesítés gyanánt, csináltam belőle chutney-szerű valamit csilivel, birsalmalekvárral, némi balzsamecettel, gyömbérrel(na, az jó volt), de a sütőtök valahogy nem épült be szervesen a táplálkozásláncunkba.
Mindez az egész arról jutott eszembe, hogy a minap hitvesemmel (életemben először) Rómában járván lépten-nyomon tökvirágos pizzába botlottam, ami inkább érdekes, mint finom kuriózum a magamfajta húsevőnek, és tudom, semmi köze a sütőtökhöz, de hát erről jutott eszembe. (Tudom, az cukkini virág, de hadd legyek botanikailag ennyire hülye).
Az utóbbi időben viszont egyre többször durrantom be a sütőt tök kedvéért.
(Én a kerek, kékesszürke héjút vadászom, már csak különcségből is, meg szerintem az finomabb, mint a sonkatök). Finom, egészséges, tele van vitaminnal, biztos tovább élek tőle.
Jólesik a tévé előtt elmajszolni egy-két kockát miközben nézem a Hairt.