Nem igazi a nyár vége, ha nem teszek el sült paradicsomot! Idén csodás ökörszív paradicsomunk terem, a Lucullus (San Marzano) se fukarkodik.
Itt a példa, hogy mentsünk el egy kiló paradicsomot egy 2,5 decis üvegbe a nap sugarával és a kert fűszereivel télire.
Adva van 9 kiló ökörszív paradicsom.
Kell még hozzá a fél kert fűszere. Pontosabban: bazsalikom, oregano, kakukkfü, borsikafü (csombord). Az se baj, ha ezek virágzanak, csak jól meg kell mosni őket.
Odakészítettem még 2 nagy fej fokhagymát, durvaszemű sót, egy üveg olivaolajat.
A paradicsomokat alaposan megmosom, mert valamikor permetezve volt kis rézzel. A mosogató egyik medencéjében a tiszta paradicsom van, a másikba a forró vízből kikerültek mennek.
Az aljukat kereszt alakban bemetszem, hogy könnyebben lejöjjön a héja. Felforralok 6 liter vizet, amiben kb 20 másodpercig szaunáztatom a paradicsomokat, majd azonnal hidegfürdőbe teszem.
Ekkor a héja könnyedén lejön, amit azután abba az edénybe teszek, ahova kinyomom a magját és a levét a gyümölcsnek.
Az eltevés második - embert próbálóbb - feladata a rengeteg fokhagyma megtisztítása. Lusta vagyok, ezért két egymásba nagyjából beleillő fémtálba beledobálom a girizdekre bontott fokhagymát. A kisebb tálat a nagyobba fordítom, így a fokhagymát bezártam egy fém dobozba. Ezután a tálakat összefogva vitustáncba kezdek, és alaposan rázom legalább százszor, hogy jól kopogjanak. Meg is hálálja a fokhagyma: még a vékony héjakat is levetkezi magáról - csak ki kell fújni a tálból az egészet! A kifújást ne csináld a konyhában, mert kikapsz az asszonytól!
Előkészítem a fűszerágyat a nagytepsimbe (ebbe belefér a 9 kiló paradicsom). Kibélelem alufóliával, mert a bevonatot már elvesztette a tepsi. Alaposan meglocsolom olivával. Beleaprítok egy fél fejnyi fokhagymát és szórok bele sót is liberálisan. Elkezdem a megmosott fűszerekkel kibélelni a tepsi alját. A zsályalevelet apróra vágom - jobban kiadja az ízét.
Megy még bele bőven oregano (nő a kertben, mint a dudva), bazsalikom. A kinyomott paradicsomokat a csumájukkal lefele beleállítom a fűszerágyba. Az egyes sorok közé is beletuszkolok néhány fűszerágat. Megpettyezem a réseket a maradék fél fej fokhagymával. Sóval egyenletesen megszórom, végül olivaolajjal locsolom az egészet.
Hasonlóan járok el a nem említett, ám szintén üvegbe kéredzkedő 6 kiló San Marzano paradicsommmal is. Hogy ezt a tepsit minek béleltem fóliával, azt nem tudom, hisz hibátlan a zománca, a rásült paradicsom pedig beáztatva könnyen lejön...
Szerencsére két rácsom van a sütőhöz, így mindkét tepsit be tudom egyszerre helyezni. A gázt minimumra állítom, a sütő ajtaját résre kitámasztom, és békén hagyom míg meg nem unom. Idén ez 15 óra sütést eredményezett.
Mindeközben a kinyomott lébe beleteszem a maradék fűszert, és alaposan összefőzöm.
A tizenöt óra elteltével (vagyis már másnap) kiveszem a tepsit a sütőből. Leszedegetem a tetején lévő fűszerágacskákat egy tálba. A paradicsomok szépen összezsugorodtak, kis karamellizált réteggel. Ezeket villával belenyomogatom a széles szájú befőttesüvegekbe.
A maradék olivás léből mindegyik üvegbe kanalazok, hogy lezárjam a tetejét kis olajjal.
Természetesen ugyanezt a feladatsort végigcsinálom a másik tepsivel is.
Amilyen szerencsém van, az üvegek belefértek egy tepsibe, aminek az aljába öntöttem négy centi vizet, és betoltam a sütőbe, hogy kidunsztoljam.
Ezzel nem ért véget a sziszifuszi munka :) A fűszerágacskákat bétettem a már felfőzött lébe, és még azzal is főztem kicsit (10-15 percnyit talán). Az ágakat kidobtam a léből, a levet meg átszűrtem. A jó öreg RG25-ös robotgép bébipürépasszírozó fejével a mag és a héj kivételével mindent átnyomtam a szitán.
Lett két liter lé, amit aztán besürítettem kevesebb, mint egy literre, és kisüvegekben az is ment a kamrába passata cimkével.
Ebben a posztban kétszeri alkalom összekevert képei szerepelnek, ugyanis a kert kétszer is produkálta ezt a mennyiséget, amit el kellett tennem.
Felhasználása:
Sötét téli napokon előveszek egy üveggel. Felteszek két-három adag spagettit főni, és amíg az megfő, az üvegből kivett paradicsomokat kicsit összevagdosom, serpenyőbe teszem (esetleg szórok alá csilipaprika pelyhet), felforralom, és beleszedem a tésztát egy kevéske tésztafőzővízzel.
Végezetül egy kép egy olyan paradicsomról, amire nem számítottunk. Ez egy úgy nevezett paprika paradicsom, mert paprikának néz ki. Az egyik ökörszív palántából ez lett. Viszont valahol genetikailag megbolondult szegény, mert hárompetéjű ikret nevelt:
Ez utóbbit nem sütöttem meg, megettük reggelire...